Σίφνος, αυθεντική κυκλαδίτικη γοητεία

Η Σίφνος ανήκει στο σύμπλεγμα των Δυτικών Κυκλάδων και βρίσκεται ανάμεσα στα πλησιέστερα νησιά Κίμωλο (10 ναυτικά μίλια), Σέριφο (12 ναυτικά μίλια) Πάρο (14 ναυτικά μίλια) και Μήλο (20 ναυτικά μίλια).
Έχει σχήμα σφηνοειδές, στο οποίο οφείλει και μία από τις αρχαίες ονομασίες της “Ακίς”. Το μήκος της από Βορρά προς Νότο είναι 18χμ. και το πλάτος της από Δυσμάς προς Ανατολή είναι 8χμ.
Η έκταση της Σίφνου είναι 74 τετραγωνικά χμ., η περίμετρός της είναι 28 ναυτικά μίλια και απέχει από τον Πειραιά 75 ναυτικά μίλια.

Το έδαφος της είναι ανάγλυφο και σχηματίζει λόφους με ψηλότερο βουνό τον Προφήτη Ηλία, ή Άη Νηγιά (680μ).

Η θάλασσα σχηματίζει γραφικούς κόλπους, αλλού με ευρύχωρες αμμουδερές παραλίες και αλλού με μικρές και απόκρυφες όπως οι Καμάρες, ο Πλατύς Γιαλός, το Βαθύ, ο Φάρος, το Βλυχό η Φυκιάδα κ.α.

Στη Σίφνο ανήκει και η ιδιόκτητη σήμερα ερημόνησος Κιτριανή με μοναδικό κτίσμα το εκκλησάκι της Κυπριανής στα Ν.Α. και σε μικρή απόσταση από τον Πλατύ Γιαλό.

Οι δύο χιλιάδες περίπου μόνιμοι κάτοικοι της Σίφνου, ασχολούνται με τη γεωργία, τη κτηνοτροφία την αλιεία, κυρίως όμως με την αγγειοπλαστική, (σε βαθμό που το όνομα «Σιφνιός» έγινε συνώνυμο με το όνομα “αγγειοπλάστης”), την εμπορική ναυτιλία και τον τουρισμό.

Αξιοθέατα

Το Κάστρο: Πρωτεύουσα της Σίφνου κατά την αρχαία, τη μεσαιωνική και τη νεότερη περίοδο έως το 1836. Δρόμοι και πλατεία μέσα στο Κάστρο είναι κτισμένοι πάνω από τις στέγες μονώροφων σπιτιών, που χρησιμοποιούνται σήμερα ως αποθήκες.

Εκκλησίες – Μοναστήρια: Πολλές από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια στη Σίφνο έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά μνημεία και έχουν τεράστιο ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Στο νησί υπάρχουν συνολικά 227 εκκλησίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όλες οι εκκλησίες του Κάστρου, καθώς η εκκλησία της Χρυσοπηγής, Παναγίας Βρύσης, Μονή Πανάγιας Βουνού, Αγγελόκτιστη Καταβατής, Άγιος Σώζων, Παναγιά η Κόχη, Παναγία τα Γουρνιά, Παναγία η Άμμο, Άγιος Γεώργιος Αφέντης, Άγιος Λουκάς, Άγιος Κωνσταντίνος.

Αρχαίοι Πύργοι – Αρχαίες Ακροπόλεις – Παλαιά Ορυχεία: Πενήντα πέντε αρχαίοι πύργοι, βρίσκονται διάσπαρτοι, σε όλη τη Σίφνο. Οι αρχαιότεροι, είναι κτισμένοι, τον 6ο π.χ αιώνα και οι τελευταίοι τον 3ο π.χ. αιώνα. Σε καλή κατάσταση είναι μόνο ο Άσπρος.

Αρχαιολογικό Μουσείο: Στο Κάστρο λειτουργεί Αρχαιολογικό μουσείο με έκθεση συλλογής αρχαϊκών και ελληνιστικών γλυπτών. Αναπαλαιώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και από το 1986 λειτουργεί κανονικά.

Μουσείο Λαογραφικό και Λαϊκής Τέχνης: Στην Απολλωνία (στην κεντρική πλατεία Ηρώων) υπάρχει λαογραφικό μουσείο, ιδιοκτησίας του Συνδέσμου Σιφνίων και περιλαμβάνει εκθέματα από την παραδοσιακή ζωή του νησιού όπως αγροτικά εργαλεία, είδη οικιακής χρήσης, τοπικές ενδυμασίες, κ.α.

Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης: Βρίσκεται στη Μονή της Βρυσιανής. Στο χώρο του εκτίθενται χειρόγραφα, περγαμηνές με κώδικες, έντυπα παλαιών εκδόσεων, Ευαγγέλιο του 1796, λειψανοθήκες, εξαπτέρυγα, ιερά σκεύη, άμφια, εικόνες, το κεντητό φελόνι της Κασσιανής κ.α.

Παραδοσιακοί Οικισμοί: Οι οικισμοί της Σίφνου χαρακτηρίζονται από μια πολυμορφία. Η ρυμοτομία στην περιοχή του Κάστρου έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα.

Ο οικισμός του Κάστρου στη Σίφνο διατηρεί αναλλοίωτο το μεσαιωνικό χαρακτήρα του με τα στενά σοκάκια γεμάτα από σκαλισμένες μαρμάρινες σαρκοφάγους, τις λόντζιες (πύλες από τις οποίες εισέρχεται κανείς στον οικισμό) και φυσικά τα ερείπια του κάστρου που δέσποζε στην κορυφή του. Τα πιο πολλά σπίτια είναι δίπατα και τρίπατα διαμπερή.

Παραλίες

Βρουλίδια H παραλία Βρουλίδια είναι ένα πανέμορφο μέρος με υπέροχα σμαραγδένια νερά και βότσαλο στην ακτή. Υπάρχουν βράχια στην είσοδο στη θάλασσα αλλά «διάδρομοι» από άμμο σαν οδηγούν σε αμμώδη βυθό, με το βάθος των νερών να αυξάνει σταδιακά. Είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και 2-3 καταστήματα αλλά γενικά είναι ήσυχη. Υπάρχει οδική πρόσβαση αν και το τελευταίο κομμάτι είναι λιγάκι δύσκολο.

Φάρος Η παραλία Φάρος είναι η κεντρική παραλία του ομώνυμου οικισμού. Είναι μικρή παραλία με σκιά από τα αρμυρίκια και με ρηχά νερά που την κάνουν κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά. Είναι προστατευμένη από τους ανέμους ενώ υπάρχουν ταβερνάκια και καταστήματα. Η παραλία προσφέρει απρόσκοπτη θέα στο βράχο της Χρυσοπηγής που είναι ακριβώς απέναντι.

Πλατύς Γιαλός Η παραλία Πλατύς Γιαλός είναι η μεγαλύτερη και πιο κοσμική της Σίφνου. Τεράστια αμμουδιά, πεντακάθαρα ρηχά νερά και παιχνίδια με το νερό. Είναι οργανωμένη και πίσω από την παραλία υπάρχουν καταστήματα, καφετέριες και εστιατόρια.

Γλυφό Ακριβώς δίπλα από το φάρο είναι η παραλία Γλυφό, που θεωρείται από τις κορυφαίες του νησιού. Η παραλία καλύπτεται από λεπτή χρυσαφένια άμμο ενώ τα αρμυρίκια χαρίζουν την πλούσια σκιά τους. Δεν είναι οργανωμένη και είναι πιο ήσυχη από το Φάρο. Από το Γλυφό αντικρίζετε απέναντι τα βράχια της Χρυσοπηγής.

Αποκοφτό Η παραλία Αποκοφτό είναι η περιοχή που διαθέτει ένα από τα πιο γνωστά σημεία της Σίφνου, τα βράχια της Χρυσοπηγής. Η παραλία είναι αμμουδερή, με πεντακάθαρα νερά και σκιά από τα αρμυρίκια. Στα αρνητικά οι γλιστερές πέτρες μέσα στη θάλασσα. Στο δεξί άκρο της παραλίας είναι τη μικρό βραχώδες ακρωτήρι με το μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής.

Καμάρες Η παραλία Καμάρες είναι η πρώτη που συναντά κάποιος επισκεπτόμενος τη Σίφνο. Αν και είναι απέναντι από το λιμάνι είναι πεντακάθαρη. Είναι αμμουδερή με ρηχά νερά ιδανική για οικογένειες αλλά και νέους καθώς είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και beach bar.

Βαθύ Άλλη μια μεγάλη παραλία της Σίφνου με αμμουδερή ακτή και καθαρά νερά. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες και αρκετά καταστήματα. Αντίθετα με το όνομα της παραλίας η θάλασσα είναι ρηχή… Χαρακτηριστική εικόνα από το Βαθύ είναι το εκκλησάκι των Ταξιαρχών.

Χερρόνησος Η Χερρόνησος είναι ένα μικρό γραφικό ψαροχώρι στο βορειότερο άκρο της Σίφνου. Η παραλία είναι απάνεμη και αμμουδερή ενώ τα νερά πεντακλαθαρα καο δροσερά. Υπάρχουν ταβερνάκια και καταστήματα.

Φυκιάδα Η Φυκιάδα είναι μια μικρή αμμώδης παραλία, εξαιρετικής ομορφιάς στο νοτιότερο άκρο της Σίφνου. Δεν μπορείτε να φτάσετε οδικώς παρά μόνο μετά από πεζοπορία ξεκινώντας από τον Πλατύ Γιαλό. Τους λάτρεις της φύσης τόσο η διαδρομή όσο και παραλία θα τους αποζημιώσουν.

Πουλάτη H παραλία Πουλάτη είναι βραχώδης και βρίσκεται κοντά στο γραφικό χωριό του Κάστρου. Τα νερά είναι πεντακάθαρα με σμαραγδένιο χρώμα ενώ το βάθος είναι αρκετό από την αρχή και ο βυθός επίσης βραχώδης. Θα χρειαστεί να περπατήσετε λίγο με τα πόδια για να φτάσετε και βέβαια να έχετε τα απαραίτητα μαζί σας.

Αναζήτηση

Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.