Πελοπόννησος, η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας

Η Πελοπόννησος, γνωστή και ως Μωριάς, είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας, και ένα από τα εννέα γεωγραφικά της διαμερίσματα. Βρίσκεται στα νότια του ηπειρωτικού τμήματος της χώρας και συνδέεται με τη Στερεά Ελλάδα μέσω μιας στενής λωρίδας γης, τον Ισθμό της Κορίνθου, λωρίδα γης όπου το 1893 κατασκευάστηκε η ομώνυμη διώρυγα, μετατρέποντας την Πελοπόννησο ουσιαστικά σε νησί.

Επιπλέον, από το 2004 η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου (από το 2007 φέρει την επωνυμία «Χαρίλαος Τρικούπης»), συνδέει την Πελοπόννησο με την Στερεά Ελλάδα και την υπόλοιπη εν γένει ηπειρωτική χώρα.

Η Πελοπόννησος διαιρείται διοικητικά σε επτά νομούς (Αργολίδα, Αρκαδία, Αχαΐα, Ηλεία, Κορινθία, Λακωνία και Μεσσηνία) ενώ ένα μικρό τμήμα της να υπάγεται διοικητικά στο νομό Αττικής). Από το 1986 χωρίζεται διοικητικά σε δύο περιφέρειες, της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου (και ένα μικρό τμήμα αντίστοιχα, στην Περιφέρεια Αττικής).

Το ανάγλυφο της Πελοποννήσου χαρακτηρίζεται από μεγάλους ορεινούς όγκους. Η υψηλότερη οροσειρά της είναι ο Ταΰγετος ή Πενταδάκτυλος εκτεινόμενη μεταξύ των λεκανών Μεγαλόπολης – Ευρώτα και Μεσσηνίας.

Η κορυφή της ονομάζεται Αγιολιάς ή Προφήτης Ηλίας και έχει ύψος 2.407 μέτρα. Τα βουνά που δεσπόζουν στην Πελοπόννησο και ξεπερνούν τα 2000μ. ύψος είναι η οροσειρά της Κυλλήνης ή Ζήρειας (2.376 μ.), τα Αροάνια όρη ή Χελμός (2.341 μ.), ο Ερύμανθος ή Ωλονός (2.224 μ.) και η Πεντέλεια ή Ντουρντουβάνα (2.112 μ.).

Ακολουθούν τα όρη Παναχαϊκό ή Βοδιάς, Φραγκόβουνο, Μαίναλο ή Αιντίνι, Ολίγυρτος ή Σκίπεζα, η οροσειρά του Πάρνωνα, τα όρη Αστράς, Φτέρη ή Κλοκός, Μαλεβός, Χελιδορέα, Λύρκειο ή Γούπατο ή Λυρείσιο κ.ά.

Ο μεγαλύτερος ποταμός της είναι ο Αλφειός ο οποίος πηγάζει από τα αρκαδικά οροπέδια, δέχεται νερά από παραποτάμους (Ερύμανθος, Λάδωνας, Λούσιος, Κλαδέος, Ελισσώνα) και εκβάλλει στο βόρειο άκρο του κόλπου της Κυπαρισσίας.

Άλλοι ποταμοί είναι ο Γλαύκος, ο Πηνειός Ηλείας, η Νέδα (το ένα από τα δύο ποτάμια της Ελλάδας με θηλυκό όνομα), ο Ευρώτας, ο Ασωπός, ο Νέδων, ο Σελινούντας, ο Βελίκας, ο Τάνος, ο Ίναχος κ.ά.

Μερικές από τις κυριότερες λίμνες της είναι η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα, του Μουστού και η εποχιακή λίμνη Τάκα στο νομό Αρκαδίας, η λίμνη Τσιβλού στο νομό Αχαΐας, οι λίμνες Καϊάφα και Πηνειού (τεχνητή λίμνη) στο νομό Ηλείας, η τεχνητή λίμνη Δόξα και η ελώδης Στυμφαλία στο νομό Κορινθίας.

Αξιοθέατα

Το πλήθος των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Πελοποννήσου προδίδουν την μακραίωνη ιστορία της και τον πλούσιο πολιτισμό της. Εδώ βρίσκονται οι «πολύχρυσες» Μυκήνες, το φημισμένο για την τέλεια ακουστική του Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, το ιερό του Ασκληπιού με τα ιαματικά νερά, η Αρχαία Ολυμπία-τόπος διεξαγωγής των υπέρλαμπρων Ολυμπιακών Αγώνων- ο επιβλητικός Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, το καλοδιατηρημένο μυκηναϊκό Ανάκτορο του Νέστορα.

Εδώ βρίσκονται και τα Αρχαία Θέατρα της Αιγείρας του Ορχομενού και της Μεγαλόπολης, το Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών, οι αρχαιολογικοί χώροι της Σικυώνας, της Στυμφαλίας, της Νεμέας, το «νεκροταφείο των Δενδρών», οι ακρόπολεις της Τίρυνθας, τη Αρχαίας Ασίνης και της Μιδέας, οι αρχαίες πόλεις της Τεγέας, της Ήλιδας, της Τροιζήνας, της Γόρτυνας, της Μαντίνειας, της Μεσσήνης και η λίστα από τα στολίδια της αρχαιότητας δεν τελειώνει εδώ.

Περίφημα κάστρα στέκουν επιβλητικά με πιο χαρακτηριστικά αυτά της Ακροκορίνθου, της Πάτρας, του Αγιονορίου, της Μονεμβασιάς, του Μυστρά, της Μεθώνης, της Κορώνης, της Ζαρνάτας, της Καλαμάτας, των Καπετανάκηδων, της Λάρισας Άργους, της Καρύταινας, του Μπούρτζι, του Παλαμηδίου και της Ακροναυπλίας.

Μοναστήρια ιστορικά και ναοί εξαιρετικής αρχιτεκτονικής κοσμούν κάθε γωνιά της, όπως οι Μονές Μεγάλου Σπηλαίου, Αγίας Λαύρας, Αγίου Ιωάννου Προδρόμου και Φιλοσόφου στο φαράγγι του Λούσιου ποταμού, Φραγκαβίλλας, Παναγιάς της Βλαχέρνας, Βουλκάνου, Αμυαλών, Τεγέας, ο Ναός Αγίου Ανδρέα στη Πάτρα ο οποίος είναι και μεγαλύτερος ναός των Βαλκανίων βυζαντινού ρυθμού, ο Απόστολος Παύλος Κορίνθου, ο Άγιος Γεώργιος Ζάχολης, η Παναγία Τρυπητή Αιγίου κ.ά.

Φυσικά από την περιήγησή μας δεν θα μπορούσαν να λείπουν μνημεία της φύσης απαράμιλλης ομορφιάς όπως το Σπήλαιο των Λιμνών, το Σπήλαιο της Γλυφάδας Διρού, το απολιθωμένο δάσος του Αγίου Νικολάου, το δρυόδασος της Φολόης, το δάσος της Βασιλικής και οι δολίνες των Διδύμων.

Προορισμοί

Είναι ο πρώτος νομός που συναντά ο επισκέπτης, καθώς έρχεται από την Αττική και χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία επιλογών: γοητευτικούς ορεινούς όγκους, όμορφες παραθαλάσσιες τοποθεσίες και σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους για τουριστικές περιηγήσεις. Οι παραλίες στον Κορινθιακό και του Σαρωνικό κόλπο είναι τουριστικά ανεπτυγμένες, ενώ σε πολλές από αυτές συνυπάρχουν η αστραφτερή θάλασσα με πεύκα, ελιές και αμπέλια. Η καλλιεργήσιμη γη της Κορινθίας είναι εύφορη και οι κάτοικοί της ασχολούνται, επίσης, με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την πτηνοτροφία, την ελαφρά βιομηχανία και τον τουρισμό. Περίφημη είναι η κορινθιακή σταφίδα.

ΗΛΕΙΑ

Συνδυάζει βουνό και θάλασσα και διαθέτει αξιόλογους παραθεριστικούς οικισμούς, με αμμουδερές παραλίες, γαλάζια νερά και πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, στοιχεία που συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικό για διακοπές, ήλιο και κολύμπι, ενώ οι σημαντικότατοι αρχαιολογικοί χώροι (Ολυμπία, Ήλιδα, ναός Επικουρίου Απόλλωνα) προσελκύουν τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο.

Η αρχαία πόλη Ήλις είχε την εποπτεία των Oλυμπιακών Αγώνων και υπήρξε το κέντρο της περιοχής κατά την αρχαιότητα. Μετά την κατάληψη από τους Φράγκους (1210), η Ηλεία έγινε κέντρο του Πριγκιπάτου του Mορέως και γνώρισε μεγάλη ακμή.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Οι φυσικές ομορφιές της Μεσσηνίας, με δαντελωτές ακτές, αμμουδερά ακρογιάλια, δασωμένα βουνά και γόνιμες πεδιάδες, συνυπάρχουν με σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία. Από τη νεολιθική εποχή οι άνθρωποι ζουν στη Μεσσηνία, όμως η μυκηναϊκή εποχή είναι, αναμφίβολα, η χρυσή στιγμή της μεσσηνιακής ιστορίας και η Πύλος η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά τις Μυκήνες. Στον όρμο Ναυαρίνο, στις 20 Oκτωβρίου 1827, ο συμμαχικός στόλος καταναυμαχεί τον τουρκοαιγυπτιακό και το γεγονός σηματοδοτεί ουσιαστικά την απελευθέρωση της Πελοποννήσου από τον τουρκικό ζυγό.

ΛΑΚΩΝΙΑ

Σημαντικός τουριστικός προορισμός, ο οποίος συνδυάζει πασίγνωστα αξιοθέατα, όπως τον μεσαιωνικό Μυστρά, την καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς και τα πυργόσπιτα της Μάνης, με τοποθεσίες εξαιρετικού φυσικού κάλλους, όπως τα σπήλαια Διρού, τον Ταΰγετο και το ακρωτήριο Tαίναρο. Κατοικήθηκε ήδη από τα παλαιολιθικά και τα νεολιθικά χρόνια, ενώ αργότερα εγκαταστάθηκαν Λέλεγες, Αχαιοί και Ίωνες. Οι Δωριείς έρχονται στα 1100 π.Χ. και κάνουν πρωτεύουσά τους τη Σπάρτη, η οποία για αιώνες, μαζί με την Αθήνα, αποτελεί μια από τις ισχυρότερες πόλεις-κράτη της αρχαίας Ελλάδας, μέχρι την κατάκτησή της από τους Ρωμαίους και, κατόπιν, τους Φράγκους και τους Τούρκους.

ΑΡΚΑΔΙΑ

Βρίσκεται γεωγραφικά στο κέντρο της Πελοποννήσου, έχει μεγάλα βουνά όπως το Μαίναλο, τον Πάρνωνα κ.ά. και βρέχεται από τον Aργολικό κόλπο και το Mυρτώο πέλαγος. Παρουσιάζει εξαιρετικά πολυποίκιλο φυσικό ανάγλυφο, εξαιρετικής ομορφιάς τοπία, περιοχές έντονου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και ιστορικές τοποθεσίες. Πρωτοκατοικήθηκε από τους Αρκάδες, ένα από τα αρχαιότερα φύλα της Πελοποννήσου, που δημιούργησαν σπουδαίες πόλεις.

ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Ακόμα και με μια μονοήμερη εκδρομή από την Αττική, οι ταξιδιώτες μπορούν να βρεθούν σε καταπληκτικά μέρη, ιστορικές τοποθεσίες και γραφικούς παραθαλάσσιους οικισμούς. Το καλοκαίρι, το διεθνώς γνωστό Θεατρικό Φεστιβάλ Επιδαύρου προσελκύει πολύ κόσμο. Από τα παραλιακά θέρετρα του νομού είναι πολύ εύκολη η πρόσβαση στα κοσμοπολίτικα νησιά Ύδρα, Σπέτσες και Πόρο. Η τουριστική υποδομή του νομού είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και η συγκοινωνία πολύ καλή.

Η Αργολίδα κατοικείται από τη μεσολιθική εποχή, όμως γνώρισε ιδιαίτερη ακμή κατά την εποχή του χαλκού, με κέντρο τις Μυκήνες.

ΑΧΑΪΑ

Η Αχαΐα είναι νομός της Ελλάδας που βρίσκεται στην βόρεια Πελοπόννησο και ανήκει στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Είναι γεμάτος με εξαιρετικά ορεινά και παραθαλάσσια τοπία. Εδώ βρίσκονται τα βουνά Παναχαϊκό, Χελμός κι Ερύμανθος και οι ομορφότερες αμμουδιές του Κορινθιακού Κόλπου. Η Αχαΐα είναι από τους ιστορικότερους τόπους της Πελοποννήσου και η παραθαλάσσια πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη. Η ιστορία της ξεκινάει από τους αρχαίους χρόνους, ενώ πολιτισμός στην περιοχή εμφανίστηκε από το τέλος της νεολιθικής εποχής, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα. Πρώτοι κάτοικοι υπήρξαν οι Πελασγοί, οι οποίοι είχαν ιδρύσει πολλούς οικισμούς στην περιοχή η οποία τότε ονομαζόταν Αιγιάλεια, όπως αναφέρει και ο Παυσανίας.

Παραλίες της Πελοποννήσου που δεν πρέπει να χάσετε

Αγία Βαρβάρα Ψιλή, χρυσαφένια άμμος, κρυστάλλινα νερά, φουντωτές πικροδάφνες για την απαραίτητη σκιά, ελάχιστος κόσμος κι ένα παράξενο εκκλησάκι στην άκρη της, που σύμφωνα με τον θρύλο κρύβει τον θησαυρό κάποιων πειρατών.

Ελαία Χρυσαφένια άμμος, ιόνια νερά να τα πιεις στο ποτήρι, κυματάκι τον Αύγουστο για τους λάτρεις του είδους, και άφθονη σκιά από το πευκοδάσος πίσω της. Το υπέροχο πευκοδάσος του Αγιαννάκη, δίπλα στην παραλία της Ελαίας, φτάνει… σχεδόν εκεί που σκάει το κύμα, και ενδείκνυται για πεζοπορίες και ποδηλατάδες κάτω από τη σκιά των μυρωδάτων πεύκων.

Φονέας Μεγάλα λευκά βότσαλα, πρασινογάλαζα νερά στα οποία καθρεφτίζονται τα φουντωτά δέντρα που της προσφέρουν απλόχερα τη σκιά τους, και επιβλητικά βράχια στο πίσω μέρος της

Άγιος Φωκιανός Ένας τέλειος ημικυκλικός κολπίσκος με διάφανα, γαλαζοπράσινα νερά, μεγάλα λευκά βότσαλα, και μερικές καταπράσινες βουνοπλαγιές να «κλείνουν» τις άκρες του. Είναι ένα από τα ελάχιστα φυλαγμένα μυστικά της Πελοποννήσου (πράγμα που σημαίνει ότι έχετε πολλές πιθανότητες να την πετύχετε άδεια κι ολόδική σας) και αξίζει με το παραπάνω τον προαναφερθέντα κόπο της οδήγησης. Ξεκινήστε αποφασισμένοι να οδηγήσετε αρκετά, καθότι το κοντινότερο χωριό, τα Πούλιθρα, απέχουν περί τη μία ώρα γεμάτου στροφές δρόμου.

Ακτή Καλογριάς Μια από τις πιο όμορφες και πολυσύχναστες παραλίες της Αχαΐας. Ψιλή άμμος και καθαρά νερά που βαθαίνουν σταδιακά. Έχει πολύ καλή οργάνωση και είναι βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία.

Μαυροβούνι Μια από τις ομορφότερες παραλίες της Λακωνίας –η οποία συγκεντρώνει με τη σειρά της τη μερίδα του λέοντος όταν μιλάμε για τις καλύτερες παραλίες της Πελοποννήσου. Βελούδινη χρυσαφένια άμμος, διάφανα ανοιχτογάλαζα νερά και μήκος ιδανικό για να βρείτε… την ησυχία σας, ή να την χάσετε εάν προτιμάτε.

Πετροχώρι Με τους εντυπωσιακούς της αμμόλοφους, τα ολόλευκα κρινάκια της άμμου, τα ανοιχτογάλαζα νερά της και την ησυχία της (ο κόσμος μαζεύεται λίγο πιο δίπλα, στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς) κερδίζει εύκολα τον τίτλο μιας από τις πιο αγαπημένες μας σχεδόν-μυστικές-παραλίες της Πελοποννήσου.

Βοϊδοκοιλιά Είναι μια από τις πλέον πολυφωτογραφημένες της Ελλάδας, και δικαίως: Το υπέροχο ημικύκλιο που σχηματίζει, τα κρυστάλλινα, τιρκουάζ νερά της και οι λευκοί της αμμόλοφοι με την ψιλή σαν πούδρα άμμο συνθέτουν ένα τοπίο φαντασμαγορικό. Τέτοιο που σχεδόν δεν σε ενοχλεί η κοσμοσυρροή του Αυγούστου.

Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.