Χανιά, από τις αρχαιότερες πόλεις στην Κρήτη με πλούσια ιστορία

Τα Χανιά είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους επισκέπτες. Η προσέλκυση τόσο πολλών επισκεπτών από ολόκληρο τον κόσμο μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς τα Χανιά συνδυάζουν απίστευτη φυσική ομορφιά με πλούσια ιστορία και σημαντική πολιτιστική παράδοση με άρτιες τουριστικές υποδομές.

Τα Χανιά είναι η πρωτεύουσα του Νομού Χανίων και βρίσκονται στην βορειοδυτική Κρήτη. Έχουν έκταση περίπου 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμό 53.910 κατοίκων (απογραφή 2011) στην πόλη (αποτελώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης μετά το Ηράκλειο), 108.642 κατοίκων στο Δήμο Χανίων και 156.585 κατοίκων στο Νομό Χανίων.

Η πόλη παρουσιάζει σημαντικό ιστορικό υπόβαθρο και πολιτιστική κληρονομιά κυρίως εξαιτίας της τριβής της με διαφορετικούς πολιτισμούς. Η έστω και επιγανειακή γνώση της ιστορίας των Χανίων είναι απαραίτητη για κάθε επισκέπτη για να μπορεί να καταλάβει όσα θα βλέπει στην πόλη και την περιοχή.

Αξιοθέατα

Κύρια αξιοθέατα των Χανίων: ολόκληρη η Παλιά Πόλη και το Ενετικό Λιμάνι, το Ναυτικό μουσείο, το Αρχαιολογικό μουσείο, η οικία Ελευθερίου Βενιζέλου, οι τάφοι των Βενιζέλων, το Πολεμικό μουσείο και πολλά άλλα μνημεία της Βυζαντινής, της Ενετικής, της Οθωμανικής και της νεότερης περιόδου.

Το κλίμα στην περιοχή είναι ήπιο μεσογειακό με φυσιολογικές θερμοκρασίες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Πώς να ταξιδέψετε στα Χανιά

Στα Χανιά μπορείτε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο με εσωτερικές πτήσεις από άλλα αεροδρόμια της Ελλάδας, αλλά και με διεθνείς τσάρτερ πτήσεις από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το αεροδρόμιο "Ιωάννης Δασκαλογιάννης" των Χανίων βρίσκεται στην χερσόνησο Ακρωτήρι, 14 χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη και συνδέεται με αυτήν με λεωφορείο και ταξί.

Στα Χανιά από το λιμάνι του Πειραιά. Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια από Πειραιά για το λιμάνι της Σούδας, που βρίσκεται 7 χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη. Το ταξίδι από ή για τον Πειραιά διαρκεί περίπου 10 ώρες και τα πλοία αναχωρούν τις βραδινές ώρες (9 μμ) και φτάνουν νωρίς το πρωί (5:30 πμ). Οι επιβάτες μπορούν να κοιμηθούν σε καμπίνα ή σε πολυθρόνες αεροπορικού τύπου (πιο φτηνό εισιτήριο), ενώ στο πλοίο λειτουργούν εστιατόρια και καφετέριες. Τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται και ημερήσια δρομολόγια.

Επίσης, χειμώνα και καλοκαίρι υπάρχουν τα γρήγορα πλοία (super fast ferries) που ταξιδεύουν από και προς τα Χανιά σε 4,5 ώρες περίπου με αναχώρηση στις 4:30 μμ και άφιξη στις 8:30 μμ.

Χανιά, η νέα πόλη

Τα Χανιά θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελούνται από δύο πόλεις: την παλιά πόλη και τη νέα, που συνυπάρχουν αρμονικά σε ένα ενιαίο σύνολο. Η νέα πόλη αγκαλιάζει την παλιά και απλώνεται σε ολοένα μεγαλύτερη ακτίνα. Η ρυμοτομία της είναι αρκετά καλή κοντά στο κέντρο και δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε το δρόμο σας. Δυστυχώς η εικόνα αυτή αλλάζει στα προάστια, όπου είναι εύκολο να χάσετε το δρόμο σας.

Μια κοινή διαπίστωση είναι ότι πολύ εύκολα θα βρείτε το δρόμο για να μπείτε στα Χανιά ερχόμενοι από άλλες περιοχές, αλλά δύσκολα θα καταφέρετε να φύγετε από την πόλη. Ίσως βέβαια και να μην θέλετε να φύγετε εύκολα, γιατί τα Χανιά είναι μια πόλη που εύκολα θα σας μαγέψει.

Η παλιά πόλη στα Χανιά

Η παλιά πόλη στα Χανιά εξακολουθεί να είναι ο πυρήνας των Χανίων, με τα στενά δαιδαλώδη σοκάκια της και τα διατηρητέα κτίρια διαφόρων περιόδων, όπου θα απολαύσετε ρομαντικούς περιπάτους. Πολλά από αυτά τα κτίρια χρησιμοποιούνται σήμερα σαν μικρά ξενοδοχεία, σαν εστιατόρια, καταστήματα ή κατοικίες.

Μη διστάσετε να περιπλανηθείτε στα στενά της παλιάς πόλης και να ψάξετε για τις όμορφες εικόνες που περιμένουν να τις ανακαλύψετε. Απαραίτητος σύντροφος σας θα πρέπει να είναι η φωτογραφική σας μηχανή, καθώς τα Χανιά θεωρούνται μια από τις πιο φωτογραφημένες πόλεις στην Ελλάδα.

Η παλαιά πόλη επεκτείνεται παράλληλα με το ενετικό λιμάνι των Χανίων από το φρούριο του Φιρκά και το Ναυτικό Μουσείο, μέχρι την Πύλη της Αμμου μετά τα νεώρια προς τα ανατολικά. Πρόκειται για το κομμάτι της πόλης που περικλείεται από τα ενετικά τείχη και συμπεριλαμβάνει τα βυζαντινά Χανιά, αυτά που περικλείονταν από τα μικρότερης έκτασης βυζαντινά τείχη. Τα βυζαντινά τείχη προστάτευαν το φρούριο Καστέλι, το λόφο που πρώτο κατοικήθηκε στα Χανιά την νεολιθική εποχή.

Ο λόφος Καστέλι είναι αυτός που ορθώνεται πάνω από το τούρκικο τζαμί στο Ενετικό λιμάνι. Εκεί βρίσκονταν η ακρόπολη της αρχαίας Κυδωνίας, τα μινωικά Χανιά. Εκεί επίσης χτίστηκε το πρώτο βυζαντινό φρούριο, το Καστέλι, που περιβάλλονταν από τείχη με πολλούς πύργους και προμαχώνες. Στη συνέχεια εκεί εγκαταστάθηκαν οι Ενετοί το 1252 όπου και διαμορφώθηκε η έδρα του ρετούρη (διοικητή Χανίων), ενώ στο ίδιο μέρος ήταν το κονάκι των πασάδων κατά τη τουρκοκρατία. Τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας μέσα στο Καστέλι κατοικούσαν οι αριστοκρατικές οικογένειες των χριστιανών. Το μεγαλύτερο μέρος της συνοικίας ισοπεδώθηκε με τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκόσμιου πολέμου και έτσι χάθηκε μια για πάντα η μεσαιωνική της όψη. Σήμερα σώζεται μόνο η βάση του τείχους από Βορρά. Αυτό που έχει επίσης διατηρηθεί είναι ο κεντρικός δρόμος που το διέσχιζε, η σημερινή οδός Κανεβάρο με τα επιβλητικά αρχοντικά.

Παραλίες

Ελαφονήσι Στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, 78 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων. Τα γαλαζοπράσινα νερά, η ροζ άμμος και το απίστευτο τοπίο με την ισχυρή δόση εξωτισμού, έχουν εκτοξεύσει την άγνωστη μέχρι το 90′ αυτή παραλία, στις πρώτες προτιμήσεις των τουριστών. Έχε υπόψιν πάντως πως επειδή η συγκεκριμένη θάλασσα είναι από αυτές που περπατάς – περπατάς και η στάθμη το νερού δε λέει να ανέβει πάνω από το γόνατο, να ξέρεις πως για να χορτάσεις κολύμπι πρέπει να περάσεις από την απέναντι πλευρά της παραλίας.

Μπάλος Στα βορειοδυτικά της Κρήτης, στην χερσόνησο της Γραμβούσας. Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου με τη χρυσο-κόκκινη άμμο και όλες τις αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου στα νερά της σε προκαλεί αφενός να βουτήξεις , αφετέρου να την χιλιο-φωτογραφήσεις, θέλοντας να αιχμαλωτίσεις αυτήν την ομορφιά του τοπίου. Εκεί μπορείς να πας είτε με κάποιο από τα καΐκια που εκτελούν δρομολόγια από τον Κίσαμο, είτε με αυτοκίνητο μέσω, όμως, ενός αρκετά δύσκολου δρόμου.

Φαλάσαρνα Στα βορειοδυτικά του νησιού, 17 χιλιόμετρα από Κίσαμο. Έχει βραβευτεί ως η πιο όμορφη παραλία της Κρήτης και συμπεριλαμβάνεται σχεδόν πάντα μέσα στο τοπ-10 των καλύτερων παραλιών στην Ευρώπη. Η παραλία με την υπέροχη ψιλή άμμος και τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά της, βάζει στοίχημα πως θα σε κάνει αιώνιο θαυμαστή της… και πάντα το κερδίζει.

Λουτρό Στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, στο Νομό Χανίων, βρίσκεται το Λουτρό. Πρόκειται για ένα μικρό, παραδοσιακό ψαροχώρι, στο οποίο μπορείτε να φτάσετε μόνο με καραβάκι από τα Σφακιά ή την Αγία Ρουμέλη, ή και με τα πόδια από την Ανώπολη, τα Σφακιά ή την Αγία Ρουμέλη. Οι παραλίες στο Λουτρό είναι καθαρές με κρυστάλλινα νερά και προσβάσιμες είτε με τα πόδια είτε με βαρκούλα. Κάποιες από αυτές προσφέρονται και για γυμνισμό. Αν έχετε ανάγκη από χαλάρωση και ηρεμία, σας συστήνουμε να επισκεφθείτε το Λουτρό. Σίγουρα είναι ένας προορισμός που δεν τον έχει αγγίξει η άσχημη πλευρά της τουριστικής ανάπτυξης. Εκεί θα βρείτε λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και μερικά ταβερνάκια και καφενεία.

Σούγια Η παραλία της Σούγιας βρίσκεται στα νότια της Κρήτης, περίπου 70 χλμ από τα Χανιά. Πρόκειται για μια μεγάλη παραλία με κύριο χαρακτηριστικό τα καθαρά και βαθιά νερά της. Το τοπίο είναι πανέμορφο και προσφέρεται για κατασκήνωση κάτω από τα αλμυρίκια που υπάρχουν στην παραλία. Στο πιο απομακρυσμένο σημείο της παραλίας μαζεύονται γυμνιστές. Στο χωριό της Σούγιας, που είναι χτισμένο στην έξοδο του φαραγγιού της Αγίας Ειρήνης, μπορείτε να βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβερνάκια και καφετέριες.

Γιανισκάρι Ανατολικά της Παλαιόχωρας, βρίσκονται δύο πανέμορφες παραλίες με την ονομασία Γιανισκάρι. Εκεί θα φτάσετε ξεκινώντας από τον παραλιακό δρόμο της Παλαιόχωρας και περνώντας από έναν σχετικά ομαλό χωματόδρομο. Τα νερά είναι βαθιά και πεντακάθαρα. Η μια παραλία είναι βοτσαλωτή και οργανωμένη με καντίνα και ομπρέλες. Η άλλη που βρίσκεται πιο ανατολικά είναι αμμώδης και βρίσκεται στην έξοδο ενός μικρού φαραγγιού που ξεκινάει από το χωριό Άνυδροι. Εκεί ίσως συναντήσετε και γυμνιστές. Αν είστε λάτρεις της ηρεμίας και της χαλάρωσης, σίγουρα το Γιανισκάρι είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς.

Παλαιόχωρα Η Παλαιόχωρα βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, περίπου 74 χλμ από τα Χανιά. Πρόκειται για ένα ψαράδικο χωριό που με τον καιρό εξελίχθηκε σε τουριστικό θέρετρο και κάθε καλοκαίρι αποτελεί έναν από τους πιο αξιόλογους προορισμούς. Εκεί θα συναντήσετε δύο οργανωμένες παραλίες, την Παχιά Άμμο και τα Χαλίκια. Και οι δύο βραβεύτηκαν με την γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι πεντακάθαρες με κρυστάλλινα και διαυγή νερά. Στην Παλαιόχωρα υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια για μια άνετη διαμονή καθώς επίσης ταβερνάκια και café bar.

Γραμμένο Κατά μήκος του δρόμου προς Κουντούρα, λίγο πιο έξω από την Παλαιόχωρα, υπάρχει η παραλία του Γραμμένου. Μια μεγάλη αμμώδης παραλία, με καταγάλανα, καθαρά και ρηχά νερά. Στο Γραμμένο υπάρχουν μικροί αμμόλοφοι και αρκετοί κέδροι για να ξεκουραστείτε κάτω από τη σκιά τους, καθώς και λίγες ξαπλώστρες. Στην περιοχή υπάρχουν κι άλλες παραλίες. Μικροί, πανέμορφοι κολπίσκοι με κρυστάλλινα νερά. Για τους λάτρεις της κατασκήνωσης υπάρχει οργανωμένο camping. Η παραλία του Γραμμένου είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Κρήτης!

Άνυδροι Η παραλία Άνυδροι βρίσκεται στα ανατολικά της Παλαιόχωρας. Ακολουθείτε τον παραλιακό δρόμο και ύστερα από ολιγόλεπτη διαδρομή σε χωματόδρομο, φτάνετε στην παραλία. Πρόκειται για μια πανέμορφη και πεντακάθαρη βοτσαλωτή παραλία με αρκετό πράσινο. Εκεί, θα απολαύσετε το μπάνιο σας στα κρύα και διαυγή νερά της θάλασσας έχοντας θέα την παλαιόχωρα. Η παραλία δεν διαθέτει ξαπλώστρες και άλλες ανέσεις.

Αγία Ρούμελη Η Αγία Ρούμελη είναι ένα χωριουδάκι στα νότια παράλια της Κρήτης, στο νομό Χανίων. Εκεί υπάρχει η πανέμορφη παραλία της Αγίας Ρούμελης, την οποία αντικρίζετε μόλις βγείτε από το φανταστικό Φαράγγι της Σαμαριάς! Η παραλία είναι βοτσαλωτή και τα νερά της πεντακάθαρα, και σίγουρα μετά την πεζοπορία μέσα στο φαράγγι θα την δείτε σαν όαση!. Μπορείτε να βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβερνάκια. Από εκεί φεύγουν συνεχώς μικρά καραβάκια που μεταφέρουν τους επισκέπτες του Φαραγγιού στο Λουτρό και τη Χώρα Σφακίων από τα ανατολικά και την Παλαιόχωρα και τη Σούγια από τα δυτικά.

Φραγκοκάστελλο Το Φραγκοκάστελλο βρίσκεται στο Δήμο Σφακίων στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, περίπου 13 χλμ δυτικά από την Χώρα Σφακίων. Πρόκειται για έναν παραθαλάσσιο οικισμό με ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβερνούλες. Είναι γνωστό για το κάστρο που έχτισαν οι Βενετοί στην όμορφη παραλία του Φραγκοκάστελλου. Εκεί κάθε καλοκαίρι γίνονται εκδηλώσεις όπως συναυλίες και θέατρο. Τα νερά της θάλασσας του Φραγκοκάστελλου είναι πολύ ρηχά και η παραλία αμμώδης. Δυτικά από το κάστρο, ανοίγεται και μια δεύτερη παραλία με βότσαλα και πιο βαθιά νερά. Στο Φραγκοκάστελλο λέγεται ότι κάθε Μάιο, ψηλά στον ουρανό, διακρίνονται μορφές (σαν φαντάσματα) γνωστές ως Δροσουλίτες! Ηρεμία, χαλάρωση και πεντακάθαρα νερά. Σίγουρα η επίσκεψή σας στο Φραγκοκάστελλο θα σας μείνει αξέχαστη!

Γεωργιούπολη Η παραλία της Γεωργιούπολης βρίσκεται στο νομό Χανιών, στα σύνορα με το νομό Ρεθύμνου στην βόρεια Κρήτη. Η παραλία είναι μεγάλη και πεντακάθαρη! Εκτείνεται περίπου 9 χλμ προς το Ρέθυμνο και η γύρω περιοχή είναι καταπράσινη κι έχει πλούσια πανίδα! Χαρακτηριστικό της Γεωργιούπολης είναι η μικρή, κατάλευκη εκκλησία που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα, χτισμένη πάνω σε πέτρινη κατασκευή.

Ορθή Άμμος Η παραλία Ορθή Άμμος βρίσκεται 1 χλμ ανατολικά από το όμορφο Φραγκοκάστελλο Χανίων στη νότια Κρήτη. Πρόκειται για μια απίστευτη παραλία! Αμμώδης, ρηχή και με πεντακάθαρα καταγάλανα νερά! Είναι απομονωμένη και στα δυτικά της παραλίας μπορείτε να κάνετε γυμνισμό. Η πρόσβασή της είναι εύκολη. Η θέα που θα αντικρίσετε είναι εξωτική! Μεγάλοι αμμόλοφοι με ξανθή άμμο και γαλανά, πεντακάθαρα νερά! Η παραλία δεν είναι οργανωμένη και η μόνη σκιά που μπορείτε να βρείτε είναι στις άκρες των λόφων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η παραλία αυτή είναι απάνεμη και τις μέρες που ο άνεμος “χτυπάει” την περιοχή, τα νερά της μένουν ήρεμα! Πραγματικά η παραλία της Ορθής Άμμου είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Κρήτης!

Γαύδος Η Γαύδος είναι ένα μικρό, καταπράσινο νησί και βρίσκεται 26 ναυτικά μίλια νότια της Χώρας Σφακίων στην περιφέρεια Κρήτης. Οι πιο σημαντικές παραλίες της Γαύδου είναι ο Άη Γιάννης, το Σαρακήνικο, ο Κόρφος, ο Λαυρακάς, ο Πύργος, το Ποτάμι και η Τρυπητή

Κεδρόδασος 76km νοτιοδυτικά των Χανίων και 1km δυτικά από τη διάσημη λιμνοθάλασσα στο Ελαφονήσι. Πρόκειται για ένα παραμυθένιο μέρος (όσο κλισέ και να είναι η φράση ταιριάζει απόλυτα) με κάτασπρη άμμο, τροπικά νερά, πανέμορφους λείους λαξευμένους βράχους και αιωνόβιους άρκευθους που συνθέτουν ένα ανεπανάληπτο σκηνικό.

Αναζήτηση

Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.