Σάμος, το νησί του Πυθαγόρα

Η Σάμος είναι ελληνικό νησί του ανατολικού Αιγαίου περί το μέσον αυτού και ανατολικά του Ικαρίου πελάγους, και ανήκει στον ομώνυμο νομό Σάμου.

Το νησί είναι σήμερα γνωστό για το γλυκό μοσχάτο κρασί του «Νέκταρ», την οργιώδη βλάστηση και τα τουριστικά αξιοθέατά του, αλλά και για τις προσωπικότητες που παρείχε στην ελληνική ιστορία, όπως τον Πυθαγόρα, τον φιλόσοφο Επίκουρο, τον αστρονόμο Αρίσταρχο που φέρεται να σχεδίασε τον πρώτο ηλιοκεντρικό χάρτη και άλλους.

Επίσης εκεί παρήχθησαν τα πρώτα χάλκινα αγάλματα και τα αγγεία της Σάμου ήταν ξακουστά το 550 π.Χ. Το Ηραίο έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η πρωτεύουσα της Σάμου, Σάμος ή Βαθύ, βρίσκεται στο βάθος μεγαλύτερου κόλπου ο οποίος άρχισε να κατοικείται στα μέσα του 18 ου αιώνα περίπου. Αποτελείται από τέσσερις δήμους, Βαθέως, Καρλοβασίου, Πυθαγορείου και Μαραθόκαμπου. Το νησί είναι ορεινό με δυο βουνά, τον Κέρκη και την Άμπελο.

Το Βαθύ, είναι από τους παλαιότερους και παραδοσιακούς οικισμούς της Σάμου. Πιθανόν ονομάστηκε έτσι, επειδή κτίσθηκε στο βάθος του μεγάλου κόλπου. Από εκεί ξεκίνησε η επανάσταση του 1821 και υψώθηκε για πρώτη φορά η σημαία της εθνεγερσίας στη θέση Πηγαδάκι από τον καπετάν Κωνσταντή Λαχανά.

Υπήρξε και ο γενέθλιος τόπος σημαντικών προσωπικοτήτων της Σάμου, όπως οΧριστόδουλος Ματακίδης στην επανάσταση του 1821 και ο Θεμιστοκλής Σοφούλης ο πρωτεργάτης της ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα και πρωθυπουργός. Μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αϊ Γιάννη με την σπάνια αρχιτεκτονική της.

Ο μέγιστος μαθηματικός – φιλόσοφος Πυθαγόρας, ο αστρονόμος Αρίσταρχος, ο αρχιτέκτονας Μανδροκλής, ο φιλόσοφος Μέλισσος,οι της χαλκοπλαστικής άριστοι και αρχιτέκτονες Ροίκος και Θεόδωρος, που ανήγειραν το ναό της Ήρας, κοσμούν το πνευματικό στερέωμα της αρχαίας Σάμου.

Το ηφαιστειογενές τοπίο, εναλλάσσεται με πυκνή βλάστηση με απέραντους ελαιώνες να εξαπλώνονται στα ακρογιάλια. Ο συνδυασμός ήλιου και θάλασσας, η αρμονία του ήπιου κλίματος με το ευχάριστο νησιωτικό περιβάλλον, δημιουργούν τις καταλληλότερες συνθήκες για απόδραση από την καθημερινή ρουτίνα και προσφέρουν πνευματική ξεκούραση και ψυχική ηρεμία.

Επισκεφθείτε ένα από τα πιο ελκυστικά θέρετρα της Σάμου, το Κοκκάρι. Είναι ένα παραλιακό χωριό με πυκνή βλάστηση και πήρε το όνομά του από τον πρώτο οικιστή του. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της Σάμου τον Άγιο Νικόλαο. Οι ομορφότερες παραλίες της, Τσαμαδού και Λεμονάκια ανήκουν στην περιοχή του Κοκκαρίου.

Το παραθαλάσσιο Πυθαγόρειο είναι μια περιοχή εξαίρετης φυσικής ομορφιάς και ιστορικής αξίας. Είναι μια γραφική πόλη με στενά δρομάκια, ιδανική για παραθερισμό. Το λιμάνι του είναι το αρχαιότερο της Μεσογείου από την εποχή του Πολυκράτη. Η τοπική οικονομία στηρίζεται στις αμπελοκαλλιέργειες, στο εμπόριο και στον τουρισμό.

Οι παραλίες

Mare Deus Beach: Η παραλία "Mare Deus Beach"βρίσκεται στη νότια Σάμο, μεταξύ του οικισμού Ποτοκάκι και του Ηραίου. Διαθέτει άμμο και χαλίκι και είναι πολύ καλά οργανωμένη τουριστικά, με beach bar restaurant και γήπεδο beach volley.

Ποτάμι: Αυτή η μεγάλη και τουριστικά οργανωμένη παραλία έχει βότσαλα και βρίσκεται 2 km δυτικά του Καρλοβάσου, στις εκβολές του ποταμιού.Η επίσκεψη στην παραλία συνήθως συνδυάζεται με πεζοπορία στην καταπράσινη κοιλάδα του ποταμιού με τους καταρράκτες.

Λιβαδάκι: Αυτή η εξωτική παραλία έχει λεπτή άμμο και καταγάλανα νερά. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Σάμου. Διαθέτει ρηχά νερά και είναι πολύ καλά οργανωμένη τουριστικά. Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται μέσω χωματόδρομου.

Glicorisa: Βρίσκεται 2 km έξω από το Πυθαγόρειο και είναι από τις πιο οργανωμένες του νησιού, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει τιμηθεί πολλές φορές με τη Γαλάζια Σημαία. Πρόκειται για έναν μικρό κόλπο, στην περιοχή του οποίου υπάρχουν ξενοδοχεία, cafe bar και εστιατόρια. Το έδαφος της παραλίας αποτελείται από άμμο και μικρά βότσαλα, ενώ στο εσωτερικό της υπάρχει άμμος. Ο βυθός της περιοχής προσφέρεται για καταδύσεις.

Μεγάλο Σεϊτάνι: Το Μεγάλο Σεϊτάνι είναι η βορειοδυτικότερη και μία από τις πιο ήσυχες παραλίες του νησιού. Η πρόσβαση σε αυτή γίνεται μόνο πεζή ή δια θαλάσσης. Χαρακτηρίζεται από εξαιρετική φυσική ομορφιά και είναι ενταγμένη στο δίκτυο προστασίας Natura 2000, γι' αυτό καιδεν υπάρχουν οργανωμένες τουριστικές εγκαταστάσεις. Το έδαφος της παραλίας αποτελείται από λευκή άμμο και μικρά βότσαλα, ενώ και ο βυθός της θάλασσας είναι αμμώδης.

Μικρό Σεϊτάνι: Πρόκειται για μια παραλία με άμμο και μικρά βότσαλα που βρίσκεται ανάμεσα στο Μεγάλο Σεϊτάνι, από το οποίο απέχει 45 λεπτά με τα πόδια, και την παραλία "Ποτάμι" Καρλοβάσου. Η πρόσβαση σε αυτή γίνεται μόνο πεζή.

Σβάλα: Βρίσκεται στη βόρεια Σάμο, στην περιοχή του Κάμπου Βουρλιωτών και μερικές εκατοντάδες μέτρα δυτικά της δημοφιλούς παραλίας Τσαμπού. Είναι ήσυχη, με κρυστάλλινα νερά και μεγάλα βότσαλα.

Τσαμπού: Βρίσκεται στη βόρεια Σάμο, κάτω από το χωριό Βουρλιώτες και πολύ κοντά στον οικισμό Αυλάκια. Διαθέτει μεγάλα βότσαλα και βαθιά γαλάζια νερά, ενώ συχνά είναι κυματώδης. Είναι οργανωμένη τουριστικά.

Οινοποιία στη Σάμο

Η ιστορία του Σαμιώτικου κρασιού ανάγεται στην πρώιμη αρχαιότητα όταν η ιστορική καταγραφή περιλαμβάνει και στοιχεία μυθολογίας. Θρυλείται πως ο ίδιος ο θεός Διόνυσος δίδαξε στους Σαμιώτες την καλλιέργεια της αμπέλου αλλά και τον τρόπο οινοποίησης, ως ανταπόδοση στη βοήθεια που του παρείχαν για να κατατροπώσει τις Αμαζόνες.

Η παράδοση αναφέρει πως ο πρώτος που δίδαξε την καλλιέργεια της αμπέλου στους κατοίκους του νησιού ήταν ο ήρωας της Αργοναυτικής Εκστρατείας Αγκαίος. Ιστορικές αναφορές κατά την αρχαιότητα για τα κρασιά της Σάμου συναντάμε στον Ιπποκράτη, το Γαληνό, το Θεόφραστο ενώ οι διήρεις Σάμαινες αποδεδειγμένα μεταφέρουν με σαμιακούς αμφορείς κρασί από τη Σάμο σε διάφορα λιμάνια του τότε υπαρκτού κόσμου.

Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου στεγάζεται σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα το οποίο λειτουργούσε ως βαρελοποιείο.

Αξιοθέατα

Μπορείτε να θαυμάσετε το Μνημείο του Ηραίου και του Πυθαγορείου, τα ερείπια της αρχαίας Σάμου, την Πλατεία με το Δημαρχείο, το κάστρο του Λυκούργου, τη Μονή της Μεταμορφώσεως, το Ευπαλίνειο όρυγμα, το αρχαίο θέατρο, τη Μονή της Παναγίας της Σπηλιανής, τις Θέρμες και τη λίμνη Γλυφάδας.

Σήμερα το Πυθαγόρειο αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό θέρετρο με χιλιάδες επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ημερήσιες εκδρομές διοργανώνονται καθημερινά προς της μαγευτικές παραλίες της Σαμιωπούλας, Τσόπελα, Κακό Ρέμα, Κυριακού, Άσπρος Κάβος. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε και τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Το Καρλόβασι καλύπτει το βορειοδυτικό τμήμα της Σάμου με πολλές εναλλαγές στο φυσικό τοπίο. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η κοιλάδα της, που έχει δημιουργηθεί στους πρόποδες των δυο μεγάλων βουνών της Σάμου που καθιστούν το κλίμα του Καρλοβασίου δροσερό και υγιεινό. Στην περιοχή υπάρχουν πολλές πηγές και ποτάμια σε κάποιο από τα οποία, πιθανόν, οφείλει το όνομά της.

Αναζήτηση

Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.