Σαλαμίνα, το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού

Η Σαλαμίνα είναι το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού και το πιο κοντινό στις ακτές της Αττικής. Απέχει ανατολικά από το πέραμα, 1200 μέτρα και βορειοδυτικά από τις ακτές της Μεγαρίδας, 500 μέτρα.

Διοικητικά ανήκει στον Νομό Αττικής διαμέρισμα Πειραιά. Θρησκευτικά, μαζί με τα Μέγαρα ανήκουν στην Μητρόπολη Μεγάρων – Σαλαμίνος. Πατρίδα του ομηρικού Αίαντα και του μεγάλου τραγικού Ευριπίδη, τόπος διαμονής και δημιουργίας του ποιητή Άγγελου Σικελιανού και φιλοξενίας του Γεωργίου Καραϊσκάκη, η Σαλαμίνα είναι ευρύτερα γνωστή στην παγκόσμια ιστορία για τη μεγαλύτερη Ναυμαχία των αιώνων, που έγινε στο στενό της το 480 π.Χ. , από την έκβαση της οποίας, με νίκη των Ελλήνων, διασώθηκε και αναπτύχθηκε ο ελληνικός πολιτισμός και διαδόθηκε στη Δύση και στον κόσμο.

Αξιοθέατα

Οι δύο Ανεμόμυλοι στο λόφο του Αγίου Νικολάου, κτίσματα του 18ου αιώνα.

Η Ιερά Μονή Φανερωμένης (εορτάζει στις 23 Αυγούστου) ανεγέρθηκε τον 17ο αιώνα (1670) από τον  Όσιο Λαυρέντιο (κατά κόσμο Λάμπρο Κανέλλο) ο οποίος βρήκε την εικόνα της «Νεοφανείσης Παναγίας». Βρίσκεται βορειοδυτικά του νησιού.

Το σπίτι του μεγάλου Έλληνα ποιητή Άγγελου Σικελιανού, στην παραλία της Μονής Φανερωμένης, αναστηλώθηκε (2003-2006) επί Δημαρχίας Βαγγέλη Αγαπίου. Σ΄αυτό έζησε για πολλά χρόνια και δημιούργησε το σημαντικότερο έργο του. Δίπλα στο σπίτι υπάρχει η προτομή του.

Το ανοιχτό Ευριπίδειο Θέατρο το οποίο χτίστηκε 1993 επί Δημαρχίας Αθ. Μακρή και ο Ιερός Ναός της Παναγίας Ελευθερώτριας, χτισμένος το 1998 επί Δημαρχίας Αθ Μακρή στο λόφο Πατρίς.

Οι Ιεροί Ναοί Αγίου Μήνα και Αγίου Δημητρίου με έργα του μεγάλου Σαλαμίνιου και νεοέλληνα ζωγράφου Πολυχρόνη Λεμπέση (1848- 1913) και του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά (1851-1938). Οι ναοί βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.

Ο Τάφος του ήρωα Γεώργιου Καραϊσκάκη, όπου σώζονται τα οστά του στην εκκλησία του Αγ. Δημητρίου στο κέντρο της πόλης. Ο τάφος ανακατασκευάστηκε το 1996. Στον περίβολο του ναού υπάρχει η προτομή του ήρωα.

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας και η Δημοτική Βιβλιοθήκη, που στεγάζονται στο κτίριο του Νέου Δημαρχείου.

Το Δημαρχιακό Μέγαρο, χτισμένο επί Δημαρχίας Αθανασίου Μακρή, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 30-7-2000 από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κων/νο Στεφανόπουλο.

Η Μονή του Αγίου Νικολάου Λεμονιών (17ου αιώνα) και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτη (10ου αιώνα) που βρίσκονται στο πευκόφυτο δάσος προς την περιοχή Κανάκια.

Το σπήλαιο του Ευριπίδη στην περιοχή Περιστέρια, το οποίο ανεσκάφη από τον αρχαιολόγο καθηγητή κ. Γιάννο Λώλο (1994-1997).

Ο πέτρινος φάρος που βρίσκεται στα νότια του νησιού στο ακρωτήρι Λυκόπουλο (μεταξύ των περιοχών Περιστέρια και Κολώνες).

Το Ναΰδριο της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα του 11ου αιώνα που βρίσκεται κοντά στην πλατεία του Αιαντείου (Μούλκι).

Η Ιερά Μονή Υπαπαντής η οποία βρίσκεται στην περιοχή Φλεβαριώτισσα – Μενεμένη.

Η Πόλη της Αρχαίας Σαλαμίνας. Οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν δύο πόλεις στο νησί της Σαλαμίνας, την Αρχαία και την Ομηρική Σαλαμίνα. Η τελευταία βρισκόταν στη Νότια πλευρά του νησιού και ήταν “νοτίως τετραμμένην προς Αίγιναν” όπως αναφέρει ο Παυσανίας. Η αρχαία πόλη ήταν στη χερσονοειδή περιφέρεια που σήμερα ονομάζεται Κυνόσουρα και στην αμέσως μικρότερη χερσόνησο όπου σήμερα βρίσκεται το Καματερό και μέρος του Αμπελακίου. Η κυρίως πόλη βρισκόταν στην πλευρά του Αμπελακίου και διέθετε ερείπια περιβόλου, τειχών και οικοδομημάτων αρχαίων τα οποία σχετίζονται με τα “αγοράς ερείπια”, το “Αιάντειον”, το “Τέμενος Αίαντος”, το “Ιερόν Ασκληπιού”, τον “Βωμόν των δώδεκα Θεών”, τον ανδριάντα του Σόλωνος και της Δημοκρατίας, τη Στοά την Εξέδρα, το Γυμνάσιος, τα Ιερά του Ερμού και του Διονύσου, όπου εκεί εκτελούνταν οι ιστορικές “Έρμαιαι και Διονύσου Εορταί”. Επίσης υπήρχαν ακόμη το τρόπαιο της Αρτέμιδος και του Δία, των Μοιρών, θέατρο και ισχυρό λιμάνι με ναυπηγικές εγκαταστάσεις το οποίο είναι εμφανέστατο μέχρι σήμερα.

Παραλίες

Άγιος Γεώργιος Στο δυτικό μέρος του νησιόυ βρίσκεται ο Άγιος Γεώργιος ένα πολύ όμορφο μέρος με μαγαζιά και μία παραλία με πεντακάθαρα νερά.

Αιάντειο Ένας παραθαλάσσιος οικισμός, με αμμώδη παραλία και με ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Η περιοχή φημίζεται για τις ψαροταβέρνες που πάντα θα βρείτε φρέσκο ψάρι.

Βασιλικά Στα 5 χλμ από την πρωτεύουσα βρίσκονται τα Βασιλικά. Η παραλία έχει ψιλό χαλικάκι, όπου σε αυτήν υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Ηλιακτή Μία από τις ομορφότερες παραλίες με ψιλό βοτσαλάκι, άμμο, πεντακάθαρα νερά και πυκνή βλάστηση.

Κακή Βίγλα Ο όρμος κακή βίγλα βρίσκεται σε ένα καταπράσινο τοπίο που θα απολαύσετε το μπάνιο σας στην παραλία με το ψιλό χαλικάκι. Στην περιοχή θα βρείτε πλειάδα από μαγαζιά.

Κανάκια Αφού θα διασχίσετε μία διαδρομή μέσα στο δάσος με ωραία θέα, θα φτάσετε σε μία όμορφη παραλία που τους καλοκαιρινούς μήνες γεμίζει από επισκέπτες.

Κύριζα Στο νότιο μέρος του νησιού ακόμα μία όμορφη και ήσυχη παραλία με άμμο και βότσαλα, που καλό θα είναι να έχετε μαζί σας ότι χρειάζεστε.

Κολώνες Μία παραλία με βότσαλα και κρυστάλλινα νερά, που για την σκιά σας θα φροντίσουν τα αλμυρίκια της παραλίας.

Λυδικό Μία μικρή όμορφη και αμμώδης παραλία μόλις 15 λεπτά από την πρωτεύουσα.

Μαρούδι Ένα γραφικό κολπάκι δίπλα σε ένα μικρό λιμάνι, με πολύ ωραία θέα, παραλία έχει ψιλό χαλικάκι.

Μπατσί Μία αμμώδη παραλία στους πρόποδες ενός πευκόφυτου βουνού, στο βόρειο μέρος του νησιού.

Μπλε Λιμανάκι Το Μπλε Λιμανάκι απέχει 6 χλμ βόρεια από την πρωτεύουσα, η παραλία είναι αμμώδης και τα νερά ειναί πεντακάθαρα. Ψιλή Άμμος (χάρτης) Μία οργανωμένη παραλία  με ξαπλώστρες και ομπρέλες, αμμώδη ακτή και ρηχά νερά, ιδανική για παιδιά και για παιχνίδια στην θάλασσα.

Ψιλή Άμμος Μία οργανωμένη παραλία  με ξαπλώστρες και ομπρέλες, αμμώδη ακτή και ρηχά νερά, ιδανική για παιδιά και για παιχνίδια στην θάλασσα.

Πέρανη Η παραλία Πέρανι βρίσκεται στα νότια της Σαλαμίνας. Πρόκειται για μια οργανωμένη παραλία, με βλάστηση που αγγίζει κοντά στη θάλασσα.

Περιστέρια Μία γραφική παραλία με βότσαλα και πεντακάθαρα νερά. Θα βρείτε ψαροταβέρνες για να απολαύσετε ολόφρεσκα θαλασσινά.

Πυργιακόνι Σε ένα καταπράσινο κολπάκι θα απολαύσετε χαλαρές στιγμές στα καταπράσινα νερά. Στην περιοχή υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες.

Χανιώτης Κοντά στην περιοχή Περιστέρια θα βρείτε την παραλία στην οποία η ακτή έχει άμμο και ψιλό βοτσαλάκι.

Αναζήτηση

Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.