Η Καστοριά είναι πόλη της Μακεδονίας, έδρα του δήμου Καστοριάς και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς στην δυτική Μακεδονία. Ο πραγματικός πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στους 13.387 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Είναι χτισμένη πάνω σε χερσόνησο της λίμνης Ορεστιάδας, σε υψόμετρο 703 m από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο. Περιβάλλεται από τη λίμνη της και συνδέεται με την ξηρά μέσω μιας ευρύτερης λωρίδας γης από επιχωματώσεις, δίνοντας την εντύπωση νησιού.
Αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο γοητευτικές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, με πλούσια φύση και ιστορία: η πόλη της Καστοριάς -από κάθε άποψη- εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της. Η περίοδος είναι ιδανική για να την ανακαλύψεις και να βιώσεις τη μαγεία του Χειμώνα στην Ελλάδα.
Οι 74 βυζαντινές της εκκλησίες, η πλατεία Ντολτσό με τα αρχοντικά της, τα γουναράδικα και η μαγευτική παραλίμνια διαδρομή, οι τοπικές της γεύσεις και η νυχτερινή ζωή, θα σας εντυπωσιάσουν, όποια εποχή κι αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε την πόλη.
Η Καστοριά είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 620 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο και αποτελεί πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, στο δυτικό άκρο της Δυτικής Μακεδονίας.
Συνορεύει βόρεια με το νομό Φλώρινας, νότια ανατολικά και νοτιοανατολικά με τους νομούς Γρεβενών και Κοζάνης, νοτιοδυτικά με το νομό Ιωαννίνων και δυτικά με την Αλβανία και ο πληθυσμός της ανέρχεται περίπου στους 20.000 κατοίκους.
Η λίμνη της Καστοριάς (λιγότερο γνωστή ως λίμνη Ορεστιάδα), αποτελεί στολίδι της ευρύτερης περιοχής, έχει κηρυχθεί «Μνημείο Φυσικού Κάλλους» από το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Φύση 2000».
Η έκτασή της είναι περίπου 28 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μέγιστο βάθος της περίπου 9,5 μέτρα. Είναι υγρότοπος μεγάλης σημασίας για τα υδρόβια, αλλά και για άλλα πουλιά και χρησιμεύει ως περιοχή αναπαραγωγής, διατροφής και διαχείμανσης.
Επίσης συντηρεί πλούσια ορνιθοπανίδα που περιλαμβάνει σπάνια και απειλούμενα είδη (περίπου 200, όπως λαγγόνες, αργυροπελεκάνους, ερωδιούς, αργυροπελεκάνους), προστατευόμενα από τη διεθνή και εθνική νομοθεσία.
Η λίμνη της Καστοριάς είναι η δεύτερη πιο παραγωγική σε αλιεύματα λίμνη της Ελλάδας, με είδη ψαριών όπως ο κυπρίνος, η πέρκα, ο γουλιανός , η τούρνα, η πλατίκα το πρικί, η πεταλούδα κ.ά..
Η Καστοριά διαθέτει μακραίωνη ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στα αξιόλογα βυζαντινά μνημεία της περιοχής, αλλά και στα επιβλητικά αρχοντικά της που μαρτυρούν την οικονομική ακμή της πόλης, τον 17ο και 18ο αιώνα, όταν άνθιζε το εμπόριο με την Βενετία και άλλες πόλεις των ακτών της Αδριατικής.
Τα περισσότερα αρχοντικά είναι καλοδιατηρημένα ή βρίσκονται σε διαδικασία αναστήλωσης αναδεικνύοντας την ομορφιά της πόλης. Επισκεφθείτε τα αρχοντικά του Τσιατσιαπά (1754), των αδελφών Εμμανουήλ, του Σκουτάρη, του Νατζή, του Μπασάρα κ.ά. και θαυμάστε την εξαιρετική αρχιτεκτονική τους.
Πρόκειται κυρίως για διόροφα κτίρια, ενώ υπάρχουν και παραδείγματα τριώροφων. Το ισόγειο και ο όροφος είναι πετρόχτιστα με λίγα μικρά παράθυρα στον ημιόροφο και τον όροφο και ο δεύτερος όροφος (και όλα τα «σαχνισιά» που φωτίζονται με διπλή σειρά παραθύρων) είναι κτισμένος με ελαφρότερα υλικά, ιδιαίτερα το τμήμα που βλέπει προς την εσωτερική αυλή ή τη λίμνη.
Οι κάτοικοι της Καστοριάς δραστηριοποιούνται για περισσότερα από πεντακόσια χρόνια στην τέχνη της γουναρικής , η οποία, άλλοτε περισσότερο, άλλοτε λιγότερο, αποτελούσε ένα σημαντικό στοιχείο της οικονομίας της πόλης. Οι Βυζαντινοί άρχοντες και αριστοκράτες αλλά και οι πλούσιοι Οθωμανοί, θεωρούσαν τις γούνες της Καστοριάς ως ύψιστο δείγμα πλούτου και καταξίωσης.
Η καστοριανή τέχνη της γουναρικής στηρίζεται στη χρήση κυρίως κομματιών δέρματος, τα οποία γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας με μοναδικό τρόπο και με ιδιαίτερη τεχνική. Το «μυστικό» τους, κατέστησε τις γούνες της Καστοριάς περιζήτητες στην παγκόσμια αγορά και έκανε την πόλη ακόμη πιο γνωστή.
Μάλιστα η διεθνής έκθεση γούνας που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην πόλη από τον Σύνδεσμο Γουνοποιιών Καστοριάς, εδώ και περίπου 30 χρόνια, αποτελεί γεγονός διεθνούς εμβέλειας για τον συγκεκριμένο κλάδο και ένα από τα πιο σημαντικά σε ολόκληρη την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.
Ο γύρος της λίμνης
Ο γύρος της λίμνης είναι από τις πιο κλασικές διαδρομές που κάνει ένας Καστοριανός και που φυσικά προτείνει στον κάθε επισκέπτη της πόλης.
Βόλτα στο Ντολτσό
Μεγάλο μέρος της πόλης, της παλιάς Καστοριάς, που σώζεται ανέπαφο από τα χρόνια που πέρασαν, βρίσκεται στην περιοχή Ντολτσό. Η περιοχή αποτελείται από στενά πλακόστρωτα καλντερίμια και αν κάποιος δεν είναι γνώστης της, μπορεί να εγκλωβιστεί σε κάποιο αδιέξοδο που φτάνει στην αυλόπορτα κάποιου αρχοντικού.
Βόλτα στον Προφήτη Ηλία
Μία άλλη υπέροχη διαδρομή είναι αυτή που καταλήγει στον προφήτη Ηλία και στο καταφύγιο του Αΐ Θανάση. Από τον αυλόγυρο της εκκλησίας η θέα είναι μοναδική. Στον απέναντι λόφο βρίσκεται η Καλλιθέα και ακριβώς από κάτω, ο δρόμος που ενώνει την πόλη με την περιοχή της Χλόης.
Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων
Το νέο καταπληκτικό «Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας», που δημιούργησε στο Μαυροχώρι Καστοριάς ο γνωστός δάσκαλος και ταλαντούχος καλλιτέχνης κ. Δημήτρης Παναγιωτίδης, μαζί με την εξίσου ταλαντούχα σύζυγό του κ. Φανή, αποτελεί κόσμημα για το αναφερόμενο χωριό και γενικότερα για το Νομό Καστοριάς
Λαογραφικό Δεληνάνειο μουσείο
Όλες οι παλιές Καστοριανές φυλούσαν στα σεντούκια τους αντικείμενα που τα είχαν είτε σαν κειμήλια είτε σαν προικιά. Αντικείμενα που με το πέρασμα του χρόνου και την εξέλιξη της καθημερινότητας ήταν πλέον άχρηστα για τα νοικοκυριά τους
Μουσείο Μακεδονικού αγώνα
Στο μουσείο μπορεί να βρει κανείς πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εποχής του Μακεδονικού Αγώνα και κειμήλια που παρέδωσαν οι απόγονοι των αγωνιστών Μακεδονομάχων.
Λιμναίος οικισμός
Λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Καστοριάς, σε ένα μικρό παραλίμνιο χωριό, το Δισπηλιό, υπάρχει η αναπαράσταση του Νεολιθικού Λιμναίου Οικισμού. Ο οικισμός βρισκόταν σε πασσαλόπηκτες πλατφόρμες, μόλις 4 χλμ. από την πόλη της Καστοριάς. Στην περιοχή φιλοξενούνται το πρώτο οικομουσείο της χώρας μας, καθώς κι ένας μουσειακός χώρος.
Παναγία Μαυριώτισσα
Χτισμένη στα χρόνια του Αλέξιου Α’ Κομνηνού από το 1081 έως το 1118, η μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας, προσέλκυε το θρησκευτικό ενδιαφέρον πολλών αξιωματούχων του Βυζαντίου. Βρίσκεται σε σημείο όπου υπάρχει εύκολη πρόσβαση τόσο από την λίμνη όσο και από την στεριά.
Σπηλιά του Δράκου
Το σπήλαιο βρίσκεται στις όχθες της λίμνης, στους πρόποδες του μικρού βουνού, που δημιουργεί την χερσόνησο που είναι χτισμένη η πόλη. Δίπλα ακριβώς από την σπηλιά, είναι χτισμένο το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου πάνω στα βράχια.
Αν έχετε χρόνο και όρεξη για κοντινές αποδράσεις, επισκεφτείτε το παραδοσιακό χωριό Νεστόριο στους πρόποδες του Γράμμου, 28 χλμ. από την Καστοριά, όπου διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι το River Party, με μουσικές εκδηλώσεις όπου συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες.
Επίσης, για τους λάτρεις του σκι, υπάρχει το χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου που βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του ομώνυμου όρους, σε υψόμετρο 1.875 μ. Απέχει 23 χλμ. από την Καστοριά και βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί από την Καστοριά στη Φλώρινα.
Απέναντι από την Καστοριά, στις όχθες της λίμνης, βρίσκεται ο προϊστορικός οικισμός του Δισπηλιού, που άκμασε στα βυζαντινά χρόνια, αφήνοντας πλούσια κληρονομιά. Είναι ένα όμορφο γραφικό χωριό που πήρε το όνομά του από το σπήλαιο που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 500 μ. από τον οικισμό και παρουσιάζει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον για τον Λιμναίο Προϊστορικό Οικισμό που ανακαλύφθηκε εκεί.
Στο νότιο άκρο του νομού Καστοριάς, περίπου 24 χλμ. από την πόλη και σε υψόμετρο 900 μ., βρίσκεται το χωριό Νόστιμο, γνωστό για το απολιθωμένο δάσος του, ηλικίας 20 εκατομμυρίων χρόνων. Επισκεφτείτε το μουσείο Απολιθωμάτων που λειτουργεί στο χωριό και απολαύστε μια βόλτα στο απολιθωμένο δάσος, όπου η έρευνα έχει αποκαλύψει απολιθώματα κορμών δένδρων, τροπικών και υποτροπικών φυτών, αλλά και θαλάσσια απολιθώματα.
Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!