• 0

Η Ερέτρια είναι παραλιακή κωμόπολη της Εύβοιας, νοτιο-ανατολικά της Χαλκίδας, απέναντι από τις βόρειες ακτές τις Αττικής, στον Νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Κατά την αρχαιότητα ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις-κράτη του ελληνικού κόσμου (6ος-5ος αιώνας π.Χ.). Μετέπειτα όμως έπαψε να θεωρείται σημαντικός οικισμός και σταδιακά ερημώθηκε. Στα νεώτερα χρόνια, μετά την καταστροφή των Ψαρών, ιδρύθηκε κωμόπολη στη θέση της αρχαίας πόλης αρχικά με το όνομα Νέα Ψαρά, αλλά μετά συνέχισε να αποκαλείται με το όνομα Ερέτρια.

Eretria

Σήμερα είναι τουριστικό παραθαλάσσιο θέρετρο. Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από τον 19ο αιώνα από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες, έφεραν στο φως μεγάλη ποικιλία πολύτιμων ευρημάτων αρχαίας εποχής.

Η Ερέτρια σήμερα αποτελεί σημαντικό λιμένα πορθμειακής γραμμής με τον λιμένα Ωρωπού (Αττικής), και συνδέεται οδικώς με τη Χαλκίδα και νότια με το Αλιβέρι. Ως παραθαλάσσια πόλη διαθέτει ταβέρνες και πολλά σημεία ψυχαγωγίας και διασκέδασης, μεταξύ των οποίων και το λεγόμενο νησί των ονείρων. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο βόρειο άκρο της σύγχρονης πόλης, όπου πολλά αξιόλογα ευρήματα εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.

Κοντά στην Ερέτρια στην Αμάρυνθο μπορείτε να περπατήσετε στη μεγάλη προκυμαία και να ανεβείτε στον λόφο Παλιχώρια, για να γνωρίσετε τις βυζαντινές εκκλησίες που σώζονται και να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα.

eretria

Αξιοθέατα

Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας. Η αρχική κατασκευή ανάγεται στον 5ο αιώνα π.Χ. και κατά την διάρκεια του 4ου αιώνα σημειώνεται μεγάλη ακμή. Καταστράφηκε το 198 π.Χ. από τους Ρωμαίους και ανακατεσκευάστηκε με πιο ευτελή υλικά. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό μνημείο το οποίο έχει πολλές ομοιότητες με το θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα. Δυστυχώς τα περισσότερα εδώλια του έχουν κλαπεί. Ανασκάφηκε από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή και η αναστήλωσή του συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Eretria
Eretria
Eretria
Eretria

Μεσαιωνικός Τάφος του 4ου π.Χ. αιώνα.

Το Μουσείο. Το Μουσείο της Ερέτριας χτίστηκε το 1960. Στις συλλογές περιλαμβάνονται ευρήματα από το Λευκαντί, την Αμάρυνθο, τη Μαγούλα και την Ερέτρια. Στο Μουσείο διοργανώνονται κατά περιόδους εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές.

Η Αρχαία Θόλος. Κυκλικό οικοδόμημα που ανεγέρθηκε αρχικά κατά τον 5ο αιώνα π.Χ.

Η «Οικία των Ψηφιδωτών». Οικία η οποία κατασκευάσθηκε το 370 π.Χ. με μωσαϊκό δάπεδο με παραστάσεις της με παραστάσεις Νηρηϊδος σε Ιππόκαμπο , μάχες Αριμασπών και Γρυπών, Σφιγγών και Λεφυτών.

Ο ναός του Απόλλωνα Δαφνηφόρου. Στον χώρο του ιερού του Απόλλωνος Δαφνηφόρου στην Ερέτρια αποκαλύφθηκαν τα λείψανα διαφόρων φάσεων της λειτουργίας του (ο πρώτος εκατόμπεδος αψιδωτός ναός κατά τον 8ο π.Χ. αιώνα, πάνω σ’ αυτόν ένας περίπτερος ιωνικός στις αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα και ο τρίτος, επίσης περίπτερος, αλλά δωρικός στα τέλη του ίδιου αιώνα, που καταστράφηκε κατά την περσική εισβολή τον 490 π.Χ.).

Το πευκόφυτο νησί των Ονείρων με τουριστικές εγκαταστάσεις

Το σπίτι του Κανάρη 
Ο Κανάρης έκτισε το 1847 το σπίτι του στην Ερέτρια.
Είναι ένα διώροφο νεοκλασικό οικοδόμημα στο οποίο κατοίκησε έως το 1864, τότε που έγινε για δεύτερη φορά, πρωθυπουργός και αντιβασιλιάς της χώρας.Το οικοδόμημα αυτό σώζεται μέχρι σήμερα, ανήκει σε ιδιώτη και γίνονται προσπάθειες από τον Δήμο της Ερέτριας να περιέλθει στην πολιτιστική του κληρονομιά και να αναλάβει την συντήρησή του.

eretria
eretria
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιήγηση για αυτήν την τοποθεσία, την ώρα και / ή την ημερομηνία που επιλέξατε.

  Σύνολο: Δεν βρέθηκε εκδρομή .    Εμφάνιση όλων

  Αναζήτηση για εκδρομή

  Δεν είναι αυτό που ψάχνετε ? Δοκιμάστε ξανά την αναζήτηση

  Δεν υπάρχει διαθέσιμη δραστηριότητα για αυτήν την τοποθεσία, την ώρα και / ή την ημερομηνία που επιλέξατε.

   Σύνολο: Δεν βρέθηκε δραστηριότητα .    Εμφάνιση όλων

   Αναζήτηση για δραστηριότητα

   Δεν είναι αυτό που ψάχνετε ? Δοκιμάστε ξανά την αναζήτηση

   Loading Maps
   View
   Normal Midnight Family Fest Open dark Riverside Ozan
   My Location Fullscreen