Ελαφόνησος, το νησί των πειρατών

Η Ελαφόνησος είναι ένας φιλόξενος προορισμός, ένας σπάνιος τόπος.

Η νήσος Ελαφόνησος, η περιοχή της Πούντας και η ευρύτερη έκταση στο ΝΑ άκρο της Πελοποννήσου που περιλαμβάνει τη λιμνοθάλασσα Στρογγύλη έως και το Μάγγανο, η νησίδα Παυλοπέτρι, καθώς και οι μικρές νησίδες περιμετρικά της νήσου (τα νησιά της Παναγίας και ο Αγλύφτης), αποτελούν την ευρύτερη Ελαφόνησο.

Η Ελαφόνησος διαθέτει μεταξύ άλλων τρεις από τις ομορφότερες παραλίες της Μεσογείου, έναν εξαιρετικά σπάνιο φυσικό πλούτο, ελκυστικά τοπία, υποθαλάσσιους θησαυρούς και τη γνωστή πλέον βυθισμένη πολιτεία, το «Παυλοπέτρι».

Ο πολυτιμότερος όμως θησαυρός της Ελαφονήσου είναι οι άνθρωποι της, οι νησιώτες της Πελοποννήσου, που ακούραστα χρόνια τώρα διατηρούν έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στη χώρα, προσδίδοντας στον τόπο τον σπάνιο στις μέρες μας χαρακτηρισμό «αυθεντικό ψαρονήσι».

Η βλάστηση του νησιού είναι αυτή που χαρακτηρίζει τα μεσογειακά οικοσυστήματα. Τα σημαντικότερα στοιχεία της χλωρίδας της Ελαφονήσου είναι οι βιότοποι των αμμοθινών με το σπάνιο είδος κέδρου, το γιουνίπερους μακρικάρπα και τα ενδημικά είδη χλωρίδας που σχηματίζονται κυρίως στις εκτεταμένες παραλίες του νησιού.

Η πανίδα της Ελαφονήσου μπορεί ν παρουσιάσει αντιπροσώπους από όλα τα τροφικά επίπεδα. Τα πιο διαδεδομένα ζώα στην Ελαφόνησο είναι οι λαγοί (Lepus Europaeus), τα αγριοκούνελα και οι σκαντζόχοιροι (Erinaceous europaeus). Υπάρχουν ακόμη χελώνες, φίδια (δεντρογαλιές, σαΐτες, αστρίτες, οχιές), βατράχια, σαλιγκάρια αλλά και σκορπιοί.

Μεγάλη ποικιλία βιοτόπων βιοκοινωνιών και πλούσια βλάστηση χαρακτηρίζει το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής. Πάρα πολλά είδη ψαριών και ένας ατελείωτος κατάλογος χλωρίδας ζουν και φύονται στη θαλάσσια περιοχή της Ελαφονήσου.

Συνολικά έχουν καταγραφεί περίπου 220 είδη φυτών από τα οποία τα 9 είναι εξαιρετικά σπάνια και 65 είδη πανίδας από τα οποία τα 13 είναι προστατευόμενα και 8 από αυτά απειλούμενα προς πλήρη αφανισμό.

Αξιοθέατα

Η Ελαφόνησος διαθέτει μοναδικό φυσικό πλούτο, εξαιρετικά τοπία και παραλίες, ελληνορθόδοξους ναούς ιστορικής σημασίας χτισμένες στα ερείπια βυζαντινών και παλιότερων χτισιμάτων, σημαντική λαογραφία βασισμένη στη ναυτική παράδοση του τόπου, αλλά και καλά κρυμμένα υποθαλάσσια μυστικά.

Η ξεχωριστή κουλτούρα του νησιώτη Λάκωνα σε συνδυασμό με τη ναυτική παράδοση, την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του τόπου και τον αρχαίο πολιτισμό του, είναι οι λόγοι που κάνουν το Λαφονήσι ένα ξεχωριστό προορισμό για έμπειρους ταξιδιώτες.

Προϋπόθεση για να επισκεφτεί κανείς την Ελαφόνησο είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον, στον πολισμό και στην τοπική κοινωνία της Ελαφονήσου.

Ναοί και μνημεία

Ιστορικής σημασίας ναοί, μικρά εκκλησάκια, ξωκλήσια και εικονοστάσια υπάρχουν σε όλο το νησί. Τα περισσότερα σηματοδοτούν περιοχές, ανθρώπους και γεγονότα, συχνά συνδεδεμένα με θαλασσινές περιπέτειες. Κάποια χτίσθηκαν μετά από τάματα ντόπιων, οι οποίοι με συνέπεια φροντίζουν για τη συντήρηση και τη λειτουργία τους.

Θαλασσινή γαστρονομία

Η Ελαφόνησος, το γνήσιο ψαρονήσι της λακωνικής, διατηρεί αναλλοίωτη την ταυτότητα της και την αυθεντικότητα του. Η θάλασσα στην Ελαφόνησο υπήρξε πάντα το σημείο αναφοράς για την τοπική ζωή και ανάπτυξη. Η τοπική κουζίνα βασισμένη στην αλιεία και στην τοπική παραγωγή, διαμορφώνει την κουλτούρα των ανθρώπων και το χαρακτήρα του τόπου. Η Ελαφόνησος έχει τη δική της αίσθηση γεύσης και το δικό της τρόπο μαγειρικής.

Το Λαφονήσι έχει μια στιβαρή γαστρονομική παράδοση. Η μοναδικότητας της ως προορισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ντόπιο, φρέσκο ψάρι και την τοπική κουζίνα που υποστηρίζεται από αγνά υλικά που προέρχονται από ντόπιες καλλιέργειες

Αναζήτηση

Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.