Η Δημητσάνα είναι χτισμένη σε μια ορεινή τοποθεσία, πάνω σε λoφοράχη και σε υψόμετρο 950 μέτρων, από τη μεσημβρινή πλευρά της οποίας παρέχεται θαυμάσια θέα της πεδιάδας της Μεγαλόπολης και του Ταΰγετου. Αποτελεί έδρα του διευρυμένου δήμου Γορτυνίας, ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν έδρα του Δήμου Δημητσάνας. Η ιστορία της αρχίζει κατά τους Ομηρικούς χρόνους, όταν στη θέση της βρισκόταν η μικρή αρκαδική πόλη Τεύθις.
Είναι ολόκληρη ένα ζωντανό μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με τα ωραία πετρόκτιστα κτίρια της, τα φιδωτά κατηφορικά δρομάκια της, τα γεφύρια και τις νεροτριβές της, ένα μουσείο ιστορίας με τα πάλαια μοναστήρια της, τα βυζαντινά και εκκλησιαστικά ιερά κειμήλια, την βιβλιοθήκη της με τα σπάνια έγγραφα και κώδικες, τους μπαρουτόμυλους και το μουσείο υδροκίνησης, τις αρχαιολογικές και λαογραφικές συλλογές της.
Το φυσικό κάλλος του τόπου δεν είναι τυχαίο ότι είχε εμπνεύσει τον μύθο του ιερού λουτρού του Δία στον πόταμο που εξ αυτού ονομάστηκε Λούσιος (εκεί που λουζόταν ο Δίας). Η θέα της κοιλάδας που ρέει ο Λούσιος από το ύψωμα της Δημητσάνας, ως την Μεγαλόπολη και στο βάθος τον όγκο του Ταΰγετου, μένει εμπειρία χαραγμένη στην μνήμη. Φυσικο κάλλος, αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα, η πέτρα και το νερό, η ιστορία της αρχαίας, βυζαντινής και νεώτερης Ελλάδας, η σημερινή άριστη διαχείριση του ιστορικού και καλλιτεχνικού πλούτου της κωμόπολης, όπως και η άρτια τουριστική υποδομή, καθιστούν την Δημητσάνα μαγικό προορισμό περιήγησης και ταξιδιών.
Ο Λούσιος είναι ποταμός της Πελοποννήσου, παραπόταμος του Αλφειού, με μήκος περίπου 23 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομα αυτό επειδή στα νερά του έλουσαν τον νεογέννητο Δία οι νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα. Οι πηγές του βρίσκονται στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, κοντά στο χωριό Καλονέρι και νοτιότερα στην περιοχή της αρχαίας Θεισόας.
Ο Λούσιος, αφού περάσει δυτικά της Δημητσάνας, όπου υπάρχει το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, διασχίζει ένα εντυπωσιακό φαράγγι μήκους 15 χιλιομέτρων και πλάτους περίπου 2 χιλιομέτρων, προτού καταλήξει στον Αλφειό, κοντά στην Καρύταινα. Στις δύο πλευρές του φαραγγιού βρίσκονται δύο ιστορικές μονές, η Μονή Φιλοσόφου και η Μονή Προδρόμου. Το φαράγγι χαρακτηρίστηκε, το 1997, περιοχή ενιαίου αρχαιολογικού χώρου και προστατεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού.
Από τη δυτική πλευρά του φαραγγιού περνάει το εθνικό μονοπάτι 32 (παρακλάδι του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 GR), το οποίο ξεκινάει από τη Βυτίνα και καταλήγει στο Γύθειο. Ο Λούσιος προσφέρεται για εναλλακτικό τουρισμό (πεζοπορία, κανόε-καγιάκ και ράφτινγκ).
Η θέα από την Δημητσάνα προς το φαράγγι του Λούσιου, τον κάμπο της Μεγαλόπολης και τον Ταΰγετο προκαλούν δέος.
Αξίζει να περπατήσετε στα γραφικά πέτρινα καλντερίμια και να ανεβείτε σε κάποιον από τους λόφους πάνω στους οποίους είναι χτισμένη η Δημητσάνα ώστε να απολαύσετε το ιδιαίτερο Αρκαδικό τοπίο αλλά και τον ίδιο τον οικισμό που απλώνεται αμφιθεατρικά στο όμορφο ορεινό τοπίο.
Ο σημερινός οικισμός είναι χτισμένος πάνω στα ερείπια της αρχαίας Τεύθις, πόλη που σύμφωνα με τον ιστορικό Παυσανία, έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο στέλνοντας δικό της στρατιωτικό σώμα.
Η Αρχαία Τεύθις διέθετε Ακρόπολη και οχυρωματικό τείχος, μέρος των οποίων δασώνεται μέχρι και σήμερα.
Τώρα όμως δεν κυριαρχούν ούτε τα τείχη ούτε η Ακρόπολη, αλλά τα πανέμορφα παραδοσιακά, πολυώροφα κάποιες φορές, σπίτια και αρχοντικά, οι μικρές αλλά καλαίσθητες πλατείες, οι πλούσιοι ναοί και οι προσεγμένοι ξενώνες με τα ζεστά καφέ, τα εστιατόρια και οι ταβέρνες. Στη Δημητσάνα θα βρείτε επίσης Εκκλησιαστικό Μουσείο που ήταν το σπίτι του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’ αλλά και βιβλιοθήκη με περισσότερους από 35.000 τόμους, σπάνιες εκδόσεις και πλούσιο ιστορικό αρχείο. Καθώς περπατάτε στα στενά της, ρίξτε μία μάτια και στο πασίγνωστο ρολόι δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Πρόκειται για δώρο των Δημητσανιτων της Νέας Υόρκης, από την οποία και εστάλη γύρω στο 1900! Η καμπάνα του ρολογιού ζυγίζει 700 κιλά και έφτασε στην Δημητσάνα 10 χρόνια μετά, πάλι από την Αμερική.
Ο ποταμός Λούσιος και το φαράγγι του είναι ένα φυσικό αξιοθέατο της περιοχής για το οποίο υπάρχουν αρκετά σημεία εύκολης πρόσβασης δίπλα στα ορμητικά νερά και το ιδιαίτερης ομορφιάς παραποτάμιο μονοπάτι του. Ο ποταμός Λούσιος προσφέρεται μάλιστα για αρκετές ορεινές δραστηριότητες και σπορ όπως rafting, trekking και canoe kayak.
Λίγο πάνω από τον Λούσιο και μόλις 2 χιλιόμετρα ανατολικά της Δημητσάνας, θα βρείτε το μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης. Πρόκειται για ένα θεματικό μουσείο στο οποίο παρουσιάζονται οι τρόποι χρήσης του νερού ως πηγή ενέργειας για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει από κοντά πως λειτουργούσαν οι νεροτριβές, οπού πλένονταν τα ρούχα, ο αλευρόμυλος, το βυρσοδεψείο για την επεξεργασία των δερμάτων και φυσικά ο μπαρουτόμυλος με κοπάνια για την παραγωγή μπαρουτιού.
Στη Δημητσάνα κυριαρχεί ο Λούσιος ποταμός όπου μπορείτε να κάνετε πολλές δραστηριότητες όπως rafting, καγιάκ, πεζοπορία καθώς και εξερεύνηση στις όχθες του ποταμού. Επίσης, η γύρω περιοχή προσφέρεται για σκι στο χιονοδρομικό Κέντρο Μαίναλο, 4X4, ποδήλατο βουνού και άλλες δραστηριότητες που θα ξυπνήσουν όλες τις αισθήσεις σας.
Κάποιες από τις πιο όμορφες διαδρομές για πεζοπορία είναι:
Δημητσάνα-Στεμνίτσα-Δάσος Μαινάλου-Ελάτη-Βυτίνα-Καρκαλού-Δημητσάνα, μια πανέμορφη διαδρομή μέσα από το δάσος του Μαινάλου και η απόσταση είναι 40 χλμ και διαρκεί 50-60 λεπτά περίπου.
Δημητσάνα – Ζάτουνα – Βλόγος – Μελισσόπετρα – Παναγιά – Δημητσάνα, μια διαδρομή με πανέμορφους γραφικούς οικισμούς. Η απόσταση είναι 40 χλμ και διαρκεί 40-50 λεπτά περίπου.
Τοπικές Γεύσεις & Προϊόντα
Στις γραφικές ταβέρνες της Δημητσάνας θα γευθείτε νόστιμο αρνί σούβλας, στιφάδο, κοκορέτσι, σπληνάντερο και παστό που φτιάχνουν οι ντόπιοι. Μην παραλείψετε να αγοράσετε γλυκά ταψιού, χυλοπίτες, μέλι, σκαλτσούνια, βούτυρο, τυρί, μαρμελάδες, καρύδια, κάστανα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Στην Δημητσάνα διοργανώνονται αποκριάτικες εκδηλώσεις με την αναβίωση του εθίμου του Μακαρονά. Το Κάψιμο του Μακαρονά είναι ένα πολύ παλιό έθιμο που πραγματοποιείται την παραμονή της Καθαράς Δευτέρας στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο Δήμος προσφέρει δωρεάν στολές στους μαθητές και του δημότες, προκειμένου να συμμετάσχουν στο έθιμο.
Το έθιμο περιλαμβάνει παρέλαση καρναβαλιστών με τον «Μακαρονά», να ηγείται της παρέλασης πάνω σε γάιδαρο. Μετά την παρέλαση, ο «Μακαρονάς» που είναι γεμάτος με Δημητσιάνικο μπαρούτι κρεμιέται και καίγεται. Ακολουθεί γλέντι με φαγητά και Δημοτική και Λαϊκή μουσική το οποίο συνεχίζει και την Καθαρά Δευτέρα.
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνονται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στις 7 Ιουλίου της Αγίας Κυριακής διοργανώνεται στην περιοχή πανηγύρι.
Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!