• 0

Hrakleio creta
Hrakleio creta

Γενικά

Το Ηράκλειο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και έδρα του Δήμου Ηρακλείου, καθώς και ο μεγαλύτερος λιμένας του νησιού και το τέταρτο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας. Ο Δήμος Ηρακλείου, όπως προέκυψε με το πρόγραμμα Καλλικράτης, είναι ο τέταρτος πολυπληθέστερος της χώρας με 173.993 κατοίκους.

Πρωτεύουσα της νήσου, του ομώνυμου νομού και της επαρχίας Τεμένους, σήμερα αποτελεί έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς επίσης έδρα της Εκκλησίας της Κρήτης και του Αρχιεπισκόπου της.

Μητροπολιτικός ναός της πόλης είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Μηνά. Η πόλη του Ηρακλείου για την αντίσταση και τον ηρωισμό της κατά τη γερμανική εισβολή και τη Μάχη της Κρήτης, τιμήθηκε με τον Πολεμικό Σταυρό Α΄ Τάξεως.

Οι κύριοι οικονομικοί τομείς της πόλης είναι ο τουρισμός, η γεωργία και το εμπόριο. Διαθέτει βιομηχανική περιοχή 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του κέντρου. Το Ηράκλειο διαθέτει επίσης ένα από τα μεγαλύτερα σήμερα σε κίνηση αεροδρόμια της Ελλάδας, το αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης”, καθώς και λιμάνι με πυκνή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία κυρίως με τον Πειραιά και άλλα νησιά.

Ιστορικά

Η πόλη του Ηρακλείου αντανακλά με σαφήνεια τους διαφορετικούς πολιτισμούς που άνθισαν στο πέρασμα των αιώνων: Βυζαντινά οικοδομήματα στέκονται δίπλα σε Ενετικά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και Οθωμανικές κατασκευές.

Έμβλημα της πόλης ο μεσαιωνικός Κουλές που δεσπόζει στο βενετσιάνικο λιμάνι και επισκιάζει τα εναπομείναντα τείχη της ίδιας περιόδου. Οι πρώτες οχυρώσεις κατασκευάστηκαν αρχικά από τους Άραβες και τον 15ο αι. ενισχύθηκαν από τους Ενετούς. Από τους επτά προμαχώνες σώζεται σήμερα ο προμαχώνας Μαρτινέγκο, όπου βρίσκεται ο τάφος του διάσημου συγγραφέα Ν. Καζαντζάκη, με θέα όλη την πόλη, ενώ από τις τέσσερις πύλες εισόδου στην πόλη σώζονται η Χα­νιόπορτα (1570), με το χαρακτηριστικό ανάγλυφο φτερωτό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου και η Καινούργια Πόρτα (1587) στη νότια πλευρά.

Χαρακτηριστικά

Στο παλιό (ενετικό) λιμάνι, δίπλα στις σύγχρονες εγκαταστάσεις, διατηρούνται οι θολωτοί ταρσανάδες, όπου στο Μεσαίωνα ναυπηγούνταν οι γαλέρες, ενώ στη δυτική πλευρά κυριαρχεί το επιβλητικό φρούριο Κούλε (16ου αι.).

Στο κέντρο της πόλης βρίσκονται πολλά μνημεία των μεσαιωνικών χρόνων, εποχή μεγάλης ακμής του Ηρακλείου. Ανηφορίζοντας από το λιμάνι την κεντρική οδό 25ης Αυγούστου, συναντάμε την πλατεία με το ναό του Αγίου Τίτου (κτίστηκε το 1872 στη θέση βυζαντινού ναού), ενώ δίπλα βρίσκεται η ενετική Λότζια (16ος αι.), ένα εντυπωσιακό βενετσιάνικο μέγαρο με στοές, που υπήρξε Λέσχη του Δούκα και των αξιωματούχων της Κρήτης, στολισμένη με γλυπτά οικόσημα, τρόπαια κ.α.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του Ηρακλείου είναι οι βενετσιάνικες και τουρκικές κρήνες, που βρίσκονται διάσπαρτες στον ιστορικό ιστό της πόλης. Η γνωστότερη είναι η φημισμένη βενετσιάνικη κρήνη Μorozini ή Λιοντάρια (1628), που αποτελεί το σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Άλλες αξιόλογες βενετσιάνικες κρήνες είναι η κρήνη Bembo(1552-1554) στην πλατεία Κορνάρου, η κρήνη Sagredo (1602-1604), εντοιχισμένη στη βορειοδυτική γωνία της Λότζια και η κρήνη Priuli (1666), κοντά στο λιμάνι.

Από τις τουρκικές κρήνες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η Φιλανθρωπική Κρήνη (1776), δίπλα στην κρήνη Bembo, που σήμερα χρησιμοποιείται ως καφενείο, η «Βρύση του Ιδομενέα» (πίσω από το Ιστορικό Μουσείο), η «Βρύση του Γενιτσάρ Αγά» (στην οδό Ικάρου) κ.α.

Από τους ναούς της πόλης ξεχωρίζει η Μητρόπολη του Αγίου Μηνά (πλατεία Αγίας Αικατερίνης), η οποία κτίστηκε στο διάστημα 1862-1895 και εντυπωσιάζει με το μέγεθος και τη θέση του. Δίπλα της βρίσκεται το παρεκκλήσι του Μικρού Αγίου Μηνά, ενώ βορειοανατολικά η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης (16ος αι.), που λειτουργεί ως μουσείο έργων της κρητικής αναγέννησης.

Στην πλατεία Βενιζέλου, δεσπόζει ο ναός του Αγίου Μάρκου (13ος αι.), ενώ άλλες σημαντικές εκκλησίες της πόλης είναι η Μονή Αγ. Πέτρου και Παύλου, η Παναγία Ακρωτηριανή, η Παναγία των Σταυροφόρων κ.α.

Hrakleio creta
Hrakleio

Κοντά στο Ηράκλειο

Πέντε χλμ. νότια του Ηρακλείου βρίσκεται η Κνωσός, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ευρώπης. Η Κνωσός ήταν το σπουδαιότερο κέντρο του Μινωϊκού Πολιτισμού από το 1900 ως το 1400 π.Χ. Στην περιοχή βρισκόταν το μεγαλύτερο ανάκτορο της μινωϊκής Κρήτης που γνώρισε δύο αρχιτεκτονικές φάσεις και καταστράφηκε από το μεγάλο σεισμό της Σαντορίνης (1450 π.Χ.).

Στο χώρο υπάρχουν τα ερείπια από το ανάκτορο του Μίνωα, τα σπίτια των αξιωματούχων και ιερέων, αλλά και των κατοίκων, καθώς και τα νεκροταφεία. Το ανάκτορο ήταν δαιδαλώδες οικοδομικό σύνολο, κτισμένο γύρω από μία κεντρική αυλή. Καταλάμβανε έκταση 22.000 τ.μ. και περιλάμβανε εκτός από τα βασιλικά διαμερίσματα, λατρευτικούς χώρους, θησαυροφυλάκια, εργαστήρια κι αποθήκες.

63 χλμ. νοτιοδυτικά του Ηρακλείου βρίσκονται τα ερείπια του ανακτόρου της Φαιστού, δεύτερου σε σπουδαιότητα ανα­κτορικού κέντρου της Μινωικής Κρήτης, που κατοικούνταν από τη Νεολιθική εποχή. Η αρχι­τεκτονική διάταξη του ανακτόρου είναι ίδια με της Κνωσού. Κι εδώ τα δωμάτια είναι διατεταγμένα γύρω από πλακόστρωτη αυλή. Εδώ, ο τοιχογραφικός διάκοσμος ήταν σχετικά φτωχός, όμως τα δάπεδα και οι τοίχοι είναι επενδυμένοι με πλάκες κατάλευκου γυψόλιθου. Το ανάκτορο καταλάμβανε έκταση, περίπου, 9.000 τ.μ.

Επίσης, κοντά στο παραθεριστικό κέντρο Μάλια (34 χλμ. ανατολικά του Ηρακλείου) οι ανασκαφές έφεραν στο φως ανάκτορο παρόμοιο με αυτά της Κνωσού και της Φαιστού. Στο φως ήλθαν επίσης συνοικίες της Μινωικής πόλης, που υπήρχε γύρω από το ανάκτορο και νεκροταφείο στη θέση Χρυσόλακκος. Το ανάκτορο αυτό καταλάμβανε έκταση περίπου 9.000 τ.μ.

Τέλος, 46 χλμ. νότια της πόλης βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Γόρτυνας, όπου υπάρχουν ευρήματα από τον 16ο αι. π.Χ. ως τον 2ο αι. μ.Χ.

Μουσεία

Για να γνωρίσει κανείς την ιστορία της πόλης σε όλες τις χρονικές περιόδους, τα επιτεύγματα και τον τρόπο ζωής των προηγούμενων κατοίκων της, δεν έχει παρά να επισκεφτεί τα μουσεία της και να δει από κοντά τους θησαυρούς που εκτίθενται.

Πολλά ευρήματα που προέρχονται από διαφορετικές χρονικές περιόδους και από διαφορετικά σημεία της Κρήτης μπορεί κανείς να θαυμάσει στις προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου ιδιαίτερη θέση κατέχουν οι θησαυροί από το ανάκτορο της Κνωσού.
Το Ιστορικό Μουσείο με τις ποικίλες συλλογές του προσφέρει στον επισκέπτη μια διαδρομή μέσα στο χρόνο από τους πρώτους μετά Χριστό αιώνες έως σήμερα.
Στο Μουσείο Μάχης Κρήτης και Εθνικής Αντίστασης μπορεί ο επισκέπτης να δει συγκεντρωμένα κειμήλια από την ένδοξη περίοδο για την ιστορία του τόπου 1941-1945.
Στον εκθεσιακό χώρο του ναού της Αγίας Αικατερίνης του Σινά μπορεί κανείς να θαυμάσει τα έργα της κρητικής αναγέννησης που αποπνέουν ένα ιδιαίτερο θρησκευτικό δέος στον επισκέπτη. Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα έργα του Μιχαήλ Δαμασκηνού.

Τέλος, μια τελείως διαφορετική έκθεση, μα εξίσου σημαντική και ενδιαφέρουσα, μπορεί κανείς να δει στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας όπου εκτίθενται αντιπροσωπευτικά δείγματα από τη χλωρίδα και πανίδα του τόπου.

Hrakleio

Αναζήτηση Πτήσεων

Αξιοθέατα

Σε απόσταση λίγων μέτρων από την Εκκλησία, βρίσκεται το περίτεχνο σιντριβάνι, γνωστό με το όνομα «Λιοντάρια» με τον εξαιρετικό γλυπτό διάκοσμό του με θέματα του ζωικού βασιλείου και της θάλασσας. Κτίστηκε στις πρώτες δεκαετίες του 17ου αιώνα από τον Φραγκίσκο Μοροζίνι, για να στολίσει την πλατεία αλλά και να προσφέρει πολύτιμο νερό στην μεγάλη πολιτεία.

Νοτιοδυτικά της πλατείας των Λιονταριών, σε απόσταση 100 μέτρων, βρίσκεται το Μεσαιωνικό Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης που υπήρξε το Κρητικό Πανεπιστήμιο του Μεσαίωνα και ανέδειξε πλήθος Ευρωπαίων καλλιτεχνών, φιλοσόφων, εκκλησιαστικών πατέρων, ποιητών και συγγραφέων. Σήμερα, η Αγία Αικατερίνη στεγάζει μία πλούσια και σπουδαία συλλογή πινάκων της Κρητικής Αγιογραφίας.

Λίγα μέτρα από την Αγία Αικατερίνη ορθώνεται ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Μηνά, που είναι ο προστάτης Άγιος του Ηρακλείου και διέσωσε τους Χριστιανούς της πόλης από την σφαγή, όταν οι Τούρκοι, νωρίς τον 19ο αιώνα επιχείρησαν να τους εξολοθρεύσουν. Ο ναός χτιζόταν τριάντα περίπου χρόνια και εγκαινιάστηκε το 1896 με μεγαλόπρεπες τελετές και λαμπρό εορτασμό. Δίπλα του βρίσκεται η μικρή εκκλησία του Αγίου Μηνά, παλαιότερη και καταστόλιστη με έξοχες αγιογραφίες στους τοίχους και εικόνες μεγάλων Αγιογράφων.

Στο κέντρο του Ηρακλείου, στο βορειοανατολικό άκρο της πλατείας Ελευθερίας βρίσκεται το μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κρήτης, όπου χιλιάδες επισκέπτες, βλέπουν τους αμύθητους θησαυρούς των Μινωικών, των αρχαίων, των κλασικών, των Ελληνιστικών και των Ρωμαϊκών χρόνων της Κρήτης.

Στο λιμάνι ορθώνεται μεγαλόπρεπο το φρούριο, ο Κούλες, που επί αιώνες, προστάτευε την πολιτεία αλλά χρησίμεψε και σαν υγρή φυλακή γεμάτη από φυλακισμένους που αλυσοδεμένοι ζούσαν στις πελώριες, σκοτεινές στοές και αίθουσές του.

Δυτικά από το λιμάνι του Ηρακλείου, βρίσκεται το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, όπου φυλάσσονται οι θησαυροί των Χριστιανικών, των Βυζαντινών, των Μεσαιωνικών, και των νεωτέρων χρόνων της Μεγαλονήσου. Καλλιτεχνικά έργα του λαϊκού πολιτισμού της Κρήτης, κάποια έργα του μεγάλου ζωγράφου ΕL GRECO, που γεννήθηκε και σπούδασε ζωγραφική στο Ηράκλειο καθώς και αγιογραφίες της περίφημης Αγιογραφικής Κρητικής Σχολής, στολίζουν το σπουδαίο αυτό Μουσείο. Ένα πρότυπο κρητικό σπίτι και δύο αίθουσες με ενθυμήματα του μεγάλου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη στεγάζονται επίσης στο ίδιο Μουσείο.

Το Ηράκλειο ζώνεται από τα πελώρια ενετικά τείχη του, που τα προστάτευαν από τους εχθρούς και ανάδειξαν την πρωτεύουσα στην πιο καλά οχυρωμένη πολιτεία της Μεσογείου. 25 χρόνια άντεξε με τα τείχη της την πολιορκία των Τούρκων, που πήραν τελικά την πόλη ύστερα από προδοσία Βενετσιάνου Μηχανικού, που τους έβαλε νύχτα, από μυστική είσοδο, μέσα στο Ηράκλειο.

Στο νότιο τείχος ορθώνεται ο προμαχώνας Μαρτινέγκο, όπου έχει θαφτεί ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας του Ζορμπά και ποιητής της Οδύσσειας Νίκος Καζαντζάκης, ενώ νοτιότερα βρίσκεται η παλιά Πύλη -είσοδος της πόλης προς τη Δυτική Κρήτη, η γνωστή Χανιώπορτα.

Νότια της σημερινής πόλης, βρίσκονται τα ανάκτορα της Κνωσού .

Εκκλησίες του χθες και του σήμερα, κρήνες, προμαχώνες, και μεσαιωνικοί δρόμοι, στολίζουν ακόμη το Ηράκλειο, που σφύζει από ζωή και κίνηση μέρα και νύχτα.

Hrakleio

Διαδρομές στην πόλη

Το σύγχρονο Ηράκλειο κρατεί την παράδοση μιας από τις πιο ελκυστικές πόλεις της Μεσογείου! Καλύπτει και ικανοποιεί όλα τα γούστα και τις απαιτήσεις του επισκέπτη μα και του μόνιμου κατοίκου της. Δεν είναι τυχαίο ότι επί αιώνες ήταν το κέντρο, η μητρόπολη της Κρήτης και εξακολουθεί να κρατεί τα σκήπτρα προσφέροντας πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και ευχάριστη καθημερινή ζωή.

Τα αξιοθέατα στο Ηράκλειο είναι πολλά αφού εδώ βρίσκονται τα αρχαιότερα μνημεία και τα δείγματα του πρώτου πολιτισμού της Ευρώπης, μαρτυρίες του Δυτικού Πολιτισμού. Στην περιοχή του Ηρακλείου, ο θεός της φιλοξενίας, ο Ζευς, έσμιξε με την πανέμορφη βασιλοπούλα την Ευρώπη, που γέννησε τους Μινωίτες βασιλιάδες και σοφούς, τους θεμελιωτές και ιδρυτές του πρώτου πολιτισμένου κόσμου της Ηπείρου μας.

Στο κέντρο της πόλης βρίσκονται πολλά μνημεία των μεσαιωνικών χρόνων της Κρήτης, που δείχνουν την μεγάλη της ακμή στα χρόνια αυτά. Ανεβαίνοντας από το λιμάνι, συναντάς το πρώτο σπουδαίο μνημείο, την Λότζια, που στεγάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο και μέρος των Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου.

Η Λότζια, που υπήρξε Λέσχη του Δούκα και των αξιωματούχων της Κρήτης, στολισμένη με γλυπτά οικόσημα, τρόπαια, με 82 μετώπες κ.ά. συγκέντρωνε επί αιώνες τους άρχοντες για την αναψυχή και τα παιγνίδια τους αλλά και τις επίσημες τελετές τους. Οι στοές της χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα, η τελική της μορφή από τις αρχές του 17ου. Ηταν κτισμένη στην PIAZZA DEI SIGNORI (των Διοικητικών Αρχών).

Θεωρείται το κομψότερο βενετσιάνικο μνημείο, που το 1987 πήρε το πρώτο βραβείο EUROPA NOSTRA, ως το πιο καλά αναπαλαιωμένο και συντηρημένο Ευρωπαϊκό μνημείο της χρονιάς.

Νότια της Λότζιας, είναι η βασιλική του Αγίου Μάρκου που κτίστηκε το 1239 στην PLAZZA DELLE BIADE (πλατεία των Σιτηρών) κι ήταν ο καθεδρικός Ναός της Κρήτης. Ανήκε στο Δούκα της και στο χώρο της θάβονταν οι Δούκες. Σήμερα ο Άγιος Μάρκος στεγάζει την Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου.

Παραλίες

Μάταλα
Πρόκειται για ένα μικρό, ψαράδικο χωριό με την ξακουστή, πανέμορφη, αμμώδη παραλία του. Τα καθαρά, καταγάλανα νερά σε συνδυασμό με τα τεχνητά μικρά σπήλαια που είναι λαξευμένα στους βράχους είναι τα στοιχεία που κάνουν την παραλία των Ματάλων μοναδική! Στα Μάταλα υπάρχουν υποδομές όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχειακές μονάδες, ταβέρνες,μπαρ, καφετέριες. Η παραλία είναι οργανωμένη και η πρόσβαση εύκολη! Πραγματικά αξίζει να επισκεφθείτε την παραλία στα Μάταλα! Το τοπίο που θα αντικρίσετε θα σας μαγέψει!

Φόδελε
Το Φόδελε είναι ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό που βρίσκεται 30 χλμ δυτικά του Ηρακλείου. Έχει αρκετό πράσινο και είναι άξιο να σημειώσουμε ότι είναι η γενέτειρα του γνωστού ζωγράφου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, ή όπως είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο El Greco. Η παραλία του Φόδελε είναι αρκετά όμορφη και γεμάτη αντιθέσεις. Η καταπράσινη φύση συνδυάζεται με το γαλάζιο της θάλασσας γι’ αυτό και είναι σχεδόν απίθανο να μην ενθουσιαστείτε στη θέα. Στο Φέδελε θα βρείτε παροχές όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, παραδοσιακά ταβερνάκια και καφενεία.

Αγία Πελαγία
Η Αγία Πελαγία βρίσκεται 24 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά από το Ηράκλειο. Πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς του Ηρακλείου. Η καθαρή θάλασσα, η προστατευμένη από τους ανέμους παραλία, και οι παροχές που μπορείτε να βρείτε εκεί, την καθιστούν ως μια από τις πιο όμορφες και πολυσύχναστες παραλίες. Πολύ κοντά στην κεντρική παραλία της Αγίας Πελαγίας υπάρχουν κι άλλες όμορφες παραλίες, άλλες βοτσαλωτές και άλλες αμμώδεις.

Τσούτσουρος
Η παραλία του Τσούτσουρα απέχει περίπου 60 χλμ από το Ηράκλειο και βρίσκεται στα νότια του Νομού. Ο οικισμός του Τσούτσουρα είναι χτισμένος πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Ινάτου και ολόκληρη η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Μεγάλη σε έκταση η παραλία, αμμώδης και καθαρή. Υπάρχουν δέντρα για να ξεκουραστείτε κάτω από τη σκιά τους, καθώς και λίγες παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία. Επίσης υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια σε περίπτωση που αποφασίσετε να διαμείνετε. Κοντά στην παραλία του Τσούτσουρα, υπάρχουν κι άλλες αξιόλογες παραλίες με εξίσου καθαρά νερά και όμορφη θέα στο Λιβυκό πέλαγος!

Λέντας
βρίσκεται σε απόσταση 75 περίπου χιλιομέτρων Νότια από το Ηράκλειο και 30 περίπου χιλιόμετρα Νότια από τις Μοίρες.
Η πανέμορφη και πεντακάθαρη παραλία μπροστά στο χωριό Λέντας είναι καλά προφυλαγμένη από τους ανέμους της περιοχής.
Η παραλία είναι ελαφρώς οργανωμένη με λίγες ομπρέλες, αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια για διαμονή.

Κερατόκαμπος
Ο Κερατόκαμπος βρίσκεται περίπου 71 χλμ Νοτιοανατολικά από το Ηράκλειο. Πρόκειται για μια μεγάλη βοτσαλωτή παραλία που σε κάποια σημεία της αλλάζει σε αμμώδης. Στο ανατολικό μέρος της παραλίας υπάρχουν απομονωμένοι αμμόλοφοι οι οποίοι επιτρέπουν στον επισκέπτη να κάνει ανενόχλητος το μπάνιο του. Στα δεξιά της παραλίας υπάρχει ένα μικρό λιμανάκι με ψαρόβαρκες και αρκετά μαγαζιά. Η παραλία δεν προσφέρει ομπρέλες και ξαπλώστρες αλλά διαθέτει κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβερνούλες. Ιδανικό μέρος για περιπάτους στην παραλία και ήρεμα βράδια στην ακρογιαλιά!

Κουδουμάς
Η παραλία του Κουδουμά βρίσκεται περίπου 80 χλμ από το Ηράκλειο. Πήρε το όνομά της από το Μονή Κουδουμά που βρίσκεται εκεί, μέρος του οποίου είναι χτισμένο μέσα σε σπήλαιο. Αξιόλογος προορισμός για όσους έχουν ανάγκη από ηρεμία και χαλάρωση. Τα πεντακάθαρα νερά της απομονωμένης παραλίας είναι πάντα ήρεμα, μιας και η μορφολογία της περιοχής προφυλάσσει καλά από τους ανέμους. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη και δεν προσφέρει στους επισκέπτες της ανέσεις όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες ή ξαπλώστρες.

Τρεις Εκκλησιές
Η υπέροχη παραλία στις Τρεις Εκκλησιές είναι μια από τις πιο καθαρές παραλίες στα νότια του Νομού Ηρακλείου. Απέχει 64χλμ απο το Ηράκλειο και για να φτάσετε έως εκεί, πρέπει απαραίτητα να περάσετε από μια χωμάτινη διαδρομή με το αυτοκίνητό σας, γι’ αυτό και προτιμήστε αυτοκίνητο 4×4. Η θέα που συναντάτε μέχρι να φτάσετε στην παραλία είναι πανέμορφη. Στις Τρεις Εκκλησιές, εκτός από τα υπέροχα κρυστάλλινα νερά, θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και παραδοσιακά ταβερνάκια και καφενεία. Ο προορισμός αυτός είναι ιδανικός για όσους επιλέγουν παραλίες μακριά από την φασαρία.

Βαθύ, Μεσαρά
79 περίπου χιλιομέτρων Νοτιοδυτικά από το Ηράκλειο και 17 χιλιόμετρα από το μεσόγειο παραδοσιακό χωριό Σίβας.
Πρόκειται για έναν στενό κόλπο που “μπαίνει” τόσο βαθιά στη στεριά, καταφέρνοντας να κρύψει την έξοδο του προς τη θάλασσα (οι περισσότεροι την περνούν για λίμνη). Είναι ένα μέρος δύσκολα προσβάσιμο από ξηρά ή από θαλάσσα, αλλά αν τα καταφέρεις θα σε αποζημιώσει. Το Βαθύ είναι ιδανικό για απομόνωση και αυτοσυγκέντρωση σε έναν τόπο φορτισμένο με αρχέγονες μνήμες, γι΄αυτό μην περιμένεις να βρεις ξαπλώστρες και beach-bar. Η πρόσβαση από το Ηράκλειο γίνεται με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα (4χ4) και μοτοσικλέτες  δεδομένου ότι μετά τον Σίβα ο μοναδικός δρόμος είναι χωματόδρομος και μάλιστα δύσκολος και μακρύς

Καλαμάκι
Η παραλία Καλαμάκι βρίσκεται περίπου 65 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου Κρήτης, ανάμεσα στο Τυμπάκι και τις Μοίρες. Πρόκειται για μια αμμώδη παραλία, ακριβώς μπροστά στο παραθαλάσσιο χωριουδάκι Καλαμάκι, στον κόλπο Μεσαράς. Οι δυνατοί άνεμοι που φυσάνε συχνά στην περιοχή, είναι το μόνο αρνητικό. Η παραλία είναι οργανωμένη και στη γύρω περιοχή μπορεί κανείς να βρει δωμάτια για διαμονή, ταβερνάκια και καφενεία. Τα νερά είναι πεντακάθαρα και γαλανά, όμως οι επισκέπτες πρέπει να προσέχουν κατά την είσοδό τους στο νερό, μιας και σε κάποια σημεία υπάρχουν επίπεδοι βράχοι που γλιστράνε.

Μάλια
Η παραλία των Μαλίων βρίσκεται 37 χλμ ανατολικά από το Ηράκλειο και δυτικά του αρχαιολογικού χώρου των Μαλίων. Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές και δημοφιλής παραλίες του Ηρακλείου. Αμμώδης, καθαρή και καλά οργανωμένη. Κάθε καλοκαίρι μαζεύει αρκετούς ντόπιους αλλά και τουρίστες από διάφορα μέρη του κόσμου. Στα Μάλια θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε θαλάσσια σπορ και να απολαύσετε όλες τις ανέσεις που παρέχει η περιοχή, όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ.

Παραλία Αγιοφάραγγο
Νότια του νομού Ηρακλείου, πολύ κοντά στα Μάταλα.
Πρόκειται για ένα μικρό φαράγγι το οποίο καταλήγει σε μια απομονωμένη και αγνή παραλία που είναι προσβάσιμη μόνο μέσα από το φαράγγι ή με βάρκα από τους Καλούς Λιμένες, τον Κόκκινο Πύργο, ή την Αγία Γαλήνη (γι’ αυτό κι έχει διατηρήσει την φυσική ομορφιά της).
Αν αποφασίσεις να διασχίσεις το φαράγγι με τα πόδια έχε υπόψιν πως ο χρόνος που χρειάζεται είναι 90 λεπτά σε πολύ ομαλό μονοπάτι.

Μάρτσαλο
Νοτιοανατολικά των Ματάλων, νότια του νομού Ηρακλείου, βρίσκεται η παραλία Μάρτσαλο. Πρόκειται για μια βοτσαλοτή παραλία απαράμιλλης ομορφιάς! Εκεί μπορείτε να φτάσετε μόνο μέσω του Μαρταλιώτικου φαραγγιού πεζοπορώντας περίπου 30 – 40 λεπτά, ή με καϊκάκι από την Αγία Γαλήνη, τον Κόκκινο Πύργο και τα Μάταλα. Το τοπίο που θα αντικρίσετε μόλις φτάσετε είναι μαγικό! Κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά και φοίνικες!

Κομμός
Η παραλία Κομμός βρίσκεται ανάμεσα στα Μάταλα και το Καλαμάκι, περίπου 66 χλμ νότια του νομού Ηρακλείου. Απέχει μόλις 5 λεπτά με το αυτοκίνητο από τα Μάταλα. Εκεί ήταν κάποτε το λιμάνι της Φαιστού που κατασκευάστηκε το 2000 π.Χ. Πρόκειται για μια αμμώδη παραλία με ένα ιδιαίτερο γκρι χρώμα στην άμμο. Είναι μια από τις μεγαλύτερες σε μήκος και καθαρότερες παραλίες στην Κρήτη κι εκεί θα συναντήσετε και τις φωλιές από το προστατευόμενο είδος χελώνας Καρέτα – Καρέτα. Είναι καλά προφυλαγμένη και γι’ αυτό εκεί συχνάζουν οι λάτρεις του γυμνισμού κυρίως στο βόρειο σημείο της παραλίας. Εκεί υπάρχουν πολλά αλμυρίκια και αμμόλοφοι, και η πρόσβαση γίνεται είτε αφήνοντας το αυτοκίνητό και περπατώντας μέσα από τους αμμόλοφους που καταλήγουν στην παραλία, είτε περπατώντας κατά μήκος της παραλία ξεκινώντας από το σημείο με τις αρχαιότητες.
Αν σας αρέσουν η ηρεμία και οι παραλίες μακριά από τη φασαρία και τις οργανωμένες ακτές, αξίζει να επισκεφθείτε τον Κομμό!

Άσπρη παραλία
Η Άσπρη παραλία βρίσκεται στη νότια Κρήτη 82 χλμ από το Ηράκλειο. Πρόκειται για ένα μικρό κολπάκι με βότσαλο και κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά. Αν όμως θελήσετε να επισκεφθείτε την Άσπρη παραλία θα χρειαστεί να έρθετε με βάρκα από το χωριό Τρεις Εκκλησιές που βρίσκεται δυτικά. Κανένας δρόμος δεν οδηγεί στην παραλία. Στην Άσπρη παραλία δεν υπάρχουν ανέσεις όπως ξαπλώστρες ή φαγητό. Θα χρειαστεί να εφοδιαστείτε εσείς με τα απαραίτητα.

Μαύρη παραλία
Η Μαύρη παραλία βρίσκεται στη νότια Κρήτη 83 χλμ από το Ηράκλειο δίπλα στο χωριό Τρεις Εκκλησιές. Όσοι έχουν επισκεφθεί την Μαύρη παραλία την χαρακτηρίζουν σαν ένα μικρό θαύμα της φύσης! Το τοπίο είναι πανέμορφο! Η παραλία έχει ψιλό μαύρο βότσαλο και τα νερά της είναι πεντακάθαρα και γαλαζοπράσινα. Αν όμως θελήσετε να επισκεφθείτε την Μαύρη παραλία θα χρειαστεί να έρθετε από τις Τρεις Εκκλησιές με σκάφος. Κανένας δρόμος δεν οδηγεί στην παραλία. Φυσικά στην Μαύρη παραλία δεν υπάρχουν ανέσεις όπως ξαπλώστρες ή φαγητό. Θα χρειαστεί να εφοδιαστείτε εσείς με τα απαραίτητα.

Άγιος Νικήτας
Η παραλία Άγιος Νικήτας βρίσκεται περίπου 85 χλμ νοτιοανατολικά από το Ηράκλειο, πολύ κοντά στην παραλία Τσούτσουρος και στην παραλία Μαριδάκι. Είναι μια βοτσαλωτή παραλία και καθόλου οργανωμένη. Αν σας αρέσει η ηρεμία και η απομόνωση, σας την συστήνουμε ανεπιφύλακτα. Για να φτάσετε στην παραλία ακολουθείτε ένα αρκετά δύσκολο χωματόδρομο από τον χωριό Αχεντριάς (πρόκειται για τον ίδιο δρόμος που οδηγεί και στο Μαριδάκι). Μόλις φτάσετε στο Μοναστήρι του Αγίου Νικήτα παρκάρετε το αυτοκίνητο και συνεχίζετε το μονοπάτι το οποίο περνάει μέσα από το Μοναστήρι. Βγαίνοντας από το μοναστήρι θα αντικρίσετε ένα μοναδικό θέαμα. Τα νερά είναι καταγάλανα και τα βράχια δημιουργούν μια μοναδική οπτική. Σίγουρα αυτή η παραλία θα σας ανταμείψει για την δυσκολία της διαδρομής που κάνατε για να φτάσετε.

Βουιδομάτης
Η παραλία του Βουιδομάτη βρίσκεται περίπου 80 χλμ από το Ηράκλειο στη νότια Κρήτη και στα δυτικά της βρίσκεται το ψαροχώρι Τρεις Εκκλησιές. Πρόκειται για έναν μικρό κόλπο στο τέλος ενός πανέμορφου και επιβλητικού φαραγγιού. Το κολπάκι κυκλώνεται από δύο τεράστιους βράχους και η θέα από ψηλά θα σας μαγέψει! Η παραλία έχει βότσαλο και άμμο, και τα νερά γαλαζοπράσινα και πεντακάθαρα!
Στην παραλία του Βουιδομάτη δεν θα βρείτε ανέσεις. Η περιοχή δεν έχει υποδομές όπως διαμονή, φαγητό ή ξαπλώστρες για την παραλία. Υπάρχει όμως σκιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας λόγω των ψηλών βράχων και μιας μεγάλης σπηλιάς που υπάρχει εκεί. Είναι ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της ηρεμίας!

Χερσόνησος
Η Χερσόνησος βρίσκεται 27 χλμ ανατολικά από το Ηράκλειο. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή στη νεολαία τουριστικά θέρετρα, με σύγχρονες τουριστικές υποδομές, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και πλούσια νυχτερινή ζωή. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το φυσικό λιμανάκι της περιοχής ήταν και το λιμάνι της αρχαίας πόλης Λύττος. Στην Χερσόνησο μπορείτε να βρείτε παραλίες για ένα ήρεμο μπάνιο αλλά και πολύβουες πλαζ με πολύ κόσμο, μουσική και θαλάσσια παιχνίδια! Παραλία “Τα Λιμανάκια” Τα Λιμανάκια αποτελούνται από μικρές, πανέμορφες αμμώδεις παραλίες και βρίσκονται στα δυτικά του Λιμένα Χερσονήσου.

Μαριδάκι
Το Μαριδάκι είναι ένα ήρεμο και πολύ όμορφο ψαροχώρι. Απέχει περίπου 85 χλμ από το Ηράκλειο, στη νότια Κρήτη . Ανατολικά από το Μαριδάκι βρίσκεται το τουριστικό θέρετρο Τσούτσουρoς, όμως ο δρόμος που οδηγεί εκεί δεν είναι πολύ ομαλός.
Η παραλία του χωριού είναι πάρα πολύ όμορφη, βοτσαλωτή και καλά προστατευμένη από τους ανέμους. Εκεί θα βρείτε ένα δύο ταβερνάκια. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη και είναι ιδανική γι’ αυτούς που προτιμούν την γαλήνη και την ηρεμία στις εξορμήσεις τους!

Τρυπητή
Στα νότια του νομού Ηρακλείου περίπου 73 χλμ από την πόλη και πολύ κοντά στο Λέντα.
Σε μια μικρή κοιλάδα που σχηματίζεται στην έξοδο του φαραγγιού της Τρυπητής θα βρεις την ομόνυμη παραλία να σε περιμένει να βουτήξεις, αλλά και να τη σεβαστείς. Για να φτάσεις εκεί πρέπει είτε να διασχίσεις με το αυτοκίνητό ένα μέρος από τα Αστερούσια Όρη και να περάσεις το φαράγγι της Τρυπητής ξεκινώντας από το χωριό Βασιλική, είτε να φτάσεις από τον Λέντα ξεκινώντας από το λιμανάκι του χωριού προς τα ανατολικά. Το φαράγγι της Τρυπητής είναι εξαίσιο με πανύψηλους βράχους που σε ένα σημείο στενεύουν τόσο πολύ ώστε να χωράει ίσα ίσα ένα μόνο αυτοκίνητο. Η άλλη διαδρομή, από τον Λέντα, διασχίζει παραλιακά και περνάει μέσα από το ακρωτήριο του Τράφουλα όπου κι εκεί η θέα θα σε κερδίσει με τα μικρά, παραδεισένια και σε κάποιες περιπτώσεις κολπάκια στη διαδρομή.
Φτάνοντας στην Τρυπητή θα αντικρίσεις μια καταπληκτική παραλία με πεντακάθαρα, ήρεμα νερά και ψιλό βοτσαλάκι.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιήγηση για αυτήν την τοποθεσία, την ώρα και / ή την ημερομηνία που επιλέξατε.

  Σύνολο: Δεν βρέθηκε εκδρομή .    Εμφάνιση όλων

  Αναζήτηση για εκδρομή

  Δεν είναι αυτό που ψάχνετε ? Δοκιμάστε ξανά την αναζήτηση

  Δεν υπάρχει διαθέσιμη δραστηριότητα για αυτήν την τοποθεσία, την ώρα και / ή την ημερομηνία που επιλέξατε.

   Σύνολο: Δεν βρέθηκε δραστηριότητα .    Εμφάνιση όλων

   Αναζήτηση για δραστηριότητα

   Δεν είναι αυτό που ψάχνετε ? Δοκιμάστε ξανά την αναζήτηση

   Loading Maps
   View
   Normal Midnight Family Fest Open dark Riverside Ozan
   My Location Fullscreen