• 0

Η Αττική είναι ιστορική περιοχή της Ελλάδας που περικλείει μεταξύ άλλων την πόλη της Αθήνας, η οποία είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της χώρας. Η ιστορική περιοχή επικεντρώνεται στην Αττική χερσόνησο, η οποία προεκτείνεται στο δυτικό τμήμα του Αιγαίου Πελάγους. Σήμερα αποτελεί τμήμα μίας από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας. Έχει έκταση 3.808 χλμ2 και καλύπτει το 2,9% της συνολικής έκτασης της χώρας.

attika

Κλίμα

Στην περιοχή της Αττικής το κλίμα είναι εύκρατο και χαρακτηρίζεται ως μεσογειακό, ενώ είναι γενικά ήπιο το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Παρόλο όμως που είναι μεσογειακό, το κλίμα της Αθήνας έχει αρκετά μεγάλη διαφορά στο εύρος των θερμοκρασιών μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Έχει μέση ετήσια θερμοκρασία 18,3 βαθμούς Κελσίου.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η θερμοκρασία φτάνει αλλά και υπερβαίνει τους 40 βαθμούς (καύσωνας). Θερμότερος μήνας θεωρείται ο Ιούλιος, ενώ ψυχρότερος είναι αναμφισβήτητα ο Ιανουάριος. Κατά τον Νοέμβριο το κρύο στην πόλη γίνεται αισθητό, αλλά οι χιονοπτώσεις ξεκινούν συνήθως μετά την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου. H Αθήνα φημίζεται για τα ιδιαίτερα θερμά καλοκαίρια της και μάλιστα η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί στην Αθήνα αλλά και στην Ευρώπη είναι αυτή των 48,0 βαθμών Κελσίου στις 10 Ιουλίου του 1977. Οι χιονοπτώσεις το χειμώνα εντός της Αθήνας είναι σπάνιες και όποτε συμβαίνουν, τα χιόνια λιώνουν συνήθως μετά από μερικές ώρες. Βροχοπτώσεις έχουμε από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως και τα μέσα Απριλίου. Την υπόλοιπη διάρκεια του έτους οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες. Οι νότιες περιοχές της Αττικής έχουν θερμό ημίξηρο κλίμα κατά την κλιματική ταξινόμηση “Κέππεν”. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κλιματικές τιμές του νότιου προαστίου της Αθήνας, του Ελληνικού.

Στη σύγχρονη Αττική, κυριαρχεί το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας. Αποτελεί το σημαντικότερο διοικητικό, οικονομικό και συγκοινωνιακό κέντρο της χώρας και χαρακτηρίζεται από έντονη οικιστική ανάπτυξη. Όμως, περιδιαβαίνοντας κάποιος στο νομό Αττικής έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τις βασικές περιόδους της ελληνικής προϊστορίας και ιστορίας.
Πλατεία Συντάγματος – μνημείο του αγνώστου στρατιώτη, η Βουλή των Ελλήνων, ο Εθνικός Κήπος, το Ζάππειο Μέγαρο, το Προεδρικό Μέγαρο, το Παναθηναϊκό Στάδιο, το Δημαρχείο, το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, η Συνάια Ακαδημία, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το κτίριο Κωστή Παλαμά, η Βαλλιάνειος Εθνική Βιβλιοθήκη, το Οφθαλμιατρείο Αθηνών, το Ηλίου Μέλαθρον, η Φοιτητική Λέσχη του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Μέγαρο Μελά, το Πολυτεχνείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Εθνικό Θέατρο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το παλαιό εργοστάσιο παραγωγής φωταερίου, το παλαιό πιλοποιείο Πουλόπουλου που έχει γίνει πολιτιστικό κέντρο με την επωνυμία “Μελίνα Μερκούρη”, οι μουσειακοί χώροι του μετρό, ο Λυκαβηττός, η Πλάκα και το Μοναστηράκι, είναι μερικά μόνο από τα σημεία που αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Το Πρώτο Λιμάνι της χώρας είναι ο Πειραιάς που είναι ένα σύγχρονο αστικό κέντρο. Είναι χτισμένος στην πειραϊκή χερσόνησο και έχει πάρα πολλές ομορφιές.
Κατά μήκος των ακτών της πειραϊκής στη Ζέα και τη Φρεαττύδα βρίσκονται τα ίχνη των αρχαίων οχυρώσεων. Στη Ζέα βρίσκονται τα ερείπια του Ελληνιστικού Θεάτρου και στην Φρεαττύδα ο τάφος του Θεμιστοκλή.  Δίπλα στο Ελληνιστικό Θέατρο της Ζέας βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο. Στον Πειραιά υπάρχουν μία σειρά από μουσεία που αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Με μεγάλη πληθυσμιακή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια εξακολουθούν να είναι τόπος παραθερισμού οι οικισμοί της ανατολικής Αττικής που από τα λιμάνια της ξεκινούν φέρι μπότ που επιτρέπουν το πέρασμα στις ακτές της Εύβοιας και σε αρκετά νησιά του Αιγαίου.

attika
attika

Προτάσεις

attika
attika

ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Στη δυτική Αττική πολλοί είναι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Ελλάδας που “απλώθηκαν” προκειμένου να εξασφαλίσουν τον παραθερισμό τους.
Το Αλεποχώρι είναι ένα από τα πιο εξελιγμένα παραθαλάσσια θέρετρα της Αττικής με πράσινο και καθαρή θάλασσα. Τα Βίλια είναι χτισμένα μέσα στα πεύκα, στις πλαγιές του Κιθαιρώνα.
Σημαντική πόλη της αρχαίας Αττικής είναι η Ελευσίνα στην οποία αξίζει να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο.
Η Κινέττα είναι παραθαλάσσιος οικισμός με ωραίες εξοχικές κατοικίες μέσα στα πεύκα. Μπορείτε να κολυμπήσετε στις αμμουδερές παραλίες της περιοχής.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗ
Περιοχή με αξιόλογο ιστορικό παρελθόν και πολλές φυσικές ομορφιές: Αγία Παρασκευή, Αχαρνές, Βριλήσσια, Εκάλη, Ηράκλειο, Κηφισιά, Μαρούσι, Μελίσσια, Νέα Ερυθραία, Πεύκη, Χαλάνδρι κ.ά. Ενδιαφέροντα μνημεία και μουσεία, πολυτελής κατοικίες και πολυάριθμα εμπορικά καταστήματα συνθέτουν το σκηνικό των βορείων προαστίων της Αθήνας των οποίων φυσικά σύνορα της περιοχής είναι η Πεντέλη και η Πάρνηθα.
Άλλο ένα προάστιο με πράσινο είναι η Νέα Ερυθραία μεταξύ Κηφισιάς και Εκάλης.
Το ψηλότερο βουνό της Αττικής είναι η Πάρνηθα που λειτουργούν καζίνο καθώς και χειμερινά καταφύγια.

ΝΟΤΙΑ ΑΤΤΙΚΗ
Νυχτερινή ζωή, πράσινο, θάλασσα, αμμώδης παραλίες και πράσινο, ξενοδοχεία, γήπεδα αθλοπαιδιών συνθέτουν το σκηνικό της νότιας Αττικής, μία από τις πλέον ελκυστικές περιοχές της Αττικής.
Στις παραλίες του Αγίου Κοσμά μπορείτε να κολυμπήσετε, ενώ ο Άλιμος που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα είναι η γενέτειρα του Θουκυδίδη.
Με πολλές ψαροταβέρνες, ξενοδοχεία και εξοχικά σπίτια είναι η τουριστική περιοχή της Αναβύσσου.
Όμορφο παραθαλάσσιο προάστιο, με γοργό ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια είναι η Βάρκιζα.
Με πολυτελή ξενοδοχεία και σπίτια και καλά οργανωμένες παραλίες η Βούλα εξακολουθεί να είναι ένα παραθαλάσσιο προάστιο με έντονη νυχτερινή ζωή.
Από τα ωραιότερα παραθαλάσσια προάστια της Αττικής είναι η Βουλιαγμένη με τα πολλά ξενοδοχεία, τους χώρους πρασίνου και τη γνωστή Λίμνη με ιαματικά νερά.
Προάστιο με πολυάριθμα νυχτερινά καταστήματα και έντονη νυχτερινή ζωή είναι η Γλυφάδα και το Καβούρι παρά τον οικοδομικό οργασμό των τελευταίων χρόνων εξακολουθεί να έχει προστατευμένο το δάσος του.
Το Λαγονήσι έχει γραφικούς κόλπους και καθαρή θάλασσα και προτιμάται από πολλούς κατοίκους της πρωτεύουσας για παραθερισμό. Στα Λεγραινά λίγο πριν από το Σούνιο που είναι μία όμορφη γωνιά της Αττικής δεν έχει ακόμη… εισβάλλει ο τουρισμός!
Το ηλιοβασίλεμα από το Σούνιο είναι μαγευτικό. Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Αττικής, σε ένα περιβάλλον θαυμάσιο. Πρόκειται για εθνικό δρυμό με αξιόλογη χλωρίδα και πανίδα. Στο Σούνιο βρίσκεται το Ιερό του Ποσειδώνα και της Αθηνάς

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιήγηση για αυτήν την τοποθεσία, την ώρα και / ή την ημερομηνία που επιλέξατε.

  Σύνολο: Δεν βρέθηκε εκδρομή .    Εμφάνιση όλων

  Αναζήτηση για εκδρομή

  Δεν είναι αυτό που ψάχνετε ? Δοκιμάστε ξανά την αναζήτηση

  Δεν υπάρχει διαθέσιμη δραστηριότητα για αυτήν την τοποθεσία, την ώρα και / ή την ημερομηνία που επιλέξατε.

   Σύνολο: Δεν βρέθηκε δραστηριότητα .    Εμφάνιση όλων

   Αναζήτηση για δραστηριότητα

   Δεν είναι αυτό που ψάχνετε ? Δοκιμάστε ξανά την αναζήτηση

   Loading Maps
   View
   Normal Midnight Family Fest Open dark Riverside Ozan
   My Location Fullscreen