Άγιος Νικόλαος, ο “Άγιος” των κρητικών

Ο Άγιος Νικόλαος είναι η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της περιφερειακής ενότητας του Λασιθίου με πληθυσμό 20,000 κατοίκων. Είναι μια πανέμορφη ήρεμη μικρή πόλη, την οποία οι Κρητικοί αναφέρουν απλώς ως "ο Άγιος".

Η πόλη είναι κτισμένη στην τοποθεσία Μαντράκι, στην δυτική πλευρά του μεγάλου Κόλπου του Μιραμπέλου, αλλά η σημερινή ονομασία της προέρχεται από το Βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου στον Όρμο δυτικά της πόλης.

Εδώ ήταν κτισμένη η μινωική πόλη Λατώ προς Καμάρα, επίνειο της Λατούς. Αργότερα, τη Βυζαντινή εποχή ήταν γνωστή ως Επισκοπή Καμάρας, αλλά ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη.

Λόγω του ότι οι Ενετοί ποτέ δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην περιοχή, ο Άγιος Νικόλαος δεν οχυρώθηκε με τείχος και παρέμεινε ένα μικρό ψαροχώρι ως τη στιγμή που μεταφέρθηκε εδώ η πρωτεύουσα του νομού στις αρχές του 20ου αιώνα.

Έκτοτε, η πόλη έχει μεταμορφωθεί σε ένα γραφικό τουριστικό θέρετρο με κύριους πυλώνες ανάπτυξης τις όμορφες παραλίες, τη ηρεμία και την γραφικότητα της.

Την όμορφη πόλη του Αγίου Νικολάου με τα νεοκλασικά της σπίτια και τα μαγαζιά αγκαλιάζει το γραφικό λιμάνι της, με τα μπαράκια και τα εστιατόρια γύρω του.

Το σκηνικό θυμίζει τυπικό ελληνικό νησί και αξίζει να περιπλανηθεί κανείς στα δρομάκια και να απολαύσει ένα ποτό κοντά στο λιμάνι.

Μέσα στην καρδιά της πόλης συναντάει κανείς και την εξαιρετική μαρίνα που κάθε χρόνο διακρίνεται με τη Γαλάζια Σημαία των μαρινών για τα καθαρά νερά της.

Αξιοθέατα

Σήμα κατατεθέν του Αγίου Νικολάου είναι η γραφική Λίμνη Βουλισμένη, μια μικρή λιμνοθάλασσα στο κέντρο της πόλης, που χρησιμοποιείται για να δένουν οι βάρκες.

Δεκάδες θρύλοι συνδέονται με αυτήν λόγω των πολύ βαθιών νερών της, όπως το ότι δεν έχει βάθος. Στο πυθμένα της λίμνης είχαν πετάξει οι Γερμανοί πολεμικό υλικό πριν εγκαταλείψουν την Κρήτη το 1944.

Μια βόλτα γύρω από τη λίμνη είναι μια πολύ ωραία εμπειρία. Άλλα αξιοθέατα του Αγίου Νικολάου είναι η τα νεοκλασικά κτίρια, η μαρίνα (η πρώτη μαρίνα στην Κρήτη), το νησάκι των Αγίων Πάντων με τους προστατευόμενους Κρητικούς αιγάγρους, η Κιτροπλατεία με τις ταβερνούλες της, ο πεζόδρομος με τις καφετέριες.

Επίσης εντύπωση προκαλούν οι σκάλες που βρίσκονται σχεδόν παντού, αφού η πόλη είναι κτισμένη σε περιοχή με πολύ έντονες κλίσεις.

Το λιμάνι του Αγίου Νικολάου

Η ιστορία του Αγίου Νικολάου έχει σημαδευτεί από το λιμάνι του. Στην περιοχή Αμμούδι, ήταν και είναι το εμπορικό λιμάνι της πόλης.

Επιλέχτηκε αυτή η τοποθεσία για να φτιαχτεί ένα σημαντικό λιμάνι για την Ανατολική Κρήτη, γιατί οι νησίδες των Αγίων Πάντων μπροστά από αυτό πρόσφεραν καλύτερη άμυνα απέναντι σε πιθανούς εισβολείς και σημαντική προστασία από τους βορειοδυτικούς ανέμους, που μπορεί να είναι αρκετά ισχυροί.

Στην Ενετοκρατία το λιμάνι του Αγίου Νικολάου χωρούσε 25 γαλέρες, έναν αρκετά μεγάλο αριθμό για την εποχή, και ικανοποιούσε τις ανάγκες της Ανατολικής Κρήτης, ενώ σήμερα από εδώ μπορείτε να ταξιδέψετε προς Πειραιά και διάφορα νησιά.

Τα δύο νησάκια Άγιοι Πάντες, οι φυσικοί κυματοθραύστες του λιμανιού, σήμερα φιλοξενούν λιγοστούς Κρητικούς Αίγαγρους, που απειλούνται με εξαφάνιση.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι ιδανικός για…

Ο Άγιος Νικόλαος προσφέρεται για όλους, νέους και πιο μεγάλους, μόνους, ζευγάρια και οικογένειες, για εξερευνητές ή για όσους προτιμούν να περάσουν τις μέρες των διακοπών τους στις παραλίες στον Αγιο Νικόλαο και στα άλλα μέρη κοντά σ’ αυτόν, όπως στην Ελούντα στα βόρεια ή στην Αμμουδάρα και στο Ιστρο στα νότια.

Αν απομακρυνθείτε από την ακτή η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής είναι σχεδόν ανύπαρκτη με εξαίρεση το χωριό Κριτσά, που δέχεται αρκετούς επισκέπτες για το παραδοσιακό χρώμα του.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι βρεθούν για διακοπές στον Αγιο Νικόλαο και θέλουν να εξερευνήσουν περιοχές στην ανατολική Κρήτη χωρίς έντονη τουριστική ανάπτυξη, θα έχουν πολλές ευκαιρίες είτε με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, είτε παίρνοντας μέρος σε οργανωμένες ημερήσιες εκδρομές.

Αυτό που θα πρέπει να θυμούνται όλοι οι επισκέπτες, είναι πως ο Άγιος Νικόλαος είναι μια μικρή πόλη. Αν σας προβληματίζει το ότι θα την γυρίσετε και θα γνωρίσετε τα αξιοθέατα της γρήγορα, αποφύγετε να προγραμματίσετε πολυήμερες διακοπές σ’ αυτή.

Επίσης θα πρέπει να αποφύγετε τον Άγιο Νικόλαο αν ψάχνετε την τρελή νυχτερινή ζωή του στυλ Χερσόνησος, Μάλια ή Πλατανιάς. Νυχτερινή ζωή στον Άγιο Νικόλαο υπάρχει, θα περάσετε καλά αλλά δεν θα έχετε τις αμέτρητες επιλογές που προσφέρουν τα παραπάνω μέρη.

Πώς θα φτάσετε στον Άγιο Νικόλαο

Με πλοίο από Πειραιά για Αγιο Νικόλαο: Ο Άγιος Νικόλαος έχει ένα σημαντικό από την αρχαιότητα λιμάνι και η τοπική ναυτιλιακή εταιρεία ΛΑΝΕ προσφέρει πλοίο από Πειραιά για Άγιο Νικόλαο κάθε Δευτέρα, ενώ από Άγιο Νικόλαο προς Πειραιά το πλοίο αναχωρεί κάθε Πέμπτη και Κυριακή.

Ωστόσο το Ηράκλειο είναι αρκετά κοντά στον Άγιο Νικόλαο, οπότε μπορείτε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο ή πλοίο προς Ηράκλειο και από κει να συνεχίσετε για Άγιο Νικόλαο με λεωφορείο, ταξί ή με αυτοκίνητο δικό σας ή ενοικιαζόμενο.

Από το λιμάνι ή το αεροδρόμιο Ηρακλείου στον Άγιο Νικόλαο. Ακολουθώντας τον βόρειο οδικό άξονα του νησιού δεν θα χρειαστείτε περισσότερο από μία ώρα για να φτάσετε στον Άγιο Νικόλαο. Η διαδρομή είναι πλούσια σε εναλλαγές τοπίων που σίγουρα θα απολαύσετε.

Από το Ηράκλειο στον Άγιο Νικόλαο με λεωφορείο. Υπάρχουν πολύ συχνά λεωφορεία προς Άγιο Νικόλαο, που ξεκινούν από τον σταθμό λεωφορείων στο λιμάνι Ηρακλείου.

Από τα Χανιά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο θα χρειαστείτε 3 – 3,5 ώρες περίπου, ενώ από το Ρέθυμνο στον Άγιο Νικόλαο θα χρειαστείτε 2,5 ώρες περίπου.

Παραλίες

Φοινικόδασος του Βάι Στο ανατολικό άκρο της Κρήτης, λίγο βορειότερα από το χωριό Παλαίκαστρο και σε απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων από τη Σητεία. Το μοναδικό αυτοφυές φοινικόδασος της Ευρώπης με τον ενδημικό Κρητικό φοίνικα να γεμίζει με ζωή το τοπίο, είναι ένα ακόμη μέρος που δεν πρέπει να χάσεις. Κι αυτό γιατί εκεί που τελειώνει το πράσινο, αρχίζει το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας.

Παχιά Άμμος Το ψαροχώρι Παχιά Άμμος βρίσκεται περίπου 20 χλμ νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου στο πιο νότιο σημείο του κόλπου Μιραμπέλλου. Η παραλία του χωριού είναι αμμώδης και καθαρή και πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλής αμμουδιές στην Κρήτη. Στη περιοχή υπάρχουν ταβερνάκια, καφενεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κι άλλες παροχές για την πιο άνετη διαμονή σας. Η επίσκεψή σας στην παραλία της Παχιάς Άμμου θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε πολλές από τις ομορφιές που έχει η Κρήτη, μιας και στις γύρω περιοχές θα συναντήσετε κι άλλες παραλίες επίσης όμορφες και καθαρές.

Πλάκα Περίπου 16 χλμ βόρεια από τον Άγιο Νικόλαο και 5 χλμ από την Ελούντα. Η ακτή είναι βοτσαλωτή. Η πολυσύχναστη παραλία Πλάκα είναι προστατευμένη από τους ανέμους και καλά οργανωμένη (ομπρέλες, ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ κλπ), ενώ προσφέρει φυσική σκιά. Στην περιοχή θα βρεις κάποια από τα καλύτερα ξενοδοχεία της Κρήτης, καθώς και εστιατόρια (για όλες τις τσέπες), καφετέριες και bar. Αξίζει να αναφέρουμε την όμορφη θέα προς το νησί της Σπιναλόγκας το οποίο και μπορείς να επισκεφθείς από την Πλάκα με μικρά καραβάκια που αναχωρούν από και προς το νησί κάθε ώρα.

Ίστρο Περίπου 12 χλμ νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου στο δρόμο προς Ιεράπετρα, βρίσκεται η πανέμορφη παραλία του Ίστρου ή Βούλισμα όπως είναι γνωστή αλλιώς. Καταγάλανα, καθαρά και κρυστάλλινα νερά, άσπρη άμμος και καταπράσινες πλαγιές είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της ακτής. Υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, καθώς και καντίνα για καφέ ή φαγητό. Η παραλία του Ίστρου είναι ήσυχη και ιδανική για χαλάρωση. Στην περιοχή μπορείτε να βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβερνάκια.

Μύρτος Περίπου 25 χλμ δυτικά της Ιεράπετρας, στο νότιο μέρος της Κρήτης, βρίσκεται η παραλία του Μύρτου. Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη και καταγάλανη με βαθιά νερά και ψιλό βότσαλο. Προσφέρεται για χαλάρωση και ηρεμία μιας και δεν έχει καμία σχέση με τις πολυσύχναστες οργανωμένες παραλίες. Στην περιοχή μπορείτε να βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβερνάκια και καφενεία. Τα κρυστάλλινα νερά της παραλίας του Μύρτου και η γαλήνη που προσφέρει την έχουν καθιερώσει ως μια από τις πιο όμορφες παραλίες της νότιας Κρήτης και συχνό προορισμό για Έλληνες και επισκέπτες από το εξωτερικό.

Κολοκύθα Η παραλία της Κολοκύθας βρίσκεται στην περιοχή της Ελούντας περίπου 16 χλμ από τον Άγιο Νικόλαο. Για να φτάσετε στην Κολοκύθα πρέπει να μπείτε στο χωριό της Ελούντας και να κατευθυνθείτε προς τον περίφημο δρόμο με τις αλυκές. Περνώντας τον δρόμο αυτό και ύστερα από έναν ανηφορικό χωματόδρομο, καταλήγετε στην εκκλησία του Αγίου Λουκά. Γαλαζοπράσινα νερά και άσπρη αμμουδιά συνθέτουν ένα παραδεισένιο κι εξωτικό σκηνικό. Στην παραλία υπάρχουν αλμυρίκια για να ξεκουραστείτε κάτω από τη σκιά τους. Σίγουρα η παραλία της Κολοκύθας είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Κρήτης!

Αγία Φωτιά 47 χλμ νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου και 12 χλμ ανατολικά από την Ιεράπετρα. Η αμμώδης παραλία της Αγίας Φωτιάς είναι ένας κόλπος με πολλά πεύκα και ελιές στην παραλία με τα πεντακάθαρα νερά, για σκιά και χαλάρωση. Υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες, καθώς και καφετέριες, ταβερνούλες και ενοικιαζόμενα δωμάτια για μια πιο άνετη διαμονή.

Αχλιά Η παραλία Αχλιά βρίσκεται ανατολικά της Ιεράπετρας και περίπου 40 χλμ από τη Σητεία. Πρόκειται για έναν πανέμορφο κόλπο με γαλαζοπράσινα, καθαρά νερά. Η ακτή είναι αμμώδης και απάνεμη, και το τοπίο πράσινο και ειδυλλιακό. Η παραλία της Αχλιάς είναι οργανωμένη, με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Επίσης θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και γραφικές ταβερνούλες. Αν έχετε ανάγκη από ξεκούραση και χαλάρωση, η Αχλιά είναι ιδανικός προορισμός.

Μακρύ Γιαλός 30 χλμ ανατολικά της Ιεράπετρας, νότια της Σητείας, βρίσκεται η παραλία του Μακρύ Γιαλού. Πρόκειται για μια μεγάλη σε έκταση παραλία, κοντά στο χωριό Ανάληψη. Τα νερά είναι ρηχά και πεντακάθαρα και η ακτή αμμώδης. Η παραλία είναι οργανωμένη και στο ψαροχώρι του Μακρύ Γιαλού θα βρείτε όλες τις ανέσεις. Ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και καφετέριες. Ο Μακρύ Γιαλός είναι ιδανικός προορισμός για οικογένειες.

Ελούντα Το παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο Ελούντα βρίσκεται περίπου 75 χλμ από το Ηράκλειο και 11 χλμ βόρεια του Αγίου Νικολάου στο Λασίθι. Εκεί βρίσκονται δύο από τις πιο όμορφες παραλίες της βόρειας Κρήτης. Η κεντρική παραλία είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες και θαλάσσια σπορ, και στην περιοχή θα βρείτε ταβερνάκια, καφετέριες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία. Έχει αμμώδη παραλία με λίγα αρμυρίκια και λίγο βότσαλο μέσα στη θάλασσα. Είναι πολύ καθαρή και τα νερά της είναι γαλαζοπράσινα!. Στην Ελούντα θα βρείτε τα πάντα. Καλά οργανωμένα ξενοδοχεία, τράπεζες, μαγαζιά, κέντρα διασκέδασης. Είναι ένας προορισμός που θα σας αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους. Αν όμως είστε λάτρεις της απομόνωσης και της ηρεμίας, τότε να επισκεφθείτε την Ελούντα τους μήνες με την λιγότερη αιχμή. Αξίζει!

Ξερόκαμπος Ο Ξερόκαμπος βρίσκεται 48 χλμ νοτιοανατολικά από την Σητεία. Μεγάλη σε έκταση παραλία, αμμώδης με κρυστάλλινα και ρηχά νερά. Πρόκειται για μια από τις ομορφότερες παραλίες της νοτιοανατολικής Κρήτης. Μικροί αμμόλοφοι, διάσπαρτοι ελαιώνες και βουνά συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό. Δυστυχώς, αν βρεθείτε στον Ξερόκαμπο σε περίοδο ανέμων, είναι σχεδόν σίγουρο, ότι δεν θα μπορέσετε να απολαύσετε το μπάνιο σας. Στην περιοχή υπάρχουν ταβερνάκια και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Γαϊδουρονήσι/Χρυσή

8 μίλια νότια της Ιεράπετρα. Είναι ένα από τα πιο μαγευτικά μέρη στην Ελλάδα και γνωστό σε όλο το κόσμο. Η Χρυσή, που πήρε το όνομά της από την χρυσαφένια άμμο που υπάρχει στις παραλίες της, είναι ένα στενόμακρο νησάκι μήκος 5 χιλιομέτρων. Το καραβάκι από την Ιεράπετρα σε αφήνει στη βόρεια μεριά του νησιού, άρα αν φυσάει Νοτιάς, μπορείς να περπατήσεις ως τη νότια πλευρά του νησιού, όπου δεν θα έχει κύμα, διασχίζοντας το Κεδρόδασος σε 5′.

Κάτω Ζάκρος Η Κάτω Ζάκρος είναι ένα μικρό πανέμορφο ψαροχώρι που βρίσκεται 47 χλμ νοτιοανατολικά της Σητείας και 25 χλμ από το Παλαίκαστρο. Έχει μια υπέροχη παραλία με αρμυρίκια και ψιλό βότσαλο, με πεντακάθαρα γαλανά νερά. Στην παραλία δεν υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες. Εκεί θα βρείτε όμορφα ταβερνάκια με νόστιμο ψάρι και καφετέριες, καθώς και κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια για τη διαμονή σας.

Ίτανος Οι όμορφες παραλίες της Ίτάνου ή Ερημούπολης βρίσκονται δίπλα στην αρχαία πόλη Ίτανο περίπου 96 χλμ ανατολικά από τον Αγίο Νικόλαο και 26 χλμ ανατολικά της Σητείας. Πρόκειται για τρεις πανέμορφες παραλίες! Την παραλία που βρίσκεται στα βόρεια, η οποία κατά τη γνώμη μας είναι και η ωραιότερη από τις τρεις, θα τη συναντήσετε στα αριστερά σας αφού πρώτα περπατήσετε 5 λεπτά από τον χώρο που υπάρχει για να παρκάρετε το αυτοκίνητο ή τη μοτοσυκλέτα σας. Θα ανηφορίσετε ένα μικρό, βατό λοφίσκο και ακριβώς μπροστά σας θα αντικρίσετε την πανέμορφη αμμώδη παραλία με τα πεντακάθαρα και γαλαζοπράσινα νερά της. Η θέα θα σας κόψει την ανάσα! Η δεύτερη παραλία βρίσκεται στα νότια της αρχαίας πόλης, πίσω από το μικρό φρούριο που θα δείτε πάνω στο λόφο δεξιά από εκεί που παρκάρατε. Πρόκειται για αμμώδη παραλία με καθαρά, κρυστάλλινα νερά. Το μόνο αρνητικό είναι ότι η συγκεκριμένη παραλία επηρεάζεται από τους ανέμους. Η τρίτη παραλία βρίσκεται ακριβώς μπροστά στα ερείπια της αρχαίας Ιτάνου, ανάμεσα στις άλλες δύο παραλίες. Υπάρχει κάτι μαγικό μ’ αυτή την παραλία. Στον βυθό της υπάρχει μια ολόκληρη αρχαία πόλη στην οποία τώρα κατοικούν χιλιάδες ψάρια! Θα κολυμπήσετε ακριβώς πάνω από τα ερείπια της αρχαίας πόλης Ίτανος και με τη μάσκα σας θα μπορέσετε να δείτε τη μαγική αυτή εικόνα! Οι λάτρεις της κατάδυσης θα λατρέψουν αυτή την παραλία! Στην περιοχή δεν θα βρείτε ανέσεις όπως ξαπλώστρες, ομπρέλες, φαγητό ή διαμονή. Είναι εντελώς ανοργάνωτη γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίσετε να έχετε νερό και πρόχειρο φαγητό μαζί σας.

Χιόνα Η Χιόνα βρίσκεται 21 χλμ ανατολικά από τη Σητεία και 3 χλμ νοτιοανατολικά από το Παλαίκαστρο. Πρόκειται για μια πανέμορφη, αμμώδη παραλία με γαλαζοπράσινα νερά! Δίπλα ακριβώς από την παραλία υπάρχουν μικροί κολπίσκοι, σχετικά απομονωμένοι, όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας ακόμη πιο ήρεμα και αν θέλετε να κάνετε γυμνισμό. Η παραλία της Χιόνας είναι πολύ γνωστή για το πεντανόστιμο φαγητό της που θα βρείτε σε κάποιες ταβερνούλες κατά μήκος της ακτής. Η παραλία της θα σας μαγέψει με τα κρυστάλλινα νερά της και την χαλάρωση που χαρίζει!

Κουρεμένος Η παραλία Κουρεμένος βρίσκεται 2 χλμ από το Παλαίκαστρο και 20 χλμ από τη Σητεία. Έχει μήκος περίπου 1,5 χλμ και είναι πεντακάθαρη! Η αμμώδης ακτή και τα γαλαζοπράσινα νερά είναι τα συστατικά που κάνουν τον Κουρεμένο μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Κρήτης. Στον Κουρεμένο υπάρχουν ταβερνάκια για νόστιμο ψαράκι ενώ διαμονή θε βρείτε στις γύρω περιοχές, ειδικά στο Παλαίκαστρο. Αν είστε λάτρης της ιστιοσανίδας, εκεί θα μπορέσετε να επιδοθήτε στο άθλημα, μιας και η παραλία είναι ιδανική για το σπορ! Μάλιστα στην περιοχή υπάρχει και σχολή windsurfing. Επίσης ο βυθός της θάλασσας είναι ιδανικός για τους οπαδούς της κατάδυσης. Στον Κουρεμένο υπάρχει και μια μικρή μαρίνα με βαρκούλες και για να αράξετε το σκάφος σας εάν διαλέξετε αυτό το μέσο για να φτάσετε εκεί. Η παραλία του Κουρεμένου είναι υπέροχη και σας περιμένει για στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης!

Καρούμες Οι παραλία Καρούμες βρίσκεται περίπου 11 χλμ από το Παλαίκαστρο Ιτάνου και 110 χλμ από τον Άγιο Νικόλαο. Εκεί μπορείτε να φτάσετε είτε μέσα από το Φαράγγι των Χοχλακιών είτε εν πλω. Στο φαράγγι φτάνετε από το δρόμο Σητείας – Ζάκρου και λίγο πριν τη Ζάκρο στο χωριό Χοχλακιές αφήνετε το αυτοκίνητό σας για να αρχίσετε πεζοπορία περίπου 1,5 ώρας μέσα από το Φαράγγι των Χοχλακιών. Πρόκειται για ένα πανέμορφο, δύσβατο φαράγγι που οδηγεί στην καταγάλανη και παρθένα παραλία Καρούμες. Κρυστάλλινα νερά, ψιλό χαλικάκι, απίστευτο τοπίο! Η τέλεια ανταμοιβή ύστερα από την πεζοπορία. Στην παραλία Καρούμες μπορεί κανείς να ψαρέψει, να κατασκηνώσει και περάσει ώρες ξεκούρασης και απομόνωσης. Η παραλία δεν διαθέτει καμία άνεση μιας και είναι μια από τις πιο απομονωμένες παραλίες της Κρήτης. Υπάρχουν κάποια λιγοστά δέντρα που σας προσφέρουν σκιά.

Αναζήτηση

Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.