Θράκη, εδώ η δύση εμπλέκεται με την ανατολή

Η Θράκη αποτελεί γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας στη βόρεια περιοχή της. Συνορεύει ανατολικά με την Τουρκία (την ονομαζόμενη Ανατολική Θράκη), βόρεια με τη Βουλγαρία και δυτικά με τη Μακεδονία (νομοί Καβάλας και Δράμας).

Η ελληνική Θράκη έχει έκταση 8.578 τετρ. χλμ. Διαιρείται στους νομούς Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης. Στην ελληνική Θράκη ανήκει διοικητικά και το νησί της Σαμοθράκης, το οποίο αποτελεί ιδιαίτερη επαρχία του νομού Έβρου.

Άγρια ομορφιά, γνήσιοι άνθρωποι κι ένα αμάλγαμα επιρροών και παραδόσεων που εκφράζεται ανάμεσα σε άλλα και με την τοπική κουζίνα. Ένα μεγάλο τμήμα της ιστορίας και του λαϊκού πολιτισμού της Θράκης βρίσκεται ατόφιο στην κουζίνα της.

Η μοναδική της θέση, με σύνορα τη Βουλγαρία και την Τουρκία, αλλά και το Αιγαίο πέλαγος να βρέχει τα νότιά της, την κατέστησαν αναπόφευκτο σταυροδρόμι γεύσεων και συνηθειών. Εδώ η Ευρώπη συνδέεται αρμονικά με την Ασία δημιουργώντας μια πολύ ιδιαίτερη γαστρονομική κληρονομιά, που ο επισκέπτης δεν μπορεί παρά να απολαύσει.

Τα τοπικά προϊόντα υπαγορεύουν τους πρωταγωνιστές στο θρακιώτικο τραπέζι, ο φυσικός όμως πλούτος της περιοχής εγγυάται μια μεγάλη ποικιλία από πιάτα με πολύ ιδιαίτερη γεύση.

Η Θράκη είναι ταυτισμένη με τα… σύνορα, μόνο για όσους επιμένουν να βάζουν όρια στη ζωή τους. Περιοχή απίστευτης φυσικής ομορφιάς είναι η πρώτη επιλογή όσων αγαπούν τη δράση: Πεζοπορία, ιππασία, ποδηλασία, κανόε καγιάκ, ορειβασία, παρακολούθηση της άγριας ζωής, τα πάντα είναι στη διάθεση του επισκέπτη.

Το Δέλτα του Έβρου, ο Νέστος, η Βιστωνίδα με τον μοναδικό της βιότοπο και το γραφικό ψαροχώρι του Πόρτο Λάγος, το Δάσος της Δαδιάς, ο επίγειος παράδεισος του Χαϊντούς με οξιές ύψους τριάντα μέτρων, η παλιά πόλη της Ξάνθης με το ξακουστό της καρναβάλι, τα Πομακοχώρια στην Κομοτηνή, η παραλία της Αλεξανδρούπολης με σήμα κατατεθέν τον φάρο της, το Διδυμότειχο με τα βυζαντινά του τείχη σας περιμένουν.

Οι πόλεις της (Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη – η καθεμία με το δικό της προφίλ) είναι ιδανικές για city break και προσφέρουν την καλύτερη τουριστική υποδομή. Ίσως να μη φημίζεται για τις τεράστιες παραλίες της, αλλά προσφέρει μικρούς και ήσυχους κολπίσκους για ταξιδιώτες που θέλουν να συνδυάζουν στις διακοπές τους τη βουτιά στη θάλασσα με την περιήγηση – χωρίς να έχουν τα χαρακτηριστικά αυτών που συναντάμε στο Ιόνιο και τις Κυκλάδες, είναι πεντακάθαρες, μικρές και οι πιο πολλές έχουν βότσαλο. Το δυνατό όμως χαρτί της Θράκης είναι η αυθεντική της φύση: το Δέλτα του Έβρου, το Πάρτο Λάγος, η λίμνη Βιστωνίδα, ο υπέροχος Νέστος, τα δάση της Ροδόπης, το δάσος της Δαδιάς, ο καταρράκτης του Λειβαδίτη είναι σημεία ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος τα οποία, σε συνδυασμό με τους αρχαιολογικούς χώρους των Αβδήρων και της Μαρώνειας, δημιουργούν ένα ελκυστικό πακέτο για κάθε τύπο επισκέπτη. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την υπέροχη Σαμοθράκη που βρίσκεται απέναντι, με την ιδιόμορφη φυσική της ομορφιά, τις μεγάλες παραλίες και τον αρχαιολογικό της πλούτο, έχουμε έναν προορισμό ικανό να κρατήσει για πολλές μέρες τον ανήσυχο ταξιδευτή. Η ξενοδοχειακή υποδομή της περιοχής, αν και μικρή, είναι επαρκής, ενώ στα ταβερνάκια της η μεσογειακή κουζίνα συναντά την Ανατολή.

Πολλά και σημαντικά μουσεία λειτουργούν στη Θράκη. Πολλά από αυτά είναι Αρχαιολογικά, αλλά υπάρχουν και Φυσικής Ιστορίας, Λαογραφικά, Ιδρύματα Τέχνης, Πινακοθήκες, Εκλησιαστικά, θεματικά σε πόλεις και μεγάλους οικισμούς. Ενα από τα πιο σημαντικά σε όλη την Ελλάδα είναι το Εθνολογικό μουσείο Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη.

Εθνολογικό Θράκης Ένας σοβαρός λόγος να επισκεφθείτε την Αλεξανδρούπολη είναι το υπέροχο μουσείο που στεγάζεται σε πέτρινο νεοκλασικό του 1899. Eχει ένα βασικό σκοπό: την γνωριμία του επισκέπτη με τον λαϊκό πολιτισμό και τα έθιμα της Θράκης.

Αρχαιολογικό Κομοτηνής Το κτίριο του 1975 με τον μεγάλο κήπο σχεδιάστηκε από τον Άρη Κωνσταντινίδη ειδικά για τη στέγασή του μουσείου και στη μεγάλη αίθουσα ζωντανεύει η ιστορία της Θράκης. Θα δείτε εκθέματα από την Προϊστορική έως τη Βυζαντινή εποχή.

Αρχαιολογικό Αβδήρων Λειτουργεί στον σύγχρονο οικισμό των Αβδήρων από το 2000 και εντυπωσιάζει με τον πλούτο των εκθεμάτων του. Ο κύριος όγκος τους προέρχεται από τις ανασκαφές στην αρχαία πόλη καλύπτοντας το χρονικό διάστημα από τον 7ο αι. π.Χ. μέχρι τον 13ο αι. μ.Χ.

Αρχαιολογικό Σαμοθράκης

Μπαίνοντας στο μουσείο, που βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, θα εντυπωσιαστείτε από το αντίγραφο του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης. Το πρωτότυπο γλυπτό (άγνωστου καλλιτέχνη της ελληνιστικής εποχής) ανακαλύφθηκε στο ιερό των Μεγάλων Θεών και παριστάνει φτερωτή τη θεά Νίκη.

Εκκλησιαστικό Αλεξανδρούπολης Στην πλούσια συλλογή του περιλαμβάνονται πολλά κειμήλια θρησκευτικής λατρείας, εικόνες, ιερά σκεύη, άμφια, ξυλόγλυπτα, τα οποία χρονολογούνται από τον 16ο-20ο αι.. Σημαντικό τμήμα αποτελούν προσφυγικά κειμήλια από την Αίνο.

Λαογραφικό Κομοτηνής Ένα υπέροχο διώροφο αρχοντικό σπίτι του 19ου αιώνα το οποίο ανήκε στον έμπορο Πεΐδη στεγάζει το καλοφτιαγμένο λαογραφικό και ιστορικό μουσείο της Κομοτηνής.

Λαογραφικό Ξάνθης Δεν είναι ένα απλό αρχοντικό, είναι δίδυμες διώροφες κατοικίες οι οποίες, σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, κτίστηκαν μεταξύ 1860 -1862 από Ηπειρώτες τεχνίτες.

Λαογραφικό Διδυμότειχου Σε ένα από τα ομορφότερα αρχοντικά της περιοχής στεγάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 η πλουσιότατη συλλογή του Λαογραφικού μουσείου Διδυμότειχου.Η έκθεση με τον μεγάλο πλούτο των εκθεμάτων της αντανακλά τον τοπικό πολιτισμό και απλώνεται σε τέσσερις ορόφους.

Λαογραφικό Αβδήρων Στο ισόγειο του μουσείου θα καταλάβετε πώς ήταν παλιά ο αγροτικός τρόπος ζωής, παρατηρώντας οικιακά σκεύη, εργαλεία και μικροέπιπλα. Ο δεύτερος όροφος παρουσιάζει την σπουδαία υφαντική τέχνη της περιοχής με χαλιά, κεντήματα, ενδυμασίες, τσαπράζια και άλλα εργόχειρα.

Φυσικής Ιστορίας Aλεξανδρούπολης Σε ένα πολύ ωραίο σκηνικό, δεμένο με τον περιβάλλοντα χώρο, επιχειρείται η ανάδειξη της βιοποικιλότητας της περιοχής του Έβρου και των γεωφυσικών ιδιαιτεροτήτων της.

Φυσικής Ιστορίας Ξάνθης Η είσοδος του μουσείου, φτιαγμένη με πωρόλιθο και ασβεστόλιθο, εντυπωσιάζει και δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση πως μπαίνει σε σπηλιά. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το εσωτερικό, όπου βρίσκονται ταριχευμένα πάνω από 80 είδη ζώων της περιοχής.

Μουσείο Μεταξιού-Σουφλί Το Μουσείο Μετάξης παρουσιάζει αναλυτικά τις φάσεις της σηροτροφίας και της μεταξουργίας. Εστιάζει στο πώς το Σουφλί αναδείχτηκε σε σημαντικό κέντρο παραγωγής μεταξιού στα τέλη του 19ου αιώνα και έως τα μέσα του 20ού.

Πανίδα

Κατά τα προϊστορικά χρόνια έζησαν στη Θράκη πολλά περίεργα ζώα. Ιδίως έχουν ανακαλυφθεί πολλά είδη προβοσκιδωτών, συγγενών των σημερινών ελεφάντων, όπως ο Άναγκος, ο Παλαιολοξόδον και το Μαμούθ. Είναι γνωστό επίσης ότι υπήρχαν στην περιοχή λιοντάρια του είδους Felis leo persica, που έζησαν τουλάχιστον ως την εποχή του Αριστοτέλη.

Σήμερα, λόγω των πολλών και μεγάλων υγροτόπων, εμφανίζονται όλα σχεδόν τα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά της Ελλάδας. Από την άλλη, η ύπαρξη μεγάλων βουνών και εκτεταμένων δασών ευνοεί την παρουσία πουλιών του βουνού και του δάσους.

Μερικά από τα πουλιά της περιοχής είναι τόσο σπάνια που δεν υπάρχουν πλέον σε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Ο Θαλασσαετός (Haliaeetus albicilla) φιλοξενείται με τρία μόνο ζευγάρια, ο Μαυρόγυπας (Aegypius monachus) με λιγότερα από 100 πουλιά, ενώ ο Αγριόκουρκος (Tetrao urogallus) με γύρω στα 200. Υπάρχουν, όμως, και πολλά άλλα σπάνια πουλιά, όπως η Λεπτομύτα (Numenius tenuirostris), ο Στεπόκιρκος (Circus macrourus), η Αγκαθοκαλημάνα (Hoplopterus spinosus), κ.α., ενώ συνηθισμένο θέαμα των υγροτόπων είναι ο Φοινικόπτερος (Phoenicopterus ruber), που οι πληθυσμοί του έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Όσον αφορά τα θηλαστικά, δεν υπάρχει άλλη περιοχή της Ελλάδας που να φιλοξενεί τόσο μεγάλο αριθμό ειδών, με επιστέγασμα την Αρκούδα, τον Λύκο, το Τσακάλι και το Αγριόγιδο. Υπάρχουν επίσης κουνάβια, αλεπούδες, ασβοί, νυφίτσες, σκίουροι, αγριογούρουνα, σκαντζόχοιροι, τρωκτικά, νυχτερίδες και μυγαλές.

Ο ίδιος πλούτος παρατηρείται και στις άλλες ομάδες ζώων, όπως τα αμφίβια, τα ερπετά, τα έντομα, κ.α. Ιδιαίτερα φανερός είναι αυτός ο πλούτος στις πολύχρωμες πεταλούδες, που ξεπερνούν τα 100 είδη.

Χλωρίδα

Από την προϊστορική χλωρίδα της περιοχής έχουν βρεθεί σε πολλά σημεία απολιθωμένοι κορμοί, καθώς και φύλλα και καρποί δέντρων που σήμερα έχουν εκλείψει. Η μελέτη αυτού του υλικού βρίσκεται ακόμη στην αρχή της.

Οι μεγάλες αντιθέσεις στο κλίμα έχουν επίδραση και στη βλάστηση της περιοχής. Στις χαμηλές πλαγιές των βουνών κυριαρχούν οι μεσογειακοί θαμνώνες, που απαρτίζονται από πουρνάρια, φυλλίκια, ράμνους, χρυσόξυλα, τσικουδιές, κ.α. Ακολουθεί η ζώνη των φυλλοβόλων δρυών, που φτάνει συνήθως ως τα 100 μ. ή και ψηλότερα, με είδη όπως η Πλατύφυλλη Δρυς, η Χνουδωτή Δρυς και το Ρουπάκι. Πάνω από τη ζώνη αυτή εκτείνεται η ζώνη των ορεινών κωνοφόρων, με δάση από δέντρα όπως η Μαύρη πεύκη, το Μακεδονικό Έλατο, η Δασική πεύκη και η Ερυθρελάτη. Στη ζώνη αυτή εμφανίζονται κατά τόπους, όπου τα πετρώματα είναι ευνοϊκά, δάση από οξιές ή και μεικτά δάση κωνοφόρων και φυλλοβόλων.

Εκτός από τις ζώνες βλάστησης που αναφέρθηκαν ήδη, υπάρχει και η πεδινή ζώνη, που στη μεγαλύτερή της έκταση καλλιεργείται σήμερα εντατικά, ενώ η φυσική της βλάστηση έχει αποψιλωθεί. Τέλος, υπάρχει και η αζωνική βλάστηση των ρεματιών, που απαρτίζεται από πλατάνια, κλήθρα, φτελιές, λεύκες και άλλα υγρόφιλα είδη.

Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.