Ψαρά, το ιστορικό νησί του Βόρειου Αιγαίου

Τα Ψαρά είναι νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου, βορειοδυτικά της νήσου Χίου, έδρα του Δήμου Ηρωικής Νήσου Ψαρών, της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Έχει έκταση 40 τ.χλμ. και το μήκος των ακτών του υπολογίζεται στα 45 χιλιόμετρα. Ο πληθυσμός του νησιού, κατά την απογραφή του 2011, ήταν 446 κάτοικοι. Τα Ψαρά είναι γνωστά κυρίως από τη μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν το 1824, κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα εναντίον των Τούρκων.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι ο ομώνυμος οικισμός, που βρίσκεται στα νότια των Ψαρών και είναι χτισμένος αμφιθεατρικά γύρω από το κεντρικό λιμάνι. Κέντρο της Χώρας είναι η πλατεία με το «Ηρώον», ενώ ανάμεσα στα χαμηλά λευκά σπίτια βρίσκεται και η οικία του Κωνσταντίνου Κανάρη. Κοντά στη Χώρα, στη χερσόνησο του Παλαιοκάστρου, μπορείς να δεις το Μνημείο Ολοκαυτώματος στην περίφημη Μαύρη Ράχη.

Δραστηριότητες

Το νησί των Ψαρών έχει πολλά αξιοθέατα και προσφέρει τη δυνατότητα για πλήθος δραστηριοτήτων. Κάποιες προτάσεις για το τι να κάνεις στα Ψαρά:

Το νησί είναι γεμάτο βυζαντινές εκκλησίες. Οπωσδήποτε να επισκεφτείς την εντυπωσιακή Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα βόρεια Ψαρά και την επιβλητική εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο ύψωμα δίπλα στη Χώρα. Κάνε βόλτα στην ιστορική Μαύρη Ράχη για να δεις το Μνημείο Ολοκαυτώματος των Ψαρών, αλλά και να απολαύσεις τη θέα και το ηλιοβασίλεμα που κόβουν την ανάσα! Τα Ψαρά διαθέτουν πολλά σημεία πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, όπως το κτίριο Σπιτάλια, τους μυκηναϊκούς τάφους, το Κονάκι και την Οικία Κανάρη με την προτομή του Κωνσταντίνου Κανάρη. Σίγουρα πρέπει να αφιερώσεις μια μέρα για να πας εκδρομή στα πανέμορφα Αντίψαρα και να κολυμπήσεις στη μαγευτική παραλία Ψιλή Άμμος! Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, τα Ψαρά διαθέτουν υπέροχα μονοπάτια, κυρίως στο βόρειο τμήμα τους. Προτείνουμε να πας στον Ξηρόκαμπο, στη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου και στον Άγιο Ισίδωρο. Μην παραλείψεις να πας στα πανηγύρια και τις ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Παραλίες

Παρά το μικρό μέγεθός τους, τα Ψαρά διαθέτουν πάνω από 40 παραλίες με άμμο ή βότσαλο και υπέροχα κρυστάλλινα νερά! Οι πιο γνωστές βρίσκονται στο δυτικό τμήμα του νησιού, ενώ στο ανατολικό οι ακτές είναι πιο άγριες και απομονωμένες. Το Ferryhopper προτείνει τις εξής παραλίες στα Ψαρά:

Κατσούνι: Από τις πιο γνωστές και αγαπημένες παραλίες των Ψαρών. Έχει ρηχά νερά και χρυσή άμμο και προτιμάται από οικογένειες.

Λάκκα: Μεγάλη παραλία κοντά στη Χώρα, ιδανική για δροσερές βουτιές. Η πρόσβαση γίνεται εύκολα με όχημα ή με τα πόδια.

Κάτω Γιαλός: Ήρεμη παραλία που προσφέρεται για απομόνωση. Βρίσκεται στη νότια ακτή των Ψαρών, στον δρόμο για τη Μαύρη Ράχη.

Λαζαρέτα: Υπέροχη παραλία - για πολλούς η καλύτερη του νησιού - με πεντακάθαρα γαλάζια νερά και ψιλή άμμο. Απέχει περίπου 2 χλμ. από τη Χώρα.

Φανάρι: Βρίσκεται δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και είναι η νοτιότερη παραλία των Ψαρών. Το τοπίο είναι πανέμορφο, με γαλάζια νερά, ψιλό βότσαλο και εντυπωσιακά μαύρα βράχια. Η πρόσβαση γίνεται από βατό χωματόδρομο.

Αρχοντίκι: Όμορφη παραλία στη δυτική ακτή του νησιού. Έχει βότσαλα και ψιλή άμμο και είναι εύκολα προσβάσιμη οδικώς ή με τα πόδια.

Φτελιό: Δίπλα στο Αρχοντίκι βρίσκεται η βοτσαλωτή παραλία Φτελιό. Τα βαθιά κρυστάλλινα νερά είναι ιδανικά για βουτιές και ο εντυπωσιακός βυθός ό,τι πρέπει για εξερεύνηση με τη μάσκα.

Λήμνος: Βρίσκεται κοντά στη Χώρα και είναι μία από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού. Έχει άμμο και βότσαλα και προσεγγίζεται εύκολα οδικώς.

Σπιτάλια: Γρήγορη και καλή επιλογή για βουτιές, καθώς απέχει λιγότερο από 1 χλμ. από τα Ψαρά. Μετά το μπάνιο, προτείνουμε να δοκιμάσεις τοπικές σπεσιαλιτέ στην ομώνυμη ταβέρνα.

Ψαρά: Η παραλία της Χώρας προσφέρεται για να απολαύσεις τον ήλιο πάνω στη χρυσή αμμουδιά. Αν και βρίσκεται κοντά στο λιμάνι, τα νερά της είναι πεντακάθαρα.

Αξιοθέατα

Ψαρά Απλωμένη γύρω από το λιμάνι, η πρωτεύουσα του νησιού ξεχωρίζει για τη γραφική της σκηνογραφία με τα στενά δρομάκια και τα ωραία πέτρινα αρχοντικά με τις κοκκινωπές κεραμοσκεπές.

Εκκλησία του Αγίου Νικολάου Xτισμένη το μεταξύ 1785 και 1793 στο ψηλότερο σημείο της Χώρας, η σημαντικότερη εκκλησία του νησιού βρίσκεται στο τέλος 60 σκαλοπατιών και ατενίζει το απέραντο γαλάζιο. Είναι φτιαγμένη από μάρμαρα που κουβαλούσαν Ψαριανοί ναυτικοί από την Χίο και άλλα νησιά του Αιγαίου καθώς και από μακρινά μέρη όπως η Μάλτα και η Μασσαλία.

Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου Το ιστορικό μοναστήρι του 1780 φιλοξενεί ανεκτίμητους θησαυρούς όπως χειρόγραφα και ιερατικά κείμενα που έχουν τυπωθεί σε Μόσχα και Βενετία. Στην μονή φυλασσόταν επίσης η εικόνα της Παναγίας (έργο του σπουδαίου ζωγράφου της Αναγέννησης Δομήνικου Θεοτοκόπουλου) που αργότερα μεταφέρθηκε στην Σύρο. Η τοποθεσία προσφέρει πανοραμική θέα στο Αιγαίο, με το βλέμμα να αγκαλιάζει την Λέσβο, την Σκύρο και το Άγιον Όρος.

Oικία Κωνσταντίνου Κανάρη Τα Ψαρά είναι ο τόπος καταγωγής του σπουδαίου αγωνιστή του 1821, ναύαρχου και μετέπειτα πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κωνσταντίνου Κανάρη. Η σχέση του εθνικού ήρωα με το νησί μνημονεύεται σήμερα με μια προτομή στο σημείο όπου άλλοτε βρισκόταν η οικογενειακή του κατοικία.

Μαύρη Ράχη Ο ιστορικός λόφος του Παλαιόκαστρου και σύμβολο της ηρωικής αντίστασης των Ψαριανών στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Στην κορυφή του κυριαρχεί το λιτό Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Ψαρών, το οποίο μνημονεύει το γεγονός της αυτοθυσίας 120 Ψαριανών (ανδρών και γυναικόπαιδων), με την ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης και αμυντικού οχυρού του λόφου κατά την πολιορκία του από τους Οθωμανούς. Ένα πέτρινο μονοπάτι οδηγεί στο σημείο, απ’ όπου μπορείτε να ατενίσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα του νησιού.

Αρχοντίκι Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού συγκροτείται από τα απομεινάρια ενός μυκηναϊκού οικισμού και ενός αρχαίου νεκροταφείου.

Αντίψαρα Το ακατοίκητο νησάκι απέναντι από το λιμάνι των Ψαρών φημίζεται για το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος του (περιοχή Natura 2000), προσφέροντας καταφύγιο σε σπάνια θαλασσοπούλια. Η παραλία της Ψιλής Άμμου θεωρείται μία από τις ωραιότερες της Μεσογείου.

Σπιτάλια Το επιβλητικό πέτρινο κτίριο του παλιού λοιμοκαθαρτηρίου χρησιμοποιούνταν για την προσωρινή καραντίνα των Ψαριανών ναυτικών, αμέσως μετά την επιστροφή τους από τα ταξίδια. Το κτίριο εντυπωσιάζει ακόμα με τις τοξωτές σκεπές και τα λιτά του διαμερίσματα. Το ιστορικό κτίσμα πέρασε στην ιδιοκτησία του ΕΟΤ το 1976 και λειτούργησε ως εστιατόριο μετά την ανάπλασή του από τον σπουδαίο Έλληνα αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη.

Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.