• 0

Η Σίφνος ανήκει στο σύμπλεγμα των Δυτικών Κυκλάδων και βρίσκεται ανάμεσα στα πλησιέστερα νησιά Κίμωλο (10 ναυτικά μίλια), Σέριφο (12 ναυτικά μίλια) Πάρο (14 ναυτικά μίλια) και Μήλο (20 ναυτικά μίλια). Έχει σχήμα σφηνοειδές, στο οποίο οφείλει και μία από τις αρχαίες ονομασίες της “Ακίς”. Το μήκος της από Βορρά προς Νότο είναι 18χμ. και το πλάτος της από Δυσμάς προς Ανατολή είναι 8χμ. Η έκταση της Σίφνου είναι 74 τετραγωνικά χμ., η περίμετρός της είναι 28 ναυτικά μίλια και απέχει από τον Πειραιά 75 ναυτικά μίλια.
sifnos

Το έδαφος της είναι ανάγλυφο και σχηματίζει λόφους με ψηλότερο βουνό τον Προφήτη Ηλία, ή Άη Νηγιά (680μ). Η θάλασσα σχηματίζει γραφικούς κόλπους, αλλού με ευρύχωρες αμμουδερές παραλίες και αλλού με μικρές και απόκρυφες όπως οι Καμάρες, ο Πλατύς Γιαλός, το Βαθύ, ο Φάρος, το Βλυχό η Φυκιάδα κ.α. Στη Σίφνο ανήκει και η ιδιόκτητη σήμερα ερημόνησος Κιτριανή με μοναδικό κτίσμα το εκκλησάκι της Κυπριανής στα Ν.Α. και σε μικρή απόσταση από τον Πλατύ Γιαλό. Οι δύο χιλιάδες περίπου μόνιμοι κάτοικοι της Σίφνου, ασχολούνται με τη γεωργία, τη κτηνοτροφία την αλιεία, κυρίως όμως με την αγγειοπλαστική, (σε βαθμό που το όνομα «Σιφνιός» έγινε συνώνυμο με το όνομα “αγγειοπλάστης”), την εμπορική ναυτιλία και τον τουρισμό.

Αξιοθέατα

Το Κάστρο: Πρωτεύουσα της Σίφνου κατά την αρχαία, τη μεσαιωνική και τη νεότερη περίοδο έως το 1836. Δρόμοι και πλατεία μέσα στο Κάστρο είναι κτισμένοι πάνω από τις στέγες μονώροφων σπιτιών, που χρησιμοποιούνται σήμερα ως αποθήκες.

Εκκλησίες – Μοναστήρια: Πολλές από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της Σίφνου έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά μνημεία και έχουν τεράστιο ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.Στο νησί υπάρχουν συνολικά 227 εκκλησίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όλες οι εκκλησίες του Κάστρου, καθώς η εκκλησία της Χρυσοπηγής, Παναγίας Βρύσης, Μονή Πανάγιας Βουνού, Αγγελόκτιστη Καταβατής, Άγιος Σώζων, Παναγιά η Κόχη, Παναγία τα Γουρνιά, Παναγία η Άμμο, Άγιος Γεώργιος Αφέντης, Άγιος Λουκάς, Άγιος Κωνσταντίνος.

Αρχαίοι Πύργοι – Αρχαίες Ακροπόλεις – Παλαιά Ορυχεία: Πενήντα πέντε αρχαίοι πύργοι, βρίσκονται διάσπαρτοι, σε όλο το νησί. Οι αρχαιότεροι, είναι κτισμένοι, τον 6ο π.χ αιώνα και οι τελευταίοι τον 3ο π.χ. αιώνα. Σε καλή κατάσταση είναι μόνο ο Άσπρος.

Αρχαιολογικό Μουσείο: Στο Κάστρο λειτουργεί Αρχαιολογικό μουσείο με έκθεση συλλογής αρχαϊκών και ελληνιστικών γλυπτών. Αναπαλαιώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και από το 1986 λειτουργεί κανονικά.

Μουσείο Λαογραφικό και Λαϊκής Τέχνης: Στην Απολλωνία (στην κεντρική πλατεία Ηρώων) υπάρχει λαογραφικό μουσείο, ιδιοκτησίας του Συνδέσμου Σιφνίων και περιλαμβάνει εκθέματα από την παραδοσιακή ζωή του νησιού όπως αγροτικά εργαλεία, είδη οικιακής χρήσης, τοπικές ενδυμασίες, κ.α.

Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης: Βρίσκεται στη Μονή της Βρυσιανής. Στο χώρο του εκτίθενται χειρόγραφα, περγαμηνές με κώδικες, έντυπα παλαιών εκδόσεων, Ευαγγέλιο του 1796, λειψανοθήκες, εξαπτέρυγα, ιερά σκεύη, άμφια, εικόνες, το κεντητό φελόνι της Κασσιανής κ.α.

Παραδοσιακοί Οικισμοί: Οι οικισμοί της Σίφνου χαρακτηρίζονται από μια πολυμορφία. Η  ρυμοτομία στην περιοχή του Κάστρου έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα. Ο οικισμός του Κάστρου διατηρεί αναλλοίωτο το μεσαιωνικό χαρακτήρα του με τα στενά σοκάκια γεμάτα από σκαλισμένες μαρμάρινες σαρκοφάγους, τις λόντζιες (πύλες από τις οποίες εισέρχεται κανείς στον οικισμό) και φυσικά τα ερείπια του κάστρου που δέσποζε στην κορυφή του. Τα πιο πολλά σπίτια είναι δίπατα και τρίπατα διαμπερή.

sifnos
sifnos
sifnos
sifnos
sifnos

Παραλίες:

Καμάρες: Οι Καμάρες είναι το μεγαλύτερο παραλιακό χωριό και το λιμάνι της Σίφνου, από τα τέλη του περασμένου αιώνα. Στις δυτικές παρυφές του οικισμού υπάρχουν οι επαύλεις των εύπορων Σιφνιών. Απέναντι, στους πρόποδες του βουνού του Αγίου Συμεών είναι κτισμένη η συνοικία της Αγίας Μαρίνας.

Πλατύς Γιαλός: Είναι η πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες παραλίες των Κυκλάδων.

Βαθύ: Το τοπωνύμιο «Βαθύ» (εννοείται «βαθύ» λιμάνι ή «βαθύ» έδαφος) είναι το ουδέτερο του επιθέτου «βαθύς» που έχει μετατραπεί σε υποδηλώνει ότι το λιμάνι βρίσκεται σε βαθύτερο, σε χαμηλότερο σημείο σε σχέση με τη γύρω περιοχή.

Φάρος – Χρυσοπηγή: Ο Φάρος βρίσκεται στα Ν.Α της Σίφνου και θεωρείται το ασφαλέστερο λιμάνι του νησιού, του οποίου ήταν και το επίσημο λιμάνι ως το 1883. Ο Φάρος είναι ένα ήσυχο ψαροχώρι, με γραφικές συνεχόμενες αμμουδερές παραλίες: τη Φασολού, το Φάρο, το Γλυφό. Απ’ εδώ αρχίζει το μονοπάτι που, μετά από σύντομη διαδρομή, οδηγεί στο Αποκοφτό και στη Χρυσοπηγή.

Χερρόνησος: Ανήκει στην ευρύτερη περιφέρεια του Αρτεμώνα, είναι ένα παραδοσιακό ψαροχώρι, με μικρή αμμουδιά στο παρελθόν ήταν ένας ζωντανός οικισμός αγγειοπλαστών. Εδώ υπάρχουν δύο ψαροταβέρνες, λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ένα παραδοσιακό εργαστήριο αγγειοπλαστικής.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιήγηση για αυτήν την τοποθεσία, την ώρα και / ή την ημερομηνία που επιλέξατε.

  Σύνολο: Δεν βρέθηκε εκδρομή .    Εμφάνιση όλων

  Αναζήτηση για εκδρομή

  Δεν είναι αυτό που ψάχνετε ? Δοκιμάστε ξανά την αναζήτηση

  Δεν υπάρχει διαθέσιμη δραστηριότητα για αυτήν την τοποθεσία, την ώρα και / ή την ημερομηνία που επιλέξατε.

   Σύνολο: Δεν βρέθηκε δραστηριότητα .    Εμφάνιση όλων

   Αναζήτηση για δραστηριότητα

   Δεν είναι αυτό που ψάχνετε ? Δοκιμάστε ξανά την αναζήτηση

   Loading Maps
   View
   Normal Midnight Family Fest Open dark Riverside Ozan
   My Location Fullscreen