Χαρακτηριστική εικόνα στην πόλη της Αίγινας είναι για τον επισκέπτη τα μόνιππα αμαξάκια, τα οποία ασταμάτητα διασχίζουν τον παραλιακό δρόμο του νησιού, γεμάτα από Έλληνες και ξένους τουρίστες. Η πόλη της Αίγινας είναι η ομώνυμη πρωτεύουσα του νησιού και βρίσκεται στη δυτική πλευρά του, κτισμένη αμφιθεατρικά ως προς τη θάλασσα. Στην είσοδο του λιμανιού ο μικρός κατάλευκος ναός του Άγιου Νικόλα του Θαλασσινού καλωσορίζει τον επισκέπτη.
Η πρώτη εντύπωση έρχεται από τα νεοκλασσικά κτίρια, που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας του νησιού, με τα χρώματα τους, σε γήινες αποχρώσεις, να ομορφαίνουν στο ηλιοβασίλεμα.
Όλη η οικονομική και κοινωνική ζωή της Αίγινας είναι συγκεντρωμένη στον παραλιακό δρόμο και στους παράλληλους εσωτερικούς δρόμους.
Ο Πύργος του Μαρκέλλου ήταν ένας Ενετικός πύργος - παρατηρητήριο που χτίστηκε στο τέλος του 17ου αιώνα. Το κτίριο ανακαινίστηκε από τον Πρόκριτο Φιλικό, αγωνιστή και βουλευτή Σπυρίδωνα Μάρκελλο, το 1802.
Στον Πύργο του Μαρκέλλου στεγάστηκε η πρώτη Ελληνική αντικυβερνητική επιτροπή από το 1826-1828 και για ένα χρονικό διάστημα τα ταμείο του Ελληνικού κράτους.
Σήμερα στον Πύργο του Μαρκέλλου στεγάζονται το Καποδιστριακό Πευματικό Κέντρο του Δήμου της Αίγινας και το Κέντρο Κοινωνικού Προβληματισμού "Σπύρος Αλεξίου". Το ισόγειο του Πύργου, σήμερα χρησιμοποιείται περιστασιακά και ως εκθετικός χώρος.
Η Μητρόπολη της Αίγινας είναι τρίκλιτος Ναός, με τρεις κόκκινους τρούλους, το μεσαίο κλίτος είναι αφιερωμένο στην εορτή της κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το δεξί κλίτος είναι αφιερωμένο προς τιμήν του πολιούχου της Αίγινας, του Αγίου Διονυσίου και το αριστερό κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο.
Ο Mητροπολιτικός Ναός της Αίγινας χτίστηκε το 1806 με χρήματα της Ιεράς Μονής της Χρυσολεόντισσας. Στην Μητρόπολη υπάρχουν πολλά ιστορικά κειμήλια, μαρμάρινο τέμπλο, αξιόλογες αγιογραφικές τοιχογραφίες και εντοιχισμένες εικόνες. Απέναντι από τον Δεσποτικό Θρόνο διατηρείται μέχρι και σήμερα το στασίδι του Κυβερνήτη. Το καμπαναριό δίπλα στο Ναό είναι έργο των Στ. Κλεάνθη και Ed. Schaubert.
Η Μητρόπολη, εκτός των άλλων χρησιμοποιήθηκε σαν βουλευτήριο το 1827 και το 1828, για την ορκομωσία της πρώτης κυβέρνησης της Ελλάδος, ως χώρος συνάθροισης της Εκλεκτικής Συνέλευσης των Δημογερόντων και για ένα μικρό χρονικό διάστημα κάλυψε τις ανάγκες του αλληλοδιδακτικού. Συγκεκτριμένα στην Μητρόπολη υποδέχτηκαν οι Αιγινήτες τον Κυβερνήτη Καποδίστρια στις 11 Ιανουαρίου του 1828, όπου του απαγγέλθηκε ο περίφημος λόγος του Θεόφιλου Καϊρη. Λίγες μέρες αργότερα, στις 28 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η τελετή της ορκωμοσίας του ως Πρώτου Κυβερνήτη του Ελληνικού Κράτους καθώς και του Πανελληνίου Συμβουλίου που απαρτιζόταν από 27 μέλη και που αποτέλεσε την προσωρινή αντικυβερνητική επιτροπή.
Το 1830 με δωρεά του Ελβετού φιλέλληνα τραπεζίτη Ι. Γ. Εϋνάρδου κτίστηκε το Εϋνάρδειον Διδασκαλείον δίπλα στην Μητρόπολη, δείγμα νεοκλασικού κτηρίου, με σχέδια των αρχτεκτόνων Στ. Κλεάνθη και Ed. Schaubert.
Στο κτίριο στεγάστηκε το Κεντρικό Σχολείο, το σχολείο δηλαδή που προετοίμαζε τους διδασκάλους (μια μορφή Παιδαγωγικής Ακαδημίας) και το πειραματικό αλληλοδιδακτικό σχολείο. Είναι το πρώτο καθαρά νεοκλασικής μορφολογίας κτίριο του Νεοελληνικού Κράτους. Για ένα διάστημα στέγασε την Βιβλιοθήκη και από το 1926 μέχρι το 1982 στέγασε το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Το Κυβερνείο είναι ένα διώροφο πετρόκτιστο κτίριο με ξύλινη κεραμοσκεπή, που ανήκε στον Αιγινήτη Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Μοίρα και βρίσκεται κοντά στη Μητρόπολη, στο κέντρο της πόλης.
Είναι ένα σημαντικότατο κτίριο για τη νεώτερη ελληνική ιστορία, αφού πρόκειται για το κτίριο που στέγασε την πρώτη κυβέρνηση της ελεύθερης Ελλάδος, ενώ ταυτόχρονα ήταν και η κατοικία του Ιωάννη Καποδίστρια. Στον πρώτο όροφο, το πρώτο δωμάτιο ήταν το γραφείο και στη συνέχεια υπήρχε η κατοικία του Κυβερνήτη, ενώ στο ισόγειο στεγάστηκαν οι κυβερνητικές υπηρεσίες. Την επισκευή του και πιθανόν την προσθήκη του ορόφου ανέλαβε τότε ο Κεφαλλονίτης μηχανικός Θεόδωρος Βαλλιάνος.
Περί το 1840 γίνεται κατοικία του Επισκόπου Αιγίνης. Από το 1866 έως το 1873 χρησιμοποιείται ώς άσυλο για τους πρόσφυγες της Κρητικής Επανάστασης. Το 1895 στεγάζει το Δημοτικό Σχολείο Θηλέων. Το 1898 έως το 1926 το ισόγειό του μετατρέπεται σε Αρχαιολογικό Μουσείο. Το 1932 στεγάζει το Γυμνάσιο της πόλης της Αίγινας. Το 1941 η Γερμανική Κατοχή το χρησιμοποιεί ως Διοικητήριο και στρατώνα. Το 1960 έως 1980 στεγάζει εκ νέου το Γυμνάσιο. Από το 1981 μέχρι και σήμερα στον όροφο στεγάζεται το Τοπικό Ιστορικό Αρχείο της Αίγινας και το ισόγειο χρησιμεύει ως αποθηκευτικός χώρος.
Σχεδόν δίπλα στο Κυβερνείο υπάρχει ένα άλλο μονοώροφο πετρόκτιστο παραδοσιακό κτίριο, στο οποίο στεγάζεται σήμερα η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αίγινας.
Νοτιοανατολικά της πόλης βρίσκεται το Ορφανοτροφείο, που είναι το πρώτο μεγάλο Δημόσιο κτίριο που χτίστηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια σε οικόπεδο που προσέφερε η Δημογεροντία της Αίγινας. Κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Θεόδωρο Βαλλιάνο, σε λιγότερο από ένα χρόνο (Απρίλιος του 1828), με οικοδομικά υλικά που φέρανε από το Άργος.
Αρχικός προορισμός του ήταν η στέγαση, σίτιση και εκπαίδευση περίπου εξακοσίων ορφανών του Αγώνα. Έτσι χρησιμοποιήθηκε σαν στέγη και σαν σχολείο για τα ορφανά αγόρια. Στο ορφανοτροφείο λειτούργησαν εργαστήρια για να μαθαίνουν τα παιδιά κάποια τέχνη. Εκεί λειτούργησαν: τυπογραφία, ορολογοποιϊα, ραπτική, ξυλουργική, υποδηματοποιϊα και βιβλιοδετική. Στο κτίριο του ορφανοτροφείου στεγάστηκε το πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο. Διευθυντής και έφορος του Μουσείου ήταν ο Κερκυραίος Λόγιος Ανδρέας Μουσταξύδης, πιστός φίλος του Καποδίστρια. Μέσα στο ορφανοτροφείο κτίστηκε ο Ναός του Σωτήρα και η πρώτη Εθνική Βιβλιοθήκη. Εκεί στεγάστηκε το πρώτο Εθνικό Τυπογραφείο, λιθογραφείο και βιβλιοπωλείο και το πρώτο Ελληνικό Ωδείο.
Το Αρχαιολoγικό Μουσείο της Αίγινας περιέχει αρχαία κατάλοιπα και κειμήλια. Υδρύθηκε το 1828 από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Στο Μουσείο υπάρχουν διάφορα αγγεία, πήλινα, κεραμικά, αλάβαστρα, λύχνοι, αγαλματίδια, επιγραφές, νομίσματα, όπλα και χάλκινα σκεύη. Στον προθάλαμο του Μουσείου υπάρχει αναπαράσταση πρωτοελλαδικής κατοικίας, το λεγόμενο "λευκό σπίτι" με 1ο, 2ο όροφο και χυτήριο από χαλκό και στο αίθριο επιτύμβια ανάγλυφα από το νεκροταφείο της Ρήνειας. Το Μουσείο αποτελείται από 3 αίθουσες, μέσα στις οποίες υπάρχουν ταξινομημένα όλα τα εκθέματα.
Το Ιστορικό Μουσείο της Αίγινας βρίσκεται στην Οδό Σπύρου Ρόδη. Στο ισόγειο υπάρχει εκθεσιακός χώρος και παράλληλα χρησιμοποιείται σαν Πνευματικό Κέντρο. Στον πρώτο όροφο υπάρχουν πολλά ιστορικά και λαογραφικά εκθέματα. Στον κήπο του Μουσείου παρουσιάζονται συχνά διάφορες θεατρικές παραστάσεις.
Στην Αίγινα, εκτός από το Ιστορικό Μουσείο, υπάρχει στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού, σε απόσταση 3 χλμ. περίπου από την πόλη, το Μουσείο του Χρήστου Καπράλου. Στο Μουσείο εκθέτονται έργα, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, κεραμεικά και έργα από σφυρήλατο μολύβι και χαλκό.
Η Αίγινα, εκτός από τις παραλίες της, την πρασινογάλαζη θάλασσα, τις ρομαντικές βόλτες, την ηρεμία και τη νυχτερινή διασκέδαση, σας προσφέρει έντονες δραστηριότητες, αφού συνδυάζει άψογα το βουνό και τη θάλασσα, με σκοπό να σας μείνουν αξέχαστες οι ημέρες των διακοπών που θα περάσετε στο νησί με τους φίλους σας ή με τις οικογένειές σας.
Πρώτα από όλα αξίζει να κάνετε με τα πόδια τη διαδρομή δίπλα στη θάλασσα από το Λιμάνι μέχρι τουλάχιστον την περιοχή του Φάρου, κάνοντας έτσι μια πολύ όμορφη βόλτα 1,5 χλμ. περίπου, ειδικά το ηλιοβασίλεμα.
Από το Λιμάνι της Αίγινας ξεκινά σκάφος, που κάνει τον περίπλου του νησιού, δίνοντάς σας την ευκαιρία να θαυμάσετε τις ακρογιαλιές και τους κολπίσκους της Αίγινας και να κάνετε μπάνιο στα πιο πανέμορφα σημεία του νησιού.
Η Αίγινα προσφέρεται για ορεινές πεζοπορίες, μικρές ή μεγάλες, ανάμεσα στα πεύκα, γνωρίζοντας έτσι την εξαιρετική χλωρίδα του νησιού, μέσα σε ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον (Επιλογή Διαδρομές).
Στην Αίγινα αξίζει μια νυχτερινή βόλτα με τις παραδοσιακές άμαξες του νησιού, που ξεκινούν από το Λιμάνι και ξαναγυρίζουν σε αυτό.
Στην Αίγινα ο βραχώδης βυθός σε πολλά σημεία του νησιού προσφέρεται για πολύ καλό υποβρύχιο ψάρεμα ή ακόμη για ψάρεμα με το καλάμι ή την πετονιά από βάρκα ή τα βράχια.
Στην Αίγινα υπάρχουν πολλοί όρμοι και κολπίσκοι στους οποίους μπορείτε να επιδοθείτε στο θαλάσσιο σπορ που σας ενδιαφέρει όπως κολύμπι, wind-surfing, θαλάσσιο σκι.
Τον Ιούλιο & τον Αύγουστο διοργανώνονται εκδρομές για το φεστιβάλ στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, από το Μορφωτικό Σύλλογο Αίγινας. 22970-25142 και από το Asco Tours 22970-27798. Φεύγετε το απόγευμα και ξαναγυρίζετε το βράδυ μετά το τέλος της παράστασης.
Στην Αίγινα υπάρχουν πολλές αρχαιότητες και αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας, το Ιστορικό Μουσείο της Αίγινας, ο Αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας, ο Ναός της Αφαίας, ο Ναός του Απόλλωνα, ο Ναός του Ελλάνιου Δία, η Μονή Αγίου Νεκταρίου, η Μονή Αγίας Αικατερίνης, η Μονή της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας, η Βασιλική των Αγίων Θεοδώρων, η Εκκλησία της Φανερωμένης, τα Μοναστήρια της Παλαιοχώρας.
Σαρπά. Η παραλία Σαρπά Αίγινας, είναι από τις πιο δύσβατες αλλά και όμορφες παραλίες του νησιού. Η πρόσβαση στη παραλία του Σαρπά είναι μια περίεργη διαδρομή. Αφού φτάσετε στην Πέρδικα και περάσετε το βενζινάδικο που βρίσκεται εκεί, θα συναντήσετε ένα ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ. Κάνοντας αριστερά στο δρόμο, έχει ένα μικρό δρομάκι, που μετά μια μικρή κατηφόρα θα φτάσετε στην παραλία του Σαρπά. Η παραλία φημίζεται για την ηρεμία της, καθώς και για τα πεντακάθαρα νερά της. Η παραλία είναι ανάλογα την περίοδο οργανωμένη και διαθέτει και καντίνα. Η παραλία του Σαρπά είναι σίγουρα από τα καλύτερα σημεία για να δει κάποιος στο νησί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το Κτελ πραγματοποιεί δρομολόγιο μέχρι την Πέρδικα.
Κολώνα & Αύρα. Οι παραλίες της Κολώνας και της Αύρας είναι οι δύο βασικές παραλίες που μπορεί κανείς να κολυμπήσει μέσα στην πόλη της Αίγινας. Μπορεί να μεταβεί κάποιος πολύ εύκολα, ακόμα και πεζός αφού βρίσκονται δίπλα από το κεντρικό λιμάνι της Αίγινας. Οι δυο αυτές παραλίες, βρίσκονται στις δυο πλευρές του ναού του Απόλλωνα (Κολώνα). Ο λόφος της Κολώνας σχηματίζει ένα μεγάλο φυσικό μόλο, όπου στις άκρες του υπάρχουν αμμώδεις πλαζ. Η παραλία της Αύρας βρίσκεται μπροστά από την είσοδο του Αρχαιολογικού χώρου του Ναού του Απόλλωνα. Ανάλογα την περίοδο είναι και οργανωμένη παραλία. Η Κολώνα, βρίσκεται στην πίσω πλευρά του ναού. Για να φτάσει κανείς εκεί, συνεχίζει την διαδρομή στην μικρή ανηφόρα που σχηματίζει το οδικό δίκτυο. Η είσοδος της παραλίας είναι μια μικρή πέτρινη είσοδος. Δεν είναι οργανωμένη παραλία και η αμμουδιά παρουσιάζει κάποιες ιδιομορφίες, λόγω του αρχαίου οχυρού που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.
Κλειδί ή Κλήμα. Η παραλία Κλειδί ή Κλήμα είναι ένα κρυφό διαμάντι για την Αίγινα. Το Κλειδί Αίγινας, είναι κατά πολλούς η πιο ξεχωριστή παραλία του νησιού. Τι πρέπει να κάνετε για να πάτε στο Κλειδί; Πρέπει να πάρετε τον δρόμο για Πέρδικα και όταν φτάσετε στην διασταύρωση πριν το χωριό της Πέρδικας, κάνετε αριστερά. Ο δρόμος οδηγεί στο Σφεντούρι, αλλά εσείς θα στρίψετε δεξιά για να πάτε στην παραλία. Το Κλήμα είναι ένας κολπίσκος, με καταγάλανα νερά. Τα χρώματα αυτά οφείλουν την παρουσία τους στα γύρω βράχια που έχουν δημιουργήσει μια παραλία με κατάλευκη αμμουδιά. Στην περιοχή φτάνουν συνήθως πολλά σκάφη, με άτομα του καλλιτεχνικού και πολιτικού κόσμου.
Λουτρά Σουβάλα. Η παραλία Λουτρά Σουβάλας ή Λουτρά Αίγινας, βρίσκεται στην Σουβάλα. Είναι μια παραλία που τα παλαιότερα χρόνια ήταν γνωστή για τα ιαματικά νερά της. Η περιοχή ονομαζόταν και Θέρμα λόγω της θειούχας θερμής πηγής που έκανε το νερό να φτάνει τους 25.4 βαθμούς Κελσίου. Τα Λουτρά έχουν μικρής έκτασης αμμουδιά, αλλά η γύρω περιοχή αν και είναι βραχώδης, δημιουργεί όμορφες συνθήκες για κολύμπι. Η παραλία είναι συνήθως οργανωμένη και έχει ξαπλώστρες και ομπρέλες. Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια, πολλές καφετέριες, έχουν ανοίξει στην περιοχή και η συγκοινωνία φτάνει μέχρι εκεί.
Αιγινήτισσα. Η παραλία Αιγινήτισσα της Αίγινας, είναι μια αμμώδης παραλία στην μέση της διαδρομής Μαραθώνας-Πέρδικα. Ουσιαστικά είναι ένα μεγάλος κολπίσκος, με όμορφα νερά και αμέτρητους ευκαλύπτους. Οι ευκάλυπτοι βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας, προσφέροντας σκιά σε όλη την περιοχή και φυσικά ιδιαίτερη μυρωδιά.
Νησί Μονή. Το νησί Μονή Αίγινας, είναι ένα νησάκι ακριβώς απέναντι από την Πέρδικα. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς να πάτε στην Μονή; Η πρόσβαση για το νησί της Μονής, είναι σχετικά εύκολη. Οδικώς μέχρι την Πέρδικα και από εκεί με το καραβάκι (λάντζα), που φεύγει από το λιμανάκι, φτάνετε στην Μονή. Υπάρχει και η περίπτωση, κάποιο καραβάκι να φεύγει και από το κεντρικό λιμάνι της Αίγινας. Ο χρόνος μετάβασης βέβαια από την Πέρδικα είναι 10 λεπτά, ενώ από το κέντρο του νησιού περίπου 30 λεπτά. Είναι όμως μια ξεχωριστή εμπειρία και στις δυο περιπτώσεις.
Μαραθώνας Α' & Β'. Η περιοχή του Μαραθώνα διαθέτει δυο παραλίες με αμμουδιά. Ο Μαραθώνας Α΄ βρίσκεται στα μέσα της οδικής διαδρομής Αίγινα-Πέρδικα και ο Μαραθώνας Β’ περίπου 500 μέτρα μετά. Οι δυο αυτές παραλίες της Αίγινας αποτελούν πλέον τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και οι δύο παραλίες είναι οργανωμένες. Μπορεί κανείς να βρει ξαπλώστρες με ομπρέλες καθώς και μαγαζιά εστίασης. Μικρά σημεία είναι μη οργανωμένα για περιπτώσεις που κάποιος αναζητά μεγαλύτερα κομμάτια με αμμουδιά. Ο Μαραθώνας βρίσκεται πλέον ψηλά στις προτιμήσεις για διαμονή στην Αίγινα, καθώς είναι 5 λεπτά από την πόλη της Αίγινας με το αυτοκίνητο, αλλά και οι παραλίες του είναι ιδανικές για όλες τις ηλικίες.
Αγία Μαρίνα. Η παραλία της Αγίας Μαρίνας Αίγινας, είναι η μεγαλύτερη σε έκταση αμμουδιά που διαθέτει το νησί. Είναι στην ανατολική πλευρά του νησιού και η διαδρομή διαρκεί περίπου 15 λεπτά με το αυτοκίνητο από το κέντρο της πόλης ή περίπου 25 λεπτά με το λεωφορείο του Κτελ. Η πλαζ της Αγίας Μαρίνας, είχε μέχρι πρόσφατα και Γαλάζια Σημαία. Η παραλία διαθέτει, ξαπλώστρες και ομπρέλες και καλοκαιρινά καταστήματα. Βέβαια, αξίζει κανείς να εξερευνήσει τα βραχώδη σημεία, όπου κάποιος μπορεί να κολυμπήσει. Τα νερά σε εκείνα τα σημεία είναι καταγάλανα, αλλά ταυτόχρονα είναι ιδανικά για snorkeling. Αυτοί οι μικροί κολπίσκοι είναι ιδανικοί για κάποιον που αποφεύγει τον συνωστισμό των οργανωμένων παραλιών.
Εγγραφείτε για να βλέπετε τις τιμές των προσφορών τη στιγμή που θα εγγραφείτε!