Θεσσαλία, εκεί που καταλήγει το βουνό, αρχίζει η θάλασσα

Το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου στην Ανατολή, τα Άγραφα και οι κορυφές της Πίνδου στη Δύση, κάμπος μέχρι όπου φθάνει το μάτι του ανθρώπου στη μέση. Θεσσαλία, με το βουνό των Κενταύρων στον νότο, των Δώδεκα Θεών στον Βορρά, με τη λίμνη Πλαστήρα και τα Μετέωρα. Η Ελλάδα είναι πανέμορφη, όπου και να δείξει το δάχτυλο στον χάρτη.

Στους 4 νομούς της Θεσσαλίας, Λαρίσης, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, απλώνονται οι ομορφιές της και τα μέρη να επισκεφτείτε και να περιπλανηθείτε είναι πολλά, από μεγάλες πόλεις, μέχρι μικρά, όμορφα χωριουδάκια κι από βουνό μέχρι θάλασσα. Εμείς επιλέξαμε 5 από αυτά που συνιστούν ένα πανέμορφο τοπίο που θα μπορούσε –γιατί όχι;- να αποτελέσει τον επόμενό σας προορισμό.

Πρωτεύουσα του κάμπου είναι η Λάρισα, με τα Τέμπη, τον Τύρναβο και τα Φάρσαλα με τον ξακουστό χαλβά τους. Μπουρανί λέγεται το τυρναβίτικο καρναβάλι, αφιερωμένο στη λατρεία του φαλλού ως συμβόλου γονιμότητας και ευημερίας.

Αν προτιμάτε βουνό, το Περτούλι, η Ελάτη και η Λίμνη Πλαστήρα σας περιμένουν. Και, φυσικά, το θαύμα της φύσης και της πίστης του ανθρώπου: Τα Μετέωρα, με τα μοναστήρια τους στις κορυφές των κάθετων βράχων. Καρδίτσα και Τρίκαλα κρατούν επάξια τις πύλες της κεντρικής Ελλάδας, αποτελώντας ιδανικούς προορισμούς για όσους θέλουν να εξερευνήσουν τα Άγραφα και το νότιο τμήμα της Πίνδου. Σημείο αναφοράς αποτελεί και η Καλαμπάκα, ο τελευταίος σταθμός πριν το Μέτσοβο και τους ορεινούς όγκους της Ηπείρου και της Μακεδονίας.

Το κλίμα της Θεσσαλίας στο μεγαλύτερο μέρος της με εξαίρεση τις παράκτιες περιοχές, είναι ηπειρωτικό με ψυχρούς χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια, καθώς η ύπαρξη ορεινών όγκων εμποδίζει την άμεση επιρροή της θάλασσας. Στις πεδινές περιοχές η μέση ετήσια θερμοκρασία κυμαίνεται στους 16°-17°C και μειώνεται στα ορεινά.

Ιστορία

Η Θεσσαλία πήρε το όνομά της στο τέλος της δεύτερης χιλιετίας π.Χ, την εποχή του Τρωικού πολέμου, μετά την κατάκτησή της από τους Θεσσαλούς οι οποίοι ήταν πολεμική φυλή της Θεσπρωτίας. Η Θεσσαλία κατά την αρχαιότητα ήταν χωρισμένη σε φυλετικά κρατίδια εκ των οποίων τα πιο ισχυρά (Εστιαιώτιδα, Θεσσαλιώτιδα, Πελασγιώτιδα και Φθιώτιδα) είχαν συγκροτήσει μια κοινοπολιτεία γνωστή και ως «το κοινό των Θεσσαλών» όπου ο ηγέτης της ονομαζόταν ταγός. Μυθικός γενάρχης της Λάρισας θεωρείται ο Αλεύας ο Πυρρός το όνομα του οποίου πήρε όλος ο οίκος των Ταγών (Αλευάδες). Κατά τους Περσικούς πολέμους η Θεσσαλία συμμάχησε με τους Πέρσες και μετά την ήττα τους τάχθηκε στο πλευρό των Αθηναίων. Το 353 π.Χ. υποτάχθηκε στο βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Β’ ενώ το 168 π.Χ. έγινε επαρχία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Στη βυζαντινή εποχή η Θεσσαλία διαιρέθηκε σε μεγάλα φέουδα τα οποία διοικούσαν ευγενείς της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Δέχτηκε αλλεπάλληλες επιθέσεις Γότθων, Βούλγαρων, Σλάβων, Ούνων κλπ. Το 1423 κατακτήθηκε από τον Μουράτ Β’ ενώ το 1525 οι Τούρκοι ίδρυσαν στα Άγραφα το πρώτο και μεγαλύτερο αρματολίκι των Βαλκανίων. Τα 24 χωριά του Πηλίου έχοντας σχετική αυτονομία γνώρισαν οικονομική και πνευματική άνθιση. Στη σχολή το «Ελληνομουσείον» στη Ζαγορά σπούδασε ο επαναστάτης Ρήγας Φεραίος.

Η Θεσσαλία (εκτός από την περιοχή της Ελασσόνας) προσαρτήθηκε στην ελεύθερη Ελλάδα στις 7 Απριλίου 1881. Με την απελευθέρωσή της οι Έλληνες πλέον τσιφλικάδες, είχαν δικαιώματα απόλυτης κυριότητας, ενώ οι κολίγοι είχαν περιπέσει σε καθεστώς δουλοπαροίκου. Έτσι εντάθηκε το αγροτικό ζήτημα και οι κολίγοι ζητούσαν την απαλλοτρίωση της γης. Με αυτό το αίτημα, τον Μάρτιο του 1910 έγινε η αιματηρή εξέγερση του Κιλελέρ, όπου οδήγησε στη σταδιακή επίλυση του προβλήματος από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και αργότερα από τον Νικόλαο Πλαστήρα. Μετά το 1906 στη Θεσσαλία εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία, την Ιωνία, τον Πόντο και την Καππαδοκία.

Αξιοθέατα

Περίφημα μνημεία της αρχαιότητας κοσμούν τη θεσσαλική γη με πιο χαρακτηριστικά να είναι τα αρχαία θέατρα της Λάρισας, το μνημείο του Ποσειδώνα, ο αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα, ο μυκηναϊκός θολωτός τάφος Γεωργικού-Ξυνονερίου.

Από το θεσσαλικό σκηνικό δεν λείπουν και τα μνημεία ιστορικής σημασίας, όπως το Οθωμανικό μνημείο Μπεζεστένι, το παλαιό Τούρκικο Τελωνείο, το κτίσμα των παλιών φυλακών, το Οθωμανικό τζαμί, τα Ρωμαϊκά Λουτρά (εντός του οικισμού της Μητρόπολης) το εντυπωσιακό κονάκι του Χαροκόπου, το μνημείο του Ιπποκράτη, η Οικονόμειος Σχολή, κ.ά.

Πανέμορφα κάστρα, φρουροί μιας άλλης εποχής, με πιο γνωστά της Αγίας Παρασκευής, του Φαναρίου, των Τρικάλων, της Πιαλείας (Παλαιόκαστρο), της Φαλώρειας, του Βυτουμά αφηγούνται τη δική τους ιστορία.

Ο μαγικός τόπος των Μετεώρων πέρα από γεωλογικό παρουσιάζει και θρησκευτικό ενδιαφέρον καθώς σε αυτόν ιδρύθηκαν τον 14ο αιώνα 30 μονές εκ των οποίων οι 6 είναι σε λειτουργία. Η μεγαλύτερη μονή είναι του Μεγάλου Μετεώρου – Μεταμορφώσεως και ακολουθούν οι μονές των Αγίων Πάντων ή Βαρλαάμ, της Αγίας Τριάδος, του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, του Αγίου Στεφάνου, της Αγίας Βαρβάρας ή Μονή Ρουσάνου και της Αγίας Τριάδος.

Ονειρεμένα πέτρινα γεφύρια όπως το γεφύρι Χατζηπέτρου ή «Καμάρα Σμίξη», του Ελασσονίτη, της Σαρακίνας, της Πύλης, της Παλαιοκαρυάς, του Ψύρρα συνυπάρχουν αρμονικά με το θεσσαλικό τοπίο.

Ο Όλυμπος που είναι ο πρώτος δρυμός της Ελλάδας (1938), έχει ανακηρυχτεί (1981) από την UNESCO «Διατηρητέο οικοσύστημα της παγκόσμιας βιόσφαιρας» και έχει συμπεριληφθεί στις «Σημαντικές για την ορνιθοπανίδα περιοχές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας», τα εντυπωσιακά Μετέωρα χαρακτηρισμένα από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η φύση των Αγράφων η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πλέον καθαρές περιοχές στον πλανήτη, το κατάφυτο Πήλιο με τα γραφικά του χωριουδάκια, η σφιχταγκαλιασμένη από τη φύση λίμνη Ταυρωπού, δεν θα μπορούσαν παρά να εντυπωσιάσουν και να συνθέσουν μια ξεχωριστή εμπειρία για τον επισκέπτη.

Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.