Γύθειο, το νησιώτικο τοπίο

Το Γύθειο βρίσκεται στη νότια Πελοπόννησο στο νομό Λακωνίας. Είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους “Ακούμαρος” και βρέχεται από τον Λακωνικό κόλπο. Αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λακωνίας μετά την Σπάρτη και είναι έδρα του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Είναι μια πανέμορφη πόλη με ένα γραφικότατο λιμάνι, νεοκλασσικά σπίτια που σκαρφαλώνουν αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού “Ακούμαρο” και κατά μήκος του παραλιακού δρόμο.

Το Γύθειο εντυπωσιάζει με την αρχοντιά και τη νησιώτικη φυσιογνωμία του. Ο ρομαντισμός του καθρεφτίζεται στα βαθυγάλαζα νερά του, με τα ψαροκάικια και τους ιστιοφορου σκάφους και τον Προφήτη Ηλία του Ταϋγετου ως φανταστικό παρασκήνιο.

Στο Γύθειο μπορεί κανείς να απολαύσει τις δραστηριότητες της ζωής μιας σύγχρονης αλλά και ρομαντικής επαρχιακής πόλης. Βλέπεις τους ψαράδες που μπαινοβγαίνουν στο λιμάνι με τις βάρκες τους, να επιδιορθώνουν υπομονετικά τα δίχτυα τους. Τους δραστήριους σερβιτόρους στις ταβέρνες στον παραλιακό δρόμο κατά μήκος του παραλιακού δρόμου. Παιδιά που παίζουν στην πλατεία με τις μητέρες που κουβεντιάζουν. Τους μαγαζάτορες στα πεζοδρόμια έξω από τα καταστήματα τους. Μικρούς και μεγάλους κατά το βραδινό τους περίπατο στο λιμάνι. Και τους τουρίστες, Έλληνες και ξένους, να απολαμβάνουν κι αυτοί τους ήρεμους ρυθμούς της πόλης και τη φυσική της ομορφιά.

Στην σύγχρονη ιστορία του τόπου το σημαντικότερο γεγονός είναι το άνοιγμα του λιμανιού Γυθείου, η λειτουργία του οποίου άρχισε αρχικώς το 1960.
Τα κρηπιδώματα της δυτικής πλευράς του μώλου που προκύπτουν από το υφιστάμενο τμήμα και την επέκταση μπορούν να εξυπηρετήσουν Ε/Γ-Ο/Γ πλοία μήκους μέχρι 150μ., ενώ τα κρηπιδώματα της ανατολικής πλευράς μπορούν να εξυπηρετήσουν κρουαζιερόπλοια μήκους μέχρι 200μ. Επίσης, προβλέπονται και όλες οι απαιτούμενες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, όπως η ύδρευση των πλοίων και ο ηλεκτροφωτισμός της περιοχής που αναμορφώνεται.

H νήσος ‘Κρανάη

Μια γοητευτική πινελιά στο θαυμάσιο τοπίο του Γυθείου η νήσος “Κρανάη”, γνωστή και ως Μεραθονήσι, στη νότια πλευρά της πόλης, ενωμένο σήμερα με την ακτή. Εδώ, σύμφωνα με τη μυθολογία, διανυκτέρευσε η Ωραία Ελένη – σύζυγος του Μενελάου – με τον εραστή της Πάρι, μετά τη φυγή τους από τη Σπάρτη, πριν από το ταξίδι στην Τροία. Φεύγοντας ο Πάρις ξέχασε το κράνος του, λέει ο μύθος, και έτσι πήρε το όνομά της η Κρανάη. Στα αξιοθέατα της το παρεκκλήσι του Αγίου Πέτρου, ένας οκταγωνικός φάρος του 1873 με 22 μ ύψος και ο πύργος του 3ου μπέη της Μάνης, του Τζαννετάκη Γρηγοράκη, που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας και ο οποίος λειτουργεί σήμερα ως Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο Μάνης.

Το παλαιό Παρθεναγωγείο

Στην κεντρική πλατεία του Γυθείου (πλατεία «Παναγιώταρου Βενετσανάκη»), στο ιστορικό κτήριο του Παλαιού Παρθεναγωγείου στεγάζεται σήμερα ένα από τα πλέον σύγχρονα μουσεία πόλης, το Κέντρο Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης. Με σημείο εκκίνησης το Κέντρο Πολιτισμού εξερευνήστε την ευρύτερη Μάνη και τους ανθρώπους της, εκκινώντας ένα μοναδικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο.

Στην αίθουσα του Παρθεναγωγείου φιλοξενούνται εκθέματα που αφορούν στο νεότερο Γύθειο, με κυριότερα ανάμεσα σε αυτά τα χειρόγραφα των παγκοσμίου φήμης ποιητών Γιάννη Ρίτσου και Νικηφόρου Βρεττάκου, την τυπογραφική μηχανή στην οποία τυπωνόταν η τοπική εφημερίδα «Λακωνία», και το μαντολίνο του Ιταλού μουσικού και διευθυντή της Φιλαρμονικής Γυθείου Moretti. Περιηγηθείτε στη σχολική αίθουσα μιας άλλης εποχής και στα στιγμιότυπα από την οικονομική, καλλιτεχνική και κοινωνική ζωή της πόλης, μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο και τα αντικείμενα της συλλογής.

Το ιστορικό κτήριο στο οποίο στεγάζεται ανοικοδομήθηκε το 1891 και φέρεται ως έργο του Ερνστ Τσίλλερ. Είναι αντιπροσωπευτικό του ρεύματος της «νεοκλασικής πόλης», το οποίο χαρακτήρισε τους περισσότερους οικισμούς μετά τη σύσταση του Νέου Ελληνικού Κράτους. Ένα σχεδόν αιώνα αργότερα, το Μάιο του 1982, χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.

Το Ναυάγιο

Το επιβλητικό ναυάγιο «Δημήτριος» προκαλεί δέος σε όσους το αντικρίζουν· είναι πολλά χρόνια προσαραγμένο στην παραλία Σελινίτσας, πέντε χιλιόμετρα μακριά από το Γύθειο. Γνωστό και ως πλοίο φάντασμα το έχουν πλαισιώσει πολλές ιστορίες και μύθοι. Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίστηκαν πως ήταν ένα από τα πολλά παράνομα τσιγαράδικα της εποχής. Το εντυπωσιακό ναυάγιο έχει γίνει πλέον κομμάτι της παραλίας και τουριστική ατραξιόν της περιοχής, όμως ποια είναι η αληθινή ιστορία πίσω από το μύθο, πως κατέληξε στην παραλία της Σελινίτσας και γιατί δεν το αναζήτησε ποτέ κανείς;

Αναζήτηση

Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.