Η Νίσυρος είναι νησί του νότιου Αιγαίου και ένα από τα Δωδεκάνησα. Ανήκει στην ομάδα των αρχαίων Νοτίων Σποράδων, και βρίσκεται βορειοδυτικά της Ρόδου, ανάμεσα στην Κω, την Τήλο και την Αστυπάλαια. Συγκεκριμένα, απέχει 8 μίλια ΒΔ. της Τήλου, και 10 μίλια νότια της Κω, στην οποία και υπάγεται διοικητικά, και 9 ναυτικά μίλια δυτικά από το ακρωτήρι Ντάτσα της Τουρκίας. Η Νίσυρος έχει έκταση περίπου 41 τετραγωνικά χιλιόμετρα και συνολικό μήκος ακτών περίπου 24 χιλιόμετρα.
Η Νίσυρος λόγω οτι πρόκειται για ένα ηφαιστειακό νησί με ιδιαίτερο γεωλογικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον, προσφέρεται για διάφορες δραστηριότητες που ξεφεύγουν απο το φάσμα του μαζικού τουρισμού. Η Νίσυρος είναι νησί ιδανικό για εναλακτικές μορφές τουρισμού όπως: συνεδριακός, θρησκευτικός, ιαματικός, περιπατητικός, καταδυτικός, γαστρονομικός κ.α.
Συνεδριακός τουρισμός
Η Νίσυρος, με το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος που διαθέτει, το ηφαίστειο, το Παλιόκαστρο, τα μοναστήρια, τα εκκλησάκια, με το επιστημονικό ενδιαφέρον που προκαλούν σε πληθώρα επιστημονικών πεδίων (ηφαιστειολογία, γεωλογία, σεισμολογία, ενέργεια, γεωθερμία, οικολογία, περιβαλλοντολογία, αρχαιολογία κλπ), μπορεί να αποτελέσει σημαντικό συνεδριακό προορισμό.
Σήμερα η Νίσυρος μπορεί να φιλοξενήσει συνέδρια των 200 ατόμων σε Δημοτικά κτίρια διαμορφωμένα κατάλληλα για το συγκεκριμένο σκοπό, αποτελεί δε προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής, η κατασκευή υπερσύγχρονου συνεδριακού κέντρου – πολυχώρου, ικανού να φιλοξενήσει μεγάλα συνέδρια, εκθέσεις, και πολιτιστικές εκδηλώσεις γενικότερα.
Θρησκευτικός τουρισμός
Σε όλη τη μακραίωνη ιστορία της, η Νίσυρος υπήρξε ένας τόπος με έντονη πνευματικότητα και θρησκευτικότητα. Απόδειξη, οι πολυάριθμοι τόποι λατρείας, όπως μαρτυρούν τα απομεινάρια ναών, οι αμέτρητοι ναοί της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, τα ταπεινά εκκλησάκια που είναι διάσπαρτα στην ύπαιθρό της. Μένει έκπληκτος κανείς, μπροστά στην ποικιλία και την ομορφιά του θρησκευτικού συναισθήματος που εκφράστηκε στο νησί μας ανά τους αιώνες με τα πολυάριθμα μοναστήρια, εκκλησάκια, ασκηταριά και αντικείμενα απαράμιλλης θρησκευτικής τέχνης (όπως βυζαντινές εικόνες, αγιογραφίες, ξυλόγλυπτα τέμπλα, λιθόγλυπτα κ.α.), που συνθέτουν ένα μωσαϊκό σπάνιας ομορφιάς. Αυτή η ομορφιά τονίζεται ακόμα περισσότερο από το γεμάτο εναλλαγές και εκπλήξεις φυσικό τοπίο του νησιού μας. Η γνωριμία με τα θρησκευτικά μνημεία και τις ιερές μνήμες της Νισύρου, αλλά και η βαθειά αίσθηση που αυτά μεταδίδουν, συνδέεται με την αναζήτηση ενός διαφορετικού τρόπου ζωής, βασισμένου στις αυθεντικές παραδοσιακές αξίες. Γι’ αυτό και τα μνημεία αυτού του τόπου δεν αποτελούν απλά μουσειακά στοιχεία ή άψυχους μεταδότες πληροφοριών. Αντίθετα, είναι μία έντονη παρουσία στην πολιτιστική παράδοση του νησιού, μια κατάθεση ψυχής, ελπίδας και ανανέωσης και ως εκ τούτου μπορούν και στις ημέρες μας να εμπνέουν και να δίνουν ένα διαφορετικό νόημα της ζωής στον επισκέπτη του νησιού.
Ιαματικός τουρισμός
Οι άφθονες θερμές πηγές είναι ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Νισύρου. Σε πολλά σημεία κατά μήκος των ακτών του νησιού αναβλύζει ζεστό νερό, σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 30 έως 61 βαθμούς. Πρόκειται για ανάμειξη θαλασσινού και βρόχινου νερού με τα γεωθερμικά ρευστά του ανώτερου θερμού ορίζοντα. Αυτά, θερμά και ελαφρότερα, καταφέρνουν να φτάσουν κοντά στην επιφάνεια ακολουθώντας τα μεγάλα ρήγματα και ρωγμές της περιοχής.
Οι πιο γνωστές από τις θερμές πηγές είναι αυτές των Λουτρών, 1500 μέτρα βόρεια από το Μανδράκι και της Θερμιανής, δίπλα στο εκκλησάκι της Παναγιάς της Θερμιανής, στη βόρεια άκρη του χωριού των Πάλων. Και οι δύο κατατάσσονται στις «ιαματικές υδροθειούχες αλιπηγές».
Καταδυτικός τουρισμός
Ο βυθός της Νισύρου είναι από τα λίγα μέρη στον κόσμο οπου μπορεί κανείς να καταδυθεί σε ενεργό υφαίστειο και να κολυμπήσει αναμεσα σε φυσαλίδες που βγαίνουν απο τα έγκατα της γής. Η εξαιρετική ορατότητα που φτάνει και τα 40 μέτρα ειναι ιδανική για να μπορεσέτε να απολαύσετε μαγευτικά ηφαιστειογενή τοπία κατω απο την επιφάνεια της θάλασσας. Υποθαλάσια ρήγματα, σπηλιές, κρατήρες περιμένουν να εξερευνηθούν με αυτόνομη αλλα και με ελεύθερη κατάδυση. Η εξαιρετική βιοποικιλότητα επίσης είναι δυνατή να προκαλεσει μεγαλες εκπλήξεις και συγκινήσεις. Στον βυθό της Νισύρου μπορείτε να δείτε ατελείωτα λιβάδια ποσειδωνίας, κοπάδια μεσογειακού μπαρακούντα, μαγιάτικα, χταπόδια, καβούρια ερημίτες, πολύχρωμα γυμνοβράγχια, ροφούς και οτιδήποτε άλλο ηπάρχει στην μεσόγειο είναι πιθανό να το συναντήσετε.
Ακόμα και αν είστε περαστικοί από το νησί και θα μείνετε ελάχιστη ώρα ή ακόμα και εάν είστε σε διπλανό νησί που έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Νίσυρο πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το ηφαίστειο. Πόσες φορές θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε πάνω σε ένα ενεργό ηφαίστειο; ελάχιστες. Ο κρατήρας Στέφανος, ένας από τους πέντε που υπάρχουν, είναι επισκέψιμος και μπορείτε πολύ εύκολα να τον προσεγγίσετε και να τον περπατήσετε. Η εμπειρία ξεκινά πριν ακόμα φτάσετε στον κρατήρα στο οροπέδιο του Λακκιού, από τη διαδρομή που διασχίζει ένα μεγάλο κομμάτι της ενδοχώρας του νησιού μέχρι την είσοδο του οροπεδίου.
cΑπό τη μια πλευρά ορθώνονται οι υποκίτρινες πλαγιές των κρατήρων και από την άλλη η καλντέρα με τα Νικιά στην κορυφή της. Η εικόνα είναι βγαλμένη θαρρείς από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Βγαίνοντας από το αυτοκίνητο σας έρχεται μια γερή δόση ζέστης και οσμής από τα αέρια που βγαίνουν από τις άπειρες ρωγμές. Οι γεωλογικοί σχηματισμοί χιλιετιών με τα κιτρινωπά χρώματα εντυπωσιάζουν. Όσο πλησιάζετε στον κρατήρα Στέφανο, με δική σας ευθύνη πάντα, τόσο νιώθετε τη θερμοκρασία να ανεβαίνει. Το τοπίο είναι όμορφο με έναν ιδιαίτερο ξεχωριστό τρόπο και η αίσθηση που σας δημιουργεί περίεργη, ίσως γιατί δεν περπατάτε πάνω σε απλό χώμα και πέτρες αλλά σε ένα ενεργό ηφαίστειο.
Οι Χοχλάκοι είναι η πιο κοντινή παραλία στο Μανδράκι. Το χαρακτηριστικό της είναι τα μαύρα και λεία βότσαλα που της έδωσαν και το όνομά της.
Στον οικισμό των Πάλων βρίσκεται η ομώνυμη παραλία με άμμο και αρμυρίκια. Περίπου 3 χιλιόμετρα μετά τους Πάλους, στη βορειανατολική πλευρά του νησιού, υπάρχουν οι Λύες. Η παραλία έχει μήκος πάνω από 1 χιλιόμετρο, λίγα βότσαλα, όμως το χαρακτηριστικό της είναι η σκουρόχρωμη άμμος.
Από τις Λύες ένα σχετικά δύσβατο μονοπάτι οδηγεί στην Παχιά Άμμο: η παραλία αυτή θεωρείται η ομορφότερη του νησιού. Πολύ όμορφες παραλίες υπάρχουν και στο νησάκι του Αγίου Αντώνη δίπλα στο Γυαλί, όπως και στο ίδιο το Γυαλί.
Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!