Η Σαμοθράκη είναι νησί του Θρακικού Πελάγους. Βρίσκεται στο Βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου μεταξύ των νησιών Λήμνος, Ίμβρος και Θάσος, και απέχει 24 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη.
Η Σαμοθράκη είναι παγκοσμίως γνωστή λόγω του διάσημου αρχαιοελληνικού αγάλματος της Νίκης, το οποίο βρέθηκε το 1863 στο νησί.
Το άγαλμα, ύψους 2,75 μέτρων, εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. Στην αρχαιότητα, λάμβαναν χώρα τα Καβείρια Μυστήρια, αποκρυφιστικές τελετές που το περιεχόμενο τους δεν έχει διαλευκανθεί μέχρι σήμερα.
Η ιδιαιτερότητα του νησιού οφείλεται στην άγρια παρθένα φύση με τα απότομα βουνά, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Επίσης τις πηγές, τους καταρράκτες, τις μικρές λίμνες και τις παραλίες.
Τα πλατανοδάση κατεβαίνουν ως τις παραλίες της Σαμοθράκης και σχεδόν φτάνουν στην θάλασσα.
Το νησί έχει ωοειδές σχήμα, με ακτογραμμή 59 χιλιομέτρων, εκ των οποίων περίπου τα 35 αποτελούν παραλίες.
Η θαλάσσια περιοχή είναι μια από τις πλουσιότερες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Ο επιβλητικός ορεινός όγκος του νησιού και η πλούσια ανέγγιχτη φύση προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις στους λάτρεις της εξερεύνησης, της περιπέτειας και της αδρεναλίνης:
διάσχιση φαραγγιών∙ ορειβασία∙ ορεινή ποδηλασία∙ αλεξίπτωτο πλαγιάς∙ αναρρίχηση∙ πεζοπορία αλλά και rafting, canoe kayak, καταδύσεις είναι μερικές μόνο από τις μοναδικές εμπειρίες που μπορούν να απολαύσουν οι δραστήριοι επισκέπτες του νησιού.
Η γενναιόδωρη φύση «χάρισε» στη Σαμοθράκη ένα τεράστιο γεωθερμικό τοπίο. Οι ζεστές θειούχες ιαματικές πηγές με τη μεγάλη θεραπευτική αξία, δεσπόζουν στην είσοδο του οικισμού των Θέρμων.
Το υδροθεραπευτήριο που λειτουργεί στη περιοχή χαρίζει υγεία και ευεξία σε χιλιάδες Έλληνες και ξένους, που κατακλύζουν το νησί κατά τη θερινή περίοδο.
Πρωτεύουσα της Σαμοθράκης είναι η Χώρα, παραδοσιακός οικισμός με αμφιθεατρική διάταξη, που γοητεύει με την αρχιτεκτονική των σπιτιών της και τα πλακόστρωτα δρομάκια της.
Στο ψηλότερο σημείο της – χτισμένο σε απότομο βράχο – ορθώνεται μεσαιωνικό κάστρο με εντοιχισμένες επιγραφές.
Εδώ συναντάμε τα απομεινάρια του πύργου που κτίστηκε την περίοδο κυριαρχίας των Γατελούζων (1300-1400), το ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο και τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1875).
Η πολύβουη Καμαριώτισσα είναι το λιμάνι της Σαμοθράκης και το σημείο ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Αλεξανδρούπολη.
Από εδώ ξεκινούν οι δρόμοι για όλο το νησί. Αλώνια, Λάκκωμα, Προφήτης Ηλίας και Θέρμα γοητεύουν με το παραδοσιακό τους χρώμα και τη φιλοξενία των κατοίκων τους.
Το Λαογραφικό Μουσείο Σαμοθράκης βρίσκεται στη Χώρα και στεγάζεται σε παραδοσιακό κτίσμα του 19ου αιώνα, δίπλα στη εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Το κτίσμα ανήκει στο Δήμο Σαμοθράκης και προήλθε από δωρεά του Ελληνοαμερικάνου Δημητρίου Ασδράνια το 1952.
Στο ισόγειο του μουσείου θα θαυμάσετε τα σύνεργα του «Κεχαγιά» (όπως λέγεται ο κτηνοτρόφος στη Σαμοθράκη), διάφορα γεωργικά εργαλεία, εργαλεία για την επεξεργασία της κλωστής και τον παραδοσιακό αργαλειό.
Ανεβαίνοντας στον πρώτο όροφο του Λαογραφικού Μουσείου ο επισκέπτης βλέπει την αναπαράσταση ενός Σαμοθρακίτικου νοικοκυριού, με ανάμεικτα στοιχεία (λαϊκά και αστικά).
Το μονόχωρο δωμάτιο το οποίο φιλοξενεί την κουζίνα, το καθιστικό και την κρεβατοκάμαρα ήταν το τυπικό σαμοθρακίτικο σπίτι. Δεσπόζουσα θέση έχει η ξύλινη «μεσάνδρα» των αρχών του 20ου αι. εντοιχισμένη ντουλάπα που συναντούσες σε όλα τα σαμοθρακίτικα σπίτια.
Τους τοίχους στολίζουν «μαρχαμάδες» (μεταξωτές και βαμβακερές υφαντές πετσέτες) και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Η «γωνιά» (κουζίνα) με το τζάκι, το σοφρά και όλα εκείνα που χρειάζεται μια νοικοκυρά για την προετοιμασία του φαγητού.
Το καθιστικό με τον ξύλινο καναπέ και το τραπεζάκι (έπιπλα που συναντούσε κανείς μόνο σε σπίτια εύπορων οικογενειών) και το σιδερένιο κρεβάτι του 1929 που είναι σκεπασμένο με ολομέταξη κουβέρτα αποτελούν νεότερα στοιχεία σε σχέση με το τυπικό παραδοσιακό νοικοκυριό και εμφανίζονται στη Σαμοθράκη από την εποχή του μεσοπολέμου και μετά.
Στο Λαογραφικό μουσείο υπάρχουν επίσης και οι τοπικές φορεσιές.
Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!