Η Λάρισα είναι πόλη της Θεσσαλίας, έδρα του δήμου Λαρισαίων και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Επίσης, αποτελεί την έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας καθώς και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας. Αποτελεί σημαντικό εμπορικό κέντρο και κόμβο επικοινωνιών και συγκοινωνιών.
Η πόλη της Λάρισας αριθμεί 144.651 κατοίκους και καταλαμβάνει έκταση περίπου 19.000 στρεμμάτων. Ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου Λαρισαίων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ανέρχεται σε 162.591 κατοίκους, καθιστώντας τον έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμιακά δήμους της χώρας και τον μεγαλύτερο του θεσσαλικού γεωγραφικού διαμερίσματος.
Το όνομα της Λάρισας είναι προελληνικό πελασγικής προέλευσης και ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στον ελλαδικό χώρο και σημαίνει ισχυρά οχυρωμένος λόφος ή ακρόπολη, το όνομα αυτό είχε και η ακρόπολη του Άργους. Επίσης σύμφωνα με τη μυθολογία η πόλη της Λάρισας χτίστηκε στην πελασγική περίοδο από τον ήρωα Λάρισο, γιο του Πελασγού.
Σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, η νύμφη Λάρισα παίζοντας με τη μπάλα της δίπλα στον Πηνειό γλίστρησε και πνίγηκε στα νερά του και από αυτή πήρε το όνομα της η πόλη. Η Λάρισα, κατά τη μυθολογία, ήταν σύζυγος του Ποσειδώνα και μητέρα του Αχαιού, του Φθία και του Πελασγού ή σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ήταν κόρη του Πελασγού.
Μακριά από τους θρύλους και τις παραδόσεις για την όμορφη νύμφη οι ειδικοί στην προσπάθεια τους να ερμηνεύσουν την ονομασία της πόλης θεωρούν ότι αυτή προήλθε από αλλού και δόθηκε κατ'ευφημισμό, μιας και ο χαμηλός γήλοφoς του Φρουρίου με τίποτα δεν ταιριάζει στη σημασία της λέξης Λάρισα, δηλαδή αυτής της λίθινης ακρόπολης ή οχυρού.
Η πόλη είναι χτισμένη σε μεσόγεια θέση στις δύο όχθες του Πηνειού ποταμού και βρίσκεται στο κέντρο του ανατολικού τμήματος της θεσσαλικής πεδιάδας, το οποίο καταλαμβάνει σχεδόν εξ ολοκλήρου ο Νομός της Λάρισας, με ένα μικρό τμήμα της να βρίσκεται στον Νομό Μαγνησίας.
Το υψόμετρο της πόλης από το επίπεδο της θάλασσας είναι στα 80 μέτρα. Τα βουνά που περικλείουν την πόλη είναι τα εξής: από ανατολικά τα όρη Όσσα (1972 μ.) και Μαυροβούνι (1.054 μ.), από βόρεια ανατολικά τα όρη Κάτω Όλυμπος (1.587 μ.) και Όλυμπος (2.918 μ.), από βόρεια δυτικά το όρος Μελούνα και το όρος Τίτανος (693 μ.). Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας δεν υπάρχει κάποια φυσική λίμνη.
Η Λάρισα είναι πανάρχαια πόλη και κατοικείται εδώ και σχεδόν 4.000 χρόνια. Οι αρχαιολογικές έρευνες μαρτυρούν ότι η περιοχή της Λάρισας κατοικείτο κατά την Παλαιολιθική περίοδο. Την εξουσία της πόλης μέχρι το τέλος της κυριαρχίας των Μακεδόνων κατείχαν οι Θεσσαλοί Αλευάδες. Κατά τους χρόνους των Περσικών πολέμων οι κάτοικοί της εμήδισαν και πολέμησαν εναντίον των άλλων Ελλήνων στο πλευρό των ξένων επιδρομέων.
Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου μάχονταν στο πλευρό των Αθηναίων. Η Λάρισα είχε κόψει νόμισμα και αρκετά αρχαία κέρματα έχουν διασωθεί. Στη Λάρισα έζησε και πέθανε, περίπου στην ηλικία των ενενήντα χρόνων, ο Πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, ο οποίος τάφηκε κάπου μεταξύ Γυρτώνης, Τυρνάβου και Λαρίσης.
Όπως κάθε πόλη, έτσι και η Λάρισα έχει (τουλάχιστον) ένα σημαντικό, σήμα-κατατεθέν πάρκο, γεμάτο πράσινο.
Το πάρκο Αλκαζάρμετρά 100+ χρόνια ζωής και είναι το σημείο-όαση για τους ανθρώπους της πόλης, με πράσινο, σιντριβάνια, πεζοδρόμους, παιδικές χαρές, υπαίθριο θέατρο, γήπεδα κ.ο.κ., όπου μπορούν είτε να χαλαρώσουν, είτε να επιδοθούν σε κάποια δραστηριότητα (γκολφ, ποδόσφαιρο κ.λπ.).
Στο πάρκο θα βρείτε το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης του Φιλόλαου Τλούπα, ενώ απέναντι θα θαυμάσετε το Μνημείο του Ιπποκράτη . Ό,τι κι αν κάνετε, ο Πηνειός θα σας συντροφεύει πάντα.
Ανηφορίζοντας στο Λόφο από την κεντρική πλατεία (Δημάρχου Σάπκα) θα συναντήσετε πλήθος μνημείων παλαιοχριστιανικής, βυζαντινής και οθωμανικής περιόδου. Εκεί θα βρείτε και το Μπεζεστένι , μια μεγάλη σκεπαστή αγορά που κτίσθηκε από τους Οθωμανούς τέλη 15ου με αρχές του 16ου αιώνα, όπου σήμερα σώζονται μόνο οι περιμετρικοί τοίχοι του κεντρικού οικοδομήματος.
Στην πλατεία Λαμπρούλη, όπου βρίσκεται το Μπεζεστένι, θα βρείτε και τμήματα από τα παλαιοχριστιανικά λουτρά του 6ου αιώνα, της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Αγίου Αχιλλίου κ.ά.
Αν μη τι άλλο, η Λάρισα είναι γεμάτη πεζοδρόμους, με κάποιους να είναι πιο ήσυχοι από άλλους. Αν θέλετε να βρεθείτε ανάμεσα σε κόσμο και να περπατήσετε στα μαγαζιά, τότε η Κούμα και η Ασκληπιού είναι το μέρος σας.
Στο πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης και γύρω του θα βρείτε ό,τι τραβήξει η όρεξή σας, από εμπορικά καταστήματα μέχρι μεζεδοπωλεία, καφετέριες και χώρους διασκέδασης, ενώ στην οδό Πανός θα κάνετε σίγουρα μια στάση για ψητά και μεζέδες.
Κι αν είστε φίλοι του ποδηλάτου, μην παραλείψετε να νοικιάσετε ή να πάρετε μαζί σας το δικό σας, για να απολαύσετε βόλτες στους ποδηλατοδρόμους της πόλης.
Η Δημοτική Πινακοθήκη Κατσίγρα Ιδρύθηκε το 1983, στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτίριο στη Λεωφόρο Γεωργίου Παπανδρέου και αποτελεί την 3η σπουδαιότερη πινακοθήκη της Ελλάδας.
Σε μια επίσκεψη σε αυτή θα βρείτε 750 πίνακες ζωγραφικής από τον 19ο και τον 20ο αιώνα, καλλιτεχνικό εργαστήρι και άλλα 410 έργα γλυπτικής, ζωγραφικής και χαρακτικά.
Μην χάσετε μια επίσκεψη εκεί, αν είστε λάτρεις της τέχνης.
Η Λάρισα δεν κυκλοφορεί άδικα ως «πόλη του καφέ», αφού έχει φτάσει στο παρελθόν να διαθέτει πάνω από 1500 χώρους για καφέ.
Στην πλατεία Ταχυδρομείου θα βρείτε δεκάδες καφετέριες, αφού αποτελεί την πιο ζωντανή πλατεία της πόλης, ενώ μέρη για καφέ θα βρείτε και ανηφορίζοντας από το Αρχαίο Θέατρο στο λόφο του Φρουρίου, όπως και στους πεζοδρόμους που αναφέραμε προηγουμένως, όπου μπορείτε να πιείτε και το ποτό σας σε νυχτερινά μαγαζιά.
Ακόμη, γύρω από τη φωταγωγημένη πλατεία του Δημάρχου Αριστείδη Λαμπρούλη θα βρείτε διάφορα μπαράκια για βραδινές βόλτες και κοκτέιλ.
Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!