• 0

Η Σαντορίνη είναι το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων. Το έδαφος του νησιού είναι ηφαιστειογενές και από την πλευρά του ηφαιστείου το νησί είναι εξαιρετικά βραχώδες. Στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Σαντορίνης  συνεισφέρει ένας εξαιρετικά σημαντικός αρχαιολογικός πλούτος: η Αρχαία Πόλη στο Μέσα Βουνό και ο Προϊστορικός οικισμός του Ακρωτηρίου.

Η Σαντορίνη διαθέτει επίσης μία μοναδική κληρονομιά λαϊκής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, στους οικισμούς του Βόθωνα, της Μεσσαριάς, της Φοινικιάς και του Μεγαλοχωρίου, και εξελιγμένους οχυρωματικούς οικισμούς στον Πύργο, το Εμπορείο και το Ακρωτήρι.

Το κλίμα του νησιού είναι δροσερό λόγω των βορειοανατολικών ανέμων και ο χειμώνας είναι γλυκός και ήπιος με μέση θερμοκρασία 10oC. Οι βροχές είναι συχνές το χειμώνα και σχεδόν ανύπαρκτες το καλοκαίρι. Το έδαφος είναι εύφορο και ευνοεί την καλλιέργεια των αμπελιών και της ντομάτας. Το νησί είναι σχεδόν άνυνδρο με ελάχιστα πηγαία νερά.

santorini

Η Σαντορίνη στην αρχαιότητα ονομαζόταν Στρογγύλη λόγω του κυκλικού σχήματός της το οποίο άλλαξε με την έκρηξη του ηφαιστείου το 1650 π.Χ. και το κεντρικό μέρος του νησιού βυθίστηκε σχηματίζοντας έτσι την Καλντέρα. Οι Φοίνικες την ονόμαζαν Καλλίστη και οι Δωριείς Θήρα.

Το όνομα Σαντορίνη το πήρε τον 12ο αιώνα από τους Φράγκους που για την ακρίβεια την έλεγαν «Σάντα Ιρένε», δηλαδή Αγία Ειρήνη. Η έκρηξη του ηφαιστείου ήταν και ο σημαντικός λόγος (κατά μεγάλη μερίδα μελατητών) αποκοπής της μεγάλης ανάπτυξης του νησιού αφού μέχρι το 2000 π.Χ. άνθιζε ο Μινωικός πολιτισμός.

Λέγεται μάλιστα ότι όλο το Αιγαίο σκοτείνιασε και τα κύματα είχαν ύψος 250μ. και ταχύτητα 300 χλμ. την ώρα καταστρέφοντας έτσι τον πολιτισμό της Κρήτης και της Αιγύπτου. Κάποιες άλλες μυθολογικές θεωρίες συνδέουν την καταστροφή αυτή με τον καταποντισμό της Ατλαντίδος.

Αξιοθέατα

Στα Φηρά:
Το αρχαιολογικό Μουσείο
Το Λαογραφικό Μουσείο
Οι δύο Μητροπόλεις, η Ορθόδοξη και η Καθολική
Το Μοναστήρι των Δομινικανίδων καλογριών
Το Βενετσιάνικο Μέγαρο Γκύζη
Η Καλντέρα

Στο Ακρωτήρι:
Η Μινωϊκή Πολιτεία
Το Βενετσιάνικο Κάστρο «Καστέλλι» – τυπικός Κυκλαδικός οχυρωματικός οικισμός

Στο Εμπορείο:
Ο τετράγωνος Πύργος «Γουλάς»
Ανεμόμυλοι
Παραδοσιακό Κάστρο «Καστέλλι»

Στο Ημεροβίγλι:
Το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου
Το Βενετσιάνικο Κάστρο «Σκάρος»
Η Καλντέρα

Στο Καμάρι:
Τα ερείπια αρχαίων οικοδομών – Αρχαία Θήρα

Στην Οία:
Το Κάστρο
Οι διάσπαρτοι ανεμόμυλοι
Το Ναυτικό Μουσείο

Στη Περίσσα:
Η Αρχαία Θήρα
Η Κατεφιανή
Η Άγια Ειρήνη

Στο Πύργο Καλλίστης:
Το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία
To Καστέλι – Εκκλησιαστικό Μουσείο Πύργου
Η Λαογραφική συλλογή «Προσεισμικός Πύργος»

Στην Μεσαριά:
Αρχοντικό Αργυρού

Τέλος, αξίζει να επισκεφθείτε ακόμη:
Το Εικαστικό Κέντρο Art Space στην Έξω Γωνιά
Το Μουσείο Οίνου Volcan Wines στο Βόθωνα

santorini
santorini
santorini

Αναζήτηση Πτήσεων

santorini
santorini

Εκδηλώσεις

Αναπαράσταση της έκρηξης του ηφαιστείου: Στα τέλη του Αυγούστου ο Δήμος Θήρας οργανώνει την αναπαράσταση της έκρηξης του ηφαιστείου. Χιλιάδες βεγγαλικά και φωτοβολίδες, συνοδευμένα από υπόκωφους θορύβους ξυπνούν μνήμες από την έκρηξη του ηφαιστείου, φόβος και δέος τόσο στους ντόπιους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες του νησιού. Στο τέλος της βραδιάς πραγματοποιείται συναυλία από γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες.

«Χαλάρια»: Αθλητικές εκδηλώσεις προς τιμή του αδικοχαμένου Εμμανουήλ Χάλαρη, ενός σπουδαίου Θηραίου αθλητή ο οποίος έφυγε νωρίς από τη ζωή.

Παραδοσιακός Γάμος: Στο χωριό του Ακρωτηρίου παρουσιάζεται μια φορά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η διαδικασία της τέλεσης του παραδοσιακού Σαντορινιού γάμου, συνοδευμένη και από διάφορα τραγελαφικά συμβάντα και έθιμα.

Μεγάλη Παρασκευή, στον Πύργο: Χιλιάδες «ντενεκεδάκια» (σιδερένια κουτιά) που περιέχουν στουπιά ποτισμένα στο πετρέλαιο, ανάβουν σε όλα τα σοκάκια του χωριού την στιγμή της περιφοράς του επιταφίου από την εκκλησία για τη περιφορά του. Λόγω της γεωγραφικής θέσης του χωριού, το οποίο είναι κτισμένο πάνω σε λοφίσκο ορατό από όλη τη Σαντορίνη το θέαμα είναι πολύ εντυπωσιακό.

Το κάψιμο του Οβριού:  Την ημέρα του Πάσχα πραγματοποιείται σε πολλά χωριά του νησιού το λαϊκό δικαστήριο του Οβριού (πάνινο ομοίωμα ανθρώπου), ο οποίος καταδικάζεται εις θάνατο, κρεμιέται και καίγεται.

Παραλίες

Άσπρη Παραλία
Μια άλλη εντυπωσιακή παραλία που θυμίζει σεληνιακό τοπίο είναι η Άσπρη παραλία, η οποία είναι προσβάσιμη μόνο μέσω θαλάσσης. Μπορείτε να κολυμπήσετε και να θαυμάσετε τους βράχους που την περιβάλλουν και μοιάζουν με ξυλόγλυπτο από την αλμύρα και τον άνεμο. Η Άσπρη Παραλία είναι μια μικρή παραλία με μαύρη άμμο και βότσαλα που περιβάλλεται από χαρακτηριστικά ψηλά και λευκού χρώματος βράχια, από όπου πήρε και το όνομά της. Διαθέτει λίγες ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Κόκκινη Παραλία
Μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού είναι η Κόκκινη παραλία, σίγουρα από τις πιο θεαματικές και ένα από τα πιο γραφικά σημεία του Αιγαίου. Κύρια χαρακτηριστικά της είναι το κόκκινο και το μαύρο χρώμα των βράχων που περιβάλλει την παραλία (αποτέλεσμα του ηφαιστείου), τα σκούρα μπλε κρυστάλλινα νερά, οι υποβρύχιες θερμές πηγές και η κόκκινη άμμος που εναλλάσσεται με μαύρα βότσαλα. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο.

Περίβολος
Η παραλία του Περίβολου ξεκινά εκεί που τελειώνει η παραλία της Περίσσας και διαθέτει μερικά από τα πιο δημοφιλή beach bar του νησιού. Αυτό αποτελεί πόλο έλξης για τους νέους όλων των ηλικιών, καθώς η μουσική παίζει δυνατά στην παραλία, το πάρτι κρατάει καθημερινά από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Την παραλία πιάνει ο νότιος και ο ανατολικός άνεμος. Λόγω της έλλειψης φυσικών εμποδίων οι άνεμοι εδώ μερικές φορές μπορεί να είναι έντονοι.

Βλυχάδα
Σεληνιακό τοπίο, ηφαιστειακά πετρώματα, εξωτική ατμόσφαιρα. Νότια του Περίβολου με πρόσβαση από τη στροφή μετά το Μεγαλοχώρι, η παραλία της Βλυχάδας είναι μια παρθένα παραλία – αν και τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί μερικές ξαπλώστρες και ομπρέλες στην αρχή της παραλίας – για όσους προτιμούν κάτι πιο απομονωμένο. Η παραλία έχει ψιλή μαύρη άμμο και σκούρο βότσαλο.

Περίσσα
Πολύ μεγάλη παραλία η Περίσσα, λογικά, θα βρείτε εύκολα διαθέσιμη μια από τις πολλές ξαπλώστρες για χαλάρωση. Με λεπτά μαύρα βότσαλα και μια γραφική προβλήτα στο αριστερό σας χέρι, σίγουρα θα την προτιμήσετε αν επιθυμείτε την άνεση. Είναι μία από τις δύο παραλίες της Σαντορίνης, με γαλάζια σημαία.

Kαμάρι
Το Καμάρι είναι μια δημοφιλής παραλία κάτω από το λόφο της αρχαίας Θήρας, πλήρως οργανωμένη. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν πολλές καφετέριες και beach bar, εστιατόρια και ταβέρνες, κλαμπ, μίνι μάρκετ, αρτοποιεία, ATM, τουριστικά γραφεία και ένα ιατρικό κέντρο. Το Καμάρι είναι μια από τις πιο κοσμοπολίτικες οργανωμένες παραλίες με υπέροχα κρυστάλλινα νερά, αμέτρητα εστιατόρια και καφετέριες. Η όμορφη μαύρη αμμώδης παραλία με μικρά βότσαλα είναι φημισμένη παγκοσμίως.

Mονόλιθος
Η παραλία του Μονόλιθου έχει ρηχά νερά, μαύρη άμμο και είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Είναι η πιο διάσημη οικογενειακή παραλία της Σαντορίνης. Υπάρχει ένας πύργος ναυαγοσώστη και παιδική χαρά για τα παιδιά κοντά στη θάλασσα. Επίσης, γήπεδα μπάσκετ και beach volley. Η παραλία έχει ταβέρνες, μερικά ξενοδοχεία, καφετέριες και μίνι μάρκετ. Ο Μονόλιθος έχει λεπτή άμμο και δεν έχει βότσαλα.

Παλιά Καμένη
Στα ηφαιστειογενή νησάκια Παλιά και Νέα Καμένη μπορείτε να κολυμπήσετε μέσω των καθημερινών εκδρομών από το Μέσα Γιαλό, το παλιό λιμάνι των Φηρών .
Θερμές πηγές υπάρχουν στην Παλαιά Καμένη, όπου οι επισκέπτες μπορούν να κολυμπήσουν σε αυτό το σημείο για 10-15 λεπτά. Θα πρέπει να κολυμπήσετε για περίπου 100 μέτρα μέχρι να φτάσετε τα ζεστά νερά. Σας συμβουλεύουμε να το τολμήσετε, γιατί είναι μια μοναδική εμπειρία καθώς το νερό αλλάζει και γίνεται κόκκινο και ζεστό. Το κολύμπι στα νερά αυτά λέγεται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιήγηση για αυτήν την τοποθεσία, την ώρα και / ή την ημερομηνία που επιλέξατε.

  Σύνολο: Δεν βρέθηκε εκδρομή .    Εμφάνιση όλων

  Αναζήτηση για εκδρομή

  Δεν είναι αυτό που ψάχνετε ? Δοκιμάστε ξανά την αναζήτηση

  Δεν υπάρχει διαθέσιμη δραστηριότητα για αυτήν την τοποθεσία, την ώρα και / ή την ημερομηνία που επιλέξατε.

   Σύνολο: Δεν βρέθηκε δραστηριότητα .    Εμφάνιση όλων

   Αναζήτηση για δραστηριότητα

   Δεν είναι αυτό που ψάχνετε ? Δοκιμάστε ξανά την αναζήτηση

   Loading Maps
   View
   Normal Midnight Family Fest Open dark Riverside Ozan
   My Location Fullscreen