Πόρος, το καταπράσινο νησί του Αργοσαρωνικού

Ο Πόρος είναι νησί του Σαρωνικού Κόλπου. Η αρχαία ονομασία του ήταν Καλαυρία. Έχει 3.993 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011 που αποτελούν ομώνυμο δήμο. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την ακτή Πελοποννήσου και το απέναντι χωριό Γαλατάς της Τροιζηνίας. Είναι γνωστός, μεταξύ άλλων, για το σπουδαίο λεμονοδάσος που βρίσκεται στην παραπάνω ακτή, ενώ είναι δημοφιλής σαν τόπος μικρών αποδράσεων από την Αθήνα

Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο νησιά, την Σφαιρία και την Καλαυρία, τα οποία χωρίζει ένα πολύ μικρό κανάλι θάλασσας αμέσως μετά τον Ναύσταθμο (Προγυμναστήριο)

Η παραδοσιακή πόλη του Πόρου, το Κανάλι, το Ασκέλι, η Πέρλια και το Νεώριο αποτελούν τα πιο δημοφιλή παραθεριστικά κέντρα για διαμονή, κολύμπι και διασκέδαση. Όποια και να είναι η επιλογή, οι μικρές αποστάσεις στον Πόρο δίνουν τη δυνατότητα να απολαύσει κάποιος τη μοναδική γοητεία της κάθε περιοχής.

Ο Πόρος διαθέτει ικανοποιητική τουριστική υποδομή σε όλους τους τομείς. Πολλά ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια, αρκετά από τα οποία στεγάζονται σε κτήρια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, παλιά αρχοντικά ή επαύλεις που καλύπτουν πλήρως όλες τις ανάγκες του νησιού.

Ο Πόρος είναι χτισμένος αμφιθεατρικά και ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο χρώμα του και την ατμόσφαιρα. Περιπλανηθείτε στα γραφικά στενά σοκάκια της παραδοσιακής πόλης του Πόρου με τα άσπρα ασβεστωμένα σπίτια πνιγμένα στις βουκαμβίλιες, αναπνεύστε την αύρα της θάλασσας, απολαύστε το ηλιοβασίλεμα από το Ρολόι της πόλης και ατενίστε το γραφικό θαλάσσιο πέρασμα με τα βαρκάκια να πηγαινοέρχονται σε όλο το κόλπο.

Ψωνίστε στα πολλά γραφικά πολύχρωμα μικρομάγαζα με είδη λαϊκής τέχνης, κάντε τις βόλτες σας με τις βαρκούλες που βρίσκονται στην προκυμαία, ξεναγηθείτε στις γαστρονομικές απολαύσεις του νησιού με ούζο, τσίπουρο, ψαρομεζέδες και τοπικά εδέσματα σε γραφικές ταβέρνες, ουζερί, μεζεδοπωλεία και διασκεδάστε στα μπαράκια που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας ή χορέψτε με τα παραδοσιακά νησιωτικά συγκροτήματα στις ταβέρνες του Πόρου.

Mη λησμονήσετε να δοκιμάσετε τα τοπικά γλυκά εδέσματα "αμυγδαλωτά", φτιαγμένα με μια πανάρχαια συνταγή από αμύγδαλα και ροδόνερο.

τι να επισκεφθείτε

Στον Πόρο πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το Ναό του Ποσειδώνα, στην Αρχαία Καλαυρία, από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαιότητας, στο ωραιότερο ίσως σημείο του νησιού.

Επίσης το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, που ιδρύθηκε το 1720 από τον Μητροπολίτη Αθηνών Ιάκωβο Β΄, στη θέση του παλιού Μοναστηριού των Ταξιαρχών (πιθανόν 14ου αι.), στο οποίο θα θαυμάσετε, εκτός από την αρχιτεκτονική του και σπάνιες εικόνες και εκθέματα.

Αξίζει να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου το οποίο φιλοξενεί γλυπτά, επιγραφές και αρχιτεκτονικά μέλη από την Τροιζήνα, την Καλαύρεια και τα Μέθανα, και μη ξεχάσετε να περάσετε από την αίθουσα τέχνης του Πόρου, που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί πολλές εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Κατά περιόδους, στους καλοκαιρινούς μήνες, γίνονται πολλές εκθέσεις και συναυλίες σε διάφορα σημεία του νησιού, καθώς επίσης και πολλές προγραμματισμένες εκδηλώσεις από το Δήμο.

Για όσους αγαπούν το "Σινεμά", υπάρχει ο καλοκαιρινός κινηματογράφος "Διάνα", στο οποίο προβάλλονται όλες οι καλές ταινίες του χειμώνα.

Παραλίες

Μικρό Νεώριο Μια μικρή αλλά όμορφη παραλία, η οποία είναι οργανωμένη και αμμουδερή με πεύκα που φθάνουν μέχρι τη θάλασσα.

Μεγάλο Νεώριο Βρίσκεται μετά το μικρό Νεωρίου και διαθέτει μια από τις πιο ωραίες αμμουδιές του Πόρου.

Λιμανάκι της Αγάπης Το πιο ρομαντικό μέρος του Πόρου όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τα γαλαζοπράσινα νερά, κάνοντας μπάνιο κάτω από τα πεύκα. Είναι οργανωμένη διαθέτοντας κυλικείο και ξαπλώστρες.

Ρώσικος Ναύσταθμος Εδώ θα βρείτε ένα ιστορικά διατηρητέο μνημείο, με μεγάλο αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον το οποίο συνοδεύεται από μια οργανωμένη πλαζ.

Γερολιμένας Απόμερη όχι οργανωμένη παραλία με βότσαλο, όπου θα πρέπει να περπατήσετε ένα μονοπάτι για να φτάσετε.

Κανάλι Αν ψάχνετε μία οργανωμένη πλαζ με πολύ ωραία αμμουδιά, cafe snack bar, αυτό είναι ένα ιδανικό μέρος. Επίσης έχει το πλεονέκτημα ότι βρίσκεται κοντά στην χώρα του Πόρου και μπορείτε να πάτε με τα πόδια.

Ασκέλι Στην παραλία αυτή θα βρείτε ομπρέλες, ξαπλώστρες, bar, ταβέρνες και εστιατόρια. Επίσης υπάρχει γήπεδο beach volley, αλλά και δυνατότητα θαλάσσιων σπορ.

Μοναστήρι Ήσυχη και οργανωμένη πλαζ με πεντακάθαρα νερά, κάτω από τον λόφο που βρίσκεται το διάσημο Μοναστήρι του Πόρου, πλαισιωμένο από πευκόφυτο δάσος. Και μην ξεχάσουμε τα γραφικά ταβερνάκια.

Βαγιωνιά Η ακτογραμμή της παραλίας αυτής έχει μήκος 500 μέτρα και ο βυθός της είναι αμμώδης με βότσαλο και καθαρός, ιδανικός για υποβρύχιο ψάρεμα. Το μέρος αυτό απέχει 7 km από το λιμάνι του Πόρου, αλλά λόγω διαδρομής θέλετε μισή ώρα με αυτοκίνητο. Όμως θα αποζημιωθείτε γιατί η παραλία Βαγιωνιά φιλοξενεί τη βυθισμένη πολιτεία, ένα μοναδικό αξιοθέατο, όπου στο βυθό μπορεί να δει κανείς απομεινάρια από αρχαίες κατοικίες και πλακόστρωτους δρόμους.

Το Δέλτα του Έβρου

Κανείς δε θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο Έβρος είναι ένας ακόμα ποταμός. Εκτός του ότι αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα σε Ελλάδα-Τουρκία και Ελλάδα-Βουλγαρία, η πορεία του ανέκαθεν καθόριζε τις τύχες του τόπου.

Οι αρχαίοι τον θεωρούσαν σαν τον μεγαλύτερο ποταμό του τότε γνωστού κόσμου, παρόλο που δεν είναι παρά ο μεγαλύτερος σε μήκος στην Βαλκανική χερσόνησο.

Σχεδόν 30 χιλιόμετρα πριν από τις εκβολές του ο Εβρος ποταμός χωρίζεται στα δύο σχηματίζοντας ένα τεράστιο μακροσκελές τρίγωνο. Η δελταϊκή πεδιάδα που δημιουργείται έχει συνολική έκταση 200.000 στρέμματα τα οποία μοιράζονται η Ελλάδα (150.000) και η Τουρκία.

Τα 80.000 στρέμματα από αυτά που βρίσκονται επί του ελληνικού εδάφους αποτελούν την έκταση η οποία έχει ενταχθεί στη διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ. Η επίσημη ονομασία του Δέλτα του Έβρου είναι «Αινήσιον Δέλτα».

Μέχρι την δεκαετία του 1950 αυτός ο τόπος ήταν παρθένος και ουσιαστικά ανεξερεύνητος. Μετά άρχισαν τα έργα αποστράγγισης, υψώθηκαν αναχώματα, χαράχθηκαν χωματόδρομοι, ευθυγραμμίστηκε η κοίτη του ποταμού και αποξηράνθηκαν μεγάλες εκτάσεις για καλλιέργειες. Τα 20 τελευταία χρόνια οι δραστηριότητες αυτές, πάντως, έχουν σταματήσει.

Η μεγάλη αξία του Δέλτα του Έβρου βρίσκεται στην πλούσια ορνιθοπανίδα του. Εδώ έχουν παρατηρηθεί τουλάχιστον 316 είδη πουλιών από τα 420 περίπου που υπάρχουν στην Ελλάδα!

Είναι σπάνιο φαινόμενο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και το οικοσύστημα λειτουργεί σαν βιότοπος για φώλιασμα, ως καταφύγιο για μεγάλους πληθυσμούς υδρόβιων πουλιών από τις βόρειες περιοχές της κεντροανατολικής Ευρώπης κατά την διάρκεια του χειμώνα και ως ζωτικός χώρος συγκέντρωσης και ανάπαυσης μεγάλου αριθμού μεταναστευτικών πουλιών.

Αντίστοιχα στην περιοχή του Έβρου έχουν παρατηρηθεί 46 είδη ψαριών, 7 είδη αμφίβιων, 21 είδη ερπετών και περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών. Δύο είναι οι μεγάλες λιμνοθάλασσες –τα πολυτιμότερα υγροτοπικά συστήματα– στο Δέλτα.

Της Δράνας (ή λίμνη του Δράκοντος) με έκταση 6.000 στρέμματα και τα Παλούκια (ή Καζικλί) με έκταση 2.800 στρέμματα.

Αναζήτηση

Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.