Σύμη, η αρχόντισσα των Δωδεκανήσων

Η Σύμη είναι το όγδοο σε μέγεθος ελληνικό νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων. Βρίσκεται περί τα 12 μίλια ΒΔ. της Ρόδου, προ του ομώνυμου μικρασιατικού κόλπου της Σύμης, ή κόλπου Συμπεκί κατά τους Τούρκους, με συνολική έκταση 57,865 τ.χλμ.. Απέχει 255 μίλια από τον Πειραιά, περίπου 27 μίλια ανατολικά από τη Νίσυρο και 3,7 μίλια από την εγγύτερη ακτή της Τουρκίας.

Το φυσικό της λιμάνι είναι ο Γιαλός, (εκ του Αιγιαλός),του οποίου είναι κτισμένη η πόλη αμφιθεατρικά. Κατά την απογραφή του 2001 αριθμούσε 2.606 κατοίκους, εκ των οποίων οι 2.427 είναι συγκεντρωμένοι στο άνω τμήμα της πόλης, το λεγόμενο Χωριό, που είναι κτισμένο επί της πλαγιάς του όρους Βίγλα. Υπάρχουν και τα θέρετρα Νημπορ(ε)ιός (εκ του Εμπορειό), βορειότερα, και το Πέδι, ανατολικά. Περίπου το 5% των μονίμων κατοίκων είναι αλλοδαποί Ευρωπαίοι πολίτες, κυρίως Άγγλοι. Ο Γιαλός συνδέεται οδικά με το Χωριό, το Πέδι, τον Νημπορ(ε)ιό, τη Μαραθούντα και την Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη που βρίσκεται στο νοτιότερο δυτικό άκρο της νήσου. Η Σύμη είναι τουριστικός προορισμός παγκοσμίου βεληνεκούς λόγω της αρχιτεκτονικής της. Από το 2009 λειτουργεί στο νησί εργοστάσιο αφαλάτωσης.

Τουρισμός

Αμέσως ή εμμέσως, η οικονομία της Σύμης στηρίζεται σήμερα στον τουρισμό. Η οικονομική ανάκαμψη άρχισε δειλά στη διάρκεια της Δικτατορίας με την ανάπτυξη του ημερήσιου τουρισμού από τη Ρόδο. Πριν 20 χρόνια, μια πανοραμική φωτογραφία του λιμανιού της Σύμης τραβηγμένη από το Κάστρο κοσμούσε το εξώφυλλο της έκδοσης (Αυγούστου 1988) του Condé Nast Traveler, του εγκυρότερου διεθνούς (Αμερικανικού) περιοδικού σε θέματα τουρισμού. Η έμφαση του άρθρου δινόταν στην αρχιτεκτονική του νησιού και ειδικά στα αρχοντικά του Μουράγιου. Έκτοτε η εξέλιξη υπήρξε ραγδαία.

Σήμερα ο τουρισμός της Σύμης τροφοδοτείται από τους επισκέπτες της μιας μέρας, από τους πολυήμερους τουρίστες και από τους ιδιότυπους "τουρίστες" τους Συμιακούς της διασποράς. Το σύνολο σχεδόν των τουριστών της Σύμης διακινείται μέσω της Ρόδου. Η τουριστική περίοδος κρατά 7 μήνες (Απρίλιος-Οκτώβρης), όπως και στη Ρόδο με μεγάλη κίνηση στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Ο τουρισμός πολυήμερης παραμονής παρουσιάζει ανοδική πορεία τα τελευταία 10 χρόνια.

Παραλίες

Υπέροχες παραλίες με δροσερά, πεντακάθαρα νερά και βοτσαλωτές ακτές σε περιμένουν στις καλοκαιρινές διακοπές σου στη Σύμη. Πολλές είναι οργανωμένες με παροχές και μαγαζιά. Κάποιες είναι προσβάσιμες οδικώς, αλλά οι περισσότερες προσεγγίζονται με καραβάκι. Μερικές από τις αγαπημένες μας παραλίες στη Σύμη είναι:

  • Άγιος Γεώργιος Δυσάλωνας: Πρόκειται για την πιο εντυπωσιακή και γνωστή παραλία του νησιού, φημισμένη για τα ψηλά, κάθετα βράχια που πλαισιώνουν την ακτή και για τα ονειρεμένα τιρκουάζ νερά της. Είναι προσβάσιμη μόνο με καραβάκι και δεν είναι οργανωμένη, οπότε φρόντισε να έχεις μαζί τα απαραίτητα εφόδια.
  • Άγιος Νικόλαος: Βρίσκεται κοντά στον οικισμό Πεδί και έχει ρηχά νερά, δέντρα, μαγαζιά και ταβέρνες. Η παραλία είναι οργανωμένη με ομπρέλες και προτιμάται συνήθως από οικογένειες.
  • Άγιος Βασίλειος: Σίγουρα μία από τις ωραιότερες παραλίες της Σύμης. Βρίσκεται σε πανέμορφη τοποθεσία και έχει κρυστάλλινα νερά και μερικά δέντρα που παρέχουν λίγη σκιά. Η παραλία είναι αρκετά απομονωμένη, λόγω της μεγάλης πεζοπορικής διαδρομής που απατείται για να την προσεγγίσεις (περίπου 2 ώρες). Για τον λόγο αυτό, είναι ό,τι πρέπει για γυμνισμό.
  • Νάνου: Εντυπωσιακή παραλία σε έναν κατάφυτο με κυπαρίσσια κόλπο. Έχει γαλάζια νερά και υπέροχο βυθό που σε προσκαλεί να τον εξερευνήσεις. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ταβέρνες.
  • Νος: Βρίσκεται δίπλα στο Γιαλό, το λιμάνι του νησιού, και είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη. Διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες, καθώς και ένα μαγαζί που σερβίρει πρόχειρο φαγητό δίπλα στην παραλία.
  • Πέδι: Βρίσκεται δίπλα στον ομώνυμο οικισμό και στο μεγαλύτερο ξενοδοχείο του νησιού και είναι από τις πιο γνωστές και κοσμικές παραλίες της Σύμης. Έχει καθαρά, καταγάλανα νερά και πολλές παροχές για τους επισκέπτες.
  • Αγία Μαρίνα: Μικρή αμμώδης παραλία κοντά στο Πέδι. Είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες και μπαρ-εστιατόριο. Στην είσοδο του κόλπου υπάρχει ένα νησάκι που προσδίδει ξεχωριστή ομορφιά στην παραλία και προσφέρεται για βουτιές στα κρυστάλλινα νερά.
  • Τολί: Μικρή παραλία στα βόρεια του νησιού, με εκπληκτική θάλασσα, ομπρέλες, ξαπλώστρες και μία ταβέρνα. Είναι προσβάσιμη οδικώς ή με μεγάλη πεζοπορία για τους λάτρεις της περιπέτειας.
  • Μαρόνι: Γοητευτική παραλία με νερά σαν καθρέφτη, προσβάσιμη μόνο με καΐκι. Πίσω από την ακτή υπάρχει εντυπωσιακό δάσος με πεύκα.
  • Μαραθούντα: Πρόκειται για έναν μικρό κολπίσκο με πεντακάθαρα νερά και βότσαλα, ό,τι πρέπει για ήρεμες στιγμές. Αν και σχετικά απομονωμένη, η παραλία διαθέτει παροχές και μαγαζιά.
  • Σεσκλί: Πρόκειται για ένα μικρό, καταπράσινο νησάκι στα νότια της Σύμης. Εκεί θα βρεις μία υπέροχη παραλία με κρυστάλλινα νερά και βότσαλα. Συνιστούμε να έχεις μαζί σου ομπρέλα, παρόλο που η παραλία έχει δέντρα που προσφέρουν σκιά.

Αναζήτηση

Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.