Θεσσαλονίκη, η σύγχρονη συμπρωτεύουσα με τη φιλόξενη αγκαλιά

Όποιος την επισκεφτεί μαγεύεται… τι είναι όμως αυτά που κάνουν τον επισκέπτη να εντυπωσιαστεί; Ας γνωρίσουμε τη Θεσσαλονίκη ..

Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε από τον Κάσσανδρο και έλαβε το όνομά της προς τιμήν της συζύγου του, Θεσσαλονίκης, αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου κόρη του Φιλίππου Β’ και της πέμπτης συζύγου του, της Θεσσαλίδας πριγκίπισσας Νικησιπόλεως.

Το όνομά της προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων Θεσσαλῶν και Νίκη, σε ανάμνηση της νίκης των Μακεδόνων και του Κοινού των Θεσσαλών έναντι της τυραννίδας των Φερών και των συμμάχων της, Φωκέων, στο πλαίσιο του Γ’ Ιερού Πολέμου. Ένα όνομα πλημμυρισμένο από ιστορία.

Κέντρο της πόλης , ο Λευκός Πύργος, χτίστηκε τον 15ο αιώνα μετά την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς το 1430. Στη θέση του υπήρχε παλαιότερος πύργος της βυζαντινής οχύρωσης της Θεσσαλονίκης, στο σημείο που το ανατολικό τείχος συναντούσε το τείχος της θάλασσας.

Σίγουρα πρέπει να τον επισκεφτείς!

Ο Λευκός Πύργος από το 2008 έως και σήμερα στεγάζει τη νέα μόνιμη έκθεση που αφορά τη Θεσσαλονίκη από την εποχή της ίδρυσης της το 316/15 π.Χ. μέχρι τις μέρες μας.

Από τους 6 ορόφους που αποτελείτε, έχεις πολλά να μάθεις και από τον εξώστη έχεις να απολαύσεις, όλη την πόλη!

Ο Μέγας Κωνσταντίνος, όταν θέλησε να μεταφέρει την δύναμη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ανατολικά είχε στο μυαλό του τη Θεσσαλονίκη, επέλεξε όμως το Βυζάντιο με έδρα την Κωνσταντινούπολη, παρόλα αυτά η Θεσσαλονίκη κατείχε τον τίτλο της συμβασιλεύουσας.

Ετσι δεν γίνεται να λείπει ένα μουσείο αφιερωμένο στο Βυζάντιο. Εκεί έχεις τη δυνατότητα να δεις εκθέματα των πρώτων αιώνων του Χριστιανισμού μέχρι και τη μετά περίοδο της άλωσης την Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453.

Τέλος, μπορείς να δεις και τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλυφθήκαν στην περιοχή που χτίστηκε το μουσείο.

Περπατώντας στη Θεσσαλονίκη, καταλαβαίνεις γιατί την έχουν χιλιοτραγουδήσει! κτίρια από άλλες εποχές, πλακόστρωτοι δρόμοι και γειτονίες σε παρασύρουν σε ένα οδοιπορικό χωρίς τέλος.

Όσοι πέρασαν από κατακτητές, όσους φιλοξένησε από πρόσφυγες αφήσαν και κάτι, κτήρια, κουλτούρα, μυρωδιές. Τα λαδάδικα, η Ρωμαϊκή αγορά, το Αλκαζάρ, η Νέα Παραλία, η Πλατεία Αριστοτέλους.

Μια πλατεία με ιστορική σημασία για την σύγχρονη Θεσσαλονίκη, σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ερνέστ Εμπράρτο το 1917 μετά την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις 18 Αυγούστου του ίδιου έτους και κατέστρεψε ολοσχερώς 9.500 χιλιάδες κτίρια αφήνοντας άστεγους πάνω από 70.000 άτομα, κομβικό σημείο λοιπόν για τον σχεδιασμό και την ανοικοδόμηση της πόλης.

Μην παραλείψεις να επισκεφτείς τα ανάκτορα του Γαλέριου. Η ανέγερση των ανακτόρων πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ από τον Γαλέριο Βαλέριο Μαξιμιανό.

Τον 8ο αι.μ.Χ. σεισμός κατέστρεψε το ανάκτορο και παρέμειναν μόνο όσα αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη.

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν ότι έχει απομείνει από το ανάκτορο περπατώντας την οδό Δημητρίου Γούναρη αφού ο χώρος λειτουργεί σαν υπαίθριο μουσείο χωρίς εισιτήριο.

Η Ροτόντα ή αλλιώς Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου αποτελεί μέρος των ανακτόρων του Γαλέριου, είναι ίδια με το Πάνθεον της Ρώμης, και χτίστηκε με σκοπό να γίνει μαυσωλείο του Καίσαρα Γαλέριου, το οποίο δεν έγινε ποτέ.

Μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό το 400μΧ ενώ διακοσμήθηκε περίτεχνα την ίδια περίοδο με μερικά υπέροχα παλαιο-χριστιανικά ψηφιδωτά και απεικονίσεις αγίων και μαρτύρων, όταν το 1500 οι Οθωμανοί το μετέτρεψαν σε τζαμί.

Με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το έτος 1912 και έως το 1920 χρησιμοποιήθηκε ξανά ως χριστιανικός χώρος λατρείας.

Ο σεισμός που έπληξε την πόλη της Θεσσαλονίκης το 1978 προξένησε σοβαρές βλάβες στο ναό και ακολούθησαν σημαντικές εργασίες αποκατάστασης.

Σήμερα ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου, η Ροτόντα, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της πόλης.

Το Γενί τζαμί, η Καμάρα, Το Φρούριο του Επταπυργίου, γνωστό γνωστό και ως Γεντί Κουλέ, ο Άγιος Δημήτριος, η Αγία Σοφία και φυσικά ο Ναός των Αγίων Αποστόλων, οι κήποι του Πασά και το δάσος του Σέιχ Σου, είναι ένα δείγμα από τα μέρη που πρέπει να επισκεφτείς!

Τέλος, αν δεν επιλέξεις την Χαλκιδική για μπάνιο τότε προτείνουμε τα γαλάζια νερά της παραλία της Επανομής και να κολυμπήσεις στο ναυάγιο!

Αναζήτηση

Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.