Αστυπάλαια, Η Δωδεκανήσια πριγκίπισσα που αρέσει σε όλους

Η Αστυπάλαια είναι το πιο δυτικό νησί από τα Δωδεκάνησα και γι' αυτό έχει δεχτεί πολλές επιρροές από τις Κυκλάδες. Συχνά αποκαλείται και «πεταλούδα του Αιγαίου», λόγω του σχήματος του νησιού. Η Χώρα της Αστυπάλαιας είναι από τις πιο όμορφες και εντυπωσιακές στο Αιγαίο. Εκτείνεται αμφιθεατρικά πάνω σε έναν λόφο με ανεμόμυλους και λευκά σπιτάκια, ενώ το φημισμένο κάστρο δεσπόζει στην κορυφή.

Οι διακοπές στην Αστυπάλαια συνδυάζουν ηρεμία, ξεκούραση, κολύμπι και βουτιές σε κρυστάλλινα νερά, καλό φαγητό και διασκέδαση στα μαγαζιά της Χώρας. Το καλοκαίρι διοργανώνεται, επίσης, το Πολιτιστικό Φεστιβάλ Αστυπάλαιας, και πολλά πανηγύρια με ζωντανή μουσική και γλέντι.

Η Αστυπάλαια είναι η “γέφυρα” που ενώνει τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα συνδυάζοντας στοιχεία και από τα δύο νησιώτικα συμπλέγματα. Έχει έκταση 97 τ.χλμ., ακτογραμμή 110 χλμ. και 1.113 κατοίκους. Απέχει από την Κω 23 και από τη Ρόδο 96 ναυτικά μίλια. Γεμάτη ψηλούς βράχους και λόφους, με πανέμορφες ακρογιαλιές και γραφικά χωριά, προσκαλεί τον επισκέπτη σε ένα μαγικό ταξίδι στο γαλάζιο του Αιγαίου και το λευκό των σπιτιών της.

Η ονομασία της (που σημαίνει «παλιά πόλη») αποδίδεται, σύμφωνα με τη μυθολογία, σε μια αδελφή της Ευρώπης, τη μητέρα του βασιλιά Μίνωα. Η Αστυπάλαια και η Ευρώπη ήταν κόρες του Φοίνικα και της Περιμήδης. Από την ένωση της Αστυπάλαιας με τον Ποσειδώνα γεννήθηκαν ο Αγκαίος και ο βασιλιάς της Κω Ευρύπυλος.

Μια άλλη εκδοχή γύρω από την ονοματοθεσία αναφέρει πως προέρχεται από τις λέξεις άστυ και παλαιός, επειδή Δωριείς που εγκαταστάθηκαν στο νησί βρήκαν ένα παλαιότερο οικισμό χτισμένο από τους Φοίνικες. Από μετασχηματισμό ξένης ονομασίας, πιθανόν φοινικικής, οι λέξεις άστυ και παλαιός σήμαινε χαμηλός τόπος, αφού το νησί αποτελείται από δύο τμήματα που συνδέονται μεταξύ τους από χαμηλό ισθμό. Πολλοί ερευνητές θεωρούν το τοπωνύμιο ως μη ελληνικό και το ανάγουν στη γλώσσα των Σουμερίων as-dub-gal-e, που σημαίνει Θεών τράπεζα μεγάλων.

Νησί με πλούσια ιστορία, παράδοση, μοναδικές εικόνες με όμορφα άσπρα σπιτάκια και ασβεστωμένες αυλές με μπουκαμβίλιες, γραφικά ξωκλήσια, αποτελεί ιδανικό τόπο για ήσυχες διακοπές.

Η Χώρα πρωτεύουσα και λιμάνι είναι κτισμένη πάνω σε βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα, σχηματίζοντας δύο όρμους. Στη μία πλευρά, βρίσκεται το λιμάνι και στην άλλη ο όρμος Λιβάδι. Η Χώρα, ενωμένη σχεδόν με το λιμάνι, τον Πέρα Γιαλό, αποτελεί για πολλούς την ομορφότερη πρωτεύουσα νησιού στο Αιγαίο.

Στην κορυφή της Χώρας δεσπόζει το βενετσιάνικο κάστρο των Γκουερίνι, κτισμένο με την παραδοσιακή τοπική σκούρα πέτρα, περιστοιχιζόμενο από άσπρα σπιτάκια. Οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών, δημιουργούν ένα τείχος, με μικρά παράθυρα για πολεμίστρες. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν δύο κατάλευκες εκκλησίες με πέτρινα περίτεχνα καμπαναριά, της Παναγίας Ευαγγελίστριας και του Αγίου Γεωργίου. Απέναντι, δεσπόζει το κάστρο του Αη-Γιάννη, που η παράδοση το θέλει απόρθητο, καταφύγιο των κατοίκων στις επιδρομές των πειρατών.

Οι εκπληκτικοί ανεμόμυλοι που βρίσκονται στο διάσελο πάνω από τη Σκάλα στη Χώρα, έχουν σχήμα κυλίνδρου και ανήκουν στην κατηγορία του ξετροχάρη μύλου, του οποίου η σκεπή γυρίζει ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου.

Το νησί χωρίζεται στο Μέσα και το ‘Έξω νησί με μία αμμουδερή λωρίδα το Στενό μήκους 100 μέτρων. Αν δεν υπήρχε αυτή η στενή λωρίδα που τα ενώνει, η Αστυπάλαια θα ήταν δυο ξεχωριστά γειτονικά νησιά. Πολλές οι παραλίες που σχηματίζουν οι δαντελωτοί όρμοι της, γύρω από το νησί. Ο Άγιος Κωνσταντίνος, οι Βάτσες, τα Καμινάκια, ο Άγιος Γιάννης, ο Πάνορμος, η Παχιά Άμμος είναι μερικές από αυτές. Καΐκια μεταφέρουν τους επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν ερημικές παραλίες στα κοντινά νησάκια Κουτσομύτη και Σύρνα.

Πολιτισμός

Σχεδόν κάθε μεγάλη θρησκευτική γιορτή συνοδεύεται και από ένα λαϊκό πανηγύρι: του Προφήτη Ηλία (19 Ιουλίου), του Αγίου Παντελεήμονος (26/7), της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (5/8), της Κοίμησης της Θεοτόκου (14-15/8), του Ιωάννη του Προδρόμου (28/8), της Παναγιάς της Πουλαριανής (7/9). Κάθε θρησκευτική γιορτή ακολουθείται και από ένα λαϊκό πανηγύρι στην αυλή της εκκλησίας, όπου μετά τον εσπερινό αρχίζει το γλέντι με παραδοσιακή μουσική, άφθονο φαγητό που ετοιμάζουν οι νοικοκυρές του νησιού και χορό μέχρι το άλλο πρωί.

Το μεγάλο αντάμωμα είναι φυσικά τον Δεκαπενταύγουστο, με επίκεντρο την Παναγιά την Πορταΐτισσα, όπου κάθε ξενιτεμένος Αστυπαλίτης θεωρεί υποχρέωσή του να παρευρεθεί. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εντάσσονται και τα «κουκάνια» που είναι παραδοσιακοί αγώνες στους οποίους συμμετέχουν παιδιά κάθε… ηλικίας. Ιδιαίτερης σημασίας για τους ντόπιους είναι και το πανηγύρι της Παναγιάς της Φλεβαριώτισσας, το μοναδικό που γίνεται χειμώνα (1/2). Πολιούχος του νησιού τέλος είναι ο όσιος Άνθιμος, η εικόνα του οποίου περιφέρεται στη Χώρα στις 3 του Σεπτέμβρη.

Μια ακόμη προσπάθεια ανάδειξης της παράδοσης του νησιού και των τοπικών εθίμων είναι και ο παραδοσιακός αστυπαλίτικος γάμος. Όπως τα παλιά χρόνια έτσι και τώρα κρατάει τρεις μέρες, ξεκινώντας από το στρώσιμο του κρεβατιού, για να ακολουθήσουν τα «καλέσματα», τα «ασημώματα», τα «ριζώματα», τα «γαμπρολόγια» και ένα σωρό άλλα έθιμα η προέλευση των οποίων χάνεται στα βάθη του χρόνου. Ένα πλήθος συμβολισμών ενδεικτικών των θρησκευτικών και όχι μόνο πεποιθήσεων των κατοίκων μιας άλλης εποχής έχουν φτάσει ως τις μέρες, ξεκάθαρη απόδειξη της συνέχειας αυτού του τόπου.

Παραλίες

Ο όρος δαντελωτές ακτές δημιουργήθηκε δίχως άλλο για να περιγράψει τα ελληνικά νησιά. Εάν θέλετε να δείτε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, ταξιδέψτε στην Αστυπάλαια. Θα διαπιστώσετε πως δύσκολα άλλη λέξη θα μπορούσε να εικονογραφήσει αυτό το ιδιόμορφο ανάγλυφο που δημιουργεί το πάντρεμα της θάλασσας με την άγρια ακτογραμμή. Κάθε κόλπος και μια μικρή παραλία που περιμένει να την ανακαλύψετε είτε από τη στεριά είτε από τη θάλασσα.

Το Λιβάδι, ο Πέρα Γιαλός, ο Σχοινώντας, το Στενό είναι οι πιο μεγάλες παραλίες που συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο. Τα Καμινάκια, οι Βάτσες και ο Άγιος Κωνσταντίνος λίγο πιο μακρινές, αλλά με τη δική τους φυσική ομορφιά. Η λίστα πραγματικά μοιάζει ατέλειωτη, καθώς υπάρχουν πολλές μικρότερες που η μαγεία τους είναι το μεγαλύτερο δέλεαρ για να τις ψάξετε με θέρμη.

Κανείς όμως δεν φεύγει από το νησί αν δεν περάσει από τις παραλίες του Κουτσομύτη και τις Κούνουπες, όπου η πρόσβαση γίνεται μόνο με σκάφος. Καθημερινά πραγματοποιούνται ημερήσιες εκδρομές που θα σας δώσουν την ευκαιρία να κολυμπήσετε στα καταγάλανα νερά τους και να βιώσετε το υπέροχο συναίσθημα να κολυμπάτε στα βαθυγάλαζα νερά του Αιγαίου, έχοντας την αίσθηση πως είστε στην άκρη του κόσμου.

Αναζήτηση

Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.