Λίμνη Πλαστήρα, από τους ομορφότερους προορισμούς

Η λίμνη Πλαστήρα είναι ένας από τους ομορφότερους τουριστικούς προορισμούς της ορεινής Ελλάδας. Βρίσκεται στο Ν.Καρδίτσας, στα λεγόμενα Θεσσαλικά Άγραφα, είναι τεχνητή και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες εκδρομείς από ολόκληρη την πατρίδα μας.

Σ' αυτό φυσικά συντελεί και η ευνοϊκότατη θέση της, περίπου στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Εδώ υπήρχε παλαιότερα (πριν να γίνει η λίμνη) το μακρόστενο οροπέδιο της Νεβρόπολης, στη μέση του οποίου κυλούσε ο ποταμός Μέγδοβας ή Ταυρωπός, ένας από τους κυριότερους παραποτάμους του Αχελώου.

Στο οροπέδιο αυτό μάλιστα γίνονταν συχνά (φυσικά κρυφά και πάντα νύχτα) προσγειώσεις και απογειώσεις συμμαχικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής στο Β΄ Παγκ. Πόλεμο.

Αμέσως μετά βέβαια οι ντόπιοι καμουφλάριζαν το χωμάτινο αεροδιάδρομο τοποθετώντας διάφορα πουρνάρια, κλαδιά, δέντρα κλπ.


Την ιδέα της δημιουργίας τεχνητής λίμνης συνέλαβε το 1925 ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας. Το όραμά του άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το 1955 και αποπερατώθηκε μόλις το 1959, δηλαδή 6 χρόνια μετά το θάνατό του. Είναι μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της χώρας μας.

Έχει έκταση 25 km², υψόμετρο στην επιφάνεια του νερού που κυμαίνεται από 770 μ. το Σεπτέμβριο έως 780 μ. το Μάρτιο, μέγιστο βάθος περίπου 63 μ. και συνολικό όγκο νερού περίπου 400.000.000 m³.

Στο νοτιότερο σημείο της λίμνης χτίστηκε υδροηλεκτρικό φράγμα ύψους 80 μ., μήκους 220 μ. και πλάτους στην κορυφή 4,50 μ. με σκοπό αφ' ενός την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και αφ' ετέρου την άρδευση του θεσσαλικού κάμπου.

Ετησίως για λογαριασμό της ΔΕΗ παράγονται 300.000.000 KWH ηλεκτρικού ρεύματος.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου άρχισαν δειλά δειλά να συμπληρώνονται και οι υπόλοιπες υποδομές. Στα τέλη της δεκαετίας του '60 ολοκληρώθηκε ο περιφερειακός δρόμος της λίμνης, ο οποίος τότε ήταν σε πολλά σημεία του χωμάτινος.

Τα επόμενα χρόνια ασφαλτοστρώθηκε πλήρως όλος ο δρόμος και τελικά στα τέλη της δεκαετίας του '70 άρχισαν δειλά δειλά να καταφθάνουν οι πρώτοι τουρίστες, οπότε άνοιξαν και ταβερνάκια, στήθηκαν και μπαράκια κλπ.

Έτσι, στις αρχές της δεκαετίας του '80 χτίζονται και τα πρώτα ξενοδοχεία. Έπειτα δημιουργήθηκαν και δύο πλαζ (μία δυτικά στην Πεζούλα και μία ανατολικά στο Λαμπερό) όπου το καλοκαίρι μπορεί ο καθένας να απολαύσει το μπάνιο του, καθώς διαθέτουν τα πάντα: αμμουδιά, ομπρέλες, ξαπλώστρες, αποδυτήρια, αναψυκτήρια, ταβέρνες, θαλάσσια ποδήλατα, κανό, καγιάκ, υδροποδήλατα κλπ.

Δραστηριότητες Λίμνη Πλαστήρα

Η Λίμνη Πλαστήρα, αλλά και η ευρύτερη περιοχή προσφέρονται για πολλές δραστηριότητες που μας φέρνουν πιό κοντά στη φύση και μας βοηθούν να διώξουμε τα άγχη της καθημερινότητάς μας. Δραστηριότητες περισσότερο ή λιγότερο έντονες, περισσότερο ή λιγότερο ακραίες, όλες όμως απολαυστικές.

Στη Λίμνη Πλαστήρα, σε οργανωμένες παραλίμνιες εγκαταστάσεις, μπορούμε να κάνουμε canoe-kayak, υδροποδήλατο ή βόλτα με πιρόγα, παρατηρώντας το τοπίο και τις ομορφιές της Λίμνης εκ των έσω, αφήνοντάς τη να μας ταξιδέψει σ’ ένα περιβάλλον ησυχίας και γαλήνης που μόνο τα ψαροπούλια απολαμβάνουν. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους έχουμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε τις ικανότητές μας στην τοξοβολία ή να επιλέξουμε ιππασία για χαλάρωση. Αλλωστε δε μας δίνεται συχνά η ευκαιρία να κάνουμε βόλτα με άλογο απολαμβάνοντας τις ομορφιές της φύσης.

Μια επίσης ξεχωριστή εμπειρία είναι και το ποδήλατο βουνού (mountain bike) που μπορούμε να απολαύσουμε στο δίκτυο διαδρομών που έχει δημιουργηθεί στη Λίμνη Πλαστήρα γι’ αυτό το σκοπό, μέσα σε δάση βελανιδιάς αλλά και δίπλα στη Λίμνη. Το χειμώνα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε σκι στο μικρό και χωρίς σημαντική υποδομή χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται στη θέση ‘’Καραμανώλη’’.Οι δραστηριότητες όμως δεν τελειώνουν εδώ. Η ευρύτερη περιοχή μας προσφέρει ένα πλήθος από ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές, μικρότερες ή μεγαλύτερες, ευκολότερες ή δυσκολότερες, που μπορούμε να επιλέξουμε ανάλογα με τις δυνατότητές μας. Για τους λάτρεις και τους γνώστες του αθλήματος, υπάρχουν πίστες αεραθλητισμού που μπορούν να απολαύσουν την αγαπημένη τους τρέλα.

Επίσης στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο - ορειβατικό καταφύγιο. Συστήνουμε ανεπιφύλακτα μια διανυκτέρευση ορειβατικό καταφύγιο , αρκεί να υπάρχει καλή παρέα, κρέατα για ψήσιμο, και διάθεση να περάσουμε μια νύχτα μακριά από τις ανέσεις του ξενοδοχείου.

Τελευταίο αφήσαμε το φιλήσυχο και χαλαρωτικό ψάρεμα, το οποίο επιτρέπεται από την όχθη και μόνο με καλάμι. Από την άνοιξη και μετά θα δείτε πλήθος επίδοξων ψαράδων σε διάφορες περιοχές της Λίμνης να απολαμβάνουν το αγαπημένο τους χόμπυ, τον καθαρό αέρα, την ομορφιά του τοπίου και συχνά να φεύγουν με γεμάτα τα καλάθια τους από νόστιμα και φρέσκα ψάρια της Λίμνης Πλαστήρα.

Αξιοθέατα λίμνης Πλαστήρα

Η περιοχή της λίμνης Πλαστήρα αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου. Διαθέτει σημαντική υποδομή όπως: Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Έρευνας και Ενημέρωσης, Εκπαιδευτικό Δάσος, Οικολογικά Μονοπάτια, Υδροβιολογικό Σταθμό, Παρατηρητήριο απ'όπου προσφέρεται άπλετη θέα, Κέντρα Υπαίθριων Δραστηριοτήτων, κλπ.

Η περιοχή εξάλλου αποτελεί μέρος του δικτύου NATURA 2000, ως περιοχή οικοανάπτυξης. Αν βρίσκεστε ή αν περνάτε κοντά από το Νεοχώρι και θέλετε να μάθετε για την χλωρίδα της περιοχής της λίμνης, επισκεφθείτε τον Βοτανικό κήπο.

Οι επιλογές είναι πολλές ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθε επισκέπτη. Μοναδική εμπειρία θα αποτελέσει η διανυκτέρευση στο Ορειβατικό Καταφύγιο αλλά και στο Δασικό χωρό "Δρυάδες".

Θρησκευτικά μνημεία με τεράστιο πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, μοναστήρια μοναδικά και άλλα ιερά μνημεία σε μια περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη. Σε πολλά θρησκευτικά μνημεία της περιοχής οι επισκέπτες συρρέουν όλο το χρόνο βιώνοντας κλίμα κατάνυξης.

Η περιοχή προσελκύει επισκέπτες που θέλουν να συνδυάσουν το προσκύνημα σε ιερούς τόπους και την αναψυχή. Στην περιοχή της λίμνης επισκεφθείτε την Μονή Παναγίας Πελεκητής στην Καρίτσα όπου χρειάστηκε κυριολεκτικά να πελεκηθεί ο βράχος για να κτιστεί, τη Μονή Κορώνας όπου φυλάσσεται η κάρα του οσιομάρτυρα Σεραφείμ, την ανακαινισμένη Μονή Πέτρας, την Εκκλησία Αγίας Τριάδας στη Φυλακτή, και τη Μονή Αγίας Τριάδας στο Μορφοβούνι.

Πέρα από το Θρησκευτικό τουρισμό η περιοχή συνδυάζει τις περισσότερες μορφές εναλλακτικού τουρισμού και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Μια επίσκεψη στο Μουσείο Πλαστήρα μαρτυρά το έργο του "μαύρου καβαλάρη" και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Διαδρομή που πρέπει να πραγματοποιήσουμε είναι ο γύρος της λίμνης, με απαραίτητη στάση στο Φράγμα το οποίο αποτέλεσε το μεγαλύτερο έργο της τότε εποχής για το Νομό Καρδίτσας αλλά και για όλη την Ελλάδα.

Η πραγματοποίηση του έργου αλλά και η υλοποίηση της ιδέας του Νικολάου Πλαστήρα ολοκληρώθηκε το 1959. Το Φράγμα μήκους 220μ. συγκράτησε τα νερά του Ταυρωπού, τα οποία κάλυψαν το οροπέδιο της Νεβρόπολης και δημιούργησαν τη λίμνη Πλαστήρα (Ταυρωπού).

Τα νερά της λίμνης τροφοδοτούν τον υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ. Αρδεύουν τον Θεσσαλικό κάμπο και υδροδοτούν την πόλη μαζί με 38 κωμοπόλεις και χωριά του νομού, και της ευρύτερης περιφέρειας της Θεσσαλίας.

Tην πιο γοητευτική εικόνα της λίμνης θα απολαύσετε αναμφισβήτητα από το Παρατηρητήριο. Φτάνοντας στο Παρατηρητήριο, αφήνεις το βλέμμα σου να χαθεί στην υδάτινη επιφάνεια της λίμνης, με τα φιορδ και το κατάφυτο νησάκι της. Aπό την άλλη μεριά, οι δασωμένες πλαγιές και στο βάθος οι επιβλητικές κορυφές των Aγράφων συμπληρώνουν το μαγευτικό τοπίο.

Από τον κεντρικό δρόμο, 2χλμ. πριν το Φράγμα, ακολουθούμε την πινακίδα δεξιά για παρατηρητήριο. Σε σύνολο τριών χλμ., 1,5χλμ. άσφαλτος και 1,5χλμ. καλός χωματόδρομος μας οδηγεί στη θέση παρατηρητήριο στα 1350μ. υψόμετρο με θέα τη Λίμνη και τα χωριά Τρικάλων και Καρδίτσας (με καθαρή ατμόσφαιρα) και η θέα φτάνει μέχρι τον Όλυμπο.

Μέσα σ' ένα καταπράσινο περιβάλλον η θέα θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Μπορείτε να θαυμάσετε τη λίμνη σε όλο το μήκος και το πλάτος της, τον ουρανό με τα σπάνια πουλιά, το αλπικό δάσος, τις γυμνές κορυφές των ψηλών βουνών να ζωγραφίζονται στο βάθος.

Μονή Παναγίας Πελεκητής

Η Ι. Μονή Παναγίας Πελεκητής, επιβλητικό μεταβυζαντινό μνημείο, είναι κτισμένη επάνω σε ένα απότομο και υψηλό βράχωμα (1400μ.) της Πίνδου, ένα χλμ. βορειοδυτικά του χωριού Καρύτσα. Η παράδοση λέγει ότι το όνομα "Πελεκητή" οφείλεται στο ότι για να μπορέσει το Μοναστήρι να οικοδομηθεί στον σχεδόν κατακόρυφο βράχο, χρειάστηκε πρώτα να πελεκηθεί ο βράχος με ξύλινα εργαλεία ύστερα από υπόδειξη της Παναγίας, που παρουσιάστηκε στο όνειρο των μαστόρων λέγοντας: «Θα πελεκήσεις το βράχο με το κοπίδι και θα φτιάξεις μια εκκλησία την οποία θα ονομάσεις Παναγία Πελεκητή».

Το Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.536μ. στην περιοχή Καραμανώλη. Πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο καταφύγιο που στεγάζεται σε πέτρινο κτίριο σύγχρονων προδιαγραφών με πλήρη εξοπλισμό και δυνατότητα φιλοξενίας. Προσφέρει τις βασικές εξυπηρετήσεις όπως κεντρική θέρμανση, τζάκι, κουκέτες, κουβέρτες, κουζίνα, τουαλέτα, ζεστό νερό, ντούζ, διευκολύνσεις φαγητού και μαγειρέματος. Επίσης διαθέτει άνετη τραπεζαρία και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 30 άτομα.

Το μοναστήρι πήρε την ονομασία του από την τοποθεσία που βρίσκεται, σαν Κορώνα δηλαδή, αγναντεύοντας από ψηλά τον εύφορο κάμπο της Θεσσαλικής γης από ύψος 800μ. περίπου και βρίσκεται δίπλα στην ανατολική πλευρά της λίμνης Πλαστήρα. Η Μονή χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Ιωάννη Κομνηνό Β', στις αρχές του 12ου αιώνα, όταν βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Κορώνης.

Πρόκειται για μια έκταση 10 στρεμμάτων στην οποία έχει γίνει η συγκέντρωση και αποθεματοποίηση μέρους των χλωριδικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Πλαστήρα, αλλά και γενικότερα του Ελλαδικού χώρου.

Ο Βοτανικός κήπος είναι ανοιχτός όλο το χρόνο. Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να ξεναγηθούν, να αγοράσουν αρωματικά φυτά και βότανα, να πιούν καφέ και αναψυκτικά, να κάνουν μια μικρή βόλτα στη λίμνη που βρίσκεται μόλις 50μ. παρακάτω.

Όπως και το χωριό του Μορφοβουνίου έτσι και το μοναστήρι σκαρφαλωμένο στην πλαγιά ενός βουνού περιβάλλεται δυτικά από καστανόδασος, ενώ μπροστά του απλώνεται ολόκληρος ο Θεσσαλικός κάμπος. Ο ναός είναι αθωνίτικου τύπου, όπως οι περισσότερες Μονές της ευρύτερης περιοχής. Στις εισόδους του μοναστηριού θα δούμε λιθανάγλυφες παραστάσεις. Χτίστηκε το 1858 καθώς αναγράφεται και στην είσοδο της Μονής. Το 1943 το μεγαλύτερο τμήμα του μοναστηρίου πυρπόλησαν Ιταλοί κατακτητές.

Στην πανέμορφη οροσειρά των Αγράφων της Πίνδου, κοντά στο χωριό Κουμπουριανά, μέσα σε δύσβατο τόπο, διακρίνουμε την Ι. Μονή Παναγίας Σπηλαιωτίσσης, αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή. Η Ιερά Μονή Σπηλιάς υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων. Είναι κτισμένη στην εξοχή ενός βράχου σε υψόμετρο 800μ. Ανάμεσα στις ελατοσκέπαστες πλαγιές μοιάζει με γαλάζια πέτρα ριγμένη στο πράσινο των Αγράφων και η θέα ψηλά από το δρόμο είναι εξαιρετική. Είναι σαν να έχει κρεμαστεί από τον απότομο βράχο και προκαλεί δέος στον προσκυνητή.

Το πυροφυλάκιο στην κορυφή Καζάρμα βρίσκεται σε υψόμετρο 1.977μ. και προσφέρει απαράμιλλη θέα στη λίμνη και τα γύρω βουνά. Το πυροφυλάκιο είναι πλέον εγκαταλελειμμένο ωστόσο η εντυπωσιακή θέα προς τη λίμνη Πλαστήρα και την ψηλότερη κορυφή της περιοχής το Βουτσικάκι (2.152μ.) δικαιολογούν μια επίσκεψη.
Σε υψόμετρο 1081μ. στην κορυφή Τσούκα δίπλα στο χωριό Καστανιά βρίσκεται ένα πυροφυλάκιο που αξίζει να επισκεφτείτε. Η θέα της λίμνης Πλαστήρα από το σημείο αυτό είναι απερίγραπτη καθώς τα φιόρδ και τα δάση της περιοχής δημιουργούν μια φανταστική σύνθεση ενώ η πρόσβαση στο σημείο είναι σχετικά εύκολη.
Κυρίαρχο στοιχείο στην περιοχή το Βυζαντινό κάστρο του Φαναρίου. Βρίσκεται σ' απόσταση 14χλμ. από την Καρδίτσα και είναι το μοναδικό βυζαντινό κάστρο στη δυτική Θεσσαλία που σώζεται. Το κάστρο είναι χτισμένο πάνω στο λόφο του Φαναρίου και τα παλιότερα χρόνια ήλεγχε το πέρασμα από την Ήπειρο στη Θεσσαλία.
Αξίζει να επισκεφτείτε το τοξωτό γεφύρι Καμάρα, που βρίσκεται περίπου 5,5χλμ. δυτικά της Κερασιάς. Ένας δρόμος μέσα στη φύση ξεκινά από το χωριό και σε φέρνει μέχρι το πέτρινο αναπαλαιωμένο γεφύρι, στο ρέμα της Κορομηλιάς, και τον πρόσφατα ανακαινισμένο νερόμυλο στο δρόμο για τη λίμνη.
Στο χωριό Μορφοβούνι το Μουσείο Πλαστήρα, αφιερωμένο στο έργο και τη ζωή του μαύρου καβαλάρη, με έγγραφα, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα, παρέχει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει, γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του Νικολάου Πλαστήρα. Μετά από επίπονες προσπάθειες αποκτήθηκε σημαντικό αρχειακό υλικό που αναφέρεται στον Ν. Πλαστήρα.
Δύο χλμ. περίπου από τη Μονή Σπηλιάς βρίσκεται η μικρή λίμνη Στεφανιάδας, η οποία σχηματίστηκε από κατακρήμνιση του εδάφους το 1963-64 και την δημιουργία λεκάνης που σιγά - σιγά γέμισε νερό, έχει επιφάνεια μόλις 175 στρεμμάτων. Είναι πνιγμένη στο πράσινο με απότομες σχετικά ακτές και στάθμη που επηρεάζεται από τις εποχιακές βροχές. Η λίμνη της Στεφανιάδας αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση γιατί, ενώ σχηματίσθηκε από φυσικά αίτια εντούτοις, έχει όμοια χαρακτηριστικά με τις τεχνητές λίμνες φραγμάτων λόγω της μικρής ηλικίας της (μερικές δεκαετίες). Η παρουσία της προσθέτει κατά πολύ στην εικόνα του γύρω τοπίου.

Αναζήτηση

Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.