Σύρος, νησί με ασύγκριτη αρχοντιά και γοητεία

Η Σύρος είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό νησί των Κυκλάδων με έκταση 84 τετραγωνικά χιλιόμετρα με πρωτεύουσα την Ερμούπολη, η οποία αποτελεί το διοικητικό κέντρο των Κυκλάδων με συγκεντρωμένες ολες τις δημόσιες υπηρεσίες, (Δικαστήρια, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Πυροσβεστική, Επιμελητήριο Κυκλάδων, Τελωνείο, ΔΟΥ, Δ/σεις Γεωργίας, Δασών, Εκπαίδευσης, Πολεοδομίας, Αλιείας, Εμπορίου, Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ.α). Ο πληθυσμός της Σύρου ανέρχεται περίπου σε 27000 κατοίκους , οι οποίοι ασχολούνται με το εμπόριο, με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, την ναυτιλία και τον τουρισμό.

Ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου είναι χτισμένος από το 300 μ.Χ στον ομώνυμο λόφο ο οποίος δεσπόζει στην Ερμούπολη. Τα μεγαλύτερα χωριά της Σύρου είναι: ο Γαλησσάς, το Κίνι, ο Πάγος τα Χρούσσα, η Ποσειδωνία η Βάρη και ο Φοίνικας. Οι εξοχικές κατοικίες της Ποσειδωνίας διατηρούν την αρχοντιά της πρώτης Ελληνικής αστικής τάξης η οποία δημιουργήθηκε στην Ερμούπολη τον 19ο αιώνα.

Το όνομα Σύρος προέρχεται από τη λέξη "Σούρ" ή "Οσούρα" που σήμαινε βραχώδης στα αρχαία Φοινικικά. Ο Όμηρος την αναφέρει στην Οδύσσεια ως "Συρίη".

Τα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως στα τέλη του περασμένου αιώνα στην Χαλανδριανή, στα Βορειοανατολικά του νησιού, χρονολογούνται από το 2.800 π.Χ., την δεύτερη περίοδο του Πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού. Τα ευρήματα είναι κυρίως τάφοι, ειδώλια, αγγεία και σκεύη τα οποία σήμερα βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Γουλανδρή και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σύρου.

Στη Σύρο γεννήθηκε στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ, ο φιλόσοφος, φυσικός και αστρονόμος Φερεκύδης. Την περίοδο εκείνη, υπήρχαν δύο πόλεις στη Σύρο. Η μία στην θέση της σημερινής Ερμούπολης και ειδικότερα στην περιοχή Πευκάκια - Ψαριανά και η άλλη στο Γαλησσά στα νοτιοδυτικά του νησιού.

Αξιοθέατα

Η Πλατεία Μιαούλη, με τον ανδριάντα του Ανδρέα Μιαούλη (1889) στο κέντρο και την μαρμάρινη εξέδρα της μουσικής (1907) με ανάγλυφες παραστάσεις του Απόλλωνα και των Μουσών.

Το Δημαρχείο της Ερμούπολης, ένα από τα μεγαλύτερα στη Νεότερη Ελλάδα, αρχιτεκτονικό κόσμημα του γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ. Θεμελιώθηκε το 1876 και ολοκληρώθηκε το 1898.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ερμούπολης όπου εκτίθενται πρωτοκυκλαδικά και βυζαντινά ευρήματα.

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Ερμούπολης, το οποίο στεγάζεται στον Ιερό Ναού Αγίου Νικολάου ενώ πολύ κοντά στο Ναό, απέναντι από το Μνημείο των πεσόντων, στο μικρό κηπάριο λειτουργεί το βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό τον τίτλο «Θεογνωσία».

Το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, στο οποίο μπορεί κανείς να θαυμάσει μια συλλογή παλαιών μηχανών και εργαλείων που περιλαμβάνει σήμερα περισσότερα από 300 αντικείμενα.

Το Ιστορικό Αρχείο Κυκλάδων, του οποίου τα αρχεία χρονολογούνται από το 1821 και είναι προσβάσιμα μελετητές και επισκέπτες.

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης, στεγάζεται στον πρώτο όροφο κτιρίου παρακείμενου στο Δημαρχείο.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου αριθμεί 35.000 τίτλους παλιών και σπάνιων βιβλίων.

Το πρώτο Γυμνάσιο στην νεότερη Ελλάδα κτισμένο στην βόρεια πλευρά του Δημαρχείου ιδρύθηκε το 1833.

Ο ορθόδοξος Μητροπολιτικός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Περίλαμπρος ναός, βασιλική τρίκλιτη με θόλο, είναι χρονολογικά ο πρώτος ναός του νησιού.

Η ορθόδοξη εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, βασιλική τρίκλιτη, γνωστή και ως η «Παναγία των Ψαριανών», είναι η δεύτερη χρονολογικά εκκλησία της Ερμούπολης. Φιλοξενεί την περίφημη εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου, έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (Εl Greco).

Το κτίριο της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, επιβλητικό μακρόστενο μαρμάρινο τριώροφο κτίσμα στην θέση «Νησάκι». Εκεί στεγάστηκε το πρώτο Τηλεγραφείο στην Ελλάδα, το 1858.

Το Τελωνείο – Οι Διαμετακομιστικές Αποθήκες. Στο παλιό λιμάνι δεσπόζουν τα κτίρια του Τελωνείου και των Αποθηκών Διαμετακομίσεως τα οποία κτίστηκαν το 1834. Εδώ σήμερα στεγάζονται, εκτός από το Τελωνείο, και η Πινακοθήκη Κυκλάδων η οποία δημιουργήθηκε το 1994.

Η καθολική εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Είναι βασιλική τρίκλιτη, χτισμένη στις αρχές του l9ου αιώνα και είναι ο ενοριακός ναός των καθολικών της Ερμούπολης.

Το Δημοτικό θέατρο «Απόλλων». Χτίστηκε το 1864, και είναι έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Pietro Sampo. Απλό εξωτερικά αλλά με εντυπωσιακή εσωτερική αρχιτεκτονική, μιμείται ιταλικά και γαλλικά πρότυπα.

Η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, επιβλητικός και μεγαλοπρεπής ναός, μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων ναών στην Ελλάδα.

Η Συνοικία «Βαπόρια» θεωρείται η αριστοκρατική συνοικία της πόλης, υπερυψωμένη, με θέα στο Αιγαίο και με υπέροχα νεοκλασικά μέγαρα, τις κατοικίες των μεγαλοαστών της Ερμούπολης του 19ου αιώνα.

Το ορθόδοξο Νεκροταφείο του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην περιοχή της Νεάπολης, στην περιφέρεια της Ερμουπόλης. Απαριθμεί πλήθος ταφικών μνημείων, ναΐσκων, αγαλμάτων, προτομών. Σημαντικά επίσης είναι και τα άλλα δύο γειτονικά νεκροταφεία, το Καθολικό και αυτό της Κοινοπολιτείας.

Ο ναός της Ανάστασης του Σωτήρος ναός βυζαντινού ρυθμού, σταυροειδής με τρούλο χτίστηκε μεταξύ 1879 και 1909 στη κορυφή του λόφου «Δήλι», του δεξιού από την μεριά του επισκέπτη λόφου ο οποίος δεσπόζει στο λιμάνι της Ερμούπολης.

Το Καρνάγιο ή Ταρσανάς, είναι οι χώροι ναυπήγησης και επισκευής ξύλινων αλιευτικών σκαφών και βρίσκεται στην ίδια περιοχή με το μεγάλο ναυπηγείο του νησιού, το «Νεώριο».

Το Λοιμοκαθαρτήριο, πέτρινο εγκαταλειμμένο κτιριακό συγκρότημα στο νότιο άκρο του λιμανιού, στην περιοχή Λαζαρέτα.
Η καθολική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην κορυφή του λόφου της Άνω Σύρου και είναι μητρόπολη των καθολικών του νησιού.
Στο Ιστορικό Αρχείο της Καθολικής Επισκοπής παλιότερα στεγαζόταν η Ιερατική Σχολή (1837). Το αρχείο είναι σημαντικότατο, επισκέψιμο μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και περιλαμβάνει χειρόγραφα του 16ου αιώνα.
Το Αρχείο του Δήμου Άνω Σύρου, που διατηρείται άριστα επί αιώνες και δείχνει την σωστή οργάνωση του πρώτου Δήμου του Ελληνικού κράτους.
Η καθολική Μονή των Καπουτσίνων με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη η οποία χτίστηκε το 1635.
Η καθολική Μονή των Ιησουϊτών με την εκκλησία της Παναγίας του Καρμήλου. Χτισμένη το 1740 διαθέτει βιβλιοθήκη με χιλιάδες βιβλία, ιστορικά έγγραφα περγαμηνές και σπάνια χειρόγραφα.
Η καθολική εκκλησία του Σα Μπαστιά (Αγίου Σεβαστιανού) στο δυτικό μέρος του οικισμού της Άνω Σύρου.
Το Κοιμητήρι των Αγγέλων (παλιό νεκροταφείο αβάπτιστων παιδιών), στο βόρειο τμήμα του οικισμού.
Η προτομή του φιλοσόφου Φερεκύδη στην Άνω Σύρο και η σπηλιά της χειμερινής διαμονής του στη περιοχή Κυπερούσσα στην Άνω Μεριά.
Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Νικολάου του Φτωχού (μοναδικές ορθόδοξες εκκλησίες στην Άνω Σύρο).
Το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη και η προτομή του συριανού λαϊκού συνθέτη στην ομώνυμη πλατεία.
Το παλιό Γαλλικό Νοσοκομείο στους πρόποδες της Άνω Σύρου.
Η Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων επί της κεντρικής οδού Δον Ιωάννου Στεφάνου. Εδώ θα βρούμε διάφορα εργαλεία για τον τρυγισμό της κυψέλης όπως καπνιστήρι, μέχρι το τρυπητό για το στραγγάλισμα του μελιού.
Ο κάβος του Αι Γιώργη στον απάνεμο όρμο Αχλάδι. με τις σκαλισμένες φιγούρες από χέρια θαλασσοδαρμένων ναυτικών.
Η εκκλησία της Αγίας Θέκλας στον Μέγα Γιαλό.
Οι νεοκλασικές επαύλεις στη Ντελαγκράτσια (Ποσειδωνία), Παρακοπή, Χρούσσα, Επισκοπείο με τον πλούσιο εξωτερικό και εσωτερικό διάκοσμό τους και τους δροσερούς κήπους τους.
Το Δημαρχιακό Μέγαρο Ποσειδωνίας (Πύργος Γεωργιάδη).
Ο καθολικός ναός του Αγίου Πέτρου στην Ποσειδωνία.
Ο ορθόδοξος ναός του Αγίου Ιωάννη (1860) με τις προτομές του Γ. Βέλτσου και Θ. Πετροκόκκινου στην Ποσειδωνία.
Το καθολικό εξωκλήσι της Αγίας Πακούς στο Γαλησσά.
Το καθολικό εξωκλήσι του Αγίου Στέφανου στο οποίο η πρόσβαση γίνεται με καΐκι ή με οργανωμένη πεζοπορία από το Γαλησσά.
Το Ενυδρείο στο Κίνι.
Ο ορθόδοξος ναός του Προφήτη Ηλία στο Επισκοπιό, όπου παντρεύτηκε ο λογοτέχνης Ηλίας Βενέζης.
Η γυναικεία ορθόδοξη Μονή της Αγίας Βαρβάρας στο Κίνι με τους αργαλειούς και την έκθεση υφαντών.

Παραλίες

Κίνι Το Κίνι είναι ένας πολύ όμορφος γραφικός οικισμός στη Σύρο. Η παραλία βρίσκεται σε ένα πανέμορφο κόλπο και είναι αμμουδερή με ρηχά νερά. Είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες και αρκετά μαγαζιά για καφέ και φαγητό. Είναι ιδανική για οικογένειες αλλά και για ζευγάρια με ρομαντική διάθεση καθώς έχει υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Αγκαθωπές Η παραλία Αγκαθωπές είναι πολύ όμορφη με άμμο και πεντακάθαρα νερά. Υπάρχουν ομπρέλες με ξαπλώστρες αλλά και ελεύθερος χώρος. Τα νερά είναι ρηχά και η πρόσβαση από την Ερμούπολη εύκολη. Πρόκειται για μια στενή λωρίδα γης που από τη μια πλευρά είναι η παραλία και ακριβώς πίσω της μια μικρή μαρίνα.

Γαλησσάς Η παραλία του Γαλησσά είναι από τις πιο… επώνυμες στη Σύρο. Είναι μια παραλία μεγάλη, που καλύπτει όλα τα γούστα. Έχει χώρος ελεύθερο, κομμάτι που είναι οργανωμένο αλλά και ένα τμήμα με προβλήτα. Τα νερά είναι πεντακάθαρα και έχει καταπληκτική αμμουδιά.

Κόμητο Η παραλία Κόμητο βρίσκεται αμέσως μετά τις Αγκαθωπές και προτιμάται από όσους αποζητούν ηρεμία. Έχει όμορφη αμμουδιά, δεν είναι οργανωμένη αν και υπάρχουν μερικές ομπρέλες. Στο πίσω μέρος τα αρμυρίκια χαρίζουν πλούσια σκιά και δίνουν το δικό τους πράσινο τόνο στο όμορφο τοπίο.

Παραλία Μέγας Γιαλός Μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της Σύρου, νότια της πρωτεύουσας του νησιού, Ερμούπολης, είναι – όπως προδίδει και το όνομα – η παραλία Μέγας Γιαλός, μπροστά στον ομώνυμο οικισμό. Σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την Ερμούπολη και μετά την Αζόλιμνο, τους Σαντορινιούς, τη Φάμπρικα, το Κατεργάκι, τη Βάρη και το Αχλάδι, οι δύο αμμουδιές της παραλίας Μέγας Γιαλός αλλά και οι διάσπαρτοι κολπίσκοι αποτελούν μια ιδανική επιλογή ειδικά την περίοδο με τα μελτέμια, καθώς λόγω της θέσης του στα νότια του νησιού, είναι φυσικά προστατευμένος.

Παραλία Βάρη Μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Σύρου είναι αυτή της παραλίας της Βάρης, η οποία βρίσκεται στα νότια του νησιού και μόλις ένα χιλιόμετρο από τον ομώνυμο οικισμό με τους περίπου 1.200 κατοίκους. Ο μικρός κλειστός κόλπος και τα ρηχά νερά της παραλίας Βάρης είναι ιδανικά για τα μικρά παιδιά ενώ λόγω της μορφολογίας, η παραλία προσφέρεται και για περπάτημα. Η αμμουδερή παραλία της Βάρης είναι οργανωμένη και για τους πιο αθλητικούς τύπους υπάρχουν οι υποδομές για πολλά είδη θαλασσίων σπορ.

Παραλία Δελφίνι Στην Παραλία Δελφίνι κυριαρχούν τα βότσαλα αν και στο δεξί μέρος της παραλίας υπάρχει ένα αμμώδες πέρασμα για όσους δυσκολεύονται. Διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες, υποδομές για θαλάσσια σπορ ενώ κατά μήκος της παραλίας Δελφίνι υπάρχουν και ταβερνάκια για να δοκιμάσει κανείς ψάρια ή άλλα τοπικά εδέσματα της συριανής κουζίνας.

Παραλία του Φοίνικα Προφυλαγμένη από τους βόρειους ανέμους η παραλία του Φοίνικα αποτελεί το δεύτερο φυσικό λιμάνι της Σύρου μετά το Λιμάνι της Ερμούπολης και διαθέτει οργανωμένη μαρίνα με όλες τις υποδομές για να φιλοξενεί ιστιοπλοϊκά και κάθε είδους σκάφη.

Παραλία Αζόλιμνος Η κοντινότερη παραλία για τον ταξιδιώτη που δεν θέλει να κολυμπήσει στα νερά της Ερμούπολης είναι η Παραλία Αζόλιμνος που απέχει μόλις 5χλμ. από την πρωτεύουσα της Σύρου. Η Παραλία Αζόλιμνος με τα γαλάζια νερά και την ξανθή άμμο διαθέτει ψάθινες ομπρέλες και ξαπλώστρες, οι οποίες, μάλιστα, είναι και δωρεάν, αλλά ξεχωριστή σκιά προσφέρουν και τα δεκάδες αρμυρίκια που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας και προσφέρουν φυσική κάλυψη. Οι τρεις προβλήτες στην Παραλία Αζόλιμνο, οι δύο στην παραλία και η τρίτη στην άκρη της, προσφέρονται για βουτιές από μικρούς και μεγάλους σε ηλικία κολυμβητές.

Λωτός Ο Λωτός προσφέρεται για τον λουόμενο που αναζητά μια ήσυχη παραλία με καταγάλανα νερά και αρμιρίκια για να τον προστατεύουν από τον ήλιο. Νερό, καφέ, πορτοκαλάδα ή ένα σνακ εξασφαλίζει η μικρή ταβέρνα στην παραλία του Λωτού, αλλά για όποιον αναζητά περισσότερες επιλογές προσφέρεται το χωριό Κίνι που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση.

Αναζήτηση

Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.