• 0

Το όρος Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και βρίσκεται κατά μήκος της ελληνο-γιουγκοσλαβικής μεθορίου ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του βουνού ανήκει στο νομό Πέλλας έως τα όρια του νομού Φλώρινας.

macedonia-kaimaktsalan-1

Το βουνό καλύπτεται από πυκνά δασωμένες κοιλάδες και δάση δρυός, οξιάς και πεύκης. Η πλούσια και σπάνια βλάστηση του Βόρρα περιλαμβάνει πολλά σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας παγκοσμίως. Είναι μια πολύ σημαντική περιοχή για επιδημητικά αρπακτικά, δασικά είδη και είδη των ανοικτών ορεινών οικοτόπων. Το μεγαλύτερο μέρος του έχει προταθεί για να συμπεριληφθεί στις περιοχές Natura 2000.

Χαρακτηριστικό του όρους Βόρρα είναι η ύπαρξη υδάτινων όγκων σε πολύ μεγάλο υψόμετρο όπως οι πηγές Σκοπιάς – Kρέμασης σε ύψος 2.400 μ. Στους πρόποδες του όρους Βόρρας απλώνεται η Λίμνη Βεγορίτιδα, μια από τις μεγαλύτερες λίμνες της Ελλάδος σε έκταση και βάθος, που προστατεύεται από τη συνθήκη Ramshar. Η Λίμνη Βεγορίτιδα βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια των Νομών Πέλλας – Φλώρινας – Κοζάνης.

Στη ψηλότερη κορυφή του βουνού στα 2.524 μέτρα, βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρα-Καϊμάκτσαλαν. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1995 και οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του αρχίζουν από τα 2.050μ. όπου υπάρχει το καταφύγιο, σχολές σκι, χώροι στάθμευσης, πίστες αρχαρίων, εκδοτήρια και καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού και καταλήγουν στα 2.480 μέτρα όπου βρίσκεται ο σταθμός άφιξης του ψηλότερου αναβατήρα της Ελλάδας. Στο σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου λειτουργεί ξενοδοχείο, εστιατόριο με παραδοσιακές γεύσεις καθώς και καφέ-μπαρ.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα-Καϊμάκτσαλαν απέχει 45 χλμ από την πόλη της Έδεσσας και παραμένει ανοικτό από τα τέλη Νοεμβρίου έως τις αρχές Μαΐου. Είναι ένα από τα λίγα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα με τόσο μεγάλη διάρκεια χιονιού κατάλληλου για σκι. Χιλιάδες χιονοδρόμοι το επισκέπτονται και κάθε χρόνο γίνεται εκεί η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας και των περισσότερων σχολών.

macedonia-kaimaktsalan-2
macedonia-kaimaktsalan-3

Το Καϊμάκτσαλαν αποτελεί πόλο έλξης τόσο για το χιονοδρομικό κέντρο όσο και για τους φυσιολάτρεις και τους ορειβάτες. Πανέμορφες διαδρομές μέσα σ’ ένα τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους διοργανώνονται από τους φυσιολατρικούς και ορειβατικούς συλλόγους της περιοχής. Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές είναι αυτή που καταλήγει στο «Pέμα του Φλώρου».

Στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμάκτσαλαν, όπως ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, Άρνισσα, Παναγίτσα, Λουτρά Πόζαρ, Νέος Άγιος Αθανάσιος, υπάρχουν καλαίσθητοι ξενώνες, πολυτελή ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για τη διαμονή σας.

Σε όλα τα χωριά του Καϊμάκτσαλαν θα βρείτε μια πλούσια τοπική γαστρονομία και πολλά αγνά τοπικά προϊόντα. Μπορείτε να απολαύσετε τα τοπικά εδέσματα σε συνδυασμό με τις πολλές παραδοσιακές εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλα τα χωριά του Καϊμάκτσαλαν.

Δοκιμάστε τα ντόπια κρέατα όπως τα χωριάτικα λουκάνικα με πράσο, στιφάδο καθώς και τα εξαιρετικά τυριά όπως ο αλμυρός μπάτσος, το κασέρι και το πρόβειο γιαούρτι. Επίσης, φημισμένες είναι και οι κόκκινες πιπεριές Αριδαίας «τσούσκες ή πιπεριές Μπαχόβου» με εξαιρετικό άρωμα και γεύση.

Στον νομό παράγονται τα ξακουστά τραγανά κεράσια Εδέσσης «Βοδενών», τα ροδάκινα και άλλα φρούτα που χρησιμοποιούνται ως γλυκά κουταλιού. Στην Ορεινή Πέλλα παράγονται οι τοπικοί οίνοι Πέλλας και το τσίπουρο ενώ θα βρείτε και πολλούς παραδοσιακούς ζωγράφους, χαλκουργούς και αγγειοπλάστες.

macedonia-kaimaktsalan-food
macedonia-kaimaktsalan

Στο Καϊμάκτσαλαν θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε πολλές δραστηριότητες όπως παραπέντε, πεζοπορία, ορειβασία και ποδήλατο βουνού αλλά κυριαρχεί το σκι που μπορείτε να κάνετε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας-Καϊμάκτσαλαν.

Μια πανέμορφη και πολύ εύκολη διαδρομή για πεζοπορία είναι αυτή που καταλήγει στο «Ρέμα του Φλώρου». Η διαδρομή ξεκινά από την διασταύρωση του καταφυγίου του Φυσιολατρικού Ομίλου Έδεσσας (Φ.Ο.Ε.) στον Βόρα και φτάνει στο Ρέμα διασχίζοντας μια κατάφυτη τοποθεσία με πολλούς καταρράκτες. Η διαδρομή διαρκεί 60 λεπτά περίπου μαζί με την επάνοδο.

Αν θέλετε να νιώσετε τη μοναδική εμπειρία της πτήσης με διπλό παραπέντε πάνω από τις κορυφές του Καϊμάκτσαλαν με θέα την Λίμνη Βεγορίτιδα, μπορείτε να πάτε στην θέση Κερασιές και από εκεί να απογειωθείτε στο ανεμοδρόμιο Παναγίτσας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιήγηση για αυτήν την τοποθεσία, την ώρα και / ή την ημερομηνία που επιλέξατε.

  Σύνολο: Δεν βρέθηκε εκδρομή .    Εμφάνιση όλων

  Αναζήτηση για εκδρομή

  Δεν είναι αυτό που ψάχνετε ? Δοκιμάστε ξανά την αναζήτηση

  Δεν υπάρχει διαθέσιμη δραστηριότητα για αυτήν την τοποθεσία, την ώρα και / ή την ημερομηνία που επιλέξατε.

   Σύνολο: Δεν βρέθηκε δραστηριότητα .    Εμφάνιση όλων

   Αναζήτηση για δραστηριότητα

   Δεν είναι αυτό που ψάχνετε ? Δοκιμάστε ξανά την αναζήτηση

   Loading Maps
   View
   Normal Midnight Family Fest Open dark Riverside Ozan
   My Location Fullscreen