Αλόννησος, πανέμορφες παραλίες και μικρά ερημόνησα

Η Αλόννησος (Λιαδρόμια), ανήκει στο σύμπλεγμα των Σποράδων. Η συνολική του έκταση υπολογίζεται στα 64,5 τ.χλμ και το μήκος των ακτών του ανέρχεται στα 67 περίπου χλμ. Χωρίζεται από την Σκόπελο νοτιοδυτικά με τον πορθμό Αλοννήσου, εύρους 2 ναυτικών μιλίων και βορειοανατολικά από τη νήσο Πελαγονήσι με τον πορθμό Πελαγονησίου εύρους 3,5 ναυτικών μιλίων.

Η ιδιαίτερη γεωγραφία του προορισμού φαίνεται από τη δυνατότητα του επισκέπτη να εξερευνήσει την Αλόννησο μαζί με τα νησάκια που την «περιτριγυρίζουν», δημιουργώντας ένα μοναδικό οικοσύστημα, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων.

Η Αλόννησος έλαβε το όνομα της στα πρώτα χρόνια της πορείας της Ελλάδας ως ανεξάρτητο κράτος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, δεν συμπίπτει με την Αλόννησο της αρχαιότητας που ονομαζόταν Ίκος, ενώ το όνομα Αλόννησος αναφερόταν πιθανώς στο γειτονικό προς τα βόρεια νησί της Κυρά-Παναγιάς.

Η ιστορία της δεν μας διαφωτίζει πριν και κατά τη διάρκεια της παλαιολιθικής εποχής, που πιθανολογείται πως το νησί ήταν ενωμένο με τα άλλα νησιά και τη Θεσσαλία. Ωστόσο, η παράδοση θέλει τους Κρήτες με αρχηγό το μυθικό ήρωα Στάφυλο να κάνουν αποικίες στην Ίκο και την Πεπάρηθο, τη σημερινή δηλαδή Σκόπελο, κατά τον 16ο αιώνα π.Χ.

Ο αποικισμός θα ευδοκιμήσει μαζί με τις πρώτες προσπάθειες για την καλλιέργεια της ελιάς και της αμπέλου.

Το νησί ακολουθεί τις ιστορικές εξελίξεις. Η Μινωική αποικία δίνει τη θέση της στη κοινωνία με μυκηναϊκά χαρακτηριστικά. Η μυκηναϊκή πόλη τοποθετείται στη σημερινή θέση Κοκκινόκαστρο, στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Στα βάθη της ιστορίας και των παραδόσεων, ο τόπος φαίνεται να μαγνητίζει τους ήρωες και τις προσωπικότητες. Στο τέλος της μυκηναϊκής εποχής καταφθάνει στο νησί ο πατέρας του Αχιλλέα, ο Πηλέας, για να παραμείνει μέχρι το τέλος της ζωής του και να αναπαυθεί στην αγαπημένη του… Ίκο.

Πέρα από το μύθο, η Αλόννησος θεωρείται από τα πρώτα νησιά του Αιγαίου που κατοικήθηκαν στην αρχαιότητα, όπως μαρτυρούν τα ίχνη του νεολιθικού οικισμού στο ακρωτήριο Κοκκινόκαστρο.

Στα γειτονικά Γιούρα η ανθρώπινη παρουσία φτάνει ως την 9η χιλιετία π.Χ. με ευρήματα στο δημοφιλές σπήλαιο του Κύκλωπα. Δεν αποτελεί σύμπτωση πως ο δίαυλος της Αλοννήσου αποτέλεσε πανάρχαιο θαλάσσιο πέρασμα.

Από εδώ θα περάσει η Αργώ του Ιάσονα στο δρόμο προς την Κολχίδα, καθώς και τα πλοία των Αχαιών προς την Τροία.

Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως το νησί αποτελεί έναν από τους τελευταίους οικολογικούς παραδείσους. Ο τόπος είναι προικισμένος με πλούσια χλωρίδα και πανίδα και προσφέρεται για ποικίλες δραστηριότητες.

Το κλίμα της Αλοννήσου διαθέτει τα χαρακτηριστικά του κλίματος των Βόρειων Σποράδων (Σκιάθος και Σκόπελος). Το κλίμα είναι μεσογειακό και διακρίνεται για τους ήπιους χειμώνες με συχνές βροχοπτώσεις.

Η μέση ετήσια θερμοκρασία ανέρχεται στους 17° C, ενώ η μέση ετήσια τιμή των βροχοπτώσεων στα 515 mm. Τα καλοκαίρια είναι θερμά σημειώνοντας υψηλές θερμοκρασίες. Ευεργετική είναι η δροσιά που φέρουν τα μελτέμια, οι βόρειοι άνεμοι που φυσούν τέλη Ιουλίου και αρχές Αυγούστου.

Χωρίς αμφιβολία, τα πευκόφυτα δάση του νησιού κάνουν το καλοκαίρι απολαυστικό και πολύ πιο δροσερό!

Οι παραλίες του νησιού είναι πολύ όμορφες, υπέροχες με πεντακάθαρα και διαυγή νερά. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα εντυπωσιακά πετρώματα και τα Βότσαλα πχ στον Άγιο Δημήτριο και τον Λεφτό Γιαλό αλλά και Παραλίες με λευκή, κίτρινη και Κόκκινη Άμμο όπως πχ στο Κοκκινόκαστρο , την Χρυσή Μηλιά.

Κάθε παραλία δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι έχει το δικό της βότσαλο απο πολύ μικρό ως μεγάλο και ανάλογα με το σημείο της παραλίας.

Αλλά και τα βράχια στην βόρεια ακτογραμμή (που για την Αλόννησο έχει δυτικό προσανατολισμό) είναι άγρια και εντυπωσιακή εξαιτίας του βοριά ενώ Νότια πλευρά του νησιού ( που για την Αλόννησο έχει Ανατολικό Προσανατολισμό) η ακτογραμμή καταλήγει σε απάνεμους κόλπους και παραλίες όπου μπορείς νομίζεις ότι μπορείς να δεις στα πετρώματα γύρω από τις παραλίες όλη τη γεωλογική εξέλιξη του Αιγαίου .

Το πράσινο που και αυτό ποικίλει φτάνει ως τη θάλασσα.

Οι παραλίες είναι προσβάσιμες με καΐκια ή βάρκες από το Πατητήρι, από το Οδικό Δίκτυο του νησιού και από μονοπάτια.

Οι ακτές του νησιού έχουν βραβευτεί για τις ποιοτικές και καθαρές παραλίες ( Quality Coast ) αλλά το ουσιαστικό είναι ότι η Αλόννησος κερδίζει τους επισκέπτες και δημιουργεί τους φανατικούς φίλους της.

Αναζήτηση

Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.