Μήλος, το νησί της Αφροδίτης

Η Μήλος είναι φημισμένη για τα δαντελωτά της ακρογιάλια. Με πάνω από 75 μικρές και μεγάλες παραλίες, με κρυστάλλινα και καταγάλανα νερά, πολύχρωμα σμιλεμένα βράχια και λευκόχρυσες αμμουδιές, είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιαστείτε.

Λόγω της ηφαιστιογενούς προέλευσης του εδάφους της, η Μήλος έχει εντυπωσιακή μορφολογία και ποικιλία παραλιών. Θα συναντήσετε άλλοτε παραλίες με λευκόχρυσες αμμουδιές και άλλοτε κόλπους με βότσαλα που περικυκλώνονται από πέτρες, λευκά, κόκκινα, κίτρινα ή και μαύρα βράχια.

Ξεχωριστά χρώματα και βάθη θα βρείτε και στη θάλασσά της, ενώ επίσης μπορείτε να κολυμπήσετε σε πλήρως οργανωμένες παραλίες ή να επιλέξετε πιο μοναχικές και άγριες.

Το σίγουρο είναι ότι τα καθαρά νερά του νησιού και οι απείρου κάλους παραλίες του θα σας προσφέρουν μία εμπειρία άνευ προηγουμένου.

H Mήλος, βρίσκεται στα N.Δ. των Kυκλάδων. Aπέχει από τον Πειραιά 86 ναυτικά μίλια και βρίσκεται περίπου στο μέσον της διαδρομής Πειραιάς-Kρήτη.

Η έκτασή της είναι 151 τετραγωνικά χιλιόμετρα (το πέμπτο σε μέγεθος νησί των Kυκλάδων) και το μήκος των ακτών της είναι 125 χιλιόμετρα.

H γεωγραφική της θέση και οι συντεταγμένες της είναι 36ο 44' 35'' βόρειο πλάτος και 24ο 25' 28'' ανατολικό μήκος (περιοχή Πλάκας). Η Μήλος θεωρείται χαμηλό νησί. Το μεγαλύτερο ύψωμα της, ο Προφήτης Hλίας έχει ύψος 751 μέτρα.

Το Xονδρό Bουνό, μια άλλη κορυφή στην ίδια περιοχή, έχει ύψος 636 μέτρα. Όλα τα υπόλοιπα υψώματα είναι κάτω των 400 μέτρων.

Χαρακτηριστικό της Μήλου είναι το φυσικό της λιμάνι, ο Αδάμαντας, ένα από τα μεγαλύτερα της Mεσογείου. Σε συνδυασμό με τον ορυκτό πλούτο του νησιού, έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία, τον πολιτισμό, την οικονομία και την εξέλιξη των κατοίκων της Μήλου.

H ακτοπλοϊκή σύνδεση της Μήλου με τον Πειραιά είναι καθημερινή. Tο ταξίδι με ταχύπλοο στην κατευθείαν σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά διαρκεί από 2μισή έως 4μισή ώρες περίπου, ενώ, το ταξίδι με συμβατικό πλοίο, το οποίο προσεγγίζει και τα λιμάνια των υπολοίπων νησιών των δυτικών Κυκλάδων (Κύθνου, Σερίφου, Σίφνου, Kιμώλου), διαρκεί περίπου 7 ώρες.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τρεις - τέσσερις φορές την εβδομάδα υπάρχουν δρομολόγια που συνδέουν τη Μήλο με τα νησιά Ίο, Σίκινο, Φολέγανδρο, Σαντορίνη, Νάξο, Μύκονο και Σύρο, τα νησιά των ανατολικών Κυκλάδων Κάσο, Κάρπαθο, Χάλκη, Ρόδο, καθώς επίσης και το Ηράκλειο και τη Σητεία της Κρήτης.

Αξιοθέατα

Αρχαιολογικό Μουσείο: Το αρχαιολογικό μουσείο της Μήλου, στεγάζεται σ' ένα νεοκλασικό κτίριο του Τσίλερ που κτίστηκε το 1870 και βρίσκεται στη Πλάκα. Στην κεντρική αίθουσα του Αρχαιολογικού μουσείου υπάρχει το εντυπωσιακό άγαλμα της Αφροδίτης το οποίο είναι αντίγραφο του αυθεντικού και προέρχεται από τα εργαστήρια του Μουσείου του Λούβρου.

Εκκλησιαστικό Μουσείο: Πολύ κοντά στην παραλία του Αδάμαντα, βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, τρίκλιτη βασιλική. Κτίστηκε μετά την Εικονομαχία (842 μ.X.). Εδώ λειτουργεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο Μήλου, πινακοθήκη της αγιογραφικής παράδοσης του νησιού με εικόνες από τον 14ο αιώνα.

Λαογραφικό Μουσείο: Το λαογραφικό μουσείο της Μήλου, το οποίο βρίσκεται στη Πλάκα, στεγάζεται σ' ένα οίκημα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Ιδρύθηκε το 1967, από την «Ένωση των εν Aθήναις Mηλίων» με οργανωτή και εμψυχωτή του τον Zαφείρη Bάο. Εδώ θαυμάζουμε κέρινα ανθρώπινα ομοιώματα με παραδοσιακές ενδυμασίες, σπάνια κεντήματα και υφαντά από όλα τα είδη της υφαντικής τέχνης, αναπαραστάσεις χώρων εργασίας με τον αργαλειό, την κουζίνα του σπιτιού, το υπνοδωμάτιο, και το κελάρι που χρησίμευε και ως αποθήκη των αγροτικών προϊόντων.

Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου: Το Μεταλλευτικό μουσείο βρίσκεται στον Αδάμαντα και στεγάζεται σ' ένα κτίριο που κατασκευάστηκε το 1995. Το Μουσείο λειτουργεί από το 1998. Σκοπός του μουσείου είναι να προβάλει την μεταλλευτική ιστορία του νησιού, που ξεκινάει από τα νεολιθικά χρόνια.

Ναυτικό Μουσείο Μήλου: Δημιουργήθηκε χάρις στις προσπάθειες του γιατρού Πέτρου Αρμένη, που με απίστευτο μεράκι κατάφερε να συγκεντρώσει πλήθος εκθεμάτων, με τη συμπαράσταση παλιών ναυτικών. Άνοιξε τις πύλες του το Σεπτέμβρη του 2008.

Κατακόμβες της Μήλου: Κοντά στο χωριό Τρυπητή, σε μια απότομη πλαγιά, βρίσκονται οι Kατακόμβες της Mήλου. Τόπος συγκέντρωσης των πρώτων Xριστιανών, για την τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων και την ταφή των νεκρών τους. Είναι μοναδικές σε μέγεθος στον ελλαδικό χώρο και από τις πιο αξιόλογες, μαζί με αυτές της Pώμης και των Aγίων Tόπων, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θειωρυχεία: Στην ανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται ο μικρός όρμος Παλιόρεμα με τα πεντακάθαρα νερά και τα κιτρινωπά από το θειάφι της περιοχής βότσαλα. Εδώ υπάρχουν τα παλιά λατομεία εξαγωγής θείου και τα ερείπια από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, που λειτουργούσε μέχρι το 1956.

Θερμές Πηγές: Η Μήλος είναι νησί ηφαιστειογενές και ως εκ τούτου έχει θερμά εδάφη, ατμίδες και πηγές θερμών νερών. Από τις πηγές της Μήλου η πηγή του Λάκκου στον Αδάμαντα που βρίσκεται μέσα σε σπήλαιο, είναι αναγνωρισμένη σαν ιαματική λουτροπηγή ιαματικής σημασίας. Το νερό της πηγής του Λάκκου συνίσταται για εκφυλιστικές οστεοαρθροπάθειες, μυαλγίες & νευραλγίες.

Παραλίες

Αναμφισβήτητα ο σημαντικότερος λόγος που η Μήλος βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών είναι οι παραλίες της, περισσότερες από 70 στο σύνολό τους, με καταγάλανα νερά και μοναδικά ηφαιστειακά τοπία.

Τριάδες

Τρεις αμμώδης απόμερες παραλίες με καταγάλανα ρηχά νερά, τοποθετημένες η μία μετά την άλλη. Το τοπίο είναι βουκολικό με ξανθιά άμμο κλεισμένη ανάμεσα σε βράχια. Η διαδρομή είναι κουραστική, αλλά η απόκοσμη ομορφιά τους θα σας αποζημιώσει.

Θειωρυχεία

Στον μικρό όρμο Παλιόρεμα μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας σε παραλία με κιτρινωπά βότσαλα και πεντακάθαρα νερά, ενώ το μυαλό σας θα ταξιδεύει στο χρόνο, χάρη στα ερείπια από τις εγκαταστάσεις των παλιών ορυχείων εξαγωγής θείου που λειτουργούσαν μέχρι το 1956. Η παραλία αποτελεί ένα από τα γεωλογικά αξιοθέατα του νησιού και μπορείτε να παρατηρήσετε βαγόνια στις ράγες τους , παλιά σκουριασμένα εργαλεία και αχρησιμοποίητα ανταλλακτικά στην αποθήκη υλικού, ενώ απολαμβάνετε το μπάνιο σας σε καθαρά νερά και άγριο μυστηριώδες τοπίο.

Φυριπλάκα

Εκτεταμένη παραλία με επιβλητικά θεόρατα ηφαιστειακά βράχια, λευκόγκριζη ψιλή αμμουδιά και λευκό βότσαλο. Διαθέτει ρηχά γαλαζοπράσινα νερά, beach bar και ξαπλώστρες με ομπρέλες. Η Φυριπλάκα δίνει τη δυνατότητα και σε αυτούς που θέλουν να αποφύγουν την πολυκοσμία να απολαύσουν το μεγαλείο και την ομορφιά της στις δύο πιο μοναχικές παραλίες (στη συνέχεια της πρώτης που είναι οργανωμένη), αρκεί να περπατήσουν παράλληλα στη θάλασσα και τα ηφαιστειακά βράχια.

Τσιγκράδο

Παραλία αγκαλιασμένη από θεόρατα βράχια, με κάτασπρη άμμο και σμαραγδένια νερά. Η πρόσβαση σε αυτή την πραγματικά εξωτική παραλία γίνεται από έναν σχετικά εύκολο χωματόδρομο. Για να απολαύσετε όμως την ομορφιά της θα πρέπει να κατεβείτε από το ύψωμα μέσω ενός ίχνους απότομου μονοπατιού που είναι καλυμμένο με άμμο. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, αλλά μπορείτε να προμηθευτείτε τα απολύτως απαραίτητα από την κοντινή παραλία της Φυριπλάκας.

Προβατάς

Ιδανική παραλία για οικογένειες αφού διαθέτει άπλετη χρυσοκόκκινη αμμουδιά (χάρη στα οξείδια σιδήρου) και πολύ ρηχά νερά, κατάλληλα για το παιχνίδι των παιδιών. Είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, διαθέτει ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες. Η πρόσβαση είναι εύκολη χάρη στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο (7 χλμ από τον Αδάμαντα και με καλή σήμανση), ενώ υπάρχει και συχνή συγκοινωνία με λεωφορείο.

Παλιοχώρι

Η Παραλία του Παλιοχωρίου είναι συνολικής έκτασης σχεδόν 2 χιλιομέτρων και εξαιρετικά δημοφιλής. Αποτελείται από πολύχρωμα βότσαλα, χοντρή άμμο και δροσερά πεντακάθαρα βαθιά νερά. Ουσιαστικά η παραλία αποτελείται από τρεις παραλίες. Την μεγάλη και οργανωμένη, την μεσαία και μια πιο μικρή και στενή περικυκλωμένη από βράχια. Στο Παλιοχώρι έχετε την ευκαιρία να δείτε μοναδικές και επιβλητικές εικόνες, αποτέλεσμα της ηφαιστειακής ενέργειας και της γεωλογικής ζωντάνιας της περιοχής. Εκτός από τα πολύχρωμα βράχια σε κόκκινο, ροζ, κίτρινο και λευκόγκριζο χρώμα, στο Παλιοχώρι αναβλύζουν θερμά νερά. Η αφάνταστη ποικιλία των φυσικών υλικών και χρωμάτων που διαθέτει, είναι σίγουρο πως θα σας καταπλήξει.

Αγία Κυριακή

Μεγάλη και οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες, ομπρέλες, beach bars και γήπεδο beach volley. Τα δροσερά νερά της, τα πολύχρωμα βότσαλα και η εκτεταμένη χοντρή της αμμουδιά θα σας καταπλήξουν. Σε κοντινή απόσταση από την παραλία βρίσκονται μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ένα εστιατόριο.

Φυροπόταμος

Παραθαλάσσιος οικισμός με μικρή, αλλά οργανωμένη παραλία, κατάλληλος για κολύμπι και ψάρεμα. Διαθέτει αρκετά αλμυρίκια και κολπίσκο περιτριγυρισμένο από «σύρματα». Η παραλία του είναι αμμώδης, ενώ διαθέτει και beach bar. Στην άκρη του, μετά τα ψαράδικα σπιτάκια, θα δείτε την εγκαταλελειμμένη σκάλα φόρτωσης και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Σαρακήνικο

Η πιο φημισμένη παραλία του νησιού, χάρη στο μοναδικό σεληνιακό τοπίο. Ολόλευκοι ηφαιστειακοί σχηματισμοί βράχων με έξοχα βαθυγάλανα νερά. Υπάρχει και ένα μικρό φυσικό λιμανάκι, κλεισμένο ανάμεσα στα βράχια, με αμμουδιά και πρασινογάλανα νερά. Το τοπίο είναι εκπληκτικό, με συνεχείς εναλλαγές ηφαιστειακών υλικών και άφθονα απολιθώματα. Το όνομα του οφείλεται στο ότι οι πειρατές το χρησιμοποιούσαν σαν καταφύγιο. (Ακόμη σώζονται σκαλισμένες στον βράχο οι δέστρες των πλοίων.) Το λευκό των βράχων και η έλλειψη βλάστησης δημιουργούν μία αίσθηση μοναδική, που δύσκολα θα ξεχάσετε.

Πολλώνια

Τα Πολλώνια ή η Απολλωνία είναι ένα γραφικό ψαροχώρι χτισμένο γύρω από έναν όμορφο κολπίσκο με παραλία με πλούσια αμμουδιά και πολλά αλμυρίκια. Διαθέτει αρκετές ταβέρνες, εστιατόρια και νησιωτικά καφενεία, ενώ από εδώ γίνεται και η σύνδεση με τη γειτονική Κίμωλο και τα Γλαρονήσια. Τα Πολλώνια είναι εύκολα προσβάσιμα με Ι.Χ. και συγκοινωνία.

Πλάθιενα

H Πλάθιενα είναι μια παραλία στη βόρεια Μήλο, σε έναν όρμο που είναι κατά κάποιο τρόπο προστατευμένο από τα συχνά μελτέμια. Είναι πολύ κοντά στην Πλάκα (2χλμ) και μπορείτε να το δείτε από τη μεγάλη εκκλησία στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη, σε ένα στενό δρόμο σε καλή κατάσταση. Μπροστά από αυτή την παραλία, στη θάλασσα, βρίσκεται το περίφημο σχήμα αρκούδας-κουνέλι της Μήλου – ένα βράχο που μοιάζει τόσο μια αρκούδα και ένα κουνέλι, ανάλογα με την οπτική γωνία. Η παραλία είναι αμμώδης, με ρηχά νερά και μερικά χαμηλά αναπτυσσόμενα δέντρα στην άμμο. Το καλοκαίρι υπάρχει μια μικρή καντίνα που λειτουργεί εκεί, παρέχοντας ποτά, αλλά λειτουργεί μόνο κατά την υψηλή περίοδο. Κοντά στη Πλάθιενα μπορείτε να επισκεφθείτε τα μικρά αλιευτικά λιμάνια Φουρκοβούνι και Αρετή.

Πάχαινα

Ευρύχωρη παραλία με θέα τα Γλαρονήσια, με πλούσια αμμουδιά και μερικά αλμυρίκια, η Πάχαινα θα σας συναρπάσει χάρη στα γαλανά νερά της και στα βράχια που αναδύονται μέσα από αυτά.

Παπάφραγκας

Δίπλα στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Φυλακωπής, βρίσκονται οι τρεις σπηλιές του Παπάφραγκα. Το σπήλαιο του Παπάφραγκα είναι μια βαθιά θαλάσσια σπηλιά, όπου μπορείτε να κολυμπήσετε σε γαλαζοπράσινα νερά ανάμεσα σε γκριζόλευκα βράχια που οδηγούν στην ανοιχτή θάλασσα. Η παραλία είναι μικρής έκτασης, περικυκλωμένη από τα θεόρατα ανοιχτόχρωμα βράχια, ενώ για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να κατεβείτε από ένα απόκρημνο σκάλισμα πάνω στο βράχο. Στα χρόνια του Βυζαντίου χρησιμοποιούταν ως ορμητήρια των πειρατών, ενώ πήρε το όνομά της από τον τελευταίο Φράγκο Παπά που χρησιμοποιούσε την παραλία για να προφυλάσσει τη βάρκα του.

Μύτακας

Η παραλία στον Μύτακα βρίσκεται αριστερά στον βόρειο οδικό άξονα που οδηγεί στα Πολλώνια. Παραδοσιακό ψαροχώρι με γαλανά νερά και αμμώδη παραλία.

Παπικινού

Αυτή η μεγάλης έκτασης παραλία βρίσκεται 1χλμ ανατολικά του Αδάμαντα και έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1993. Διαθέτει πολλά αλμυρίκια, ομπρέλες και ξαπλώστρες, εστιατόριο και γήπεδο βόλεϊ. Είναι ιδανική για παιδιά, μιας και τα νερά της βαθαίνουν αργά , ενώ συγχρόνως είναι από τις παραλίες με τον πιο ήπιο κυματισμό στο νησί.

Αλογόμαντρα

Μία λωρίδα αμμώδους παραλίας, κλεισμένη με ψηλά βράχια, η οποία δεν είναι ορατή από το δρόμο. Υπάρχει πλαγίως βραχώδες έδαφος και αβαθή πρασινογάλανα νερά. Ο σχηματισμός της παραλίας θυμίζει μάντρα, εξ’ου και το όνομα της «Αλογόμαντρα».

Αχιβαδόλιμνη

Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού με κατάλευκη αμμουδιά και βαθυγάλανα ρηχά νερά. Εκεί υπάρχει οργανωμένο camping και η παραλία είναι προσβάσιμη και με λεωφορείο. Πήρε το όνομά της από την λιμνούλα που βρίσκεται απέναντί της και είναι γεμάτη από αχιβάδες. Η Αχιβαδόλιμνη ή Χιβαδόλιμνη χωρίζεται σε δύο αμμουδιές, η πρώτη είναι πιο ήσυχη και απομονωμένη, ενώ η δεύτερη είναι πολυσύχναστη, οργανωμένη και διαθέτει beach bar και εστιατόρια. Η παραλία αποτελεί ιδανική επιλογή για τους λάτρεις του surf και του kite-surf.

Αναζήτηση

Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.