Καλαμάτα, το μαγευτικό λιμάνι της Μεσσηνίας

Η Καλαμάτα – πρωτεύουσα και κεντρικό λιμάνι της Μεσσηνίας – μας αποκαλύπτεται στον μυχό του Μεσσηνιακού κόλπου, θεμελιωμένη, πιθανότατα, στη θέση της ομηρικής πόλης Φαραί. Ο ίσκιος του Ταύγετου, οι απέραντοι ασημόχρυσοι ελαιώνες που ακουμπούν στην ακτή και μια ατέλειωτη παραλία ζωγραφίζουν με τα ομορφότερα χρώματα τη χαρισματική πολιτεία. Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, χάρη στα προϊόντα της εύφορης μεσσηνιακής γης (λάδι, σταφίδες, σύκα κ.ά.), εξελίχθηκε σε πλούσιο αστικό κέντρο και σε σημαντικό λιμάνι. Απέχει 238 χλμ. ΝΔ από την Αθήνα.

Η τουριστική περίοδος για την Καλαμάτα διαρκεί σχεδόν όλο τον χρόνο. Είναι πολύ δημοφιλής προορισμός για κάθε σαββατοκύριακο λόγω μικρής απόστασης από την Αθήνα και των πολλών αξιοθέατων που έχει (Εκκλησία Υπαπαντή του Σωτήρος, Παλιά Πόλη, Κάστρο Καλαμάτας, Αρχαιολογικό Μουσείο, Μέγαρο Χορού, Μουσείο των τρένων κ.α.).

Έχει έντονη νυχτερινή ζωή χειμώνα και καλοκαίρι, το χειμώνα σε διάφορα κουτούκια και bars στο ιστορικό κέντρο, ενώ το καλοκαίρι σε clubs και beach bars δίπλα στη θάλασσα και στο προάστιο της πόλης την Βέργα χτισμένη στους πρόποδες του όρους “Καλάθι” όπου υπάρχουν υπέροχα bars και clubs με θέα στη θάλασσα και την πόλη της Καλαμάτας.

Επίσης κάθε Ιούλιο λαμβάνει χώρα στην πόλη της Καλαμάτας το διεθνές φεστιβάλ Χορού, με παραστάσεις και χορευτές από όλο τον κόσμο.

Στην Καλαμάτα εδρεύει Τ.Ε.Ι. και σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η πόλη διαθέτει πλήρεις και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου μπορεί καθένας να αθληθεί. Τέλος διαθέτει νέο, σύγχρονο νοσοκομείο καθώς επίσης και διεθνές αεροδρόμιο.

Η αρχαία Μεσσήνη

Μόλις 30 χλμ. από την Καλαμάτα θα βρεθείτε σε έναν συγκλονιστικό αρχαιολογικό χώρο, από τους σημαντικότερους στην Πελοπόννησο.
Η αρχαία Μεσσήνη χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ.
Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει ναούς, οικίες, τείχη και δημόσια κτήρια, που σώζονται σε καλή κατάσταση. Θα δείτε, μεταξύ άλλων, το τείχος που χρονολογείται στον 3ο αι. π.Χ. με κυρίαρχη την Αρκαδική Πύλη και τους οκτώ πύργους της, δημόσια κτήρια, την Αγορά, τον ναό της Αρτέμιδος Φωσφόρου ή Ορθίας, το Στάδιο, το Ηρώο, το θέατρο, την κρήνη και κατοικίες.
Από το καλοκαίρι του 2013 το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης εγκαινιάστηκε και επαναλειτουργεί, ώστε να φιλοξενεί πολιτιστικά δρώμενα.

Αξιοθέατα

Στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου, η πόλη σφύζει από ζωή, καθώς εκεί βρίσκονται τα σημαντικότερα αξιοθέατα.

  • Στο Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας φυλάσσονται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, τα οποία χρονολογικά καλύπτουν την περίοδο από την Εποχή του Χαλκού μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους.
  • Το Στρατιωτικό Μουσείο της Καλαμάτας φυλάσσει όπλα και στρατιωτικές στολές των Ελλήνων σε διάφορες ιστορικές περιόδους.
  • Το Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας της πόλης στεγάζει εκθέματα που έχουν να κάνουν με τις παραδοσιακές τέχνες της περιοχής, με παλαιά χρηστικά και μη αντικείμενα, εργαλεία και παραδοσιακές φορεσιές.
  • Στην πόλη λειτουργούν η Δημοτική Πινακοθήκη και η Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής τέχνης με περίπου 500 εκθέματα.
  • Η Λαϊκή Βιβλιοθήκη της πόλης λειτουργεί από το 1933 και σήμερα διαθέτει πάνω από 90.000 τόμους βιβλίων, 60.000 τεύχη περιοδικών καθώς και αρχείο 100.000 φύλλων μεσσηνιακών εφημερίδων από τον 19ο αιώνα έως σήμερα.
  • Επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας βρίσκεται στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης, πίσω από τον Ναό των Αγίων Αποστόλων, όπου εκτίθενται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας.
  • Κάτω από το Κάστρο βρίσκεται ο ναός της Υπαπαντής του Χριστού (εγκαινιάστηκε το 1873), ο οποίος είναι και ο μητροπολιτικός ναός της πόλης και του Νομού.
  • Στην Ιερά Μονή Καλογραιών εκτίθενται διάφορα μεταξωτά υφαντά και τα περίφημα καλαματιανά μαντήλια, καθώς και οι αργαλειοί με τους οποίους υφαίνονταν.
  • Εκθεσιακός Χώρος “Μαρίας Κάλλας” με 7 γνήσια αντίγραφα επιστολών του Προσωπικού Αρχείου της Μαρίας Κάλλας καθώς και γνήσιες φωτογραφίες του αρχείου της. Η έκθεση ανήκει στον Σύλλογο Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας και λειτουργεί δωρεάν (www.mariacallas.gr)

Πολιτισμός

Η επαφή της πόλης με το δυτικό πολιτισμό δημιούργησε μια σημαντική πολιτιστική κληρονομιά στην Καλαμάτα. Μια παράδοση που ξεκινάει με τις μαντολινάτες παλαιότερων εποχών και φτάνει μέχρι σήμερα, όπου η πόλη έχει μια έντονη πολιτιστική ζωή με φορέα της τη ΔΕΠΑΚ (Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας) το ΔΗΠΕΘΕΚ (Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας) και άλλους ιδιωτικούς φορείς.

Την άνοιξη του 1995 ιδρύθηκε το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με αντικείμενο την προώθηση της χορευτικής τέχνης και με άξονες την έρευνα, την εκπαίδευση και την καλλιτεχνική δράση και παραγωγή.

Η πολυμορφία τάσεων που διαπερνά τον σύγχρονο χορό αλλά και η διεύρυνση του κοινού που προσεγγίζει και αγαπά αυτή την τέχνη αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή βασικό μέλημα της πολιτικής προγραμματισμού του.

Οι παραστάσεις, τα εργαστήρια (workshops) καθώς και οι παράλληλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του φεστιβάλ ελκύουν χιλιάδες λάτρεις της τέχνης και της δημιουργίας, ενώ η λειτουργία του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας από το 2014 έδωσε μια νέα πνοή στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του φεστιβάλ, αλλά και της ίδιας της πόλης.

Σήμερα στα είκοσι δύο χρόνια της πορείας του (2016), ένα πολύχρωμο κοινό ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό στο κάλεσμα του Φεστιβάλ.

Το 1899 ξεκίνησε η εφημερίδα «Θάρρος», μια εφημερίδα που κυκλοφορεί μέχρι και σήμερα.

Το Δημοτικό Ωδείο, η Σχολή Χορού και το Εικαστικό Σχολείο είναι οι τρεις σχολές της ΔΕΠΑΚ. Επίσης το ΔΗΠΕΘΕΚ, καθώς και άλλα ιδιωτικά θεατρικά σχήματα, κάνουν έντονη την παρουσία τους στην πόλη.

Η πολιτιστική ζωή συμπληρώνεται με διάφορες εκθέσεις ζωγραφικής που γίνονται στη δημοτική πινακοθήκη, με σεμινάρια ιστορίας, φιλοσοφίας και άλλα που διοργανώνουν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς και με διάφορες άλλες εκδηλώσεις, που οργανώνονται από φορείς της πόλης.

Επίσης, συχνή είναι η παρουσία στην πόλη σημαντικών καλλιτεχνών σε διάφορες εκδηλώσεις. Τέλος, το σπουδαιότερο πολιτιστικό γεγονός της πόλης είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, στο οποίο συμμετέχουν μεγάλα ονόματα από το διεθνή χώρο του χορού και διοργανώνεται μια φορά το χρόνο από το 1995.

Το έτος 2000, ο Δήμος Καλαμάτας ίδρυσε την Κεντρική Βιβλιοθήκη του, ενώ η λειτουργία της ξεκίνησε το 2004. Η συλλογή της βιβλιοθήκης αποτελείται από 11.700 τόμους βιβλίων, μέρος των οποίων έχει μηχανογραφηθεί στο πρόγραμμα ABEKT.

Καλύπτει όλες τις επιστήμες με ποικιλία θεματολογίας και εμπλουτίζεται με νέες προσκτήσεις βάσει των αναγκών των χρηστών

Στην πολιτιστική-αρχαιολογική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής συνέβαλαν δραστικά οι εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης και επισκευής (1992-1998) του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης από τον ανασκαφέα καθηγητή Πέτρο Θέμελη, ενώ το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του τον Μάρτιο του 2000.

Σήμερα πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις ενώ κάθε χρόνο οι αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες που ανεβαίνουν στο Θέατρο της Αρσινόης προσελκύουν λάτρεις της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς και της εκσυγχρονισμένης αυτής μορφής της.

Αναζήτηση

Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.