Στερεά Ελλάδα, πλούσια σε φυσικές ομορφιές

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται στο κέντρο της χώρας, συνορεύει βόρεια με τη Θεσσαλία, δυτικά με τη Δυτική Ελλάδα, νότια με την Αττική, ενώ βρέχεται ανατολικά από το Αιγαίο Πέλαγος και τον Ευβοϊκό κόλπο και νότια από τον Κορινθιακό κόλπο. Αποτελείται από ηπειρωτικό και νησιωτικό τμήμα και έχει πρόσβαση τόσο στο Αιγαίο Πέλαγος, όσο και στο Ιόνιο Πέλαγος μέσω εσωτερικών θαλασσών και μεγάλου μήκους ακτών.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σε άμεση γειτνίαση με την Μητρόπολη της Αθήνας, καταλαμβάνει ένα εδαφικά κρίσιμο τμήμα του ηπειρωτικού κορμού της Ελλάδας στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, κυρίαρχων διεθνών πυλών της ελληνικής χερσονήσου αλλά και μεταξύ της Αθήνας και του αναδυόμενου βορειοδυτικού διδύμου Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα στον άξονα της Αδριατικής.

Η Στερεά Ελλάδα είναι η δεύτερη σε έκταση ελληνική περιφέρεια, αποτελούμενη από ηπειρωτικό και νησιωτικό τμήμα με εξαιρετικά πλούσιο μορφολογικό ανάγλυφο.

Προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία τοπίων συνδυάζοντας πεδιάδες, οροπέδια, μεγάλα δάση και υψηλές βουνοκορφές, ορεινές γεωργικές καλλιέργειες και βοσκότοπους, εσωτερικά και παραθαλάσσια νερά και ακτές.

Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υπάρχει σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα που το συνθέτουν τα σημαντικά ευρήματα της Νεολιθικής περιόδου και τα μνημεία της Κλασικής και Ελληνιστικής περιόδου, τα ιστορικά μνημεία της Μεταβυζαντινής περιόδου (1453-1830) αλλά και Νεότερων Μνημείων (1830-).

Σ’ αυτό το απόθεμα προστίθεται, επίσης, ο λαογραφικός πλούτος, οι σύγχρονες πολιτιστικές υποδομές όπως είναι τα μουσεία, τα λαογραφικά κέντρα, οι πινακοθήκες, τα ήθη και τα έθιμα και οι διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τέλος, το αξιόλογο και σε αρκετές περιοχές εξαιρετικά αξιόλογο τοπίο, αποτελεί επίσης όχι μόνο φυσικό αλλά και ιστορικο-πολιτιστικό πόρο, αφού αποτυπώνει στο χώρο τον τρόπο ανάπτυξης αιώνων και χιλιετιών.

Η περιοχή προσελκύει πλήθος Ελλήνων και ξένων επισκεπτών κάθε εποχή του χρόνου. Η μεγάλη τουριστική κίνηση βασίζεται στους πολυάριθμους αρχαιολογικούς χώρους, τις ιαματικές πηγές, τις υπέροχες παραλίες, τους γραφικούς οικισμούς, τα ειδυλλιακά φυσικά τοπία, την σπουδαία ιστορική και πλούσια πολιτισμική παράδοση και τις ενδιαφέρουσες επιλογές για χειμερινό και εναλλακτικό τουρισμό.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία βρίσκεται η Ακρόπολη και τα θαυμαστά μνημεία της, που πολλά από αυτά (τα μάρμαρα του Παρθενώνα ή ελγίνεια μάρμαρα), που υπήρχαν μέσα στην Ακρόπολη, σήμερα βρίσκονται σε μουσεία του Λονδίνου, καθώς και το πασίγνωστο αρχαίο Μαντείο των Δελφών, στους πρόποδες του Παρνασσού, που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την αρχαία Ελλάδα. Αξιοθέατα αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας θα συναντήσετε επίσης στη Θήβα, τις Θερμοπύλες, την Εύβοια, την Ελευσίνα, τη Ναύπακτο και το Μεσολόγγι.

Πλήθος επισκεπτών συρρέουν στις ιαματικές λουτροπόλεις της Αιδηψού, των Καμένων Βούρλων και της Υπάτης χάρη στις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία του οργανισμού και την ομορφιά του δέρματος.

Η Στερεά Ελλάδα, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της είναι ορεινή, έχει να επιδείξει μία ποικιλία από θαυμάσιες παραλίες με φυσικό κάλλος και κρυστάλλινα νερά, κοσμοπολίτικες ή ερημικές, όπου ο παραθεριστής μπορεί να απολαύσει τον ήλιο και το κολύμπι, και να επιδοθεί σε θαλάσσια σπορ.

Η Εύβοια, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας μετά την Κρήτη, φημίζεται για τις υπέροχες παραλίες της και την καθαρότητα των νερών της. Ζωηρή τουριστική κίνηση παρατηρείται επίσης στα παράλια της Αττικής στον Σαρωνικό και στον νότιο Ευβοϊκό Κόλπο, στη Ναύπακτο και στο Γαλαξίδι.

Το χειμώνα, αποδράστε στις ορεινές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας για να εξερευνήσετε την καταπράσινη φύση, να απολαύσετε την άγρια ομορφιά του τοπίου, να περιηγηθείτε στα γραφικά παραδοσιακά χωριά και να επιδοθείτε σε υπαίθριες δραστηριότητες και σπορ.

Διασχίστε επιβλητικά φαράγγια και αφρισμένα ποτάμια, ακολουθήστε μαγευτικές διαδρομές μέσα από πυκνά δάση και στενές κοιλάδες και αφεθείτε στη μοναδική γοητεία του ορεινού τοπίου. Οι ορεινές περιοχές της Ευρυτανίας και της Κεντρικής Εύβοιας, η γραφική κωμόπολη της Αράχωβας, καθώς και το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις προσελκύουν πλήθος επισκεπτών.

Η Στερεά Ελλάδα, με τα αμέτρητα αξιοθέατα, τον ιστορικό πλούτο, τα αξιόλογα αρχαία μνημεία, τις εντυπωσιακές εκκλησίες και μοναστήρια, τη σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά, την ανόθευτη φύση και την πολυμορφία του τοπίου, αποτελεί έναν ευλογημένο τόπο που θα σας συνεπάρει και θα σας χαρίσει αξέχαστες εμπειρίες.

Λίμνες της Στερεάς Ελλάδας

Η λίμνη Τριχωνίδα.

Οι κυριότερες λίμνες της Στερεάς Ελλάδας βρίσκονται στο δυτικό τμήμα της και συγκεκριμένα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Εκεί δεσπόζει η Τριχωνίδα (95,8 τ.χλμ.), η οποία είναι η μεγαλύτερη λίμνη ολόκληρης της Ελλάδας. Άλλες λίμνες στην Αιτωλοακαρνανία είναι η Αμβρακία, ο Οζερός, η Λυσιμαχία και η Βουλκαρία.

Στο νομό Βοιωτίας υπάρχει η Υλίκη και στο νομό Αττικής η λίμνη του Μαραθώνα. Στη Στερεά Ελλάδα βρίσκονται επίσης και τεχνητές λίμνες όπως αυτές των Κρεμαστών και του Καστρακίου στον Αχελώο, βόρεια του Αγρινίου, καθώς επίσης και η τεχνητή λίμνη του Μόρνου στο νομό Φωκίδας.

Ποτάμια της Στερεάς Ελλάδας

Ο μεγαλύτερος ποταμός της Στερεάς Ελλάδας είναι ο Αχελώος με μήκος 220 χλμ. και λεκάνη απορροής 5.470 τ.χλμ. Σχηματίζει τα σύνορα της Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας και χύνεται στο Ιόνιο απέναντι από την Ιθάκη.

Με τις προσχώσεις του έχουν σχηματιστεί δύο λιμνοθάλασσες του Μεσολογγίου και της Μελίτης. Ο Εύηνος νοτιότερα πηγάζει από τα Βαρδούσια και χύνεται στον κόλπο της Πάτρας. Έχει μήκος 80 χλμ. και είναι γνωστός με το κοινό όνομα Φίδαρης.

Άλλος ποταμός της Στερεάς είναι ο Μόρνος, που πηγάζει από τις νότιες προσβάσεις της Οίτης και μετά από διαδρομή 70 χλμ. χύνεται στον Κορινθιακό κόλπο. Ο Μόρνος δέχεται πολλά υπόγεια νερά και έχει σταθερή θερινή παροχή. Για τους λόγους αυτούς κατασκευάστηκε στο Μόρνο φράγμα υδροδότησης της Αθήνας.

Στην κεντρική Στερεά ο Βοιωτικός Κηφισσός πηγάζει από τον Παρνασσό και με τεχνητή σήραγγα χύνεται στη λίμνη Υλίκη, από την οποία υδρεύεται η Αθήνα. Τέλος ο Σπερχειός πηγάζει από το όρος Τυμφρηστός και μετά από διαδρομή 80 χλμ. χύνεται στο Μαλιακό κόλπο.

Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.