Άγιος Ευστράτιος, Το «πράσινο» νησί του Αιγαίου

Ο Άγιος Ευστράτιος ή Άη Στράτης είναι νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου με 270 κατοίκους (απογραφή 2011). Διοικητικά ανήκει στην περιφερειακή ενότητα Λήμνου της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Από το 1912 μέχρι και την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης (2010) υπαγόταν στον νομό Λέσβου με έδρα τη Μυτιλήνη.

Είναι το πιο απομονωμένο νησί του Αρχιπελάγους και απέχει από τη Λήμνο 18 ναυτικά μίλια, από τη Σκύρο 38, από τη Λέσβο 42, και από τη Χαλκιδική 48 περίπου ναυτικά μίλια. Το νησί έχει σχήμα άνισου τριγώνου, εμβαδόν 49,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μήκος ακτογραμμής 51,6 χιλιόμετρα.

Ο Άγιος Ευστράτιος είναι τόπος αγνός και παρθένος: ένας αγέρωχος προμαχώνας, ο οποίος λειτουργεί όμως και ως ιδανικός προορισμός χαλάρωσης. Χωρίς φασαριόζικα λιμάνια, μαζικό τουρισμό και παραλίες όπου κυριαρχούν ομπρέλες και ξαπλώστρες, θα σας γαληνέψει και θα σας συνεπάρει. Είναι άλλωστε ένα νησί που συνδυάζει τα πολλά χιλιόμετρα αμμουδιάς με δάση βελανιδιάς, τα οποία το κάνουν να δείχνει κατάφυτο.

Ταυτόχρονα, βέβαια, ο Άγιος Ευστράτιος είναι κι ένας τόπος που έγινε ευρύτερα γνωστός στα δύσκολα χρόνια των μεγάλων πολιτικών αντιπαραθέσεων της χώρας μας, καθώς επιλέχθηκε σαν τόπος εξοριών.

Το ηφαιστειογενές νησί, που δείχνει λες και αναπαύεται στην αγκαλιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, αποτελεί ιδανικό καταφύγιο για όσους θέλουν να αποδράσουν από τη βοή των μεγαλουπόλεων, επιθυμώντας να βρεθούν σε ένα τοπίο με «εξωτική» αίσθηση, μα με ελληνική υπογραφή. Με την είσοδό σας κιόλας στο ήσυχο λιμανάκι, όπου θα σας φέρει το καράβι από τη Μύρινα της Λήμνου, θα εισπράξετε αμέσως αυτή την αίσθηση ηρεμίας του Άη-Στράτη, μαζί με τους ήχους της φύσης και της θάλασσας. Ορατή αγριάδα και νηνεμία μαζί.

Ο παλιός οικισμός του νησιού καταστράφηκε κατά 80% από τον σεισμό του 1968. Κάποια ερειπωμένα σπίτια με κεραμοσκεπές, με μια νησιώτικη –απλοϊκή, αλλά νοσταλγική– αρχιτεκτονική, βρίσκονται υπό ανακαίνιση, καθώς ορισμένοι ρομαντικοί και μερακλήδες ιδιοκτήτες (καινούριοι και παλιοί) θέλουν να δουν την Παλιά Χώρα να ξαναζεί.

Ο νέος οικισμός, πάλι, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, χαρακτηριζόμενος από περιποιημένα σπιτάκια, αυλές με κληματαριές κι αγιόκλημα, αμυγδαλιές, λεμονιές και γεράνια. Ο τόπος διατηρεί μια μοναδική πολυτέλεια: την απλότητα. Μην περιμένετε λοιπόν να δείτε κάποια μεγάλη αγορά εδώ. Έχετε φτάσει σε ένα γραφικό ψαροχώρι, το οποίο βασίζεται στα λίγα, στα καθημερινά και στα άκρως απαραίτητα.

Απασχόληση

Οι κάτοικοι του νησιού ασχολούνται ως επί το πλείστον με γεωργία, την αλιεία και την κτηνοτροφία, ενώ υπάρχουν και λιγοστές επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού. Η αγροτική δραστηριότητα περιορίζεται σε καλλιέργειες κυρίως για ιδιοκατανάλωση (κηπευτικά και λίγα ψυχανθή) και στην παραγωγή ζωοτροφών, ενώ υπάρχει περιορισμένη αμπελοκαλλιέργεια. Όσον αφορά την αλιεία, υπάρχουν περίπου 15 – 20 επαγγελματίες αλιείς, οι οποίοι αλιεύουν στα γύρω αλιευτικά πεδία. Τα σκάφη τους είναι μικρά (μικρότερα των 12 μέτρων) και η παραγωγή τους είναι 40 περίπου τόνοι αλιεύματα πρώτης ποιότητας.

Παρά τις σημαντικές της δυνατότητες, η κτηνοτροφία παραμένει κύρια απασχόληση για πολύ περιορισμένο αριθμό κατοίκων, έχει αποκλειστικά σχεδόν εκτατικά χαρακτηριστικά και δεν έχουν γίνει προσπάθειες τυποποίησης των εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων. Εκτός της εκτεταμένης ιδιοκατανάλωσης, διακινούνται κυρίως ζώντα ζώα (δεν υπάρχει σφαγείο) και παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα (δεν υπάρχει τυροκομείο). Όσον αφορά τον τουρισμό, υπάρχουν συνολικά 9 επιχειρήσεις στον Άγιο Ευστράτιο οι οποίες δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τομέα του τουρισμού και της σίτισης.

Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.