Ήπειρος, η περιφέρεια με τα περισσότερα βουνά της Ελλάδας

Γεωγραφικό διαμέρισμα που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδος. Συνορεύει ΒΔ με την Αλβανία, ανατολικά με τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία και νότια με την Ακαρνανία. Από δυτικά βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος. Έχει έκταση 9.223 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 353.820 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Διαιρείται στους νομούς Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρεβέζης.

Είναι περιοχή κυρίως ορεινή και οι πεδινές περιοχές βρίσκονται κυρίως γύρω από τις εκβολές των ποταμών της. Η μεγαλύτερη οροσειρά της Ηπείρου, η οποία είναι και η σπουδαιότερη ολόκληρης της Ελλάδας, είναι η οροσειρά της Πίνδου. Ο Γράμμος, ο Σμόλικας, η Τύμφη, τα Αθαμανικά Όρη και τα βουνά Τσαμαντά, Σουλίου κ.τ.λ. είναι διακλαδώσεις της Πίνδου μέσα στην περιοχή της Ηπείρου. Κυριότεροι ποταμοί της είναι: Αώος, Καλαμάς, Αχέροντας, Λούρος, Άραχθος και ένα μέρος του Αχελώου και μεγαλύτερη λίμνη είναι η Παμβώτιδα, η λίμνη των Ιωαννίνων. Κύριοι τομείς δραστηριότητας είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Σημαντικός τομέας οικονομικής δραστηριότητας είναι και η εξόρυξη ορυκτών.

Οι οροσειρές με τα πυκνά δάση, τα ποτάμια και οι λίμνες συνυπάρχουν με τα κάστρα, τις εκκλησίες, τα τζαμιά, τα γεφύρια αλλά και τις δαντελωτές ακρογιαλιές κάνοντας την Ήπειρο ελκυστικό προορισμό.

Κλίμα

Το κλίμα της Ηπείρου λόγω της γεωγραφικής έκτασης και της μορφολογίας των εδαφών που ξεκινά από την οροσειρά της Πίνδου και καταλήγει στις παραθαλάσσιες περιοχές της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας καθώς και τις περιοχές της Άρτας στον Αμβρακικό κόλπο, έχει ως εξής:

Οι πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου έχουν πιο ήπιους χειμώνες και θερμοκρασίες που σπάνια κατεβαίνουν κάτω από το μηδέν, ενώ τα καλοκαίρια είναι με ηλιοφάνεια με σπάνιες βροχοπτώσεις και απαλά αεράκια που δροσίζουν. Τα ηπειρωτικά χαρακτηρίζονται από συχνές βροχοπτώσεις και δροσερά καλοκαίρια αλλά και με συχνές απογευματινές νεροποντές, στα δε ορεινά ο βαρύς χειμώνας με χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες. Συχνό είναι το φαινόμενο να συνδυάζονται διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες την ίδια εποχή (π.χ. ήπια ζέστη στην θάλασσα και δροσιά στις ορεινές περιοχές).

Ιστορία

Η ιστορία της ξεκινά από τα βάθη των αιώνων , οι δε Ηπειρώτες έχουν ξεχυθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη από την αρχαιότητα ως τις ημέρες μας. Πάντοτε η Ήπειρος αποτελούσε ένα ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού. Η γεωγραφική της θέση καλύπτει το βορειοδυτικό τμήμα του ελλαδικού χώρου. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Ηπείρου είναι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορείς να μεταφερθείς από το βουνό στη θάλασσα.

Αρχαιολογία – Αξιοθέατα στην Ήπειρο

Δωδώνη

Το αρχαίο θέατρο Δωδώνης, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καλοδιατηρημένα θέατρα του αρχαίου κόσμου, χωρητικότητας 17.000 θεατών, βρίσκεται 22χλμ νοτίως των Ιωαννίνων. Κάθε καλοκαίρι, στα πλαίσια του Φεστιβάλ "Ηπειρωτικά", ξανακούγεται ο λόγος των αρχαίων Ελλήνων δραματουργών. Αρχαίες Ελληνικές Τραγωδίες ζωντανεύουν ξανά μέσα στο μαγευτικό περιβάλλον τόσο του Αρχαίου Θεάτρου όσο και των υπόλοιπων αρχαίων μνημείων.

Μουσείo Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη

Στο 14ο χλμ. της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Αθηνών, κοντά στο Μπιζάνι, βρίσκεται το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του γλύπτη Παύλου Βρέλλη. Τα κέρινα ομοιώματα του μουσείου, σε φυσικό μέγεθος και ενταγμένα σε μια πιστή αναπαράσταση του περιβάλλοντος της εποχής τους, ξαναζωντανεύουν μορφές της νεώτερης κυρίως ιστορίας. Τρεις οι θεματικές ενότητες του Μουσείου: η Προεπαναστατική περίοδος (το Κρυφό Σχολειό, η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, το μαρτύριο του Διονυσίου Σκυλοσόφου κ.α.), γεγονότα του 1821 (οι Κλέφτες, ο θάνατος του Αλή πασά κ.α.) και εικόνες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (οι γυναίκες της Πίνδου κ.α.). Τηλ. 26510 92128 ώρες λειτουργίας 10:00π.μ.-16:00μ.μ. για τη χειμερινή περίοδο και 09:30π.μ.-17:00μ.μ. για τη θερινή περίοδο.

Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων

Το κεντρικό κτίριο του Μουσείου κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1960 ως Βασιλικό περίπτερο στο χώρο της εσωτερικής ακρόπολης του Κάστρου των Ιωαννίνων. Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 1995. Η συλλογή αργυροχοΐας στεγάζεται σε κτίριο της ακρόπολης του 19ου αιώνα.

Μουσείο Αργυροχρυσοχοϊας

Βρίσκεται παραπλεύρως του Βυζαντινού Μουσείου. Σε αυτό εκτίθενται χάλκινα σκεύη, αντικείμενα και κοσμήματα της μικροτεχνίας και ΑργυροχρυσοχοΙας. Η έκθεση στεγάζεται στο λεγόμενο Θησαυροφυλάκιο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Το Μουσείο κατασκευάστηκε στο διάστημα 1963-66 με σχέδια του αρχιτέκτονα 'Αρη Κωνσταντινίδη. Λειτουργεί για το κοινό από την 1/8/1970. Το Μουσείο φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις, ενώ στις δραστηριότητές του συμπεριλαμβάνονται διοργανώσεις διαλέξεων.

Το σπήλαιο Περάματος

Ένα από τα σπουδαιότερα σπήλαια του κόσμου βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων μόλις χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Η ύπαρξη του σπηλαίου ήταν ήδη γνωστή από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1940 μάλιστα χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο των κατοίκων κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών από τους Ιταλούς.

Μυθολογία

Στην ελληνική μυθολογία η Ήπειρος ήταν θυγατέρα του «σπαρτού» Εχίονα και της Αγαύης, κόρης του Κάδμου και της Αρμονίας.

Η Ήπειρος ακολούθησε τον παππού της Κάδμο και την Αρμονία όταν εγκατέλειψαν τη Θήβα και κατευθύνθηκαν προς τα βόρεια, έχοντας μαζί τους την τέφρα του βασιλιά Πενθέα, αδελφού της Ηπείρου.

Η Ήπειρος πέθανε στη Χαονία και ενταφιάστηκε σε ένα ιερό άλσος, το οποίο σχετιζόταν με τον μύθο της Ανθίππης και του Κιχύρου. Η περιοχή Ήπειρος ονομάσθηκε έτσι από το μυθικό αυτό πρόσωπο.

Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.