Νάξος, το μεγαλύτερο και πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων

Στην καρδιά του Αιγαίου, η Νάξος, είναι ένα νησί με μεγάλη ιστορία και έντονη παρουσία στην δημιουργία του ελληνικού πολιτισμού. Η Νάξος κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους. Ο Ζευς, ο πατέρας των θεών των αρχαίων Ελλήνων, γεννήθηκε στην Κρήτη αλλά ανατράφηκε στη Νάξο και έδωσε το όνομά του στο πιο ψηλό βουνό της, τον Ζα (1004 μ.). Ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού, έσμιξε στη Νάξο με την Αριάδνη, την θεά της γονιμότητας. Η ένωσή τους προίκισε το νησί με πλούσια αμπέλια και εύφορη γη.

Ακόμα και σήμερα που η Νάξος έχει μπει σε τροχιά τουριστικής ανάπτυξης, η πλειοψηφία των ανθρώπων του νησιού δεν ασχολείται μόνο με τα τουριστικά επαγγέλματα. Η γεωργία, η κτηνοτροφία, τα λατομεία μαρμάρου, το εμπόριο απασχολούν ένα μεγάλο κομμάτι των Ναξιωτών. Η Νάξος έχει τον κοσμοπολίτικο αέρα ενός σύγχρονου τουριστικού θέρετρου αλλά συγχρόνως διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα της και τον λαϊκό πολιτισμό της. Οι ατέλειωτες αμμουδιές, με τα καθαρά νερά και τους κέδρους, σε όλο το μήκος των νότιων και νοτιοδυτικών ακτών της αλλά και η βόρεια πλευρά της Νάξου, κρύβουν ομορφιές και τοπία σαγηνευτικά. Οι λάτρεις του windsurf θα βρουν στο νησί μοναδικές συνθήκες για να ασχοληθούν με το αγαπημένο τους άθλημα. Το μελτέμι που πνέει κατά την διάρκεια της μέρας τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ο καλύτερος τους σύμμαχος.

Για τους φίλους της ποδηλασίας, η Νάξος προσφέρει μοναδικές διαδρομές. Για τους πεζοπόρους, τους φυσιολάτρες και αυτούς που έχουν το πάθος της εξερεύνησης, η Νάξος αποτελεί πραγματικό παράδεισο, καθώς υπάρχουν δεκάδες μονοπάτια που την διασχίζουν από άκρη σε άκρη. Αν πάλι ενδιαφέρεστε να γνωρίσετε την καθημερινότητα των ανθρώπων της Νάξου και την λαϊκή της παράδοση, θα πρέπει να επισκεφθείτε τα χωριά, εκεί που ο ξένος είναι τιμώμενο πρόσωπο. Όσοι, τέλος, γοητεύονται από το παρελθόν και την ιστορία θα εντυπωσιαστούν από τον πλούτο των μνημείων της Νάξου. Ίσως πουθενά αλλού, σε ένα τόσο μικρό κομμάτι γης, δεν έχουν συγκεντρωθεί τόσα σημαντικά μνημεία από τόσο διαφορετικές εποχές. Αλλά και για όσους οι καλοκαιρινές διακοπές είναι συνώνυμες με την νυχτερινή ζωή και το ξενύχτι υπάρχουν πολλές επιλογές καθώς η Χώρα το καλοκαίρι πραγματικά δεν κοιμάται.

Αξιοθέατα

Η Χώρα της Νάξου είναι η πρωτεύουσα, το διοικητικό κέντρο και το λιμάνι του νησιού. Προσφέρει όλες τις σύγχρονες ανέσεις χειμώνα-καλοκαίρι. Πολλά μνημεία μέσα στη Χώρα όπως η Πορτάρα, ο αρχαιολογικός χώρος της Γκρόττας και το Ενετικό Κάστρο μαρτυρούν το παρελθόν της πόλης. Στη Χώρα βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο και η Μουσειακή λαογραφική συλλογή του Βασίλη και της Κάθριν Κουτελιέρη της Νάξου.

Το Χαλκί, στο κέντρο του λεκανοπέδιου της Τραγέας, είναι η πρωτεύουσα και το διοικητικό κέντρο του δεύτερου δήμου της Νάξου, του δήμου Δρυμαλίας που περιλαμβάνει τα χωριά της Τραγέας και της ορεινής Νάξου. Η περιοχή της Τραγέας, στο κέντρο της Νάξου, είναι κατάφυτη από ελιές και οπωροφόρα δένδρα και αποτελεί από την αρχαιότητα το πιο πλούσιο και εύφορο κομμάτι του νησιού.

Δαμαριώνας. Αυτό το χωριό έχει όμορφα παλιά αρχοντικά, πολλά από τα οποία σήμερα αναπαλαιώνονται. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η πολύ παλαιά εκκλησία του Χριστού, με γλυπτό ξύλινο τέμπλο και παλαιές εικόνες.

Δαμαλάς. Μικρό γραφικό χωριουδάκι με λίγους μόνιμους κατοίκους. Αξίζει να επισκεφθείτε το αναπαλαιωμένο παραδοσιακό ελαιοτριβείο του Δαμαλά και το παραδοσιακό εργαστήρι αγγειοπλαστικής, στην είσοδο του χωριού.

Μονή. Το χωριό είναι κτισμένο σε πλαγιά, με θέα στο λεκανοπέδιο της Τραγέας. Πήρε το όνομά του από το ναό της Παναγίας της Δροσιανής που άλλοτε ήταν μοναστήρι. Τα υφαντά του είναι ονομαστά.

Κινίδαρος. Όμορφο χωριό, ονομαστό για τα κτηνοτροφικά του προϊόντα, αλλά και για τις γιορτές και τα πανηγύρια του. Κοντά στον Κινίδαρο βρίσκεται η πηγή απ΄ όπου υδρεύεται η Χώρα. Στην περιοχή υπάρχουν λατομεία μαρμάρου.

Μέλανες. Το χωριό είναι κτισμένο σε εύφορη κοιλάδα. Υπάρχουν τρεχούμενα νερά που παλαιότερα κινούσαν τους, εγκαταλειμμένους σήμερα, νερόμυλους. Στην κοιλάδα των Μελάνων βρίσκονται και τα μικρότερα χωριουδάκια Κουρουνοχώρι και Μύλοι.

Ποτάμι. Πρόκειται ουσιαστικά για τρία μικρά χωριουδάκια (Άνω, Μέση και Κάτω Ποταμιά), κτισμένα κατά μήκος καταπράσινης κοιλάδας, ανάμεσα σε περιβόλια με φρούτα. Παλαιοί νερόμυλοι δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα. Η περιοχή είναι ιδανική για περιπάτους.

Σαγκρί. Είναι κτισμένο σε εύφορο οροπέδιο με ελιές, 11 χλμ. Ν.Α. της Χώρας. Η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και έχει πολλά αξιοθέατα όπως το μοναστήρι-πύργος του Τίμιου Σταυρού (16ου αι.) που αναστηλώθηκε πρόσφατα και φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις

Επίσης στο 12ο χλμ. του κεντρικού δρόμου, που ενώνει τη Χώρα της Νάξου με το Σαγκρί, δεσπόζει στον κάμπο της Αγιασσού, ο Πύργος Μπαζαίου.

Φιλώτι. Μετά την Τραγέα, ο δρόμος ανηφορίζει προς τον Ζα, το ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων (1004 μ.) και συναντά το χωριό Φιλώτι κτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του Ζα. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Νάξου με έντονη ζωή και δραστηριότητα.

Δανακός. Μικρό χωριό, κτισμένο στο βάθος μιας χαράδρας, με άφθονα νερά που παλαιότερα κινούσαν νερόμυλους. Κοντά στο χωριό, σε μία υπέροχη τοποθεσία βρίσκεται το μοναστήρι του Φωτοδότη, το παλαιότερο μοναστήρι της Νάξου.

Η Απείρανθος είναι κτισμένη, στην καρδιά της ορεινής Νάξου, στους πρόποδες του βουνού Φανάρι. Την λένε και "Μαρμάρινο Χωριό". Διατηρεί ανέπαφη την αρχιτεκτονική της μορφή από την εποχή της Ενετοκρατίας. Η Απείρανθος ξεχωρίζει από τα άλλα χωριά της Νάξου στο γλωσσικό ιδίωμα, τα ήθη και έθιμα.

Κεραμωτή. Είναι κτισμένη στο βάθος λαγκαδιάς. Εκτός από το κρασί, φημίζεται για το μέλι της. Στον κεντρικό δρόμο, στο ύψος της Κεραμωτής, βρίσκεται η εκκλησία του Σταυρού. Από το σημείο αυτό είναι ορατές και οι ανατολικές και οι δυτικές ακτές του νησιού.

Κόρωνος. Είναι κτισμένη σε κοιλάδα, στους ανατολικούς πρόποδες του βουνού Κόρωνος, σε υψόμετρο 540 μ. Όμορφο, γραφικό χωριό, με έντονο νησιώτικο χρώμα. Παλαιότερα οι κάτοικοί της, στην πλειοψηφία τους, εργαζότανε στα σμυριδωρυχεία της περιοχής.

Σκαδό. Όμορφο ορεινό χωριό, κτισμένο σε πλαγιά με αμπέλια.

Γαλανάδο. Όμορφο γραφικό χωριό, κτισμένο στον κεντρικό δρόμο προς την Τραγέα σε απόσταση 8 χλμ. από την Χώρα. Οι κάτοικοί του είναι κυρίως αγρότες και κτηνοτρόφοι. Έξω από το χωριό υψώνεται ο ενετικός πύργος του Μπελόνια και δίπλα του η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.

Γλινάδο. Ζωντανό χωριό με αγορά, ταβέρνες και ανεπτυγμένη κτηνοτροφία. Στην είσοδο του χωριού η εκκλησία του Αγίου Νικοδήμου, προστάτη της Νάξου. Μέσα στον Κάμπο, ανάμεσα στο Γλινάδο και την θάλασσα, στη θέση Ύρια, βρέθηκε ο αρχαϊκός ναός του Διονύσου.

Άγιος Αρσένιος. Χωριό με όμορφα σπίτια και φροντισμένες αυλές. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Άγίου Σπυρίδωνα. Γύρω από το χωριό, χωμένα μέσα στον κάμπο υπάρχουν πολλά ξωκλήσια και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Τρίποδες. Όμορφο χωριό με πλακοστρωμένους δρόμους και εγκαταλειμμένους ανεμόμυλους. Στην είσοδο του χωριού, η εκκλησία της Παναγίας με παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο και σπάνιες εικόνες.

Εγγαρές. Όμορφο, καταπράσινο χωριό στα ανατολικά της κοιλάδας των Εγγαρών (8 χλμ. βορειοανατολικά της Χώρας). Αξίζει να επισκεφθείτε το Ελαιοτριβείο Εγγαρών, τον πύργο του Πραντούνα και το μοναστήρι της Φανερωμένης.

Γαλήνη. Μικρό χωριουδάκι με όμορφα σπίτια, κτισμένο στη κοιλάδα των Εγγαρών (7 χλμ. βορειοανατολικά της Χώρας). Ανάμεσα στο χωριό και την παραλία του Αμίτη υψώνεται ο πύργος-μοναστήρι της Υψηλοτέρας που αποτελούσε ορμητήριο και καταφύγιο των αγροτών της περιοχής.

Παραλίες

Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων δε θα μπορούσε να μην έχει και τις περισσότερες παραλίες, από τις οποίες οι δημοφιλέστερες συγκεντρώνονται στα νοτιοδυτικά. Εκεί βρίσκονται ο Άγιος Προκόπιος,ο Άγιος Γεώργιος και η Αγία Άννα τρεις αμμουδερές οργανωμένες παραλίες που διαθέτουν διάφορα θαλάσσια σπορ.

Άγιος Προκόπιος

Βρίσκεται 5 χλμ μακριά από την πόλη της Νάξου, σε απάνεμη τοποθεσία, διαθέτει λευκή άμμο και απλώνεται σε μήκος 1.5 χλμ. Είναι καλά οργανωμένη και προσφέρει στους επισκέπτες πολλές δυνατότητες για ηλιοθεραπεία αλλά και για θαλάσσια σπορ κάθε είδους. Εδώ θα απολαύσετε τη φυσική ομορφιά σε όλο της το μεγαλείο. Στην άκρη της παραλίας θα βρείτε το εκκλησάκι του Αγίου Προκοπίου. Πίσω από τους αμμόλοφους κρύβεται ένας οικισμός με ξενοδοχεία, καφενεία και μπαράκια. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη από την κοντινή πρωτεύουσα με πυκνά και τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.

Άγιος Γεώργιος

Στα τρία (3) μόλις λεπτά από την πόλη της Νάξου και κινούμενοι Νότια βρίσκουμε την παραλία του Αγίου Γεωργίου, μια αμμώδης και πολυσύχναστη παραλία με ρηχά νερά και προστατευμένη από τους ανέμους, που ως γνωστό είναι συχνό φαινόμενο για τις Κυκλάδες. Ιδανική για οικογένειες (και μικρά παιδιά) και για θαλάσσια σπορ. Τριγύρω θα βρείτε μπαράκια και ταβέρνες για όλα τα γούστα.

Αγία Άννα

Η παραλία της Αγίας Άννας είναι η συνέχεια του Αγίου Προκοπίου και είναι κι αυτή μια από τις διάσημες παραλίες της Νάξου. Παραλία με ψιλή άμμο και δάσος με σπάνιους κέδρους που φύονται μέσα στην καυτή άμμο, καθαρά και γαλαζοπράσινα νερά. Στο τοπίο προστίθεται και το αλιευτικό καταφύγιο που βρίσκεται στην άκρη της παραλίας όπου νωρίς το πρωί θα βρείτε φρέσκο ψάρι μέσα από τις βάρκες.

Αλυκό

Το Αλυκό βρίσκεται στη Νοτιοδυτική πλευρά της Νάξου και απέχει 20χλμ από τη Χώρα. Είναι μια μικρή αλλά εξωτική και απάνεμη παραλία που περικλείεται από κέδρους. Η πρόσβαση είναι εύκολη και ο δρόμος είναι από άσφαλτο. Στην περιοχή υπάρχουν και κάποιες ταβέρνες, απαραίτητες μετά τη θάλασσα.

Αμίτης

Ο Αμίτης είναι μια μεγάλη, κατάλευκη αμμουδιά, χωρίς πολυκοσμία, λίγο έξω από τα χωριά Εγγαρές και Γαλήνη. Πριν την παραλία το μοναστήρι της Παναγίας της Υψηλοτέρας στέκει από το 1600, ασφαλές καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής των τότε χρόνων. Χρειάζεται προσοχή στα παιδιά γιατί υπάρχουν δυνατά θαλάσσια ρεύματα. Η παραλία διαθέτει καντίνα.

Αμπράμ

Ο όρμος Αμπράμ βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού μεταξύ της Χώρας και του Απόλλωνα. Μικρή αμμουδιά με πεντακάθαρα, ζεστά νερά. Δίπλα στη παραλία υπάρχει μικρός οικισμός και ταβέρνα. Πρόκειται για ένα όμορφο, ειδυλλιακό τοπίο με δέντρα και τρεχούμενο νερό.

Γλυφάδα

Στο δρόμο Χώρας-Αλυκού, θα συναντήσετε την παραλία της Γλυφάδας, κοντά στο χωριό Καστράκι, που σε συνδυασμό με τα γαλαζοπράσινα νερά της εκπέμπει μια απίστευτη γαλήνη ακόμα και τον Αύγουστο! Η χρυσή αμμουδιά θα σας μαγέψει! Η παραλία είναι επίσης δημοφιλής σε λάτρεις των θαλάσσιων σπορ εξαιτίας των κατά καιρούς ισχυρών ανέμων. Η θέα της παραλίας από τον Όσκελο (λόφο ύψους 300 μέτρων) είναι μοναδική.

Καλαντός

Στο νοτιότερο άκρο της Νάξου βρίσκεται ο όρμος του καλάντου. Απάνεμος κόλπος με καταπληκτική αμμουδιά αλλά δύσκολος στην προσέγγιση. Είτε επιβιβάζεστε σ’ ένα από τα καραβάκια που οργανώνουν ημερήσιες κρουαζιέρες είτε πηγαίνετε οδικώς από τον κακοτράχαλο χωματόδρομο που ξεκινάει από το Φιλότι και απέχει περίπου 20χλμ. Αν αποφασίσετε να πάτε μόνοι σας, πάρτε μαζί σας προμήθειες, νερό και φαγητό και δεν θα το μετανιώσετε. Η υπέροχη αμμουδιά συναντά από τη μία πλευρά τη θάλασσα και από την άλλη μία μικρή λίμνη. Μοναδικό τοπίο!!!

Καστράκι

Η μεγαλύτερη παραλία της Νάξου (μήκους 3 χλμ). με λευκή ψιλή άμμο και καταγάλανα νερά. Η παραλία προσφέρεται για ηρεμία και χαλάρωση ή για ψάρεμα ή κολύμπι. Λόγω της μεγάλης έκτασης υπάρχουν αρκετά σημεία πρόσβασης προς την παραλία. Το Καστράκι προσφέρεται για περπάτημα από άκρη σε άκρη και επίσης είναι ιδανικό για να ανάψεις φωτιά κάποιο βράδυ με πανσέληνο

Ορκός

Μεταξύ της Πλάκας και της Μικρής Βίγλας υπάρχει ο μαγευτικός Ορκός, μακριά από τη βουή των κοσμικών πλαζ της Νάξου. Χαρακτηριστικό του είναι οι συνεχόμενοι μικροί όρμοι, ένα μοναδικό σκηνικό, που είναι ιδανικό για βουτιές χωρίς πολύ κόσμο. Λευκή άμμος στο βυθό, ηρεμία και πανοραμική θέα στη νοτιοδυτικής πλευράς του νησιού, ένα σκηνικό που δεν πρέπει να χάσετε αν έρθετε στη Νάξο.

Πάνορμος

Η πιο απομακρυσμένη ακτή του νησιού, 54 χλμ. από τη Χώρα της Νάξου. Πρόκειται για έναν μικρό και απάνεμο όρμο με μια μικρή παραλία και φοίνικες. Θα βρείτε σίγουρα και κάποια σκάφη να είναι αγκυροβολημένα και να απολαμβάνουν την ηρεμία και αν έχετε το δικό σας σκάφος είναι πολύ καλή ιδέα να αράξετε στο συγκεκριμένο όρμο. Η πρόσβαση γίνεται από το χωριό Μουτσούνα με παραλιακό δρόμο.

Πλάκα

Η συγκεκριμένη παραλία αποτελεί συνέχεια της παραλίας της Αγίας Άννας και αυτής του Αγίου Προκοπίου, είναι από τις πιο όμορφες και μεγάλες παραλίες της Νάξου. Ψιλή λευκή αμμουδιά με μεγάλους αμμόλοφους, ένα μαγευτικό σκηνικό. Δίπλα στη θάλασσα υπάρχουν ταβερνάκια και ενοικιαζόμενα δωμάτια με θέα το απέραντο γαλάζιο. Η Πλάκα είναι από τους πρώτους προορισμούς σε προτίμηση στη Νάξο τα τελευταία χρόνια και πιστεύουμε όχι άδικα!

Πυργάκι

Tο όνομά της η παραλία το πήρε από το λόφο που βρίσκεται εκεί και ήταν παρατηρητήριο για τους πειρατές (όπως και στη Βίγλα).

Είναι μια παραμυθένια τοποθεσία στη νοτιοδυτική ακτή της Νάξου, με μεγάλη σε μήκος παραλία (άμμος), ενώ στην ενδοχώρα υπάρχουν κέδροι και σκίνοι. Αν προτιμήσετε τη συγκεκριμένη παραλία στη Νάξο το πιθανότερο είναι να μην βρείτε αρκετό κόσμο αλλά θα σας επιβραβεύσει με την ομορφιά της.

Ψιλή Άμμος

Στην ανατολική πλευρά της Νάξου θα βρείτε την παραλία «Ψιλή Άμμος», μεταξύ Μουτσούνας και Πανόρμου.

Παραλία με ψιλή άμμο (όπως λέει και το όνομά της) και με ψηλά δένδρα (κέδρους) πάνω σε αμμόλοφους. Άλλη μια παραλία στη Νάξο με μοναδικό τοπίο, σχεδόν τροπικό, θα σας κάνει να ξεχάσετε προβλήματα και άγχος.

Αναζήτηση

Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.