Τήνος, νησί ταυτισμένο με τους προσκυνητές της Μεγαλόχαρης

Η Τήνος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων μετά την Άνδρο και τη Νάξο. Ανήκει στις βόρειες Κυκλάδες και βρίσκεται νοτιοανατολικά της Άνδρου και βορειοδυτικά της Μυκόνου. Έχει έκταση 197 τ. χμ, αριθμεί 52 οικισμούς και οι κάτοικοι φτάνουν τους 9.701.

Στην πόλη της Τήνου δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής ναός της Παναγίας της Μεγαλόχαρης. Κοντά στην πόλη βρίσκονται τα παραδοσιακά χωριά Μουντάδος, Καρυά, Μπερδεμιάρος, Τριαντάρος, Δυό Χωριά, Αρνάδος, Μονή Κεχροβουνίου και οι παραλιακοί οικισμοί Σκυλαντάρο, Άγιος Σώστης, Άγιο Ιωάννης Πόρτο και Λυχναφτιά.

Το όνομά της Τήνου, προελληνικό, συσχετίστηκε με τη φοινικική λέξη Ταννότη (= φίδι), αλλά ονομαζόταν και Οφιούσα (= γεμάτη φίδια) τα οποία εικάζεται οτι εξολόθρεψε ο προστάτης της θεός Ποσειδώνας.

Πρώτοι κάτοικοι υπήρξαν οι Πελασγοί, μετέπειτα οι Ίωνες, οι Αθηναίοι, οι Μακεδόνες, οι Πτολεμαίοι, οι Ρωμαίοι. Οικιστικές εγκαταστάσεις εντοπίζονται στο νησί στην Νεολιθική εποχή και αργότερα στη Γεωμετρική και στην Αρχαϊκή.

Ιστορικό κέντρο του νησιού από τη γεωμετρική εποχή μέχρι τον 5ο π.Χ. αιώνα και από την εποχή των Γκιζών μέχρι την κατάληψη του από τους Τούρκους ήταν η ευρύτερη περιοχή του Ξώμπουργου. Ξώμπουργο oνομάζεται σήμερα το βραχώδες βουνό (υψόμετρο 540μ.) στο κέντρο του ανατολικού τμήματος της Τήνου, του οποίου το ανώτερο τμήμα είναι εκ φύσεως απρόσβλητο, γιατί είναι απόκρημνο από τις τρεις πλευρές. Εδώ ήταν κτισμένη η ακρόπολη, νότια από την οποία αναπτύχθηκε η γεωμετρική - αρχαϊκή καθώς και η κλασσική πόλη μέχρι τον 5ο π.Χ. αιώνα και αργότερα το ενετικό Burgo.

Αξιοθέατα

Ο Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, σύμβολο της ελληνικής ορθοδοξίας.
Η εκκλησία των Tαξιαρχών.
Ο Άγιος Νικόλαος των Καθολικών.
Η εκκλησία της Μαλαματένιας.
Ο οικισμός του Πύργου.
Η Καλλιτεχνική Σχολή στον Πύργο, Κοινότητα Πανόρμου.
Η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στον Κάμπο.
Οι γρανιτένιοι όγκοι στο Βολάξ και στα Βολιακά.
Ο αρχαιολογικός χώρος των Κιονίων (ναός του Ποσειδώνα).
Ο Παραδοσιακός οικισμός του Μουντάδου.
Ο Ναός της Ανάληψης του Χριστού στον Αρνάδο.
Ο Ναός της Αγίας Τριάδος στο Φαλατάδο.
Ο Ναός του Τίμιου Σταυρού στο Κτικάδο.
Η Παναγία των Ροδαρίων στο χωριό Ξυνάρα.
Το «Κέντρο Πίστη και Πολιτισμός» (το «παλάτι του Δεσπότη») στο χωριό Ξυνάρα.
Ο οικισμός Υστερνίων, τόπος και κατοικία μαρμαρογλυπτών.
Ο οικισμός Καρδιανή.
Οι ενοριακοί ναοί των Γενεθλίων της Θεοτόκου και των Αγίων Αναργύρων στα χωριά Πλατειά και Μαρλά αντίστοιχα.
Οι Περιστεριώνες, (πάνω από 600 σε αριθμό), η πλειοψηφία των οποίων τοποθετούνται πίσω στον 18ο και 19ο αιώνα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι κτισμένοι στην κοιλάδα του χωριού Ταραμπάδος.
Η Μονή της Κυράς Ξένης και το Κάτω Μοναστήρι όπου υπάρχουν ενδείξεις και ευρήματα από την προϊστορική εποχή (ένας θολωτός τάφος Μυκηναϊκών και ένας τάφος των Γεωμετρικών χρόνων).
Η περιοχή της Ευαγγελιστρίας και του Γραμματικού όπου βρέθηκε επιγραφή του 4ου αιώνα π. Χ., η οποία αναφέρει ένα Ιερό της Γης. Εκεί, όπως διαπιστώθηκε, υπήρχε οικισμός από τα Ρωμαϊκά χρόνια.
Η Βιοτεχνική Σχολή η οποία λειτουργεί από το 1898 με σκοπό την εκμάθηση της υφαντικής τέχνης. Ιδρύθηκε από τους Νικόλαο και Ελένη Ζαρίφη και το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας.
Η Ιερατική Σχολή η οποία λειτουργεί από το 1966, στο άνω άκρο της Λεωφόρου Μεγαλόχαρης έναντι του Ιερού Ιδρύματος. Οι μαθητές φοιτούν, διαμένουν και σιτίζονται στη Σχολή ως υπότροφοι του κράτους.

Μουσεία

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου στην Χώρα της Τήνου.
Το Σκευοφυλάκιο. Στον προαύλιο χώρο του Ναού της Ευαγγελίστριας Τήνου.
Το Μουσείο Κώστα Τσόκλη στον Κάμπο της Τήνου.
Το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών. Στον προαύλιο χώρο του Ναού της Ευαγγελίστριας Τήνου.
Το Μουσείο Αντωνίου Σώχου. Στον προαύλιο χώρο του Ναού της Ευαγγελίστριας Τήνου.
Η Έκθεση Εκκλησιαστικών Εικόνων και Κειμηλίων. Στον προαύλιο χώρο του Ναού της Ευαγγελίστριας Τήνου.
Η Θεομητορική Έκθεση. Στον προαύλιο χώρο του Ναού της Ευαγγελίστριας Τήνου.
Η Πινακοθήκη . Στον προαύλιο χώρο του Ναού της Ευαγγελίστριας Τήνου.
Το Μαυσωλείο της Έλλης. Στον προαύλιο χώρο του Ναού της Ευαγγελίστριας Τήνου.
Το Μουσείο Εκκλησιαστικών Κειμηλίων Καθολικής Αρχιεπισκοπής στο χωριό Ξυνάρα.
Το Μουσείο της Γυναικείας Μονής Κεχροβουνίου με παλιές εικόνες (18ο και 19ο αιώνα), όπως επίσης χώρος έκθεσης των χειροποίητων αντικειμένων που δημιουργούν οι καλόγριες.
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο στο χωριό Αρνάδος.
Το Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων στη Μονή Αγίου Φραγκίσκου στο χωριό Μέση.
Το Αγροτικό Μουσείο στη Μονή Ιησουιτών στο χωριό Λουτρά.
Το Μουσείο Υστερνιωτών Καλλιτεχνών στο χωριό Υστέρνια.
Το Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά στο χωριό Πύργος.
Το Μουσείο Πανορμιτών Καλλιτεχνών στο χωριό Πύργος.
Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στο χωριό Πύργος.
Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στη Μονή Αγίας Τριάδας της Γύρλας.
Το Λαογραφικό Μουσείο Λουτρών στη Μονή Ουρσουλινών στο χωριό Λουτρά.
Το Λαογραφικό Μουσείο Μονής Ιησουιτών στο χωριό Λουτρά.
Το Λαογραφικό Μουσείο στο χωριό Στενή.
Το Λαογραφικό Μουσείο στο χωριό Βωλάξ.
Το Λαογραφικό Μουσείο στο χωριό Φαλατάδος.
Το Λαογραφικό Μουσείο στο χωριό Καρυά.

Παραλίες

Παχιά Άμμος Όνομα και πράγμα… Απομακρυσμένη, ήσυχη και με low profile χαρακτήρα, ενδείκνυται αν απεχθάνεσαι την πολυκοσμία, όχι όμως αν δεν αντέχεις το μελτέμι. Με εντυπωσιακές, χρυσαφένιες αμμοθίνες να θυμίζουν κάτι από έρημο, με βράχια σμιλεμένα από την αρμύρα και μπλε νερά που γλείφουν το ακρογιάλι, θα τη λατρέψεις. Απέχει 10χλμ. από τη Χώρα.

Σάντα Μαργαρίτα Μυστικό για λίγους και καλούς κοντά στη Στενή, στο ανατολικό τμήμα της Τήνου. Για ομπρέλες, ξαπλώστρες και τα σχετικά ούτε λόγος! Στην απομονωμένη, αμμουδερή ακτή με τον γαλαζοπράσινο βυθό, θα φτάσεις είτε μέσω Ποταμιάς είτε με καϊκι. Εφοδιάσου απαραιτήτως με νερό και snacks.

Λιβάδα Η φράση «άγρια ομορφιά» χαρακτηρίζει απόλυτα αυτόν τον απομακρυσμένο κόλπο στα Πάνω Μέρη, με τη μαύρη άμμο, το ψιλό χαλίκι και τη διάφανη θάλασσα που βαθαίνει απότομα. Όσοι επιλέξουν να διανύσουν τα 6χλμ. από τη Στενή και να οδηγήσουν σε χωματόδρομο, θα αποζημιωθούν αντικρίζοντας τους γλυπτούς, περίεργους βράχους στα αριστερά και τα «θυμωμένα» κύματα σε περιόδους με μελτέμια.

Αποθήκες Η αγαπημένη των ανέμων, οι οποίοι πνέουν μόνιμα πάνω της. Προσφέρεται αν αποζητάς ομπρέλες, ξαπλώστρες και την ησυχία σου.

Κολυμπήθρα Γνωστή και ως Μικρή Άμμος & Μεγάλη Άμμος, «εντοπίζεται» στο βορειότερο σημείο της Τήνου, περίπου 25 λεπτά από τη Χώρα. Ουσιαστικά χωρίζεται στα δύο, με το μεν μεγαλύτερο τμήμα της να «αφήνεται» στο βοριαδάκι και την ησυχία του, και το δε μικρότερο, ωστόσο προστατευμένο από τους ανέμους κολπάκι με τη σιμιγδαλένια άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά, να έρχεται πρώτο σε προτιμήσεις. Παίρνει άριστα και στην οργάνωση, καθώς εδώ υπάρχουν ξαπλώστρες, ομπρέλες, ταβέρνες και beach bar.

Άγιος Ρωμανός «Νονός» της σχετικά απάνεμης , μεγάλης αμμουδιάς εκεί στο νότο της Τήνου (11χλμ. από τη Χώρα), ήταν το εκκλησάκι στην αριστερή άκρη του ορμίσκου. Η φύση προίκισε την αγαπημένη των Τηνιακών, με σκιερά δέντρα, διαυγή, σμαραγδένια νερά και ανεμπόδιστη «ματιά» προς τη Σύρο.

Απηγανιά Ανέγγιχτη από τον μαζικό τουρισμό, η «γειτόνισσα» του Αγίου Ρωμανού στα Κάτω Μέρη έχει άριστες σχέσεις με τους μοναχικούς τύπους και όσους δεν διστάζουν να περάσουν μια σύντομη οδύσσεια για να προσεγγίσουν σ’ αυτό το εξωτικό μέρος. Αν θέλεις να κολυμπήσεις στα τιρκουάζ νερά της, πλάι σε πρασινωπά και λευκά φυσικά γλυπτά, απαιτείται οδήγηση σε χωματόδρομο 11χλμ., περπάτημα σε κατηφόρα και κατάβαση βράχων! Εναλλακτικά, επιλέγεις την πρόσβαση από θαλάσσης, με σκάφος.

Βουρνή Αντικρίζεις τα σμαραγδένια διάφανα νερά, νιώθεις το βοριαδάκι να σου χαϊδεύει το πρόσωπο κι έχεις την αίσθηση πως βρίσκεσαι σ’ άλλη γη, σ’ άλλα μέρη. Κι όμως, είσαι στην Τήνο. Οδήγησες μόλις 6χλμ. από τη Χώρα προς τα Κιόνια, συνέχισες μέχρι την ταμπέλα που γράφει “ταβέρνα Μπάλος” και ακολούθησες τον χωματόδρομο αριστερά, που καταλήγει στην απόμερη, ειδυλλιακή αμμουδιά με τα σκιερά αρμυρίκια, για να προσεγγίσεις τον προορισμό σου τον κόλπο του Μπάλλου με τη Βουρνή, την μικροσκοπική ακτή του

Καλύβια Το λατρεμένο επίνειο της Καρδιανής (13χλμ. από τη Χώρα), δίπλα στην παραλία του Αγίου Πέτρου. Exotic καταστάσεις, με κρυστάλλινα, ρηχά νερά, σκιερά αρμυρίκια εν αφθονία, χαλάρωση σε σεζλόνγκ κάτω από τις ψάθινες ομπρέλες και cocktails ή ρακές από το Καρδιανή Καλύβια beach bar. Πάντα σε «εγρήγορση» και στη διάθεσή σου, φέρνει snacks, χυμούς, καφέδες, cocktails και ρακές στην ξαπλώστρα σου.

Ρόχαρη Οργανωμένη, κοσμική παραλία κοντά στον Πάνορμο, στο λιμανάκι του οικισμού Πλατιά. Διάσπαρτα αρμυρίκια στην αμμουδιά της και θέα στο Βόρειο Αιγαίο.

Κιόνια Κοσμοπολίτικη παραλία μόλις 3χλμ. από τη Χώρα, για κολύμπι με φόντο το ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στον αρχαιολογικό χώρο των Κιονίων. Το setting περιλαμβάνει βότσαλο, άμμο, θέα στη Σύρο αλλά και ξαπλώστρες για τους fans της οργάνωσης. Στο δρόμο για Κιόνια θα βρεις, επίσης, τις γειτονικές, απάνεμες ακρογιαλιές του Αγίου Μάρκου και του Σταυρού.

Άγιος Φωκάς Με μήκος 3χλμ., δίκαια θεωρείται η μεγαλύτερη σε έκταση παραλία του νησιού. Λόγω της κοντινής απόστασής της από τη Χώρα (2χλμ.), φαντάζει ιδανική για τους επισκέπτες που δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο, καθώς προσεγγίζεται εύκολα πεζή. Όσο για το «ποιόν» της, χαρακτηρίζεται από το ντουέτο βότσαλο-άμμος και την πράσινη «εικαστική» παρέμβαση σκιερών δέντρων. Στα θετικά της, μπορείς να προσθέσεις τη θέα στη μυστηριακή Δήλο και την οργάνωση με ομπρέλες, ξαπλώστρες και beach bars. Κατά μήκος της, απλώνονται καφετέριες, εστιατόρια και ταβέρνες. Αν θέλεις μια συμβουλή, προτίμησε το τμήμα που βρίσκεται κοντά στο ελικοδρόμιο της Τήνου.

Άγιος Ιωάννης Πόρτο Με άπλα, ρηχά νερά, κουβαδάκια, φτυάρια και γενικά οικογενειακό mood, ενδείκνυται για όσους έχουν μπει στο club των παντρεμένων. Στην απάνεμη, δημοφιλή παραλία, θα βρεις ταβέρνες και beach bar. Highlight το όμορφο εκκλησάκι στην άκρη της. Απέχει 6χλμ. από τη Χώρα.

Αναζήτηση

Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.