Η Ικαρία (ή Ικαριά ή Νικαριά, στα αρχαία χρόνια Δολίχη) είναι ένα Ελληνικό νησί του ανατολικού Αιγαίου και ανήκει στην ομώνυμη περιφερειακή ενότητα Ικαρίας. Πρωτεύουσα και επίνειο του νησιού είναι ο Άγιος Κήρυκος στη νοτιοανατολική ακτή της νήσου, ενώ δεύτερος αναπτυσσόμενος λιμένας είναι ο Εύδηλος στη βόρεια ακτή. Το όνομά της, το πήρε από τον γιο του Δαιδάλου, Ίκαρο, ο οποίος ξεβράστηκε στις ακτές αυτού του νησιού.
Σπάνιο αρχιτεκτονικό στοιχείο: τα λεγόμενα «αντι-πειρατικά» σπίτια. Δημιουργήθηκαν την εποχή της «αφάνειας», γύρω στα 1700, τότε που οι κάτοικοι ζούσαν με τον φόβο των πειρατικών επιδρομών. Εκμεταλλεύτηκαν τους τεράστιους στρογγυλούς βράχους (τους λεγόμενους λούρους από τους ντόπιους) και τους τείχισαν με πέτρα. Σπίτια χωρίς παράθυρα και χωρίς καμινάδα. Κρυμμένα επιμελώς κάτω από δέντρα. Παραχωμένα κατά το ήμισυ στο έδαφος. Για στέγη τους; Μεγάλες ακατέργαστες πλάκες από σχιστόλιθο.
Στην Ικαρία εκεί που τελειώνουν οι δρόμοι αρχίζουν οι εκπλήξεις. Στο χωριό Καρκινάγρι, σαν εξόριστοι οι άνθρωποι, αφουγκράστηκαν τον εαυτό τους. Ανέσυραν τις βασικές αξίες της ζωής. Και ζουν ευτυχισμένοι, χωρίς να χρειάζονται υλικά αγαθά. Από την άλλη μεριά, στον Μαγγανίτη κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει την πλαστικότητα των βράχων που βουτάνε στο Αιγαίο. Ούτε την αντίστροφη αγριάδα εκείνων που λογχίζουν τον ορίζοντα ψηλά. Και σε αυτό το καριώτικο χωριό όλοι έκαναν ειρήνη με τη φύση. Και άφησαν το χρόνο να κυλά υπέρ τους.
Οι ικαριώτες είναι ένας λαός με πλούσια ιστορία από τα βάθη των αιώνων. Ένας λαός που έχει περάσει πολλές δυσκολίες, πολύ εργατικός και δραστήριος.
Παρ’ ότι υπήρξε μεγάλη επιρροή από την Ανατολή, την Ιωνία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, ακόμα και μετανάστευση για διάφορους λόγους από και προς την Ικαρία, οι ικαριώτες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτα τα περισσότερα τοπικά χαρακτηριστικά τους.
Χαρακτηριστικά, στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς ή στον τρόπο που έκαναν κάποια πράγματα. Γελαστοί, αισιόδοξοι, ιδιότυποι, φιλόξενοι, διαφορετικοί, αγαπητοί! Οι ικαριώτες είναι μοναδικοί άνθρωποι και αξίζει να τους γνωρίσετε από κοντά!
Οι παραλίες
Την Ικαρία την χαρακτηρίζει η άγρια ομορφιά. Πυκνή βλάστηση, ψηλά βουνά, ποτάμια, χαράδρες, και αρκετές όμορφες παραλίες. Εκτός από τις αμμουδιές, πολλές παραλίες είναι με βότσαλο, ενώ υπάρχουν και αρκετές ερημικές χωρίς άμεση πρόσβαση με αυτοκίνητο. Οι πιο γνωστές παραλίες και τουριστικά μέρη βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού στην περιοχή του Αρμενιστή-Ράχες: η Μεσαχτή, το Λιβάδι, ο Νας, το Γιαλισκάρι, και στην περιοχή του Ευδήλου: ο Κάμπος, το Παρθένι, το Καραβόσταμο. Στο νότιο τμήμα, στην περιοχή του Αγίου Κηρύκου συναντάμε αξιόλογες προσβάσιμες παραλίες στον Ξυλοσύρτη και το Φάρο. Μια νεότερη πολυσύχναστη παραλία στην νοτιοδυτική πλευρά, είναι οι Σεϋχέλλες, γνωστή για το γαλάζιο χρώμα των νερών της, που δημιουργήθηκε λόγω κατολισθήσεων απο τις εργασίες για την κατασκευή τούνελ στο Μαγγανίτη. Πιο απομονωμένες παραλίες εξίσου ωραίες είναι οι: Άρης, Κιόνι, Αϊ-Γιώργης (Δράκανο), και άλλες.
Πολλές από τις βόρειες παραλίες είναι εκτεθειμένες στο ανοιχτό, συνήθως τρικυμιώδες Ικάριο Πέλαγος, εκτός από τον Ιούνιο και κυρίως το Σεπτέμβριο (αλλά όχι αποκλειστικά). Σε ορισμένες από αυτές τις παραλίες (Μεσαχτή, Νας) όταν υπάρχει κακοκαιρία σχηματίζονται επικίνδυνα θαλάσσια ρεύματα, όπως υποδεικνύουν αντίστοιχες πινακίδες, και εφίσταται η προσοχή στους λουόμενους.
Ιαματικά Λουτρά
Η ιστορία των λουτρών είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου μας. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν τα λουτρά, όπως επίσης αρχαίοι Έλληνες γιατροί, φυσικοί, ιστορικοί, και γεωγράφοι ήταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με τις πηγές και τα μεταλλικά ύδατα. Στα Ασκληπιεία από τον 13ο π.Χ. αιώνα χρησιμοποιούσαν τα λουτρά για θεραπευτικούς λόγους. Πρώτος παρατηρητής των ιαματικών υδάτων υπήρξε ο ιστορικός Ηρόδοτος που προηγήθηκε του Ιπποκράτη, περιγράφοντας μάλιστα αρκετές ιαματικές πηγές. Οι πηγές της Ικαρίας θεωρούνται μεταξύ των πλέον θεραπευτικών πηγών του κόσμου.
Υπάρχουν οκτώ θερμοπηγές ανάμεσα στις δεκαεπτά κυριότερες ιαματικές πηγές της Χώρας μας, που αναβλύζουν σε διάφορα σημεία του νησιού. Η πλέον γνωστή είναι τα Θέρμα, στην περιοχή του Δήμου Αγίου Κηρύκου, με μεγάλη επισκεψιμότητα, κυρίως από ηλικιωμένους. Ανήκουν στην κατηγορία των θερμών ραδιενεργών αλιπηγών (πλησίον της θάλασσας) διαφέροντας μεταξύ τους ως προς την ένταση της ραδιενέργειας και την θερμοκρασία.
Από αυτές οι πηγές Θερμό και Χλιό – Θερμό βρίσκονται δυτικά του Αγίου Κηρύκου και σε απόσταση 2.500 μ. και 1.800 μ. αντίστοιχα στην περιοχή Λευκάδας. Η πηγή Μουσταφά – Λίτζα βρίσκεται σε μικρή απόσταση ανατολικά του Επαρχείου μέσα στην πόλη του Αγ. Κηρύκου. Πέντε πηγές του Σπηλαίου του Παμφίλη, του Κράτσα, της Αρτέμιδος και του Απόλλωνος βρίσκονται στην περιοχή των Θερμών. Υπάρχουν μη αξιοποιημένες πηγές στην περιοχή Λευκάδα αλλά και στα Θέρμα, που βρίσκονται δίπλα στην θάλασσα. Στη βορειοανατολική ακτή του νησιού υπάρχει η πηγή της Αγίας Κυριακής. Στην περιοχή του Ξυλοσύρτη αναβλύζει μια άλλη πηγή 10 μέτρα από τη θάλασσα με την ονομασία «Αθάνατο νερό». Το νερό της πηγής αυτής, διουρητικό, βοηθάει στην αποβολή λίθων και άμμου από τα νεφρά και την κύστη.
Πανηγύρια
Τα έχετε ακούσει. Τα έχετε δει σε φωτογραφίες, σας έχουν πει για αυτά φίλοι και γνωστοί (κάποιοι γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν μετά από αυτά – κάποιες έπιασαν παιδί εκεί, αλήθεια). Ό,τι και να σας είπαν είναι αλήθεια. Τα πανηγύρια είναι σήμα κατατεθέν του νησιού και οφείλετε να τα ζήσετε. Χορός, φαγητό, κρασί, ξανά μανά χορός και πάει λέγοντας μέχρι το πρωί. Αν είστε single, τότε ακόμα καλύτερα. Εγγυημένα θα φύγετε από ‘κει με «νύφη» ή «γαμπρό». Αγαπημένα μας είναι εκείνα στην Αρεθούσα (17/7), στο Καραβόσταμο (26/7), στον Φείδο (27 Ιουλίου), στον Στάβλο (6/8), στα Μανδριά (8/8), στις Καρές (12/8), στους Βρακάδες (20/8) και στο Μαυράτο (29/8).
Τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται ακόμα περισσότερος χαμός με τη φάση να ξεκινά από τον Λαγκαδά, και να συνεχίζει στα Κοσσοίκια, στο Γυαλισκάρι και στους Κουνιάδους. Γεμάτη μέρα για τους panigiri lovers αυτή.
Και ένα μυστικό: Στις 13 Αυγούστου η Γιορτή του Κρασιού στο χωριο Φλες (το πρώτο χωριό που θα βρείτε κάνοντας αριστερά από το λιμάνι του Εύδηλου) είναι κάτι σαν πανηγύρι σε γαλατικό χωριό με άφθονο κρασί, ωραίο φαγητό από τις κυρίες του χωριού και ικαριώτικους χωρούς μέχρι το πρωί. Προσεγγίζεται και με τα πόδια από το λιμάνι.
Και άλλο ένα: Αν πετύχετε πανσέληνο, τότε βουρ για το παραθαλάσσιο χωριό Μαγγανίτης, στο οποίο στάνταρ θα έχει στηθεί full moon party στο φοβερό μαγαζάκι που λέγεται Στο Γιαλό Κάνει.. Φουρτούνα – δεν κάνουμε πλάκα, όντως έτσι λέγεται. Και σερβίρει από ούζο μέχρι κοκτέιλ και ποικιλίες.
Αναζήτηση
Καταλύματος
Ενοικίαση αυτοκινήτου
Ενοικίαση μοτοσικλέτας, σκούτερ ή ποδήλατου
Καταλύματος
Ενοικίαση αυτοκινήτου
Ενοικίαση μοτοσικλέτας, σκούτερ ή ποδήλατου
Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!