pelop-1200χ900

Η Πελοπόννησος, γνωστή και ως Μωριάς, είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας, και ένα από τα εννέα γεωγραφικά της διαμερίσματα. Βρίσκεται στα νότια του ηπειρωτικού τμήματος της χώρας και συνδέεται με τη Στερεά Ελλάδα μέσω μιας στενής λωρίδας γης, τον Ισθμό της Κορίνθου, λωρίδα γης όπου το 1893 κατασκευάστηκε η ομώνυμη διώρυγα, μετατρέποντας την Πελοπόννησο ουσιαστικά σε νησί.

Επιπλέον, από το 2004 η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου (από το 2007 φέρει την επωνυμία «Χαρίλαος Τρικούπης»), συνδέει την Πελοπόννησο με την Στερεά Ελλάδα και την υπόλοιπη εν γένει ηπειρωτική χώρα.

Η Πελοπόννησος διαιρείται διοικητικά σε επτά νομούς (Αργολίδα, Αρκαδία, Αχαΐα, Ηλεία, Κορινθία, Λακωνία και Μεσσηνία) ενώ ένα μικρό τμήμα της να υπάγεται διοικητικά στο νομό Αττικής). Από το 1986 χωρίζεται διοικητικά σε δύο περιφέρειες, της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου (και ένα μικρό τμήμα αντίστοιχα, στην Περιφέρεια Αττικής).

Το ανάγλυφο της Πελοποννήσου χαρακτηρίζεται από μεγάλους ορεινούς όγκους. Η υψηλότερη οροσειρά της είναι ο Ταΰγετος ή Πενταδάκτυλος εκτεινόμενη μεταξύ των λεκανών Μεγαλόπολης – Ευρώτα και Μεσσηνίας.

Η κορυφή της ονομάζεται Αγιολιάς ή Προφήτης Ηλίας και έχει ύψος 2.407 μέτρα. Τα βουνά που δεσπόζουν στην Πελοπόννησο και ξεπερνούν τα 2000μ. ύψος είναι η οροσειρά της Κυλλήνης ή Ζήρειας (2.376 μ.), τα Αροάνια όρη ή Χελμός (2.341 μ.), ο Ερύμανθος ή Ωλονός (2.224 μ.) και η Πεντέλεια ή Ντουρντουβάνα (2.112 μ.).

Ακολουθούν τα όρη Παναχαϊκό ή Βοδιάς, Φραγκόβουνο, Μαίναλο ή Αιντίνι, Ολίγυρτος ή Σκίπεζα, η οροσειρά του Πάρνωνα, τα όρη Αστράς, Φτέρη ή Κλοκός, Μαλεβός, Χελιδορέα, Λύρκειο ή Γούπατο ή Λυρείσιο κ.ά.

Ο μεγαλύτερος ποταμός της είναι ο Αλφειός ο οποίος πηγάζει από τα αρκαδικά οροπέδια, δέχεται νερά από παραποτάμους (Ερύμανθος, Λάδωνας, Λούσιος, Κλαδέος, Ελισσώνα) και εκβάλλει στο βόρειο άκρο του κόλπου της Κυπαρισσίας.

Άλλοι ποταμοί είναι ο Γλαύκος, ο Πηνειός Ηλείας, η Νέδα (το ένα από τα δύο ποτάμια της Ελλάδας με θηλυκό όνομα), ο Ευρώτας, ο Ασωπός, ο Νέδων, ο Σελινούντας, ο Βελίκας, ο Τάνος, ο Ίναχος κ.ά.

Μερικές από τις κυριότερες λίμνες της είναι η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα, του Μουστού και η εποχιακή λίμνη Τάκα στο νομό Αρκαδίας, η λίμνη Τσιβλού στο νομό Αχαΐας, οι λίμνες Καϊάφα και Πηνειού (τεχνητή λίμνη) στο νομό Ηλείας, η τεχνητή λίμνη Δόξα και η ελώδης Στυμφαλία στο νομό Κορινθίας.

Αξιοθέατα

Προορισμοί

ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Είναι ο πρώτος νομός που συναντά ο επισκέπτης, καθώς έρχεται από την Αττική και χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία επιλογών: γοητευτικούς ορεινούς όγκους, όμορφες παραθαλάσσιες τοποθεσίες και σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους για τουριστικές περιηγήσεις. Οι παραλίες στον Κορινθιακό και του Σαρωνικό κόλπο είναι τουριστικά ανεπτυγμένες, ενώ σε πολλές από αυτές συνυπάρχουν η αστραφτερή θάλασσα με πεύκα, ελιές και αμπέλια. Η καλλιεργήσιμη γη της Κορινθίας είναι εύφορη και οι κάτοικοί της ασχολούνται, επίσης, με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την πτηνοτροφία, την ελαφρά βιομηχανία και τον τουρισμό. Περίφημη είναι η κορινθιακή σταφίδα.

ΗΛΕΙΑ

Συνδυάζει βουνό και θάλασσα και διαθέτει αξιόλογους παραθεριστικούς οικισμούς, με αμμουδερές παραλίες, γαλάζια νερά και πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, στοιχεία που συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικό για διακοπές, ήλιο και κολύμπι, ενώ οι σημαντικότατοι αρχαιολογικοί χώροι (Ολυμπία, Ήλιδα, ναός Επικουρίου Απόλλωνα) προσελκύουν τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο.

Η αρχαία πόλη Ήλις είχε την εποπτεία των Oλυμπιακών Αγώνων και υπήρξε το κέντρο της περιοχής κατά την αρχαιότητα. Μετά την κατάληψη από τους Φράγκους (1210), η Ηλεία έγινε κέντρο του Πριγκιπάτου του Mορέως και γνώρισε μεγάλη ακμή.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Οι φυσικές ομορφιές της Μεσσηνίας, με δαντελωτές ακτές, αμμουδερά ακρογιάλια, δασωμένα βουνά και γόνιμες πεδιάδες, συνυπάρχουν με σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία. Από τη νεολιθική εποχή οι άνθρωποι ζουν στη Μεσσηνία, όμως η μυκηναϊκή εποχή είναι, αναμφίβολα, η χρυσή στιγμή της μεσσηνιακής ιστορίας και η Πύλος η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά τις Μυκήνες. Στον όρμο Ναυαρίνο, στις 20 Oκτωβρίου 1827, ο συμμαχικός στόλος καταναυμαχεί τον τουρκοαιγυπτιακό και το γεγονός σηματοδοτεί ουσιαστικά την απελευθέρωση της Πελοποννήσου από τον τουρκικό ζυγό.

ΛΑΚΩΝΙΑ

Σημαντικός τουριστικός προορισμός, ο οποίος συνδυάζει πασίγνωστα αξιοθέατα, όπως τον μεσαιωνικό Μυστρά, την καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς και τα πυργόσπιτα της Μάνης, με τοποθεσίες εξαιρετικού φυσικού κάλλους, όπως τα σπήλαια Διρού, τον Ταΰγετο και το ακρωτήριο Tαίναρο.
Κατοικήθηκε ήδη από τα παλαιολιθικά και τα νεολιθικά χρόνια, ενώ αργότερα εγκαταστάθηκαν Λέλεγες, Αχαιοί και Ίωνες. Οι Δωριείς έρχονται στα 1100 π.Χ. και κάνουν πρωτεύουσά τους τη Σπάρτη, η οποία για αιώνες, μαζί με την Αθήνα, αποτελεί μια από τις ισχυρότερες πόλεις-κράτη της αρχαίας Ελλάδας, μέχρι την κατάκτησή της από τους Ρωμαίους και, κατόπιν, τους Φράγκους και τους Τούρκους.

ΑΡΚΑΔΙΑ

Βρίσκεται γεωγραφικά στο κέντρο της Πελοποννήσου, έχει μεγάλα βουνά όπως το Μαίναλο, τον Πάρνωνα κ.ά. και βρέχεται από τον Aργολικό κόλπο και το Mυρτώο πέλαγος. Παρουσιάζει εξαιρετικά πολυποίκιλο φυσικό ανάγλυφο, εξαιρετικής ομορφιάς τοπία, περιοχές έντονου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και ιστορικές τοποθεσίες. Πρωτοκατοικήθηκε από τους Αρκάδες, ένα από τα αρχαιότερα φύλα της Πελοποννήσου, που δημιούργησαν σπουδαίες πόλεις.

ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Ακόμα και με μια μονοήμερη εκδρομή από την Αττική, οι ταξιδιώτες μπορούν να βρεθούν σε καταπληκτικά μέρη, ιστορικές τοποθεσίες και γραφικούς παραθαλάσσιους οικισμούς. Το καλοκαίρι, το διεθνώς γνωστό Θεατρικό Φεστιβάλ Επιδαύρου προσελκύει πολύ κόσμο. Από τα παραλιακά θέρετρα του νομού είναι πολύ εύκολη η πρόσβαση στα κοσμοπολίτικα νησιά Ύδρα, Σπέτσες και Πόρο. Η τουριστική υποδομή του νομού είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και η συγκοινωνία πολύ καλή.

Η Αργολίδα κατοικείται από τη μεσολιθική εποχή, όμως γνώρισε ιδιαίτερη ακμή κατά την εποχή του χαλκού, με κέντρο τις Μυκήνες.

ΑΧΑΪΑ

Η Αχαΐα είναι νομός της Ελλάδας που βρίσκεται στην βόρεια Πελοπόννησο και ανήκει στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Είναι γεμάτος με εξαιρετικά ορεινά και παραθαλάσσια τοπία. Εδώ βρίσκονται τα βουνά Παναχαϊκό, Χελμός κι Ερύμανθος και οι ομορφότερες αμμουδιές του Κορινθιακού Κόλπου. Η Αχαΐα είναι από τους ιστορικότερους τόπους της Πελοποννήσου και η παραθαλάσσια πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη. Η ιστορία της ξεκινάει από τους αρχαίους χρόνους, ενώ πολιτισμός στην περιοχή εμφανίστηκε από το τέλος της νεολιθικής εποχής, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα. Πρώτοι κάτοικοι υπήρξαν οι Πελασγοί, οι οποίοι είχαν ιδρύσει πολλούς οικισμούς στην περιοχή η οποία τότε ονομαζόταν Αιγιάλεια, όπως αναφέρει και ο Παυσανίας.